IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Khamis, 30 Mei 2013

Kursus - Kesantunan Berbahasa May 2013

Huh!!!sebenar taknak masuk entri ni...tapi nak masuk gak...hehe..kursus yang membuatkan aku tidak dapat memegang mikrofon semasa Hari Guru Peringkat Sekolah yang lalu..ceh...ceh..ceh...choii sangat kan Cikma..

Tanpa rela..tapi bukan paksaan..dalam hati kata tak nak..tapi dalam kepala otak mempersetujui...bak kata orang..hari ni hari kita..mungkin hari lain orang lain pulak..atau pun senang cerita...kita tolong orang hari ni...hari lain orang akan tolong kita (dalam kisah aku selalu nya tak de..aku jer yang tolong orang!!!aduss!!!tolong Cikma...tak dapat pahala ko mengungkit bagai kalau camni....huhu)..tapi..kengkadang sukar nak mentafsir perangai orang...baik ada 'makna'..emmm...lantaklah korang wei...Cikma just teruskan kehidupan jer...janji kita kerja ikhlas kerana ALLAH SWT..bukan orang yang bagi ganjaran pahala tu kan..hanya Yang Maha Kuasa yang berikan kita semua pahala pada kebaikan yang kita buat....:)

Cuma rasa bangga dan happy sebab dapat ilmu pengetahuan yang baru..dan yang best boleh lah rest sehari kepala otak ni..bak kata guru besar yang meminta Cikma melaksanakan perintah nya itu..pergi bercuti..katanya..haha..yup...boleh lah di katakan bercuti..kursus kat hotel..mana taknya..siap ada swimming pool lagi..tapi idaklah aku berenang...malu wei...segan..tapi ada jer aku tengok peserta kursus pergi terjun kolam tu..(cikgu-cikgu lelaki jer)...hehe

Berkursus selama 2 hari 1 malam di Seremban 2..memang ralat kebetulan kursus tu tarikh sama dengan sambutan Hari Guru di sekolah Cikma...kiranya ini kali pertama tak sambut hari guru sejak posting di SK Pandan Indah...memang instinct Cikma sebelum berkursus menyatakan bahawa aku tak dapat join sambut Hari Guru..emm sah2 betul weii...tak pelah..takde rezeki..next year boleh sambut lagi kan..(itu pun kalau masih ada lagi kat sekolah tu..)

Kursus Kesantunan Berbahasa anjuran Bahagian Pendidikan Guru bersama Dewan Bahasa dan Pustaka di bawah MBMMBI..sepatutnya kursus start hari Ahad..namun di sebabkan surat panggilan lambat sampai..Cikma pergi keesokan harinya..itupun sampai ke Seremban 2 tu dah petang..dalam pukul 3.00 pm camtu..dapat lah masuk dan dengar slot petang tu...sikit sangat..tapi berbaloi jer..dan yang pasti kursus ni banyak memberi input terutama kepada Cikma yang memang teruja nak tahu bagaimana nak handle sesuatu majlis dengan berkesan (pengacaraan majlis dan pengucapan awam)...

Well...itu yang di katakan rezeki kan..ilmu tu pun rezeki..yang pasti dapat sijiil penyertaan dari pihak KPM/BPG lagi...hehe...itu yang aku memang nak..kumpul2 sijil...mana tau nak tukar sekolah ke nanti..ataupun bercita-cita nak naik ke Kementerian...haha...angan tinggi ko kan Cikma!!

Layan sikit gambar...tak banyak mana...sehari setengah jer kan...tapi dapat lah kenal dengan kakak-kakak yang gila-gila...haha..semoga dapat jumpa lagi...:)




CIKMA : Ada keinginan nak menyelitkan diri di Kementerian Pelajaran Malaysia..cuma..ada rasa kurang yakin diri..maybe belum bersedia mental dan fizikal..aku nak tumpu dulu dalam mendidik anak murid dahulu..kumpul pengalaman banyak2...betul kan...:)

Rabu, 29 Mei 2013

cerita satu kisah

Muahaha..gelak dulu boleh..hanya nak kongsi..emm..tapi nak komen ker apa...tak payah lah kot!!!haha..Cikma ok....jer...

Cerita satu kisah..emm...macam mana nak mula ekk..adehh!!!susah plak..tapi realitinya kita pernah mengalami kisah seperti ini..tapi bukan lah Cikma ok...kalau ada pun dah besar sikit...kecik-kecik cuma kawan-kawan jer nokk...tapi ada jugak yang dah mula start nak menggatal!!!haha...

Meh tengok ni dulu ekkk.............................
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>



Cikma tak tahu nak komen apa..mula-mula sangat terkejut tapi dalam masa yang sama boleh ketawa terbahak-bahak..memang aku dah tahu anak murid Cikma ni dah ada 'girlfriend' sebelum ni..tapi tak sangka dia boleh tulis karangan periksa macam tu..aduhh!!!pening sekejap nak menanda..tanya rakan-rakan senior terutamanya ketua panitia Bahasa Melayu..karangan nya memang ok..ayat takdelah salah banyak..cuma cerita ajer yang tidak sesuai di baca...hehe

Memang susah nak jadi cikgu ni tau...nak mendidik dan mengajar tu memerlukan komitmen yang sangat jitu dan tinggi...salah kita didik..salah lah dorang dapat...tapi entahlah..kalau di fikir balik takdelah pulak Cikma nak mengajar bebudak ni buat karangan sesi luahan hati dan perasaan macam ni...haha..memang kelassss anak murid Cikma ni...hehe

Apa-apa pun...mereka ni lah yang boleh buat kita stress dan boleh buat kita release sikit tension dalam kepala otak..emm...seronok tau jadi seorang guru...:)

CIKMA : Dah bagi pada murid ni kertas periksanya...perkataan "JUMPA SAYA" tu masih belum di realisasikan..tapi Cikma dah bagi hint dan perli-peri sayang pada murid Cikma...tapi rasanya dia tak paham lagi...lepas cuti lah baru nak jumpa face to face..:)

Selasa, 28 Mei 2013

sEMaSa cuTI...

Semasa cuti...

Ramai lah mak ayah nak buat kenduri tunang, nikah dan sanding..masa ni lah kita nak tengok pelbagai deco khemah yang pelbagai warna warni..huhu..dan masa nilah nak semua jemputan hadir..al-maklum lah..cuti sekolah..orang dok pakat balik kampung jumpa sedara mara bagai...dan yang best...boleh jugak makan nasi minyak berkali-kali (kalau jemputannya lebih daripada sebuah rumah sehari..)..emmm...seronoknya kahwin!!!haha..apakah motifnya itu wahai Cikma???

Semasa cuti...

Bebudak sekolah paling happy giler (giler lagi tu!!!..haha)..sebab dorang tak payah bangun pagi nak ke sekolah...tak payah nak berdepan dengan cikgu-cikgu yang garang dan suruh buat kerja sekolah jer memanjang (akulah tu..haha)..yang penting ok...yang penting...masa dorang bermain dan lepak-lepak sangatlah lama..cuti lah kan...mana tak heppi..aku pun suka (WALAUPUN kerja cikgu masih der jugak nak di buat masa cuti..huhu...)

Semasa cuti...

Mak dan ayah pening kepala dan senang sikit hati..hehe...kenapa..pertama...pening kepala sebab anak-anak mintak bawak pergi jenjalan atau makan angin..mak ayah masih sibuk kerja..nak mintak cuti lebih-lebih takut boss besar marah-marah..amik cuti lelama jugak takut pending semua kerja...tu belum lagi perbelanjaan nak makan angin bagai...huhu..kopak2..yang senang hati...ada parents hantar anak-anak balik kampung time cuti sekolah..masa nilah mak ayah boleh rileks sikit dengan anak-anak...biar dorang merasa duduk kampung dengan atuk dan nenek..yang best..mak ayah kat umah boleh lah lepas lelah daripada melayan kerenah anak-anak..duit belanja gak save sebab tak payah nak ke sekolah...kan...kan...kan...

Semasa cuti...

Tetiba...kawasan atau daerah yang kecil atau senang cerita lah kampung meriah..mana taknya..time cuti nilah semua orang balik kampung bawak satu famili..haha..meriah lah pekan dan kampung!!!rasa time hari raya pulak kan...seronok sebenarnya bila time cuti kumpul adik-beradik dan sedara mara...masa nilah nak kongsi cerita bagai...nanti cuti raya...kongsi lagi cerita...tak gitu!!!

Semasa cuti...

Time nilah aku dan cikgu-cikgu di seluruh Malaysia nak rehat...rehat ok..rehat...walaupun di klasifikasikan rehat..tetapi...harus di ingat ye...rehat kami bukan sekadar rehat...bagi aku ni..rehat aku lebih kepada merehatkan minda daripada kerenah anak-anak murid...senang cerita nak coolkan diri lah daripada tekanan di tempat kerja...emm...kerja sekolah tu masih ada...dan aku tahu ada sesetengah cikgu-cikgu ni tak berapa nak cuti..ada yang kena kursus lah...kelas tambahan lah..bertugas waktu cuti lah...dan macam2 lagi lah..pendek kata..Cuti hanya sekadar termampu...hehe...gitu...

Cuti...memang seronok...tapi bukanlah sampai tak nak buat satu hapah kerja pun..tapi kira light2 jelah..apa-apapun...enjoyed ur holiday...okeh!!!!




CIKMA : Banyak aktiviti yang di plan time cuti ni..huhu..harap-harap boleh settle semua aktviti tu....:)


Khamis, 23 Mei 2013

Hi-tea at De Palma Hotel



Hi-tea yang sangat hit-tea..huhu..maksudnya..makanan yang simple mimple jer..tapi boleh lah..sebab ni lah pilihan kiteorang time tu...nak ubah angin..selalunya kami makan di KDE (Kelab Darul Ehsan)..tapi tahun ni untuk jamuan Hari Guru kami pilih De Palma Hotel...

Nasib Cikma datang awal...dapat semua merasa..tapi kesian ngan rakan-rakan sejawat yang datang lewat..makanan tak berapa nak ado...hoho..kami bayar ye pihak hotel..bukan tak bayar...kenalah bagi service sesuai dengan bayaran yang kami beri...bukan lah nak suruh suap ker apa..hehe...tapi alert sikit pada makanan yang di hidangkan...

So, rasanya pasni...maybe kami dah tak pilih lah ke tempat ni lagi..suggestion pergilah ke mana-mana hotel lain...janji makanan tip top dan service sangat mantopp gitu...tak kisah nak bayar memahal...asal puas hati...betui tak kengkawan????

CIKMA : Sempat rai dan beri hadiah kepada the one an only Mr. Ser yang bersara...farewell Ser...selamat menikmati cuti yang panjang....:)...hehe

Selasa, 21 Mei 2013

LADAP di Impiana Country Resort, Sg. Semungkis, Hulu Langat..





Salam dan sejahtera..cerita hampir dua minggu sudah..hehe..apa-apa pun Cikma nak bagitau dulu ni..tahun ni tak dapat nak meraikan sambutan hari guru di sekolah..sedeyyyynyer...ish!ish!ish!..prepared dengan terlebih excited tahun ni sebab aku kali pertama jadi emcee untuk sambutan tu..alih-alih kena bertugas di tempat lain..ok2..yang tu nanti Cikma cerita ekk..

So, kali kedua buat kursus bersama hampir semua rakan sejawat di luar sekolah..kalau tahun lepas di Janda Baik, Pahang..kali di dekat jer..kat Hulu Langat..iaitu di Impiana Country Resort, Sg. Semungkis..ok lah not bad tempat dia..sebab ada air sungai yang sejuk jer..hehe

Kalau nak bawak famili bercuti memang di alu-alukan..kalau ler nak release tension (macam aku yang selalu stress ni)..tempat ni sesuai sangat..marah ker..geram ker..terjun aje dalam sungai tu..ahaks!!!

Kalau tahun lepas Cikma sanggup buat jungle tracking..tapi kali ni..Cikma dah awal-awal tarik diri..pertama..Cikma dah tak yakin pada kekuatan MENTAL dan FIZIKAL aku yang tak seberapa kuat..second..daya ketahanan tidak berapa baik di sebabkan time tu Cikma batuk-batuk dan lemah badan (macam nak demam), lastly..Cikma nak pergi ke sana cuma nak tenangkan fikiran dan minda..tak mahu nak meletihkan mental yang sedia letih ni..jadinya..aku just rehat-rehat jer sambil menikmati air sungai yang sangat sejuk dan indah dan lebih best boleh plak menelaah novel!!!haha..kelas kau Cikma...

Cuma..kalau ada sesapa yang bising coz aku tak join buat aktviti lasak tu..aku nak cakap mintak maaf pun..tak sesuai lah plak..bukan mengelak ok..tapi memang keadaan fizikal tak mengizinkan..sebab hanya diri kita yang tahu sejauh mana kita boleh tahan dengan aktiviti lasak ni..if u'all memang sedia kuat..ala-ala LARA CROFT..pergilah..tak de sapa nak halang...:)..kan...

Yang penting..yang penting ok..instinct Cikma sangatlah kuat di pilih dalam aktiviti MASTERCHEF TEACHERS tu memang lah tepat..haha..dah agak GB akan pilih nya lah..masak rendang ayam lagi..hehe..masakan yang tak pernah aku buat..kalau ikut memang boleh jer kot..sebab Cikma main campak jer bila masak..orang guide jer..tapi maybe lah sebab masak depan kengkawan..rasa lain plak..nervous terlebih-lebih..sampai aku perasan lah sorang kakak dalam grup aku tu macam tak puas hati jer bila aku cakap aku tak reti masak rendang...haha..well...aku memang pandai berlakon...saja nak tunjuk 'bodoh' bila bab memasak...well..depends pada kita u'alls..janji rasa rendang...hehe..

Apa-apa pun...Cikma puas..dapatlah letak kaki lelama dalam sungai yang sejuk itu..menikmati keindahan alam..memang rasa tenang..sebab kita lupakan sebentar kerja dan masalah-masalah lain..so, kalau de rezeki dan panjang umur..nak jugak datang lagi ke sana..bawak adik-beradik pulak..syok wooo berkelah sama-sama...:)

CIKMA : Ada aku kisah cakap orang...hehe..janji jangan kacau kerja aku...

Ahad, 19 Mei 2013

The Rayyan Steamboat and Grill Restaurant

Ok2....ini yang best kalau balik Diamond Bay..semakin hari semakin bertambah kedai makanan yang baru dan best!!!macam mana lah nak kurus u'alls...:)

Kalau zaman kanak-kanak ke remaja Cikma kedai makan kat Teluk Intan memang tak banyak..pusing-pusing dekat Bumbung Biru yang paling best waktu tu..lepak ngan kengkawan semua..restoran makanan segera hanyalah KFC..tapi sekarang..ermmm..semua ada..dari ke Mc Donald, Domino Pizza, Tutti Frutti, Secret Recipe hingga ke Old Town White Coffee..dan di tambah dengan restoran-restorang yang best2 belaka makanannya..semua dah ada...

Terkini, sebuah restoran orang 'kita' iaitu The Rayyan Steamboat and Grill baru jer di bukak awal bulan April hari tu..masa Cikma balik time pilihanraya hari tu sempat makan kat restoran tu...satu-satunya restoran steamboat dan grill yang ada di Diamond Bay..bangga jap sebab takde lagi restoran macam tu..memang tuan empunya restoran tu dah buat survey dan rasanya dia boleh menjana keuntungan yang sangat baik bila buka restoran tu...

Yelah kalau Cikma duduk kat KL ni memang berlambak lah restoran steamboat dan grill kan..pilih jer mana berkenan..so tak delah rasa terlebih jakun..but bila di buka kat kampung sendiri..excited terlebih sudah..hehe..yang best harga sangat berpatutan..sesuai dengan taraf hidup penduduk Teluk Intan..makan le banyak mana pun..harga tetap RM25 seorang...hehe..best woo!!!!

So, layankan makan2 Cikma dan famili..erkk..macam promote jer kan..ok per..Cikma memang suka war-warkan pada semua..lebih-lebih lagi perniagaan sesama saudara Islam..:)



CIKMA : Makan dengan famili memang nikmat yang tidak boleh di gambarkan dengan kata-kata...:)

Sabtu, 18 Mei 2013

Cameron Highland...

Salam dan sejahtera..wuhuhu...hari ni dalam sejarah ber'joging' di tepian tasik..ape ke he nye Cikma oii...haha..ok..ada aimed for the next year..this year tak mungkin lah kan..tapi kita merancang..Tuhan yang menentukannya...berdikit-dikit..tak nak terlalu drastik...apa-apa pun doakan semoga selamat semua dan impian tercapai hendaknya..

Cerita 2 minggu sudah..wah!!!orang dok sibuk pilihanraya..aku dok sibuk berjalan-jalan ok..hehe..dapat pulak cuti sempena pilihanraya..jadi gunakan lah masa cuti itu sebaiknya..

Berkesempatan pergi ke Cameron Highland..since 2004..tak pernah ler bertapak ke sana..tetiba my bro aka ALONG dan KAK LONG teringin naa nak ke sana..apa lagi..dah orang ajak kan..pergi jelah..walaupun hanya sehari...

Dulu..rasanya masa pergi ke Cameron Highland aku sangat gigih ok..tak rasa apa-apa pun..pening tak..loya pun tak..siap baca paper lagi dalam kereta..tapi bila pergi hari tu..ya ampun...tolong!!!sangat pening dan rasa nak muntah plak..dah sampai destinasi pun rasa ting tong lagi..adik Cikma aka SYAM pun sama..dia lagi teruk...

Tu maknanya apa tu ye...hehe..nampak tak kat situ..nampak tak..itu tandanya makin lama makin tua u'lls..so, kena makin lah jaga kesihatan..haha...ada kaitan kan..

So, layankan sikit gambar2 di sana..emm..tak sejuk lah Cameron Highland..AMALIN sangat suka ok..tak reti duduk diam..haha..layan..:)









CIKMA : Emm...cuti sekolah ni nak pergi mana ekk?????

Jumaat, 17 Mei 2013

Biarku Menjadi Lilin

Terlalu lama rasanya..dan rasanya tak terlambat untuk wish kepada diri sendiri dan semua yang bergelar guru di seluruh Malaysia..SELAMAT HARI GURU...GURU MALAYSIA...1 ASPIRASI 1 AGENDA..

Lagu ni khas di tujukan kepada rakan-rakan yang bergelar guru...






CIKMA : Menerangi diri untuk orang lain..................:)

Ahad, 5 Mei 2013

Selesai mengundi...



Selesai sudah tanggungjawab sebagai CITIZEN  OF MALAYSIA....buang undi di bekas sekolah CIKMA iaitu SMK RAJA MUDA MUSA, TELUK INTAN, PERAK....tak berapa ramai orang masa pergi tadi..dalam pukul 10.00 +++pagi...

Apa2 pun tunggu jer keputusan malam nanti..IN SHAA ALLAH..apa pun keputusan terimalah dengan redha dan hati terbuka....



CIKMA : Uhuk..cantik sungguh sekolah..lain sangat...:)

Khamis, 2 Mei 2013

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur, PWTC 2013

Salam dan sejahtera...
Wallawey..serius tahun ni Cikma sangat lah gila..opps!!!bukan gila yang betul-betul gila..tapi gila shopping!!!banyak betul shopping nyer..lepas tu..terduduk!!!mengeluh dan pening sekejap tengok duit dalam simpanan semakin menipis...haha..rasakan..nafsu tu Cikma oiii....

Ok2...lepas ni tolong jangan shopping lagi ekk..simpan duit tu dalam 3,4 bulan dari sekarang..lepas ni dah shopping raya plak kan..at least adalah duit nak membeli belah time tu..hehe

Kalau sebelum ni shopping kain-kain..kali ni shopping buku plak..buku!!yup..dah lama tidak membeli buku (lama lah sangat..awal tahun hari tu apa ke dia Cikma...hehe)...Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur yang bermula pada 26/4 dan akan berakhir pada hari yang sama kita pergi mengundi (5/5), dan jangan tak tahu..2 kali u'lls aku pergi menapak ke sana..sebelum ni tak pernah buat macam tu...sekali jer pergi..pastu takdelah lagi...mungkin lah kan sebab Cikma dah lama tak ke Pesta Buku ni..last sekali tahun 2010..so, macam orang lepas gian lah kan...:)

Apa yang dibeli..of coz lah kebanyakan buku adalah novel!!!..serius Cikma gila..gila beli novel..lepas tu nak membacanya tak tahu bila...well, buat masa ni aku baru jer habiskan sebuah novel..sedang membaca novel kedua..ada lagi..emm..owhh!!berapa ekk???...jom kira...

Tak silap 2 kali pergi ke sana adalah lebih kurang 23 buah novel kesemuanya yang Cikma beli...banyak ke tidak???kalau peminat tegar novel aku rasa kuantiti ni macam biasa-biasa jer buat mereka..tapi bagi aku yang baru nak start minat nak baca novel semula ni..fuhh!!!rasa terkejut sangat boleh beli sampai macam tu..huhu...

Plus...semalam menapak kali ke-2 ke sana dapat jugak beli beberapa buku ilmiah..takdelah kan beli novel jer..memang first time pergi Cikma just fokus beli novel..tu yang sampai 18 buah!!!gila kan...tapi rasa berbaloi sebab puas hati dapat kembali minat membaca novel...walaupun pening kepala tengok duit banyak habis (tengah menyesal ni!!)...haha

So, layankan sikit gambat yang sempat di snap...wohoo..rupanya semalam rakan sejawat bagitau pengunjung paling ramai dalam rekod sejarah penyertaan Pesta Buku Antarabangsa..iaitu 500,00 orang..serius cakap..masa Cikma pergi dalam pukul 10.00 pagi memang dah ramai sangat orang..tapi masih boleh lah nak bernafas..tapi bila nak balik..Ya Allah..dah tak nampak buku weii..nampak orang jer..mungkin cuti hari pekerja kott...tu yang dorang serang habis-habisan...



Kali pertama pergi..kira masa ni tak ramai orang..walaupun masa tu hari Ahad...


Buku untuk Mak...:)


Novel-novel Cikma untuk hari pertama..huhu


Hari kedua semalam..memang ramai giler orang...


Tangkapan hari ke-2 semalam..huhu..cukuplah setakat ini..hehe

CIKMA : Ada sesetengah pembaca novel dorang jual balik..tapi Cikma..lebih suka simpan sebagai bahan bacaan di kemudian hari...coz aku ada impian nak memiliki mini library di rumah sendiri..siap ada nombor siri  dan pattisyen sekali..dan semua nya di letakkan dalam satu file khas dalam lappy..ceh..ceh...ceh..:)

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails