IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Rabu, 31 Oktober 2012

Muara Hati...

Cikma suka lagu ni..walaupun tak pernah tengok cerita glamer Adam dan Hawa..tidak mahu terpengaruhduduk di kaca tv..just tahu daripada rakan-rakan sejawat yang mengikuti cerita ini..best ekk..oklah tu..at least kita tidaklah di sogokkan sangat dengan cerita-cerita luar negara je kan...cerita Malaysia pun berkualiti aper..kan...:)..tepuk dada..tanya diri sendiri... CIKMA : Sapa yang sanggup tunggu bertahun-tahun u'lls..merajuk lama benor..adoyai..kalau aku..udah2 ler..cari jer yang lain...gitu..hehe...:)

Selasa, 30 Oktober 2012

Perlu fokus, sentiasa fokus, masih fokus...


Ok...saya perlu pergi ke tempat seperti di atas..adoyai..bila ekk nak merasa pegang salji???..huhu..Memandangkan sekarang ni dalam keadaan yang sangat memerlukan semua kerja di siapkan sebelum cuti sekolah..segala fokus terarah kepada kerja...kerja dan kerja..masih boleh berentri baru..namun hanya dapat tulis sikit-sikit jer...

Fokus yang perlu di beri perhatian..Cikma juga akan teruskan fokus itu nanti sehingga cuti sekolah..beberapa rancangan dan aktiviti telah di atur..apa pun aku memang tak kisah..yang penting cuti nanti di peruntukkan untuk rehat..rehat..dan rehat..melangkah kaki untuk berjalan itu..dalam perancangan..sebab malas nak berangan lebih..takut nanti kita yang sakit hati..well..seperti biasa..Cikma anggap tiada rezeki lagi nak melawat dan berjalan-jalan ke negara orang..kenkadang terpikir..aku ke yang kedekut keluar duit atau duit tak cukup..ataupun takde yang sanggup nak bawak orang yang jakun ni naik kapal terbang??..emm..takpelah kan..biarlah mereka pergi dengan labu-labunya...huhu....:).........

Ok..tidak mahu merepek..yang penting..Cikma nak memberi penumpuan dan fokus utama kepada apa yang aku dapat pada hari ni..berilah sokongan ye..apa benda nya..tunggu di tahun hadapan....:)..

CIKMA : Saya yakin saya boleh!!!..hehe....:)

Selasa, 23 Oktober 2012

Perkembangan terbaru AMALIN...

Mencuri masa sekejap sebelum meneruskan kerja-kerja sekolah yang tertangguh..gitu..masing-masing sibuk..Cikma juga masih sibuk..dah terasa bahang sibuk tu...hehe..tapi..kena pandai manage masa kan...:)

AMALIN..wah!!!sudah lama tidak berentri baru mengenai AMALIN..jangan tak tahu u'lls...perempuan cantik ni dah boleh berjalan!!!..Syukur Alhamdulillah..dah ada sebulan jugak ALIN berjalan..walaupun kaki nya masih tak kuat lagi..tapi rasanya ALIN dah mampu untuk berjalan sepenuhnya..

Cuma kalau ALIN nak start nak bergerak tu..kena ada bantuan..kakinya masih tak mampu nak tampung berat badan..so, kalau ALIN duduk lepas tu dia nak berjalan kena pegang tangan nya..tak pun ALIN akan pegang benda macam sofa atau dinding untuk berdiri..apa-apa pun aku happy sesangat...

Dalam masa ALIN dah boleh berjalan tu..ALIN nak pulak makan..YA ALLAH..sungguh besar kekuasaanMU..ALIN yang selama ni takut nak makan..dah boleh menerima makanan daripada mulutnya..kata Kak Long hari yang sama ALIN berjalan..hari yang sama jugaklah dia nak makan..yang best tempat pertama yang ALIN tuju masa berjalan tu adalah dapur dan ALIN terus capai kerepek bawang..makanan pertama ALIN yang dia makan..bila ingat balik..itulah makanan kegemaran Along..sungguh ALIN ni anak Abah!!!!huhu..

Sekarang ni..ALIN dah boleh makan benda lain..macam nasi dan roti..ALIN suka makan nasi dengan kuah sup..seronok tengok ALIN makan..hujung minggu lepas ke rumah Along..bila tengok dia makan rasa sangat gembira..walaupun tak banyak..sekurang-kurangnya ALIN buka mulut dan makan...:)

Kami satu famili bersyukur sangat dengan perubahan ALIN..harap-harap lepas ni ALIN akan semakin sihat dan sentiasa ceria selalu...SAYANG ALIN...:)




CIKMA : ALIN semakin cute, comel, kulit putih merah dan yang penting badan maintain macam model!!!hehe..suka tengok ALIN sengih...:)..ABAH punya seronok nya sampai tak sabar nak tengok ALIN dah boleh berjalan dan makan..nasib ler Along nak balik time Raya Haji ni nanti...kalau tak dah lama ABAH nak turun ke Klang tengok cucu kesayangannya tu...:)

Jumaat, 19 Oktober 2012

GM Plaza

Kali pertama pergi ok..rasa sangatlah jakun dan perak!!!..orang yang tak biasa ber'shopping' memang cenggini kan...:)

Yang best...terlopong tengok kereta masuk dalam lif..hehe..selalu orang yang masuk lif kan..ni kereta u'lls..haha sah rasa sangat jakun dan jakin...hehe..masuk jer GM Plaza..terus dalam kepala otak..tak payah pegi negara CHINA ler..shopping sini pun dah sangatlah murah dan berbaloi-baloi ganda 23...:)

Sempat pergi ke sana pagi tadi..menemani rakan-rakan sejawat dan sesaja release tension setelah bertungkus lumus menanda kertas periksa..uihh..rambang mata..tapi aku tetap tengok..perati..pandang..dan lihat jer..hanya sempat membeli brooch..tu pun dalam kepala otak nak bagi kat orang jer..gitu..:)

Ok..sedikit info..Plaza GM ni terletak di area Jalan Raja Laut / Jalan Chow Kit  dekat dengan Lorong Haji Taib...merupakan plaza barangan borong paling besar di Malaysia..telah di iktiraf oleh  The Malaysia Book of Record...so, kepada sesiapa rasa-rasa nak start business kecil-kecilan boleh dapatkan barangan kat sini..ok..aku pun terpikir-pikir dan dalam masa yang sama survey syok sendiri...kalau dapat buat business kecil-kecil..memang sungguh beli jer kat sini nokk!!!(kalau pindah balik Diamond Bay ler kan..huhu)




CIKMA : Seronok tengok dorang shopping..aku just tengok jer...window shopping katakan..hehe..:)

Khamis, 18 Oktober 2012

Sudah sibuk!!!



Kembali sibuk..yup..cikgu-cikgu akan kembali sibuk dalam bulan ni hinggalah cuti persekolahan bermula..dan sebab itu juga blog Cikma lama tak di update...sibuk menanda kertas exam u'lls...itu belum lagi report akhir tahun bagai..di samping beberapa aktiviti yang perlu di laksanakan sebelum sesi persekolahan 2012 di tutup...

Itulah dunia perguruan...awal tahun hingga akhir tahun sibuk memanjang..ada juga masa yang kurang sibuk..tapi itu tak bermakna kami-kami ni duduk saja di bilik guru..mengupdate status bagai dalam muka buku, anak burung berkicau dan sebagainya..tepuk dada tanya apa sumbangan kita pada sekolah..ada yang sunggup berkorban..ada yang sekadar...kerja aku..kerja orang lain itu dia punya pasal..kenkadang memang ada berfikiran begitu..sebab kita rasa kita yang terbeban dengan kerja sedangkan yang lain boleh duduk rileks...tapi jika di fikirkan balik..emm...dulu nak sangat kan jadi cikgu..so, terimalah tanggungjawab tu dengan redha..kalau tak nak..berhenti jadi CIKGU...ye tak???...huhu.......

CIKMA : Jika aku berfikiran begitu...yang perlu aku buat adalah..syohh..setan2 di kepala ku...ni rezeki aku nak berkat...yang penting sentiasa bersyukur..kan....:)

Selasa, 16 Oktober 2012

Bread Butter Pudding with vanilla sauce

Entri masak kembali lagi...kali ni nak share resepi yang memang dah lama teringin nak buat dan teringin nak makan..dan akhirnya berjaya buat dan famili suka banget...ambil resepi ni dalam blog hairul..terima kasih kongsi resepi ni..senang sangat buat..kali pertama try sudah menjadi..meh layan resepi...


Bahan-bahan :

800 ml susu segar
10 biji telur
220 gm gula pasir
1 sudu besar esen vanilla
1-2 buku roti
250 gm buku butter (tak pakai semua pun..)
sedikit kismis atau hirisan kurma (Cikma just pakai coklat chip jer)

Cara-cara :

1) Pukul susu segar + telur + esen vanilla sehingga sebati (gula dah hancur)
2) Ambil loyang dan sapukan dengan butter
3) Susun roti dalam loyang. Roti di sapu dengan butter di kedua-dua belah bahagian.
4) Tabur kismis@kurma@coklat chip.
5) Ulang kembali method 3 dan 4...
6) Roti yang paling atas di susun secara berlapis-lapis (tengok gambar kat atas) dan tabur dengan kismis@kurma@coklat chip
7) Lastly, tuang adunan yang di pukul pada roti (tekan sikit roti hingga semua roti kena dengan adunan tadi..
8) Bakar dalam sejam..cara bakar..dengan double boiled (letak bekas loyang dalam bekas yang di isi dengan air...

Untuk vanilla sauce :
 200 ml susu segar
 4 sudu besar gula
 1 sudu besar custard powder
 1 sudu besar esen vanilla

Cara-cara :

1) Masak atas api yang kecil semua bahan pastikan gula cair.
2) Agak-agak gula dah cair, masukkan sikit demi sikit custard powder.
3) Kalau nak nampak kilat, masukkan sikit butter...SELAMAT MENCUBA


Bread Butter Pudding with Vanilla sauce..

CIKMA : Suka makan time panas-panas...:)..pasni haruslah terpaksa berpantang semua jenis makanan (especially yang manis2 ni)..aduhai..takleh tunjuk skill memasak lah waktu cuti..tak pe..sebulan jer nok!!..try ekk...chaiyok2..:)

Sabtu, 13 Oktober 2012

Syahindah - 3 bulan



Comel tak saya???..hehe..secomel mak ngah saya...haha..yelah tu...INDAH dah 3 bulan..bulat mulat je..geram jer tengok..Cikma dukung dia pun dah tak larat..dah 5 kg+++...emm..semoga sentiasa comel ekk anak Mak Ngah sorang ni...:)

CIKMA : Kakak Nani dah pandai cemburu ngan adik nya..alahai Nani...:)

Jumaat, 12 Oktober 2012

Kursus KSSR Muzik Tahun 3

Dah dekat seminggu pergi kursus..emm..masih teringat-ingat apa yang Cikma buat sepanjang berkursus di Pejabat Pelajaran Daerah Hulu Langat..aduhai..udah jadi cikgu muzik lah pulak!!!..hehe

4 hari berkursus..buat persembahan, pembentangan dan selebihnya belajar note dan alatan muzik..kekeke..cikgu kan..semuanya serba boleh..tak gitu..tak tahu...kena di tahukan..belajar nokk!!..yang pasti sepanjang kursus adalah sangat seronok dan teruja..asyik gelak jer..cuma last day tu..tertekan sikit..banyak le pulak nak buat kerja nya..well...kita buat dikit-dikit ekk...try ur best Cikma!!!

Sedikit gambar sempat di snap..haha..grup Labi-labi..akan di ingat sampai bila-bila..dapat pulak cikgu-cikgi nya yang gila-gila dan berbakat..layan sikit ekk..:)





CIKMA : Pon tip..pon tip..pon tip..pon tip...haha...:)

Rabu, 10 Oktober 2012

Celebrated...


Malam semalam..sempat meraikan hari lahir bersama my bro aka syam n my sis ayu..belanja makan dan yang best dapat makan kek..teringin makan kek sebenarnya..dapat makan haruslah tak ingat orang belakang!!..

Terima kasih kepada mereka..ingat ekk korang pada angah ni..hehe..kenyang makan semalam..sampai senak perut..akibatnya..4 kali ke tandas awal pagi tadi..aduh!!..tak tau pasal apa..naik lemah rasa badan..terus lapar ya amat bila datang sekolah!!!..huhu..



Anyway..tahun ni celebrated birthday dengan meriah dan gembira..harap kegembiraan itu berterusan lah hendaknya...:)

CIKMA : Allah SWT Maha Mendengar segala doa dan harapan umat NYA..sungguh besar kekuasaanMU YA ALLAH...:)

Selasa, 9 Oktober 2012

31..


Salam dan sejahtera..Alhamdulillah masih di panjangkan umur..sudah 31 tahun saya..:)..wah, banyak tu!!!!..bersyukur masih bernafas...:)

31 tahun di dunia..banyak cabaran, ujian dan dugaan..ada manis dan pahit..ada suka ada benci..ada bahagia..ada kesusahan..semuanya bercampur baur...itulah kehidupan kan..kalau takde semua tu..bukan kehidupan namanya..

Masih banyak lagi impian yang belum di capai..salah satu yang menjadi topik perbualan atau topik utama bersama rakan-rakan rapat dan famili..JODOH..yup..jodoh.aku sendiri tak tahu bila, di mana, dengan siapa jodoh aku tu..tapi setiap manusia wajib berusaha dan selepas itu kita berdoa dan bertawakal..aku sentiasa berdoa..tiba masanya Insyaallah akan di makbulkan oleh ALLAH SWT..kerana DIA MAHA MENGETAHUI...

CIKMA : Impian nak pergi negara orang pun belum tercapai..mungkin belum ada rezeki..emm..tak pelah..tengoklah tahun depan..angan-angan nak naik kapal terbang tu harap2 tercapai lah ekk...:)...

Ahad, 7 Oktober 2012

It's October!!!!

Oktober kembali..dah bulan 10 ekk..cepatnya masa berlalu..baru nak buat entri untuk permulaan bulan Oktober..busy sehh!!!..:)

Permulaan bulan Oktober Cikma tahun ni..emm..letih, penat, risau, terkilan, sedikit kecewa, dan bermacam-macam perasaan..dugaan..semua itu ujian daripada-NYA..kita tak boleh nak elak..kerana semua itu ketentuan daripada ALLAH SWT..Cikma redha..ujian dan dugaan yang dah terlalu lama rasanya tidak di beri oleh ALLAH SWT..lalai dan leka barangkali aku ni..terlalu mengejar dunia..akhirat di lupakan..sungguh!!!aku bukan seorang wanita yang solehah..tapi cuba untuk perbaiki diri..banyak kelemahan dan kekurangan..itu sudah pasti..semua manusia punyai kelemahan kan..dan setiap manusia tak pernah lepas daripada melakukan kesilapan..bila di uji..baru sedar...itulah manusia..

Well, life must go on..Cikma sudah ok..boleh menerima kenyataan..rezeki dan ujian yang di berikan adalah sebagai pengukur di mana hati dan niat kita sebenarnya dalam menempuh hidup..kita menempuh risiko sendiri dan kita juga yang perlu menanggungnya..itu juga salah satu ujian yang di berikan olehNYA...tak perlu kesal atau sedih..sebab yang pasti segala yang berlaku pasti ada hikmahnya..yup..mungkin kita tak sedar di sebalik ujian itu terselit hikmah..tapi hati kita dapat merasai nya..yang perlu kita lakukan..berdoa dan bertawakal kepadaNYA..

Awal bulan Oktober di penuhi dengan agenda berkursus..nanti dalam entri yang akan datang Cikma ceritakan..seronok dan adakala nya sedikit terbeban..tapi kita anggap itulah tanggungjawab..tanggungjawab kita sebagai pendidik kepada bakal pemimpin negara kita suatu hari nanti..yang pasti aku menerima ilmu yang baru..satu suasana yang baru..it's ok kan..lagi pun semua nya berlaku di awal bulan Oktober..bulan yang bagi aku penuh istimewa...:)

CIKMA : Hakikat hidup tak pernah lepas daripada ujian dan dugaan..terimalah dengan redha...:)

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails