IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Sabtu, 27 September 2014

Puding Aiskrim Oreo

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Satu-satunya dessert yang sempat di cuba masa cuti sekolah hari tu...bukan takde masa tapi takde mood kot nak membaking...ingat tunggu Raya Haji ni baru nak memcuba resepi baru..

Resepi ni Cikma dapat daripada adik....dia buat kat rumah dan aku rasa macam best jer rasa...so simple dan bahan-bahannye memang senang nak cari..jom layan resepinye



Bahan-bahan :
1 paket agar-agar (anggaran 25 gm)
1.5 liter air
1 cawan gula
1 biji telur
1 cawan aiskrim (apa-apa perisa, Cikma guna vanilla atau coklat)
Biskut oreo (dalam satu paket) - hancurkan
1 tin susu cair

Cara-cara :
1) Masak agar-agar dalam air. Kacau hingga agar-gar hancur. Masukkan gula.
2) Dalam blender...masukkan susu cair, telur, aiskrim dan oreo. Blendkan semua.
3) Masukkan bahan tadi ke dalam agar-agar yang dah hancur tadi...Kacau sebentar dan hingga menggelegak.
4) Tuangkan adunan ke dalam bekas. Hias dengan biskut oreo. Sejukkan....
* Cikma tak pakai krim biskut tu ye...pakai biskut nye sahaja...
* Cikma pun tak blend kan biskut oreo tu (ikut resepi asal blend sekali)...hancur kan sahaja...masuk jer dalam agar-agar (tak payah lama...kejap jer..kiranya bila adunan tadi masak, tutup api pastu terus jer masuk...dan lepas tu baru letak biskut oreo sekeping-sekeping...nampak cantik...:)
* Puding ni tak berapa manis...boleh tambah gula yeeee ikut citarasa kita...:) SELAMAT MENCUBA


CIKMA : Macam nak buat snow cheese cake Hari Raya Haji nanti...:)...emmmm....

Khamis, 25 September 2014

Aiskrim Durian di Bandung

Tiba-tiba rindukan apa yang di makan di Bandung....

Oooo...sorry..masih belum berkesempatan untuk menulis catatan perjalanan Cikma ke Bandung dan Jakarta, Indonesia pada bulan Mei yang lalu....adoaiii...busy u'alls!!!...hehehe...travelog Cikma pun tidak sempat di tulis...huhuhu.....memang rasanya kalau nak tulis lepas ni haruslah ada yang lupa ingatan apa yang di buat atau yang di lakukan di sana..

Nak share sedikit apa yang aku makan...paling di ingat adalah aiskrim durian di Bandung...okay...memang di akui aku susah sangat nak membeli makanan di tepi jalanan di sana....perkara utama adalah tidak mahu peristiwa sakit perut dan cirit-birit berlaku sekali lagi semasa pergi ke Vietnam tahun sudah...adoiii seksa ya amat bila perut meragam...mood nak berjalan mati terus kalau perut buat hal...so, bila ke Bandung aku memang avoid untuk membeli atau rasa makanan di tepi jalan...

Tapi...bak orang cakap lah kan...kalau tak rasa...rugi...bukan ada selalu pun...dan bukan sama dengan di negara sendiri....memang kena berani dan menanggung risiko sendiri...hehehe...

Aiskrim durian ni memang buat Cikma nak rasa lagi...it's not durian flavour...tapi...durian tu yang ada bersama aiskrim...erkk!!! camne nak explain ekk....maksudnya...aiskrim tu perisa lain...tapi seulas durian akan di letakkan di bawah aiskrim tu....haaa....paham kan!!!

Di tambah dengan manisan pulut hitam di dasara bekas aiskrim tu (bukan kon...cuma cup plastik)...memang sangatlah sedap...pasai apa berani rasa...sebab tengok cousin beli dulu...dia beli dengan pembeli jalanan jer...pakai basikal bawak aiskrim tu...tengok yakin sebab nampak bersih...but...orang katalah...kena tanggung risiko (hehehe)..kemudian rasa sikit daripada dia...terus Cikma beli....memang berbaloi-baloi...di tambah dengan isi durian yang manis dan berlemak tu...pehh!!!heaven!!...

Prize...emm...tak silap lah dalam 5,000 rupiah (ingat2 lupa)...lebih kurang anggaran duit kita RM 2.00 gitu..betui ke idak??? hehehe....



CIKMA : Kangen sama Bandung...:)....

Rabu, 24 September 2014

Kalau Aku Kaya

Tetiba motifff yang tidak terjangka...kekekeke...

Ramai nak jadi kaya kan....kaya duit...kaya budi bahasa, kaya cantik (ade ke??) dan segala-galanya kayalah...roti kaya pun sedap..hehehe

Kalau dengar lagi Altimet feat. Awi Rafael tu...(Kalau Aku Kaya)...memang kena lah dengan masyarakat kita2 ni yang impiannya nak jadi kaya...sapa yang tak nak kaya oiiii....dunia ni macam ana yang punya!!! huhuhu..

Tapi lah kan...jadi kaya ni ada baik dan buruk...baiknya bila apa yang kita hajati semua dapat....baiknya apabila kita boleh tolong orang susah...baiknya apabila kita boleh gunakan duit tu untuk bina tempat2 yang baik dan dapat di manfaatkan kepada orang lain...betui tak!!!

Cuba tengok buruk nye jadi kaya...orang jadi sombong, bongkak, tak ingat nak mati, berlagak, ada yang kedekut dan menunjuk-nunjuk...betui tak!!!

Tu Cikma cakap...jadi kaya ada pro dan kontra..apa-apa pun biarlah ia datang dari niat yang baik...bila kita niatkan diri kita yang kaya tu ke jalan yang baik...baik lah ia...tapi kalau dah niat jadi kaya tu buruk...buruk lah ia....hehehehe

Meh layan lagu favorite aku ni...dulu siap buat ringing tone handset...sekarang tak lah...sebabnya...ABAH dan MAK aku tak suka!!!...hehehe...bak kata mereka...ingat nak kaya jerr...ingat mati takde pulak!!!...kena sedas!!!! hahahaha...





CIKMA : Kalaulah aku kaya.....huhuhu....bahagia hidup....kekekeke

Isnin, 22 September 2014

Ulang dan ulang lagi

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Kisah terbaru mengenai UPSR 2014...emmm kertas Matematik (Paper 1) serta kerta Bahasa Tamil di ulang semula...

Aduhai...kasihannya kepada anak-anak didik....tentu mereka stress sekarang...rasanya bukan mereka sahaja...guru-guru tahun 6, parents malah pihak sekolah juga lebih stress menghadapi berita ini..

Perkara ini telah disahkan sendiri oleh Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia...telah di war-warkan kepada pihak media Malaysia...

Cukuplah...aku kata cukup!!!...tahun ni merupakan tahun yang sangat mencabar negara Malaysia...bukan nak menuding jari...tapi inilah kenyataannya....ada sebab Allah SWT turunkan semua dugaan dan ujian ni kepada rakyat Malaysia...kalau itu pun kita-kita ni tak faham lagi...Cikma tak tahu nak cakap macam mana...

Sedarlah kita sebenarnya terlalu mengejar kuantiti..bukan kualiti...perkara ni sudah berlaku beberapa tahun kebelakangan ni...namun...seperti biasa...perkara itu boleh di selesaikan dengan cara berhemah...namun kali ini..memang di tunjukkan dengan jelas bahawa kerana terlalu mengejar peratusan yang tinggi dalam institusi pendidikan yang mahu di jadikan sebagai yang terbaik di dunia...akhirnya rebah dan di malukan oleh segelintir pihak yang tidak bertanggungjawab ini...

Salah siapa???memang kita tidak mahu tuduh menuduh...senang cerita...kita semua ini salah..baik dari pihak atasan hinggalah ke akar umbi...baik dari pihak murid hinggalah kepada parents...guru-guru juga terlibat sama...salah itu memang datang daripada kita...bukan orang lain...kerana terlalu mahu menjadi yang pertama...akhirnya kita tersungkur jatuh hingga tidak boleh bangun dengan bermaruah...

Tidak pernah mana-mana negara (rasanyalah) di dunia ni akan repeat exam berulang kali.. mereka lebih mengambil pendekatan membatalkan peperiksaan jika telah berlaku ketirisan berulang kali..emm...tak tahulah mengapa...tapi aku bukan mahu cakap aku ni pandai...tapi banyak kelemahan daripada kelebihan mengambil peperiksaan berulang kali ni..

Emosi murid-murid terganggu....fizikal dan mental mereka juga turut terganggu...mind set mereka telah pun menetapkan bahawa hanya 2 kertas sahaja yang akan di ulang...tetapi apabila di tambah kepada 2 kertas (terutama sekolah jenis kebangsaan (Tamil)) adakah para blogger rasa kekuatan murid-murid ini menghadapi peperiksaan akan sama seperti mereka mendudukinya buat kali pertama dahulu???


Cikma tak nak ulas lanjut...terlebih ulas karang di tuduh mahu mengucar-kacirkan masalah yang sedia ada...aku hanya nak luahkan apa yang di alami...yup bukan lah 100% terpalit dengan kontroversi ni...tapi as a teacher...aku kesian tengok rakan2 sejawat yang telah bertungkus lumus membimbing, mengajar dan berkongsi ilmu dengan murid sejak awal tahun lagi...dengan pelbagai program di sekolah...lastly...jadi macam ni...emm...tak tahu nak cakap apa...redha ajelah anak-anak didik...kepada parents...anggap ini merupakan proses kedewasaan dan kematangan anak-anak dalam menghadapi cabaran dan ujian kehidupan mereka di masa akan datang....:) InshaAllah ada hikmah di sebalik kejadian yang berlaku..

CIKMA : Dugaan itu datang bersebab....:) renung-renungkan...

Sabtu, 20 September 2014

Muse - Unintended

Okeh!!!kerana terlalu suka dan berulang kali mendengar lagu Akim AF7 and The Magistrate iaitu MEWANGI...aku terbaca gak lah dalam komen fans di Youtube mengenai lagu ni ada persamaan dengan lagu kumpulan rock MUSE iaitu UNINTENDED...so, dengan gigih nya mencari lagu tu...dan..emm...dengar kali pertama...rasa macam tak sama...dengar lebih 2 kali pulak macam sama...lastly...Cikma buat conclusion...maybe secara kebetulan jer....hehehehe...maaf lah aku bukan pakar...janji lagu tu sedap pada halwa telinga ni aku layan jer....hehehe....

Jom layan lagu daripada kumpulan MUSE ni...pastu banding bezakan (hahaha...ayat...tak boleh blah!!!...kekeke baru buat online kursus i-think kan...ada pasal banding beza gunakan peta buih berganda...hahaha...jangan pening nokkk!!!! Cikgu2 yang sedang dan pernah kursus I-THINK jer tau menda lah peta tuu....) Meh layan tuju lagu dulu....:)



Ni aku letak balik lagu MEWANGI by Akim AF7 and The Magistrate...sama ke idak???



Ni version kali pertama Akim mainkan lagu ni dekat Hot FM...Version Akustik....:)

CIKMA : Selamanya hati ini selalu memuja MU....

Jumaat, 19 September 2014

Mewangi - Akim AF7 and The Magistrate

Minggu tuju lagu okeh!!!!

Layan lagu ni...memang meremang dengar...seyess antara salah satu masterpiece Akim AF7 yang bagi aku sangat best!!! setuju tak??? (walaupun aku bukan peminat dia)

Moh kite layan...:)




Ni version akustik...tak dapat nak cari yang original song...:0



Version studio...:) nice kan lagunya...

CIKMA : Jadikan malam ku lebih indah...jadikan siang ku lebih terang...biarkan bungaku mewangi selamanya.....

Khamis, 18 September 2014

MATAHARI - Hafiz AF7




Sekali dua post daaa masuk belog...hehehe...tuju lagu ni...:)

Lagu terbaru daripada Hafiz AF7...best lagu ni...so...layannnnzzzzzz...


CIKMA : Nak dekat hujung tahun ni confirm kerja kat sekolah bertimbun-timbun....lahaiiiiiii.....:)

Jaga Dia Untukku....;) - Dato' SIti Nurhaliza




Suka lagu ni sejak mengikuti drama Rindu Awak 200%...hehehe...sebelum ni macam tak berapa ngam dengan pendengaran...tapi sebab Cikma suka naaa citer tu...so tersuka la pulak...:)

Meh layan sat ekkk...:)..sambil2 mengkursus kan diri secara online...:)

CIKMA : Cepat betul masa berlalu...dah nak habis cuti sekolah....emmmm...

Rabu, 17 September 2014

JATUH CINTA - I AM NEETA

Seriusss suka.....ok memang dah jatuh cinta dengan grup ni...okay tetiba rasa macam grup dari Seberang...tapi grup ni Made In Malaysia okeh!!!...

Pernah dengar lagu2 mereka sebelum ni...but trully ni yang terbaekk!!!...video nye juga sangattt awesome...sebab selalunya video klip penyanyi Malaysia agak kurang bermaya dari sudut pandangan mata Cikma...sorry to say yee...jangan terasa hati...:)

Meh layan lagu jap...:)...cuti ni penat actually dengan keje dan kursus online yang mahu di kejar..duduk umah jeh!!! nasib tak ke mana....layan ekkk....:)





ni full version...:)




CIKMA : Jatuh cinta???belum kotttt!!! hehehehe...yup serius...kalo takat suka tu adalah...:)...

Khamis, 11 September 2014

Realiti kehidupan seorang pendidik - apabila 'dunia' di hujung jari

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Tajuk rasa macam 'ngeri' jer dengar...tapi itulah realiti....:)
Kecoh sekecoh kecohnya...susah nak describe apa yang ada dalam kepala Cikma...as a teacher...memang terasa tempiasnya walaupun aku sendiri bukan guru-guru tahun 6...

Kesian sebenarnya...bila dah terjadi perkara ini...semua orang memang kena bertanggungjawab...baik dari pihak atasan hingga ke anak-anak murid...aku faham perasaan mereka yang terlibat....ibu bapa juga rasanya stress bila tengok dan dengar perkara ini..

Kes soalan bocor sejak semalam merebak ke hari ni...2 subjek iaitu Sains dan Bahasa Inggeris bagi UPSR 2014 di sahkan telah tersebar sebelum peperiksaan di laman dan media sosial...semalam matapelajaran SAINS di tangguhkan peperiksaan....hari ni pulak subjek BAHASA INGGERIS yang telah selesai di jawab pagi tadi oleh semua murid2 tahun 6 di sahkan bocor dan akan di duduki semula bersama subjek SAINS pada 30 September 2014 nanti.....

SATU MALAYSIA terkejut dengan perkara tersebut...TPM sangat marah dengan perkara yang berlaku...SELURUH SEKOLAH-SEKOLAH RENDAH di Malaysia terpaksa berdepan dengan perkara yang mengejutkan...segala gerak kerja serta semua SOP telah di lakukan secepat mungkin...JPN dan PPD juga di kerahkan membuat pemeriksaan di sekolah-sekolah tertentu...segala maklumat berkaitan peperiksaan HARUS di padamkan....dan semuanya berlaku hanya di sebabkan tiada sikap telus dan tidak berintegriti di kalangan pegawai pendidikan itu sendiri...


Terus terang cakap....soalan-soalan bocor ini sebenarnya dah lama berlaku...cuma ia berlaku dengan cara di mana kita selesaikan secara profesional dan timbang tara yang amat berhemah...namun, tahun ni...mungkin ALLAH SWT tu nak tunjuk....selama ni kita 'cuba' cover segala hal...tapi sampai bila..dan akhirnya....murid-murid dan guru juga menjadi mangsa keadaan....

Memang Cikma sebagai guru pun sangat tidak setuju dengan perkara yang berlaku...pengalaman depan mata sendiri sebenarnya berlaku beberapa tahun lepas...tetapi kami ambil cara diam, sendiri mau ingat dan sendiri mau tanggung...ALLAH MAHA MENGETAHUI...benda dah lepas...dan tunggu sahaja keputusan...seyesss....peratus lulus dan kpi sekolah beberapa sekolah mencanak naik..soalan spot dan jawapan spot bertebaran...jadi nak cakap apa...kerana kami-kami ini terpaksa berdepan tugas dan tanggungjawab di mana jika peratus sekolah dan kpi sekolah turun...kami terpaksa berdepan soal jawab dan soal siasat dari pihak kementerian, jabatan pelajaran negeri, pegawai2 daerah, jemaah nazir sehingga kepada ibu bapa murid-murid...menjadi mangsa sekali lagi adalah guru-guru yang terpaksa berhempas pulas mengajar, mendidik, mencari maklumat dan sebagainya....kerana takut dan 'gerun' dengan amaran serta tekanan dari pihak pentadbir....

Itulah realitinya....begitu juga dengan murid-murid...aku tau hanya segelintir sahaja mereka yang merasai bebanan stress murid2 belajar especially murid-murid itu di kalangan kelas bijak dan pintar, tetapi....murid-murid dari kelas pertengahan dan kelas bawah dorang tak rasa apa-apa....waima nak dekat periksa pun buku tak pernah langsung di baca....melebih nak main jer...datang sekolah pun sekadar nak melengkapkan nama dalam buku disiplin salah laku murid....seyesss!!!! itulah realiti...sebab aku bergelar guru ini yang mendepangi cerita sebenar....murid-murid sekarang mentaliti sangat berbeza dengan murid-murid zaman dahulu...tak tahu macam mana nak explain...dan menuduh sesiapa kenapa dan mengapa mereka jadi macam tu....mungkin pengaruh media sosial barangkali mereka ini terlalu tepu otaknya dengan pelajaran....

Realitinya juga, apabila semua ini berlaku dengan pantas...semua akan menyalahkan teknologi...yess!!!itu memang kenyataannya...sekarang kita dah WHAT'S Apps, Telegram, Viber, WeChat, Line dan segala mak nenek sosial...dengan sekali seretan hujung jari di atas skrin handphone...semua maklumat dapat di sebarkan dengan cepat...tanpa memikirkan kesan selepas itu...dan apabila benda ni berlaku...orang akan tuding jari kepada semua orang...dan yang jadi mangsa...adalah seorang guru......

TANGGUNGJAWAB DAN DEDIKASI...dua sikap ini memang perlu ada di kalangan guru...aku tahu ramai guru di luar sana dah buat sehabis daya dan tenaga...selebihnya berserah dan tawakal kepada ALLAH SWT...tetapi...apabila perkara ini serta dunia realiti perguruan yang semakin caca merba ini masih lagi terjadi....jangan terkejut kalau peperiksaan awam lain selepas ini juga mengalami perkara yang sama....

Cukup-cukup menuding jari kepada kami yang bergelar guru...namun cerita sebenar seorang guru hanya orang yang bergelar guru sahaja yang tahu....realiti di mana kami ni dapat gaji banyak, cuti banyak, kemudahan banyak dan sebagainya sebenarnya adalah satu cerita untuk 'mengcover' kehidupan seorang guru...aku pernah jumpa bekas guru aku semasa di sekolah menengah dulu...bila tanya beliau nak pencen...memang suka sangat...tanya juga tak nak sambung perkhidmatan...dengan pantas beliau cakap "Cukup-cukuplah...penat...macam2 benda dah sekarang ni, dah tak erkejor rasanya...serabut..."....yup..serabut...serabut dengan macam2 hal......:)


CIKMA : Masih dan akan kekal bergelar seorang pendidik....IN SHAA ALLAH......:)

Isnin, 8 September 2014

Mashed potato with gravy sauce

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Yaaa....tajuk orang putih lagi....gitu...kalau dah tajuk orang putih...makanya makanan yang di hasilkan memang lah daripada orang putih nye anak tekak!!!...hehehe

Kali pertama mencuba...wah!!!boleh tahan...rupanya senang betui buat kentang lenyek atau lebih dikenali sebagai mashed potato ni....di tambah dengan sos ala2 rasa KFC...peh!!!rasa macam nak angkat bakul sendiri plak!!!hehehehe...

Tak hinggat mana ambil resepi...huhuhu...sedey kan!!!....tapi gigih jugak cari yang ala-ala sama seperti resepi asalnya...adoaiii...nilah gara-gara simpan entri ni dekat setahun...hambik ko!!!...kompem ler tak hinggat!!!

Link resepi...credit pada SALAM DUNIA memang hampir sama resepi gravy sauce tu...sebab yang lain aku cari tak sama dengan bahan2 yang pernah di masukkan dalam sos tu...okay...jom2 jengah resepi...

BAHAN-BAHAN :

Untuk kentang lenyek
4-5 biji kentang (saiz sederhana)
2 sudu makan butter
1/2 cawan susu segar
sedikit lada sulah dan garam secukup nye

Untuk sos
1 biji bawang besar (potong dadu)
1 kiub pati ayam (apa2 jenama pun boleh)
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar sos cili
2 cawan air
sedikit lada hitam

CARA-CARA :

1) Rebus kentang sampai empuk (Cikma buang terus kulit). Kemudian lenyekkan kentang.
2) Masukkan butter, garam dan lada hitam. Kacau sebati.
3) Masukkan susu segar dan lenyek kentang tadi. Ketepikan

Gravy sauce :

1) Dalam periuk, renehkan air dan juga bawang besar yang di potong dadu.
2) Agak-agak dah layu bawang tu, toskan bawang. Kita hanya pakai air nya sahaja.
3) Masukkan kiub pati ayam, sos tiram, kicap dan sos cili ke dalam air rebusan bawang tadi. Kacau sebati
4) Masukkan tepung gandum dan lada hitam.
5) Renehkan sehingga sos jadi pekat.
6) Siap untuk di hidang kan bersama kentang lenyek... SELAMAT MENCUBA...




CIKMA : Hobi = Makan!!! hehehehe


Ahad, 7 September 2014

Non Baked Chocolate Cheese Cake


Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Menjengah blog setelah berehat sebarang dua...tuan rumah tak berapa sihat...huhuhu...nikmat sihat di tarik sebentar oleh Allah SWT...sekurang-kurangnya kita sedar dan tidak alpa...sakit itu diberikan untuk meringankan kesilapan yang kita buat..betul kan...:)

Cuti merdeka yang lalu...walaupun sebentar di Diamond Bay...tapi sempat juga menjengah dapur untuk cuba asah skill membaking...sebenarnya lebih kepada nak menghabiskan barang jer...so, carilah resipi yang simple mimple dan bahan pun tak banyak mana...di tambah secara kebetulan singgah kedai dan dapat pulak beli gelatin halal...so memang dalam kepala ni nak buat cheese kek tanpa masak...

Di ambil dari laman web women weekly version Australia...non-baked chocolate cheese cake ni memang meletoppp rasanya...sweet ala-ala tersenyum simpul (dalam erti kata lain tak manis sangat)...so, sesuai sangat di makan time panas-panas...bagi rakan-rakan sejawat rasa...dorang cakap sedap dan rasa macam aiskrim coklat!!!hehehe...not bad kan sebab ni percubaan pertama Cikma...

Layankan resepinya ekkk....:)


Bahan-bahan :

250 gm digestive biscuits (apa-apa biskut pun boleh)
100 gm butter (di cairkan)
1 sudu besar gula castor (Cikma tak masukkan)
11/2 sudu kecil gelatin (campur sedikit dengan air panas suam...lebih kurang 1/2 cawan. Kacau hingga larut...tapi pastikan jangan sampai sejuk dan berketul...:)
500 gm coklat masakan
500 gm cream cheese
395 gm susu pekat (Cikma kurangkan sikit-depends pada yang nak kurang manis ekk)
250 ml @ 1 cawan non-dairy whipping cream
1 sudu kecil esen vanilla (tak nak masuk pun tak pe)

Cara-cara :
1) Hancurkan biskut (bland) dan kemudian masukkan butter yang di cairkan tadi serta gula kastor.
2) Gaul sebati dan kemudian masukkan bahan tadi ke dalam loyang. Mampatkan biskut tadi dan masukkan ke dalam peti ais selama 30 minit.
3) Double boil kan coklat masakan. Sejukkan.
4) Pukul cream cheese, susu pekat hingga sebati
5) Kemudian, masukkan whipping cream,esen vanilla dan yang terakhir coklat masakan.
6) Akhir sekali, masukkan gelatin...pukul sebentar.
7) Masukkan bahan cheese tadi di dalam loyang biskut tadi.
8) Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 2,3 jam...lebih elok semalaman....SELAMAT MENCUBA

CIKMA : Tak sempat nak mendecor bagai...kosong gitu jer....hehehe....janji sedap!!!!

Rabu, 3 September 2014

Dan akhirnya...kemenangan!!!!....ALLAHUAKHBAR

Alhamdulillah...Alhamdulillah...Alhamdulillah...

Penantian dalam penuh penderitaan dan kesengsaraan selama lebih 50 hari...akhirnya mereka menyambut kemenangan yang menjadi harapan kepada mereka selama ini...

Peperangan di Gaza, Palestin dengan rejim Zionist Laknatullah berakhir sudah...dengan kemunduran tentera Israel dari Gaza...bersyukur yang teramat sangat....Allahuakhbar!!!

Perjuangan untuk membebaskan tanah jajahan Palestin masih di teruskan...genjatan senjata ini adalah sebagai satu permulaan untuk kita umat Islam bersatu menentang keganasan...walaubagaimanapun...kita perlu dan mesti berhati-hati...pihak Rejim Zionist itu tidak akan berdiam diri...mereka masih dan akan tetap mahu menghapuskan keturunan penduduk Palestin...

Aku boleh simpulkan...pihak Israel ni adalah objek (ku katakan objek sebab tiada hati) yang SANGAT PENGECUT...betui kan!!!...jangan ingat segala kelengkapan kau ada kau boleh musnahkan semuanya....kami umat Islam dari seluruh dunia sentiasa menyokong, mendokong dan berdoa yang terbaik buat saudara mara kami di Palestin...kerana doa itu senjata bagi orang2 mukmin...

Doakan mereka saudara kita di Palestin sentiasa di lindungi oleh Allah SWT...teruskan memboikot barangan Israel dan bersatulah menentang keganasan....:)


CIKMA : Semua tuntutan pihak HAMAS di persetujui oleh Israel....emm..BAGUS!!!...namun...kita akan tetap berhati-hati...kerana mereka tetap ada niat untuk merampas tanah Palestin....

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails