IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Khamis, 23 Januari 2014

Nikah ???? emmm....


2 minggu sudah menghadiri majlis perkahwinan rakan baik semasa menuntut di UiTM...10 tahun lamanya tidak ketemu...hanya bertanya khabar dalam facebook..emmm..cepat masa berlalu...

Sangat sebak sebenarnya melihat rakan dah mendirikan rumahtangga..nak kata tak ramai kawan dah bernikah ni dah banyak..biasa-biasa jer...tapi dengan rakan ni...memang tak terluah dengan kata-kata betapa suka nya aku tengok dia bersanding dan bahagia dengan suami tercinta...

Kisahnya..kerana dahulu Cikma dan rakan adalah student yang biasa2 jer...kami bukan student glamour..yang mana rakan2 lain duk sibuk ke hulu ke hilir dengan pakwe memasing...kami tak lawa...tapi manis tetap ada..ewahh!!!kami juga garang..tapi di sebalik garang ada lembutnya...kami tak berapa bijak..tetapi kami tetap pintar dalam mengolah kehidupan kami..kami bukan orang up to date dalam berfesyen...tapi kami berfesyen berlandaskan ajaran Islam..dan kami bukan jenis sosial girls..tapi kami bersosial dengan cara kami sendiri...hehe..

Pernah terfikir...kami ni takde orang nak...maklumlah kami berdua tak cantik u'alls...macam2 kami fikir..(giler tak fikir sebab keliling kami ramai dah berpakwe time study kat UiTM)..huhu..takut2 nanti dah tak laku bila dah tua...alih2..kuasa Yang Maha Esa yang mengatasi segala perancangan dan telahan manusia...setiap makhluk NYA di dunia ini memang di ciptakan berpasangan-pasangan...

Emmm...itu lumrah...Cikma happy for her...akhirnya jodoh yang di tunggu kunjung tiba...genggaman erat tangan rakan bila memegang tangan Cikma menjelaskan segalanya..bersungguh2 dia cakap.."aku doakan kau lepas ni naik pelamin..kahwin cepat-cepat...dan jangan lupa jemput aku nanti.." ...aku hanya galak dan tersenyum...dan pasti setiap doa rakan-rakan aku aminkan...tak pernah lah pulak aku cakap...takde jodoh or dah tua..hehe..sapa yang tak nak nikah kan...tapi percaturan ALLAH SWT...DIA tahu mana yang terbaik untuk kita...


Tipu ler kata kita tak terasa bila orang dok tanya bila nak nikah...kalau tahu ler bila...Cikma dah canang satu negara nak naik pelamin...hehe...kita memang tak tahu..dok jugak sibuk tanya keluar dating or pakwe kat mana...aikk...mana lah tahu...kalau tahu dah lama cakap..rasa2 kalau tengok Cikma ni jalan sensorang tak kiralah ke mana pun...itu tandanya aku ni still solo lagi...dah tak payah nak di tanya2 lagi...kenkadang runsing ok nak fikir menjawab macam mana dengan orang yang kurang sensitiviti ni..cuba faham perasaan orang yang berada dalam situasi macam aku...soalan2 merapu itu boleh buatkan kita stress!!!understand...:)

Satu jer..doakan aje yang Cikma bertemu jodoh...dengan siapa..di mana..bagaimana..itu ALLAH SWT punya kuasa...biarlah jodoh itu juga dari kalangan orang2 yang beriman dan beramal soleh...In Syaa Allah...doa itu sentiasa ada..tak pernah putus walaupun ada ketikanya aku terasa seperti berputus asa...bak kata MAK...doa itu senjata orang-orang Mukmin...:).........

CIKMA : Berangan tinggi melangit nak jodoh macam mana...huhu..salah satu faktor tu yang lambat bertemu jodoh...ALLAH SWT jer yang tahu apa yang terbaik untuk kita...betul tak???....

Jumaat, 10 Januari 2014

BERITA KEPADA KAWAN - EBIET G ADE ft M.NASIR

Lagu puisi favourite Cikma...sangat terkesan mendengarnya..lebih-lebih lagi lagu ini di duetkan bersama pengkarya terhebat Malaysia/Singapura..Datuk M. Nasir

Ebiet G Ade..bukan satu nama asing di rumpun nusantara kita...penulis lagu serta pengkarya puisi ini sangat tersohor..Cikma suka dengar lagu-lagu beliau yang lain..lirik lagu yang berkisar dengan puisi yang terhasil...

Salah satunya...lagu ini..Berita Kepada Kawan..menceritkan tentang sikap rakus manusia yang tidak pernah kenal erti jemu membuat onar dan dosa di muka bumi Allah SWT...bait-bait lagu puisi ini jelas menggambarkan sikap manusia yang takbur dan bongkak..so, meh kita layan2 kan lagu ni di pagi yang penuh tenang dan nyaman...:)





CIKMA : Nak jadi penulis puisi seperti Ebiet G Ade...huhuhu..

Tiada Tajuk - Volume 1

Dinginnya angin laut
Menyapa lembut cerminan di mata
Terasa ada yang sedang mengulit
Mimpi yang tiada pasti di mindanya
Lantas angin laut membawa perkhabaran
Sesuatu yang indah di pendengaran

Kakinya menapak deras
Ingin melihat dan mendengar perkhabaran itu sendiri
Namun di kala hati girang
Terselit satu kisah duka
Rasa rindu yang bertaut di hati
Menenggelamkan perkhabaran berita itu
Sayu di wajahnya terpampang jelas
Seringkali dia merasa tewas
Dengan perasaan sendiri
Bagaimana harus dia melangkah
Kerana dia tidak punya kekuatan

Dalam sedar, dia memandang
Jelas di matanya
Cahaya yang sinar dan terang
Mendekatinya sedikit demi sedikit
Lantas berhenti di hadapannya
Terserlah betapa indahnya cahaya itu
Betapa rindunya dia
Memandang cahaya yang satu itu

Sungguh hatinya tenang kembali
Cahaya yang indah mendamaikan diri
Hatinya berbunga seiring jiwanya
Rasa gundah sedikit demi sedikit hilang dalam fikirannya
Dan pasti di sebalik semua itu
Terselit kisah suka
Tersembunyi kisah duka
Apa yang jelas
Setiap yang berlaku itu
Pasti ada hikmahnya.....



CIKMA : Apabila stress...ini yang Cikma selalu buat...mencari idea menulis sesuatu di luar kotak fikiran...dan ada ketikanya terhasillah apa yang di baca di atas...:)


Khamis, 9 Januari 2014

Jadual oh Jadual


Tahun depan nak retire jadi pembuat jadual waktu guru boleh tak??? hehehe...rasanya dialog tu every year keluar dari mulut becok aku ni...huhu...penat otak yang tidak terkata...

Sehingga entri ni di tulis..Cikma masih belum nampak bantal dan tilam lagi...kepala semakin memberat...mata semakin pedih...tekanan di tengkuk kian terasa...dan apabila simptom-simptom itu berlaku...maka..Cikma perlu mengundur diri..walaupun niat di hati malam semalam telah pun tercapai dengan jayanya...yakni..stay up hingga ke Subuh..hehehe...emmm...masih kuat lagi gayanya Cikma ni...agak-agak lepas solat Subuh sikit jer lagi ni nak tidur ke tidak...emmm....terpulang pada tuan punya badan...mungkin tidur kot sejam dua...untuk relesekan sikit penat dan letih ni...

Well...sapa kata senang buat jadual....Cikma surrender kalau di minta buat jadual secara manual..yang aku tahu...hanya melalui sistem aScTimetables jer...so, bila ada rakan-rakan sejawat yang mengeluh..redha ajelah ye...nak bising ke..nak apa ke...cer pikir lah sikit...sikit jer Cikma suruh...bukan banyak pun....pengorbanan si pembuat jadual yang bersengkang mata nak menjana jadual terbaik...dah namanya sistem berkomputer...dia rasa boleh letak cikgu tu waktu bila...dia letak le...mana kisah kalau cikgu tu punya jadual berderet kelas sampai pengsan cikgu nak mengajar (ade ke yang pengsan???) hehe...

So, berbahagialah kepada mereka yang rasa jadual sangat ok...yang tak ok...redha ye...apa-apa pun..kalau tak puas hati...jana sendiri lah jadual memasing...tengok pening ke tidak...yang Cikma tahulah..kebanyakan jenis manusia yang Cikma jumpa....janji diri sendiri lepas...orang lain lantaklah...betui tak????huhu..sendiri mau ingat ekkkk.......:)...

CIKMA : Emmm.......:)

Rabu, 1 Januari 2014

2014..tahun berjimat cermat


Setiap "wall" laman sosial Cikma di penuhi dengan wish Happy New Year (lah katakan!!!)...emm...tak payah ucap sangat lah rasanya..tetap akan menginjak usia kita...tetap akan tua..dan mungkin kita hampir ke penghujung nyawa (mana tau kan)...kasar jer bunyinya tu Cikma...uihhh..memang betul kan..semakin kita bertambah tahun...semakin kita berkurang umur...itu yang aku faham setiap kali tahun baru menjelma...

Ok2..tak lah serius sangat Cikma oii..huhu..anggap aje biasa2 jer nak menerima tahun baru ni...bagi Cikma tahun 2014...adalah tahun berjimat cermat..kenapa???rasanya semua orang faham terutamanya rakyat jelata...emm...Cikma pun akan cuba menguragnkan perbelanjaan untuk diri sendiri..sebab komitmen untuk diri pun akan bertambah..mana2 yang tidak penting tu kita kebelakangkan...mana2 yang penting kita dahulukan...tidak mahu mengikut perasaan...membeli dan mengeluarkan wang secara berhemah...

Emm...harap semua faham kan..Cikma faham...tak tahulah orang lain faham ke tidak...takpelah...ini mungkin satu ujian...dan juga satu kesedaran pada kita...biarlah orang-orang tertentu itu hidup senang lenang di dunia ni...di akhirat esok2...kita tak tahu timbang taranya..hanya ALLAH SWT yang MAHA MENGETAHUI...,jadi selamat mengharungi 2014 dengan penuh kuat dan tabah...:)...

CIKMA : Ada sebab mereka buat..tiada sebab kalau setiap perkara itu terjadi...jadi aku harap lah mereka2 itu faham...jangan faham jer...bertindak okeh!!!!....peace no war..:)

Catatan Popular

MY LISTED

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails