IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Khamis, 28 Ogos 2014

Ikan Bilis Goreng Kicap


Ini...adalah makanan rare!!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Kenapa makanan paling rare...sebab ikan bilis bagi Cikma adalah pembuka selera...sama seperti ikan sardin atau ikan rebus!!!..

Makan dengan nasi panas memang meletoppp!!!...tak ingat orang belakang okeh!!!...boleh bertambah-tambah nasi kalau makan!!!

Simple masakan bagi yang kurang tahu memasak...hanya ikan bilis, bawang, cili padi serta kicap manis/masin...goreng ikan bilis hingga rangup...toskan minyak...kemudian goreng bawang dan cili burung...dah cukup garing angkat dan masukkan dalam ikan bilis yang dii goreng...campurkan kicap manis dan masin...rasa garamnya ekk...tak payah bubuh garam sebab kita dah campur kicap masin...SELAMAT MENCUBA....:)


CIKMA : Masakan orang bujang yang malas macam aku!!!ngehhhhh....:)


Selasa, 26 Ogos 2014

sAMBUTAN aIDILFITRI peringKAT sEKOlah 2014

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

2,3 hari tidak bersiaran...sibuk ok...hehehe....sibuk berhujung minggu dengan lain-lain hal....:)

Kisah hujung minggu lalu...sambutan Aidilfitri di sekolah...seperti tahun sebelumnya...meriah dan terkawal...hehehe...Alhamdulillah kenyang sangat...rezeki semua orang...

Menu yang sedap dan sesuai dengan tema....lepas sekolah (erk actually hari Sabtu tu sekolah ganti...)...singgah ke rumah rakan sejawat yang buat open house...:)...makan lagi...huhuhu...Alhamdulillah...rezeki hari tu....:)









Tukang emcee hari tu....:)

CIKMA : Andai tiada tahun depan...ini merupakan salah satu kenangan untuk aku bawa ke tempat lain...:)

Jumaat, 22 Ogos 2014

Malaysia Berkabung - MH17


Berakhirnya penantian...........

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hari yang di nantikan...20 jenazah tragedi MH 17 sampai hari ni...Allahuakhbar...walaupun tidak secara keseluruhan...tetapi seluruh rakyat Malaysia menanti-nantikannya...

Sungguh satu hari yang pasti akan menjadi hari paling hiba...hari paling sayu...hari paling sedih..walaupun tiada saudara-mara yang terlibat..Cikma juga merasai kesedihan, penderitaan yang mereka tanggung menanti orang-orang kesayangan mereka...

Al-fatihah buat mereka yang beragama Islam...serta tidak lupa kepada para penumpang tragedi MH 370 yang masih belum di temui...serta penduduk-penduduk di Palestin....:(

CIKMA : Adik rakan Cikma yang terlibat iaitu co-pilot..Allahyarham Firdaus Rahim tiada dalam senarai 20 jenazah yang tiba...masih lagi di The Hague, Belanda...sebak pulak rasa...bertabahlah buat rakan..Fariz Rahim sekeluarga...moga di permudahkan segala urusan di sana...Inshaallah....

Khamis, 21 Ogos 2014

Dia Dia Dia - FATIN SHIDQIA LUBIS

oKAy...Cikma dah fall in luv dengan gadis ini...so talented....:)

Suaranya maybe 1 dalam seribu...sedap di dengar dan 'mahal'nya tone suara husky tu yang buat Cikma kagum...anugerah Allah buat dia...

Layan lagu ni....oooo...suka pulak dengar...:)...hanya untuk dia....ewah!!!!!




CIKMA : Cantik dah tengok Fatin ni sekarang...transformasi 360 darjah bagi Cikma...dulu..lain sangat..gadis kampung yang pemalu...good luck dik!!!

Rabu, 20 Ogos 2014

Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta...



Tema yang berlainan bagi aku....

Selalunya tema-tema Kemerdekaan kita agak 'tipikal'..maksud Cikma lebih menjurus kepada solid dan berkesatuan...adoaiii...macam mana nak explain ni....hehehe

Senang cerita...tema agak gagah lah...sesuai dengan apa yang kita nak...mesti ada kejayaan, perpaduan, kemakmuran, kedaulatan dan semuanya mengenai apa itu kemerdekaan...tapi tahun ni...rasa tema agak 'lembut' di dengar....gitu...boleh plak Cikma pikir mula-mula tema nya tu untuk satu saluran televisyen...rupa-rupanya memang itulah tema Kemerdekaan kita ke-57...Di sini lahirnya Sebuah Cinta.....

Di ambil daripada lagu 'Warisan' nyanyian Allahyarham Sudirman Haji Arshad..yang bermaksud sebagai memberi kesan yang mendalam dan melahirkan rasa kecintaan terhadap negara dalam hati semua rakyat Malaysia....

CIKMA : Hafal lagu Warisan........:)

Selasa, 19 Ogos 2014

PAVLOVA...


Wohooo....lagi dan lagi...hehehe...memang ko saje kan Cikma!!!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Lagi resipi...ooo...kali ni antara favourite Cikma...sudah 2 kali buat..but family tak berapa suka...MAK cakap kuat bau telur...adik perempuan aka Alang tak suka cream banyak sangat...my bro cakap manis...emm macam2...tapi abis gak!!!..sapo yang habiskan...Cikma lah yeee...:)

Resipi di ambil dari belog ni CIK EPAL thanks sebab share resipi...

Ooook senang jer kott buat..macam biasa teringin nak makan dan tengok rakan-rakan sejawat buat..akhirnya gigih cari dalam pakcik google...tengok bahan senang cari...cuma cara buat agak kurang confident...tang2 nak buat meringue tu...kali pertama kan...tu yang rasa macam susah jer...alih2 bila dah berjaya...hambik kemain suka...jadi gebus mulus nokkk!!!!

Okay layan resipinye...

Bahan-bahan :

4 biji putih telur (Cikma guna gred A)...banyak sikit...:)
3/4 cawan gula castor (Cikma kurangkan buat 1/2 cawan)
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil cuka makan
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :

1) Pukul putih telur sampai nampak buih-buih jer...
2) Masukkan gula demi sedikit (selang seli dengan kita beat telur tu)
3) Pukul putih telur sampai kental dan bertanduk
4) Dengan guna spatula..masukkan tepung jagung, cuka makan dan vanila...Kaup balik adunan
5) Dalam loyang yang telah di letakkan kertas surih masukkan meringue tadi (kalau rajin buat lah bulatan nak nampak kemas...Cikma pakai letak jer....adjust sendiri..hehehe)
6) Panaskan oven dalam 150 C..dalam 15 minit...Kemudian turunkan ke 140 C...bakar adunan selama 1 jam atau 1 jam 15 minit...(tengok pada oven ye...ada setengahnya cepat masak kan..)
7) Lepas masak...jangan terus keluarkan..biarkan dalam oven dan renggangkan sikit pintu oven tu...

Hiasan :

1/2 cawan whipping cream (non dairy)
buah-buahan (jenis masam macam epal, strawberry, anggur, kiwi, etc)

- Pukul whipping cream hingga kental (kalau yang jenis tak manis...masukkan gula castor ye...agak2 rasa nak manis ikut kesukaan masing-masing)
- Sapukan whipping cream atas pavlova...hiaskan dengan buah-buahan...SELAMAT MENCUBA..



Ni yang first trial punye...oklah kan...walaupun macam terlama sikit masak...gambo atas tu yang second nye...tu buat 5 biji telur (gred B)...hambik besar kemain Pavlova nye...hehehehe

CIKMA : Suka naaa makan dessert...keturunan kilang gula dalam badan dah ada dah...huhuhu...adoaiii!!!!

Isnin, 18 Ogos 2014

HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES (WITH CUSTARD WHIPPED CREAM FILLING)

Amboi kata ko...tajuk omputih ekk....belasahlah labuuuu....hehehe

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Berhujung minggu dengan melayani open house...Alhamdulillah kenyang...terima kasih kerana sudi menjemput hamba yang hina ini...ecececece...:)

Layan lagi resipi ekkk....ni pun dah lama naaa buat...dalam list nak mencuba...dan akhirnya dapat jugak buat dengan jayanya...cuma custard filling tu macam tak berapa nak memenuhi piawaian...adalah tu yang kurang...takpe kan Cikma...first trial...nanti ada mood nak buat lagi...kita buat yang terbaekkk....okeh!!..

Pernah makan Hokkaido Cake ni...beli di kedai kek...sedap dan lembut ya amat...bila sorang rakan sejawat buat (memang terrer dia nih!!!)...Cikma pun mintak izin dia resipi...yelah beli tak puas makan kan...kalau buat tu dapat lah makan banyak!!..rupanya senang lah jugak buatnya...dia ambik resipi dalam Cik Youtube jer...huhuhu...nanti Cikma share ekk resipi....


Bahan-bahan : (untuk kek)

3 biji telur kuning
20 gm gula halus
40 ml minyak masak
40 ml susu
60 gm tepung kek

Meringue :
3 biji putih telur (yang dimasukkan dalam peti ais sebentar)
40 gm gula

Vanilla Custard Cream :
1 sudu makan tepung kek
1 sudu makan tepung jagung
40 gm gula halus
200 ml susu
2 biji telur kuning
15 gm butter
beberapa titik esen vanilla

Whipped cream :
100 ml whipping cream (non-dairy)
1 sudu makan gula halus

Cara-cara :

Lihat youtube yeeeee.....:)








CIKMA : Makan jer kejenye..camno nak kuruih!!!!huhuhuhu

Ahad, 17 Ogos 2014

CEO The Movie - Terbaekkk!!!!

Ini memang kelakar....

Seyes memang Cikma nak pegi nonton pertengahan tahun ni...tetapi tiada siapa nak teman, so terpaksalah senyap sunyi dan sepi jer diri...dalam hati memang teringin...

Salah satu faktor nak tengok filem CEO ni sebab mengandingkan my 2 favourite actors iaitu Remy Ishak dan Beto Kusyairy...yesss!!!gandingan yang paling awesome lah!!!

Cerita yang simple...kelakar goreng dan banyak pengajaran...maybe kalau orang tu pakar dalam mengomen filem...dorang akan cakap banyak yang tak masuk akal....erkk???...ada aku kisah...Cikma hanya tengok filem untuk release my tension jer...apa pun cacat cela sesebuah filem tolak ke tepi bcoz kita bukan pakar pengkritik...filem Hollywood tu bersepah  yang tak masuk akal or banyak naa yang menipunyerr...ye dak???

Kelakar dari awal hingga akhir...Beto seperti yang di jangka lakonan sangat selamba...Remy boleh bawak watak kelakar...sesuatu yang baharu bagi aku...di tambah dengan pelakon tambahan especially bekas budak mentor..Annas...ooohhh tak sangka dia ni boleh di bawak ke tengah dalam bidang lakonan...tengok dia sekarang banyak buat drama...so not bad okay...:)

Dengan tagline SEMUA ORANG NAK JADI BOS.....Cerita tentang kisah CEO yang malang...dan budak biasa yang jadi CEO secara tetiba...well boleh mengagak kesudahannya...yang penting ok....yang penting...Cikma suka gilerrr skrip yang di hasilkan...outstanding!!!so selamba...makan dalam...dan pengajaran bagi semua orang...hidup tak selalunya indah!!!!

So, Cikma tak nak komen lelebih...apa-apa hal korang tengok ekk bagi sesiapa yang belum tengok...4/5 bintang aku bagi...walaupun tonton dalam Cik Youtube...tapi tetap puas hati dan thumbs up kepada semua pelakon dan krew2....:)








CIKMA : Sapa yang main gendang nih!!!...hahaha....dialog paling best!!!....or lagi satu...ko jual dadah ekk???...huhuhu....makan dalam punya skrip...

Sabtu, 16 Ogos 2014

Kisah campak belakang - Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan, Kuala Gandah, Pahang

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Rehat jap dari mengepos resipi jer...karang muak pulak orang...hehehe...idak2...ada lagi nanti resipi lain...sat-sat nak letak entri lain dulu...

Kisah berlaku tahun lepas...haaa...hambik...sikit punya throwback cerita ni....well...memang di simpan (yelah tu Cikma oiii) untuk tatapan para blogger...just nak share serba sedikit cerita rombongan sekolah ke Kuala Gandah, Pahang Darul Makmur....


Kali pertama pergi ke sana...dan juga kali pertama sekolah Cikma membuat lawatan ke sana...tempat utama...of coz lah ke Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan, Kuala Gandah....tujuan utama untuk memberikan peluang dan ruang serta pengalaman kepada murid-murid merasai dan melihat secara dekat haiwan mamalia di darat terbesar di dunia ini...

Sebanyak 2 bas ke sana...rata-rata murid tahun 4 dan 5 (mostly tahun 5)...kami pergi awal November tahun lepas..perjalanan mengambil masa 2 jam lebih..

Destinasi pertama kali ke Deerland...tempat atau kawasan rusa-rusa serta burung unta...kami dapat beri makan kepada rusa-rusa di sana...murid-murid memang excited....di sana juga kami dapat melihat binatang-binatang eksotik lain di sana seperti kancil, ular albino, ayam hutan dan sebagainya...



Penakut giler ngan ular....geli dowh!!!







Muka control takut!!! Rusa pun takut...apakah kes????



Lebih kurang sejam kemudian kami terus ke tempat tujuan...di Pusat Konservasi Gajah ni kami di beri peluang untuk melakukan aktiviti mandi bersama anak gajah serta persembahan pertunjukan gajah serta memberi makan gajah...tapi di sebabkan hari tu air sungai sedikit deras...budak-budak dan pengunjung tak boleh nak buat aktiviti mandi tu...kemudian kami ke perkampungan Orang Asli yang berada di kawasan sekitar pusat...tak lah sampai masuk hutan...dekat-dekat situ jer....




















Dalam sekitar pukul 4.00+++ petang kami berangkat ke Kuala Lumpur...sebelum tu...kami singgah di Hutan Lipur Lentang....dekat dengan Genting Sempah...tak ada dalam list kunjungan..tapi di sebabkan masa masih banyak..kami pun singgah di situ...bagi murid-murid merasa air sungai...:)



So, itu sahaja cerita....hehehe...sempat snap gambo sepanjang rombongan ni...oklah best...cuma kalau boleh perbanyakkan lagi aktiviti di Pusat Konservasi Gajah tu...takdelah budak-budak rasa boring....:)

CIKMA : Penggeli orangnya!!!...hahahahaha...........

Jumaat, 15 Ogos 2014

Non Baked Nutella Cheese Cake

Hambik...lagi resipi...hehehe...oooo..kompem ni memang sedap sehingga termimpi-mimpi..tengok tajuknye aje dah tau sedap!!!

Try test resipi masa cuti sekolah bulan Jun yang lalu...sorry lambat naa update di sini...but trully..Cikma sebenarnya bab-bab cheese cake ni baru nak belajar...yang pasti amat tidak berapa gemar buat cheese cake yang bakar...ntah tak tau kenapa...maybe pernah buat tak jadi kott!!!..so macam agak phobia sikit...:)

Selalunya kalau nak makan cheese cake atau nak try resipi berkaitan cheese cake pasti akan cari yang tak perlu di masak dalam oven..simpan dalam peti ais jer...dan memang menjadi hasilnya serta amat mudah dan cepat...cuma kali ni resipi ni perlukan masa lebih kurang sehari untuk tunggu nak makan!!! hamboi..sabor bukan main nak makan yeee....kalau nak makan haruslah kena bersabor sikit...ye dak???...

Ambil resipi dari belog Rina Rosli thanks sebab kongsi resipi....:)


Bahan-bahan : ( untuk based crust )

9 keping biskut marie (resepi asal digestive biscuit)
60 gm butter cair (unsalted butter) - lebihkan sikit ekk... (resipi asal 50 gm)
60 gm serbuk hazelnut
2 sudu besar nutella (Cikma tak masuk)

Cara-cara :

1) Kisar biskut marie hingga hancur
2) Gaul bersama serbuk hazelnut
3) Masukkan butter cair ke dalam campuran biskut marie dan serbuk hazelnut
4) Kacau dan gaul rata
5) Masukkan ke dalam loyang yang telah di sapu sedikit butter (sapuan nipis) dan tekan adunan hingga mampat.
6) Masukkan ke dalam peti sejuk. Sejukkan

Bahan-bahan (untuk cream cheese filling)

500 gm cream cheese
300 gm nutella (Cikma masukkan satu botol besar nuttella...anggaran 400+++gm.
1 sudu esen vanilla
1/4 cawan dairy whipping cream

Cara-cara :

1) Masukkan semua bahan dan pukul sebati...
2) Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah kita buat crust nye tadi
3) Sejukkan adunan dalam peti ais sehari semalam

Bahan-bahan (lapisan coklat)

150 gm dark chocolate
1/2 cawan dairy whipping cream
1/2 sudu besar butter

Cara-cara :

Masak semua bahan secara double-boiled

Tuang coklat masakan di atas filling cream cheese tadi. Masukkan kembali dalam peti ais selama lebih kurang 2 jam...Siap untuk di hidangkan...boleh di hias mengikut kreativiti sendiri...SELAMAT MENCUBA


Lapisan coklat terlebih tebal...hambik..memang boleh potong kaki lepaih ni...hehehe...

CIKMA : Masa simpankan filling cheese cake ni tutup dengan aluminium foil ekk sebab takut berwap/berair dalam peti ais coz kita simpan lebih kurang semalaman ye...:)

Khamis, 14 Ogos 2014

Ikan Tauhu Stim/Kukus



Favourite Cikma!!! Kalau nak lauk bagi orang diet....lauk ni memang sesuai....okeh!!!..memang suka sebab tak perlukan minyak dan sihat!!!...dah lama naa tak buat...buat ikan kukus ni pun masa cuti sekolah hari tu...

Simple mimple nye masak...sangat mudah dan ringkas...Cikma suka buat stim ikan ni guna ikan tauhu...ikan lain pun boleh...kalau nak sedap ikan siakap sangat best!!!...dulu tak reti buat..tapi bila kak ipar aka kak long ajar...memang sangat senang dowhhh!!!...

Layan resipinye ekk...:)

Bahan-bahan :

1 ekor ikan tauhu ( ikan apa2 pun boleh)
4 biji bawang merah (di hiris)
3 biji bawang putih (di hiris)
1 inci halia (di hiris)
2 batang serai (di titik)
1 biji bawang besar
5-6 biji limau kasturi (ambil perahan air)
5-7 batang cili padi saiz sederhana (potong tengah - nak lebih pun tak apa)
sedikit kicap manis
sedikit sos tiram
sedikit sos perasa/stok ayam
sayur-sayuran (lobak, kobis bunga, tomato, etc)
sedikit garam
daun ketumbar/daun sup

Cara-cara :

1) Lumur ikan dengan garam
2) Masukkan semua bahan hirisan dan semua bahan yang lain kecuali sayur-sayuran dan bawang besar
3) Kukus ikan dalam 20 minit
4) Apabila hampir masak masukkan sayur-sayuran (tak nak terlalu layu) dan bawang besar
5) Hiaskan dengan daun sup/daun ketumbar...SELAMAT MENCUBA



CIKMA : Layan resepi ye 2,3 hari ni...tunggu turn yang lain...hehehe....:)


Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails