IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Ahad, 22 Jun 2014

Kejutan demi kejutan - World Cup 2014 Brasil



Hah!!! minggu ke-2 World Cup 2014....lahaiiii.....tulah kan...jangan fikir team2 yang hebat di dunia ni tak boleh di kalahkan..dan team2 underdog ni boleh di perkotak-katikkan...betui dakkk???

Sepanyol...bekas juara atau lebih kepada juara bertahan...akhirnya tersingkir dalam Piala Dunia kali ni...huhuhu...nasib tak sokong...ngeee...memang tak sangka sebenarnya...orang cakap masa qualified Piala Dunia team Spain antara yang terbaik...emmm...terbaikkkk ekk...last2...kecundang gak...

England...nasib masih tak menyebelahi team paling glamour ni...rasa Cikma lah sejak minat nengok Piala Dunia ni...takdelah bagus sangat...cuma pasukan England ni popular mungkin sebab liga bola sepak Inggeris (EPL) yang memang popular seantaro dunia compare dengan liga2 bola sepak negara lain..emm..kesian...kalau mereka nak masuk pusingan kalah mati pun...kena belas ikhsan daripada team lain...hadoaiii...takpe2...pulang ajelah yeeeeee....:)

Costa Rica...hah!!!..orang tak sangka kan dorang ni masuk pusingan kalah mati dengan penuh bergaya dan cemerlang!!!!...aku pun sampai sekarang tak percaya...ok...kira team Costa Rica ni kuat..cuma bila dia berhadapan dengan satu kumpulan dengan team2 power (England, Itali, Uruguay) rasa macam tak caya jer...hehehe...

Netherlands aka Belanda..seperti nampak bagus!!...emm...antara team menjadi pilihan kali ni...Perancis pun sama...sejak era Zinadine Zidane..team ni macam tak cukup power...tapi kali ni antara yang menjadi perhatian dalam World Cup 2014...Argentina...well...semalam sempat nengok team ni lawan pasukan Iran...dowhh!!!takdelah power gak...mengharapkan Lionel Messi jer kott yang gol...tu pun nak dekat habis game...Portugal...emm...setakat Christiano Ronaldo yang baget hensem...hahahah...Brazil...yaaa....tetap menjadi pojaan hatiku!!!...well...kalah menang adat pertandingan..so..lama lagi perjalanan pasukan2 ni...kita tunggu dan lihat...kot2 tetiba muncul pasukan underdog atau pasukan yang takde nama julang WORLD CUP!!!hah!! yang tu memang worlddddd sangatlah!!!...

Latest result (until today) :

1) Switzerland VS Ecuador = 2 - 1
2) France VS Honduras = 3 - 0
3) Argentina VS Bosnia Herzegovina = 2 - 1
4) Germany VS Portugal = 4 - 0
5) Iran VS Nigeria = 0 - 0
6) Ghana Vs USA = 1 - 2
7) Belgium VS Algeria = 2 - 1
8) Brazil VS Mexico = 0 - 0
9) Russia VS South Korea = 1 - 1
10) Australia VS Netherlands = 2 - 3
11) Sepanyol VS Chile = 0 - 2
12) Cameroon VS Croatia = 0 - 4
13) Colombia VS Cote dIvoire / Ivory Coast = 2 - 1
14) Uruguay VS England = 2 - 1
15) Japan VS Greece = 0 - 0
16) Itali VS Costa Rica = 0 - 1
17) Switzerland VS France = 2 - 5
18) Honduras VS Ecuador = 1 - 2
19) Argentina VS Iran = 1 - 0
20) Germany VS Ghana = 2 - 2
21) Nigeria VS Bosnia Herzegovina = 1 - 0

CIKMA : Team Malaysia...emmm...bilalah lagi nye yeee....:)

Jika Engkau - NOAH

Bersua kembali....

Dengan lagu dulu boleh???..mintak maaf sebab masih belum berkesempatan nak memulakan journey Cikma ke Indonesia bulan sudah...hehehe...gambar masih belum di 'savekan' dalam lappy...nanti2 naaa....

Layan dulu lagi ni...dolo2 kala kumpulan ni namanya Peter Pan gitu...korang mesti ingat kan...especially ngan vokalis utamanya Ariel....sekarang dorang pakai nama Noah...emmm...layan dowhhh!!!!





CIKMA : Huhuhuhuhuhu...mesti bosan kan asyik entri lagu2 Indo...hehehe...nak buat macam mana..aku memang suka lagu Indo....:) Peace No War....

Jumaat, 20 Jun 2014

Untukmu Aku Bertahan - Afgan

Sayu lagu ni...antara masterpiece terbaik daripada penyanyi ini Afgan...vokal yang cukup mantap dan ber'jiwa'...tak salah di gelarkan beliau "Prince Of Ballad"






CIKMA : Semoga tabah menghadapi hari-hari mendatang...life must go on...:)

Al-Fatihah....kawan...semoga tenang di sana


Aku mungkin bukan yang paling rapat dengan beliau..namun aku mengenalinya..pernah bersua..pernah berdiskusi..pernah berbual..pernah mahu menjadi sepertinya...berjaya dan sukses dalam kehidupan...kata-kata semangat nya di blog dan facebook memberikan inspirasi kepada rakan2...tiada kata putus asa dalam hidupnya...besar impiannya..walaupun figura beliau kecil molek orangnya...

#SyuhadaBaharudin itulah nama beliau...pertemuan yang pertama dan terakhir berlaku 2 tahun yang lalu akan terpahat dalam memori aku...kawan...Al-Fatihah buat arwah...semoga tenang di sana...sedih kerana pemergian mu terlalu mengejutkan...namun Allah Maha Mengetahui...salam takziah buat seluruh ahli keluarga beliau...

*blog nya banyak menceritakan tentang inspirasi orang berjaya dan banyak quote  yang memberi semangat untuk kita... http://syuhada1981.blogspot.com/

CIKMA : Ajal...tidak menunggu kita...tua, muda, kaya, miskin...semoga kita sentiasa mengingati hari tibanya kita kembali kepada Pencipta....

Isnin, 16 Jun 2014

Bila Tiba - Ungu (OST Sang Kiai)

Insaf...itu yang Cikma dapat simpulkan bila dengar lagu ni buat kali pertama....best ever from kumpulan favourite Cikma dari Indonesia...Ungu (well...that's me..memang suka lagu dari Tanah Seberang)...hayati dan dengar lagu ni ye....




CIKMA : Masih kangen.....:(

Ahad, 15 Jun 2014

Kembali lagi - Piala Dunia 2014 - Brasil

Hadoaiiiii...............

Sudah hampir 4 hari berlalu...kompem dalam banyak2 match..perlawanan pertama menjadi perhatian..see...nampak tak permainan di situ...hehehe

World Cup 2014 kata kau!!!..Ola!!..Yaa...tak sempat lagi nak menonton secara live..kalau ada pun bila nak abis match..hehehe..tak terkejor teman nak nonton pepagi buta...tido lagi baik nokk!!!...rasa diri dah tua sangat...badan ni hanya nak rehat jer...huhuhu...


Dalam tak nonton tu..sempat lah jugak mengetahui final result yang sekarang ni tak silap Cikma dah 6 perlawanan berlangsung (erk!!!betui ke idak...hehehe)..and of coz setiap kali World Cup ni berlansung, pasti kita semua terarah kepada calon favourite team kan...

Cikma...seperti biasa..pilihan utama haruslah BRAZIL...yehaaa...ola!!! since zaman Roberto Carlos dan Ronaldo..(kalau aku kata PELE tu merepek naaa bunyinya kan!!!..hahaha)..sejak 16 tahun dulu lah..hehe..worth it...sebab tahun ni negara Brazil menjadi tuan rumah...kira Cikma ni balik kampung halaman lah!!!(verangannnnn!!!!)

First match...yaa....menang sudah..walaupun ada keputusan pengadil di pertikaikan..so, nak buat camne...tuan rumah u'alls...macam mana pun keputusan...result tetap team Brasil win that match...:)...gegak gempita stadium walaupun Cikma hanya nonton highlights jer....:)

So, banyak lagi perlawanan yang masih belum berlangsung..apa2 pun...kepada mereka yang gila bola especially kaum Adam...berpada-padalah ok..jangan sampai mintak MC sebab tak larat nak pegi keje gara-gara kurang tidur...dan lagi satu...2 minggu lagi nak puasa kan...so, jangan jugak sampai tak hingat diri kita di bulan Ramadhan...ingat puasa ekkk..:)

Latest result for all matches (until today) :

1) Brazil Vs Croatia = 3 - 1 (GROUP A)
2) Mexico Vs Cameroon = 1 - 0 (GROUP A)
3) Sepanyol Vs Netherlands = 1- 5 (GROUP B)
4) Chile Vs Australia = 3 - 1 (GROUP B)
5) Colombia Vs Greece = 3 - 0 (GROUP C)
6) Uruguay Vs Costa Rica = 1 - 3 (GROUP D)
7) England Vs Italy = 1 - 2 (GROUP D)
8) Cote d'Ivoire/Ivory Coast Vs Japan = 2 - 1 (GROUP C)



CIKMA : Seperti biasa bila nak menganjurkan event besar macam ni..memang ada pro dan kontra..Negara Brazil umpamanya..dikatakan antara yang miskin dan ramai rakyatnya gelandangan..mereka mempertikaikan penganjuran kerana banyak wang rakyat di habiskan untuk membina stadium baharu serta membaik pulih stadium yang sedia ada...emm..susah nak cakap..tapi itulah realiti...kita hanya mampu melihat....

Khamis, 12 Jun 2014

Perasaan teruja masih ada...

Assalam dan salam sejahtera...

Tajuk entri yang boleh blah!!!tak hinggatnye tajuk...hehehe...perasaan tu memang ada...teruja sampai sekarang...huhuhu..

Alhamdulillah...kesempatan sekali lagi...menapak ke luar negara dengan sedikit rezeki yang di berikan oleh Allah SWT.....terujanya bila aku dapat ke negara yang punya penduduk beragama Islam paling ramai di dunia...terujanya aku apabila dapat bertemu satu rumpun yang sama..terujanya aku dapat melihat keindahan alam ciptaan Tuhan yang tidak ternilai...terujanya aku apabila aku jatuh cinta di sana..chop!!!!haaaa...ini memang boleh mendatangkan berita sensasi...full stop!!! hehehehe

Menariknya perasaan aku kali ini bila dapat membawa MAK melancong ke Tanah Seberang..gembira sebab ini merupakan jejak pertama MAK ke luar negara selepas bersara dari dunia pendidikan..

Ceritanya..MAK hampir-hampir tak jadi sebenarnya nak ke sana disebabkan keizinan ABAH yang pada mulanya setuju MAK pergi...dan lepas tu tak bagi pulak...emm..Cikma dan cousins dah merancang sejak bulan Januari lagi..siap dah buatkan passport untuk MAK..macam-macam perkara yang di fikir masa tu...keadaan ABAH yang tidak berapa sihat...adik Cikma yang masa tu tak tau posting di mana...dan kakak ipar yang due date bersalinnya hampir dengan tarikh kami pergi....so, segala benda yang Cikma fikir masa tu hanya berharap ABAH ubah fikiran..

Rancangan Cikma dan cousins selepas itu kena cari sorang lagi untuk cukupkan 4 orang...coz harga pakej lebih murah..tanya housemate macam tak nak..so..kami redho ajelah pergi bertiga..dan rezeki MAK barangkali akhirnya ABAH izinkan jugak...maybe tengok MAK excited mula2 dapat izin...pastu tak bagi pulak kan..muka MAK masa tu dah suram jerr....huhuhu..last2 MAK akhirnya dapat juga melancong bersama kami...:)

Hampir 5 bulan menunggu...akhirnya kami berlepas dengan selamat menuju ke JAKARTA dan BANDUNG..Alhamdulillah...dalam tempoh 5 bulan ni pun macam2 peristiwa yang berlaku lebih-lebih lagi dengan cerita MH370..tipulah kalau aku tak cuak nak naik kapal terbang..mesti perasaan takut tu ada..tapi kita berbalik pada qada dan qadar..rezeki, jodoh dan ajal di tangan ALLAH SWT..mati itu pasti..cuma kita tak tahu bila..betul kan???...dan ALHAMDULILLAH...syukur kami pergi dan pulang dengan keadaan selamat....

Satu lagi...sorry bebanyak kepada rakan-rakan di luar sana...diakui aku bukan jenis bercerita itu dan ini kepada orang..dah sahih baru cerita..hanya sorang dua yang tahu Cikma terbang ke Tanah Seberang..antara faktor2 nya ialah (hehehe siap bagi sebab ekk...) Cikma mahukan privacy bila ke luar negara...terus terang bukan kaki shopping segala bagai....kalau dapat pesanan...sorry bebanyak..tak terbeli dan tak pikir dan membeli untuk orang..kenkadang untuk sendiri pun sekadar ada sebagai tanda kenang-kenangan jer..huhuhu..

Dan kebetulan me'rahsia'kan kepemergian ku ini ke Tanah Seberang..sebenarnya mempunyai hikmah2 yang tidak terjangkau dalam fikiran..pertama..kebetulan PRK telah berlaku di Parlimen Teluk Intan..pada waktu aku berada di sana..jadi takdelah orang bercerita..kau dok sibuk berjimba-jimba di Seberang...tanggungjawab kau sebagai warganegara Malaysia tak buat kan!!!..hehehe...trully sangat terkilan tidak dapat mengundi bersama-sama penduduk kawasan Teluk Intan..tapi perancangan ke sana telah di rancang lebih awal..nak buat macam mana kan...

Satu lagi...berita kemangkatan Al-Marhum Sultan Azlan Shah..of coz Cikma di sana waktu itu sedih sangat..menitik jugak air mata ini di Tanah Seberang..nak seronok pun berpada-pada jugaklah waktu tu..so, nanti takdelah cerita..kau dok bersuka ria kat Seberang..dekat sini Sultan Perak mangkat...takde perasaan punya rakyat!!!huhuhuhu...

Jadi segala faktor di atas adalah ramalan Cikma kepada mereka2 di luar sana..hati orang ni kita tak tahu kan..depan kita baik...belakang ya ampunn...(paham2 sendiri ye)..sebelum Cikma kena sedass dengan orang lebih baik kita senyap dan diam2 ubi berisi....hehehe...kiranya langkah berjaga2 lah ni..dan terbukti berkesan!!!!

Well...nilah permulaan cerita perjalanan Cikma ke Indonesia....4 hari 3 malam di dua tempat yang berbeza iaitu Jakarta dan Bandung sebenarnya tidak cukup dan masih lagi banyak tempat yang belum di jejaki...namun, aku bersyukur sekali lagi..sekurang-kurangnya perjalanan hampir 1900+++KM ini sangat berbaloi dan memberikan kenangan manis yang sukar dilupakan...

*To be continue...*


CIKMA : Masih berhubung melalui lama sosial yang lain...cuma talian internet agak kurang dan slow sikit di sana...hehehe....:)

Rabu, 11 Jun 2014

Pertukaran....

Orang kata...kalau kita nak maju ke depan atau nak berjaya...kita kena berubah....betul ke tidak???memang betul pun...tak betul sila bagi hujah bernas anda....hehehe

Ok2..tetiba cerita pasal berubah..emmm...well...semua sedia maklum...kawasan Parlimen Teluk Intan telah pun bertukar posisi daripada pembangkang (DAP) - Pakatan Rakyat kepada Gerakan (Barisan Nasional) dua minggu sudah ekoran kematian bekas ahli Parlimen Teluk Intan, mendiang Seoh Leong Peng kerana penyakit barah..

Kemenangan Barisan Nasional yang di wakili Presiden GERAKAN Datuk Mah Siew Keong dikatakan sebagai sirih pulang ke gagang ekoran beliau telah kalah bertanding semasa Pilihanraya Umum ke-13 tahun lepas kepada mendiang....tahniah sekali lagi Datuk...

Di akui Cikma tidak berkesempatan untuk pulang mengundi semasa PRK hari tu..rancangan ke Tanah Seberang telah di buat lebih awal dan tidak menjangka akan ada peristiwa ini berlaku, namun bukanlah aku ni tak nak ambil tahu pasal pilihanraya kecil walaupun tak memangkah...kerana terujanya..Cikma pulang seminggu sebelum pilihanraya untuk melihat sendiri betapa 'sibuknya' bandar Teluk Intan...

Yup...sangatttttttt sibuk bebenor...hehehe...sana sini masa tu perang poster telah pun bermula...teruja bila semua menteri turun...daripada yang paling tinggi hingga yang biasa-biasa sahaja...emm...kejutan demi kejutan berlaku di Teluk Intan...waima jalan juga makin cantik!!!! hehehe

Perang politik sana sini juga berlaku...sms bertali arus masuk...sila hadirkan diri di sana dan di sini...emm...ok...itu adalah keadaan biasa di mana-mana sahaja di seluruh dunia yang mengamalkan corak pemerintahan demokrasi...pilihanraya di jadikan landasan kita untuk memilih calon yang di rasakan layak menjadi wakil kepada rakyat yang biasa-biasa ini mengadu masalah itu dan ini...:)

Yang istimewanya kali ini (bagi Cikma yeee) calon pembangkang mewakilkan seorang gadis yang masih muda belia untuk bertanding merebut jawatan di Parlimen Teluk Intan...sebut sahaja nama Cik Dyana Sofya...pasti orang ramai akan ingat senyuman dan wajah manisnya itu..emm...wakil DAP yang juga merangkap Setiausaha Politik Presiden DAP Lim Kit Siang ini juga adalah bekas penuntut jurusan undang-undang...cukup teruja kerana beliau orang Melayu yang mewakili DAP...

Ok...cukup...tidak mahu cakap banyak...karang cakap lagi banyak...lagi banyak yang terkeluar...adehhh!!!!maybe kalahnya Cik Dyana Sofya kerana pengalaman dan mungkin juga dia bukan anak jati Teluk Intan...ataupun manifesto nya tidak cukup kuat mempengaruhi pengundi sebagaiman manifesto Datuk Mah Siew Keong..OK...done...Congrats Datuk Mah...semoga Teluk Intan lebih maju di bawah kepimpinan beliau....




CIKMA : Bangga jadi anak jati TELUK INTAN...:)...bangga nama Teluk Intan sangat 'popular' satu Malaysia sejak PRK tempoh hari...memang terbaekkkk arrr....:)

Insan ini....Al-Fatihah

Terlalu terlambat Cikma ingin mengucapkan salam takziah dan Al-Fatihah kepada Almarhum Sultan Perak...DYMM Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Ibni Almarhum Yusuff Izzuddin Shah.......:(

Perkhabaran berita kemangkatan Almarhum Cikma peroleh selepas sampai di Bandung (selepas check in di Hotel..baru ada WIFI)...terkejut dan terdiam sebentar... masa tu memang rasa yakin sangat mengenai berita kemangkatan sebab dapat di sumber berita online yang sahih...sebelum ni dengar desas-desus serta sudah bertebaran berita mengatakan baginda telah mangkat...padahal Almarhum semasa itu masih di berikan rawatan di IJN. Agak marah lah jugak semua dok wassup bagai sebarkan berita tu...bukan apa...belum di sahkan tolong lah hormati sikit keluarga baginda dan jugak rakyat jelata Negeri Perak...hinggakan pihak istana sahkan baginda waktu itu masih lagi berada dalam keadaan masih di beri rawatan barulah cerita itu di tutup...

Sedih...sangat sedih sebenarnya...Sultan yang bagi Cikma sangat dihormati dan di sayangi rakyat...Perwatakan baginda serta kebijaksaanaan baginda di banggakan oleh rakyat...Cikma sendiri bertuah di lahirkan di Negeri Perak serta bersultankan baginda...Sultan yang bijak, tenang dan sangat tampan pada pandangan mata Cikma...

Pada usia  86 tahun baginda meninggalkan kami seluruh rakyat negeri Perak...memang telah lama tahun Almarhum gering dan segala tanggungjawab nya dalam mentadbir negeri Perak di berikan kepada anakandanya...Raja Nazrin Shah...dan Raja Nazrin juga telah pun di tabalkan menjadi Sultan Perak yang baharu dengan gelaran Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Dr. Nazrin Muizuddin Shah ibni Almarhum Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Al-Maghfur Lah

Al-fatihah kepada Al-marhum Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Al-Maghfur Lah
Biodata : rujuk sini



Almarhum semasa muda...

CIKMA : Ramai cakap Almarhum hensem..yup..memang sejuk mata memandang melihatnya...cuba tengok keturunan dan waris Almarhum...cantik2 dan segak2 semuanya...yang penting...bijak dan pintar.....:)

Isnin, 9 Jun 2014

Perjalanan Yang Jauh.....:)

Assalam dan salam sejahtera...:)

Alhamdulillah...mendapat sedikit waktu (sebenarnya masih banyak waktu) untuk menjengah blog yang hampir tidak wujud sejak 2 bulan yang lalu..emm..macam jauhhhhh jer rasa perjalanan nak sampai ke blog sendiri........MALAS...........merupakan faktor Cikma jarang ke blog sendiri...entah apa yang malas...huhuhu

Bukan malas lah barangkali........tapi idea tidak berkembang maju dalam otak..banyak nak di kongsi tapi....entahlah...hobi menulis makin kurang....banyak fikir...tu yang selalu Cikma bagitau MAK...lepas tu MAK akan soal balik...banyak fikir apa???...ko fikir apa???..fikir pasal apa??? dan sebagainya...yup...itu soalan biasa daripada my mum bila aku dok selalu terlupa itu dan ini...serta sukar duduk diam dalam satu-satu masa...

Cuti sekolah masih berbaki seminggu...Alhamdulillah...aku peruntukan untuk merehatkan diri dan otak selapang-lapangnya..cuma...nak kata sampai tak buat kerja tu nampak benor menipunye kan...maksudnya cuti ni Cikma tak nak fikir sangat pasal kerja di sekolah yang tak pernah habis...;)....trully hampir 3 minggu sebelum cuti sekolah hari tu masa-masa Cikma sangat sikit...macam tak cukup tanah ni nak jejak kaki...letih mengalahkan apa....sampai Cikma nak terbang ke tanah seberang pun dalam keadaan otak yang masih serabut...hingga ada jugak barang2 yang nak di bawa ke sana pun ada yang tertinggal...huhuhu....nasib bukan barang penting...kalau tak...tak mungkin ler jadi nak ke sana...* nanti Cikma kongsi pengalaman ke tanah seberang yeee *

Anyway...tunggu entri yang seterusnya...resepi masakan pun dah berbondang-bondang menunggu di listkan dalam entri...hehehe...nanti Cikma tulis satu-satu naaaa........:)


CIKMA : Yaaa...kerugian rasa diri bila tak amik peluang nyanyi life band di Bandung hari tu...kekekeke..terkenang senyuman penyanyi nya yang sweeeeeeetoooooo...ok2...jangan pikir lebih2 ye...seyesss suara penyanyi lelaki itu sangat romantik....auwwww!!!!....:)

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails