IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Jumaat, 23 November 2012

The Delayed Story...Sekolah ku..sekolah ku jua...:)

Salam dan sejahtera..memulakan entri hari ni dengan cerita yang tertangguh..kali ni bab sekolah Cikma..SKPI DI HATIKU..haha..yup..masih panjang jodoh aku dengan sekolah yang merupakan sekolah pertama aku di tempatkan selepas selesai belajar di maktab..tak pelah..takde rezeki nak pindah..cuba lagi tahun depan ekk...

Aktiviti-aktiviti akhir persekolahan yang menuntut aku dan rakan sejawat bertungkus lumus melakukan tugasan yang di berikan..bermula dengan event2 penyampaian anugerah , Jogathon, Hari Kanak-kanak dan yang terakhir Jamuan Akhir Tahun..semua nya di laksanakan dengan baik..walaupun...(hehe...)

Banyak tugasan aku adalah menjadi emcee ataupun Master of Ceremony..ataupun senang citer Pengacara Majlis..senang kan..senang ker???tidak sama sekali..walaupun bercakap jer..kita perlu tahu bagaimana nak handle sesuatu majlis tu.sama ada formal atau tidak formal...dah beberapa kali jadi pengacara majlis di sekolah..banyak pengalaman yang aku dapat..dari tak berapa confident hinggalah boleh mengawal keadaan dan tahu nak buat add lips..semua nya memerlukan otak kita berfikir tentang keadaan dan suasana..hehe..kalau orang-orang kat luar kata senang..cuba try test jadi emcee....rasa camne nak pegang mikrofon dan rasa macam mana situasi berubah secara tiba-tiba dan bagai mana kita nak kawal keadaan tu...susah woooo...:)

So, layan sikit gambar sepanjang aktiviti-aktiviti akhir tahun di SK Pandan Indah...:)






CIKMA : Simpan suara setiap kali nak jadi emcee....gitu...:)

Khamis, 22 November 2012

The Delayed Story...again - Family reunion

Ok2...kerana terlalu lama dan terlalu sibuk dengan benda lain..Cikma banyak meninggalkan entri-entri yang sepatutnya di releasekan untuk bulan Oktober dan awal November..hehe...best kan..memang itulah yang aku terpaksa buat..blog Cikma kan...sharing is caring gitu...:)

First stories about Hari Raya Haji nan lalu..hambik ko..lama kan...just ini merupakan satu moment yang best untuk tahun ni..sebab family Cikma berkumpul semua..orang kata...Family Reunion...beraya di kampung MAK sambil menunggu pra musim buah buahan...dapat nokk durian dan rambutan untuk di makan..syok sungguh..:)...time ni tak banyak lah kan..tapi sekarang memang sedang berbuah lebat dan durian dah banyak gugur...

So, lain sikit gambar yang sempat di snap..syok bila duk rileks kat pangkin bawah rumah..sungguh nyaman dan bahagia...:)





CIKMA : Bertuah sebab ada kampung lagi....:)

Rabu, 21 November 2012

Kali kedua



Masuk lagi untuk kali kedua dalam tempoh 11/2 tahun..aduyaiii...dugaan kecil daripada ALLAH SWT..memang kawasan Ampang dan sekitarnya ini berlabel panas...Cikma sendiri susah nak faham dan macam nilah hidup di bandar besar..perlu sentiasa berhati-hati dan alert anything or everything surrounding us...

Kali kedua sang pencuri masuk ke dalam rumah..kali ni di rumah yang baru jer aku duduk awal tahun ni..apartment pulak tu..tingkat paling atas...ada guard..tapi tetap dapat jugak si laknat tu masuk..yang tak terjangka..memang dorang dah aim gamaknya...hari pertama aku balik ke kampung..hari tu lah dia datang menjengah...geram rasa hati pun ada...tapi nak buat camne..dah nasib kami...:(

Kisah nya bila housemate Cikma mula tak sedap hati malam Ahad..aku dah gerak balik pagi tu..dan housemate petang nye pula..entah macam mana malam tu housemate cakap dia tak sedap hati..dan malam tu juak balik semula ke rumah sewa..walhal esok dah nak ke Negeri Sembilan ada kursus kat sana..sampai je rumah dia dah tak sedap hati bila grill dan pintu rumah terbukak..memang sah2 ada orang masuk coz dia kunci semua pintu..bilik kami berdua dorang pecah masuk..barang..ada yang hilang jugak..nasib jugak Cikma bawak barang berharga balik kampung..maybe dorang sempat amik duit kelas yang aku pernah kutip dengan budak dan housemate cakap bekas brooch habis semua dorang sapu...

Susah nak cakap..benda dah jadi..bila kami berdua dah mula balik ke rumah masing-masing hati memang tak tenteram..Cikma sebelum benda ni jadi..dalam seminggu dua ni memang rasa 2,3 patah balik rumah..just untuk checking pintu dan grill di kunci elok sebelum pergi sekolah..selalunya tak..entahlah..aku tak suspect orang luar daripada kawasan apartment tu sebab dorang tahu kami takde kat rumah cuti sekolah..memang orang-orang kat situ jugak..benda bukti yang dorang memang aim kami punya rumah bila pihak polis jumpa kunci solex dan pemegang nya kat tepi tangga blok (rumah Cikma dekat dengan tangga) dan ada bekas minum air dan puntung rokok..that's mean dorang memang dah perati lama kami ni keluar masuk....

Malam tu jugak buat report..Cikma dapat tahu pun pagi Ahad..kesian pulak rasa housemate kena buat benda ni sengsorang..nasib ada rakan-rakan sejawat yang tolong kat sana...tuan rumah pun ada bantu sekali..kali ni dah pesan pada guard tolong tengok-tengokkan rumah dan kalau boleh pantau selalu setiap blok..

Itulah..kenkadang kita tak dapat elak..sakit hati ada lagi ni..memang aku doa pada Allah SWT..biar di balas setiap perbuatan dorang ni..kerja halal banyak kat dunia ni..tapi kerja haram jugak yang dorang cari...semoga mereka yang melakukan perkara terkutuk ni mendapat balasan setimpal di dunia dan di akhirat...Aminnn...........


CIKMA : Doa mati terbakar dalam masa 40 hari si laknat2 itu...kejam ke aku ni...???semoga Allah SWT melindungi  Cikma dan housemate daripada segala musibah dan perkara-perkara buruk lagi....

Jumaat, 16 November 2012

AkHirNYa....

Habis sudah sesi persekolahan...yea..yea..boleh balik kampung...kekeke..Alhamdulillah kerja dah di laksanakan dengan jayanya tahun ni..yelah tu..ada lagi nokk!!!..orang kata..bila dah bekerja ni takkan habis kerja tu sehinggalah kita ni menutup mata..betui tak???

Tugas dan tanggungjwab..sama saja maksudnya bagi aku...bagi orang lain tak tahulah..makan gaji buta barangkali...ok ape kan..nanti jawab sendiri dengan ALLAH SWT kelak di akhirat nanti...itu aku cakap sebelum ni..buat kerja ikut kemampuan dan rasa tanggungjawab...kenkadang kekangan masa dan waktu serta kerja-kerja lain jugak harus di utamakan...aku faham..dan aku rasa orang lain akan faham...kan..yang pasti aku redha..:)

Well...kepada rakan sejawat selamat bercuti dan bercuti..sebulan dari sekarang kita akan berjumpa lagi..salah silap dan terkasar bahasa daripada Cikma ni..HARAP LAH DI AMPUNKAN...mulut..susah nak tutup..kenkadang terlepas juga benda yang tak elok bila emosi mula mengusai diri..tapi siapa yang kenal aku tahu aku siapa..(rasa nya lah kot)...hehe....


CIKMA : Rasa teringin nak makan limau BALI..hmmm...limau jer...tak dapat pergi BALI kan...limau jer yang aku teringin...kekeke...layan

Khamis, 15 November 2012

Salam Maal Hijrah 1434 H


Salam Maal Hijrah 1434 H...Wasatiyyah Tonggak Kesatuan Ummah adalah tema Sambutan Maal Hijrah tahun ni..azam baru juga bagi Cikma...sentiasa bersederhana dalam pelbagai hal, perkara dan sebagainya..namun..kerja kita haruslah bukan sederhana je ye...maksudnya..kerja yang kita lakukan ala-ala kadar jer..kalau boleh kerja tu biar sempurna dan biarlah kita buat yang termampu..bukan yang tidak termampu..kalau setakat kerja sedikit nak beriak bagai dia yang semua buat kerja..biak tak payah buat...yang penting sederhana yang membuatkan orang lain rasa senang dengan kerja kita....tak susahkan orang dan jangan buat rasa orang lain sakit hati...

CIKMA : Azam tahun baru...nak kurus...hehe..(lama punya azam tu..rasa nya every year azam yang sama..Insyaallah di permudahkan...)

Ahad, 11 November 2012

Kehilangan....

Seronok melayan lagu ini dikala musim hujan sekarang...betul..sungguh..try korang dengar..sapa yang tengah putus cinta tu..memang berkoyan-koyan air mata menitik..hehe


 


CIKMA : Takkan ku sia-siakan kamu lagi...huhu...sedey2...


Sabtu, 10 November 2012

Happy Holidays



Ok..ok..baru nak buat entri baru u'lls..yaaa..memang kan Cikma dah cakap sebelum ni...kami-kami yang duduk kat school akan sibuk time akhir tahun..semua benda nak settle, semua aktiviti kena jalankan sebelum cuti sekolah..dan akhirnya...kerja hampir selesai..lega sikit...hehe..adalah sikit kerja..but itu bisa di bereskan..(yolah tu...)...

Cuti sekolah datang lagi..selamat bercuti kepada semua..terutama kepada budak-budak sekolah..emm..murid-murid tahun 6 masih lagi dalam debaran...keputusan UPSR akan di keluarkan pada 19 November..so, dorang masih belum lagi lega nampak nya..tunggu dengan penuh sabar ye...

Exam SPM sedang berlangsung...gud luck for them...peperiksaan yang menentukan hala tuju korang nanti..buat sehabis baik dan sehabis daya...:)

Cikma still kat KL..masih ada seminggu yang berbaki untuk selesaikan kerja yang ada sebelum enjoying the school holidays..nampaknya aku tak tau nak plan pegi mana..musim hujan ni..emm..tengok lah keadaan..kalau rasa nak pergi jenjalan...pergi jelah kan..kalau tak..duduk jer rumah...belajar jahit manik!!!!kekeke........

CIKMA : Cuti jugak nak cuba habiskan menulis resepi yang dah bertahun nak buat untuk MAK..:)

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails