IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Sabtu, 29 September 2012

Black Forest Fantasy Cake

Huihh...panjang naa nama kek ni ekk..kompem sedap tu..hehe..yup..satu-satunya kek coklat yang setakat ni bagi aku sangat sedap!!..senang nak buat nya..

Mula-mula dengar nama kek ni daripada MAK..dah terbayang macam ala-ala kek black forest..ada blueberry kat dalam kek tu..rupa-rupanya hanya sekadar kek coklat..dari mana datangnya black forest tu pun tak tau..maybe tang dia punya hiasan kot..sebab kek ni di limpahi dengan toping coklat yang banyak serta coklat rice yang bertimbun-timbun di atas kek...hehe..hambik ko!!!.tu yang jadi dah macam forest dah..hehe..layan-layan kan resepi nya ekk...


Bahan-bahan :
1 cawan serbuk koko
1 cawan air
1/2 cawan gula castor
(semua bahan di atas di masak atas api sehingga gula larut dan pekat)

226.8 gm butter
226.8 gm tepung kek (naik sendiri)
6 biji telur (gred A)
340.2 gm gula
1 camca teh esen vanilla

Topping :
200 gm coklat masakan
2 camca besar planta/butter

Hiasan :
Coklat rice atau badam

Cara-cara :
1) Pukul butter + gula sehingga sebati/kembang
2) Masukkan telur satu persatu pukul kembang
3) Masukkan esen vanilla
4) Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan
5) Masukkan coklat yang telah di cairkan tadi..kacau rata
6) Bakar lebih kurang 45 minit...
7) Letak topping bila kek dah sejuk..hiaskan dengan coklat rice atau badam..SELAMAT MENCUBA...


CIKMA : Bahan-bahan ni sebenar nya dalam ounce...so, Cikma dah convert kan dalam gram..tu yang berat gm tu nampak pelik sikit kan..hehe..kalau timbang dah ada ounce senang ler kan...

Jumaat, 28 September 2012

Tengah gilakan benda ini...


Rest sekejap untuk entri masak dan makan..well..Cikma tengah gilakan benda di atas ni..apa dia.yup..beads..ya ampun..banyak nyer beads kan..hambik..stok cuti sekolah akan datang (tapi baju takde lagi ni..motif??)..hehe..

Gila seni menjahit plak aku...belajar sendiri..tengok-tengok kat internet..google dalam blog orang..try and error..rasa cantik..baru apply kat baju..dah siap..walawey..sangat teruja dan bangga..hasil sendiri..tapi Cikma belum uplaod lagi lah hasil karya ni ekk..coz nak kumpul banyak-banyak dulu..hehe

Sudah ada yang bertanya nak tempah jahit manik dengan Cikma..adeh!!belum profesional lagi..baru nak berjinak-jinak..tapi kalau simple boleh lah kot..nak suruh buat design..memang tak reti ler..apa yang ter appear dalam kepala otak ni..Cikma terus je buat..Insyaallah pada rakan-rakan yang ada bertanya tu..akan di pertimbangkan...hehe

CIKMA : Teringin nak buat crumble..emm..susah gak ekk..nak kena pikir idea lain nih..huhu

Selasa, 25 September 2012

Chilled Oreo Cheese Cake

Salam dan sejahtera..bertemu lagi..kalau semalam Cikma letak entri resepi Blueberry Cheese Cake..hari ni Cikma letak pulak resepi Chilled Oreo Cheese Cake..wah!!..oreo tu..memang sedap..kalau kat Secret Recipe dalam RM 7.50 sepotong..kali ni satu loyang boleh hadap sorang!!..hehe..save belanja kan...:)

Resepi ni macam biasa gak..search dalam pakcik Google..lepas tu tulis dan tak ingat dari mana belog nya..kepada tuan empunya belog..mintak maaf banyak-banyak..yang best..Cikma begakan sikit resepinya..sebab nak memudahkan Cikma cari bahan plus kebetulan bahan untuk buat blueberry cheese cake tu ada..Cikma pun buatlah..hehe..so, layan-layan kan resepinya...




Bahan-bahan :

Base cake :
1) 220 gm biskut Tiger (nak pakai biskut Oreo boleh..tapi kalau ada ongkos lebih ler)..
2) 100 gm butter (di cairkan)

Bahagian cheese cake :
1) 260 gm cream cheese (kalau pakai 250 gm kurang kan whipping cream 30 gm)
2) 280 gm whipping cream
3) 130 gm gula castor
4) 20 gm gelatin (di bancuh dengan 1 cawan air panas)
5) 80 gm biskut oreo (di kisar dan asingkan cream nya)
5) 1 1/2 sudu jus lemon (kalau tak nak letak pun takpe..jus lemon just untuk hilangkan sikit rasa muak time
    kita makan cheese cake ni.

Cara-cara :
1) Kisar halus biskut tiger dan campurkan dengan butter yang telah di cairkan. Tekan adunan dan masukkan dalam peti ais selama 30 minit.
2) Pukul whipping cream hingga kembang (jangan pukul terlalu lama ekk..dalam seminit tu dah cukup). Ketepikan.
3) Pukul cream cheese dan gula castor hingga kembang dan sebati.
4) Masukkan whipping cream tadi ke dalam adunan. Kacau sebati.
3) Masukkan perahan jus lemon dan juga gelatin.
4) Kacau adunan dan selepas itu masukkan serbuk biskut oreo ke dalam adunan.
5) Tuang ke atas cake base tadi dan masukkan ke dalam peti sejukan selama 5-6 jam (paling elok semalaman)..SELAMAT MENCUBA
6) Lebihan biskut oreo tu boleh kita hiaskan atas cheese cake tu...

Cikma buat kek ni ikut gerak hati je..takdelah sangat ikut sukatan..sebab kek ni masuk peti ais (tu sebab di panggil Chilled atau non-baked)..so jangan risau le kalau tak jadi..kompem jadi nya..hehe..nak lebih tambah biskut oreo tu pun tak pe..even nak lebih kan whipping cream tu pun tak de apa-apa masalah..yang penting gelatin mesti ada..sebab itulah ejen yang bagi keraskan kita nya cheese cake...ok...:)

CIKMA : Terasa di hujung minggu ni nak buat bread butter puding ler pulak...hehe

Isnin, 24 September 2012

Blueberry Cheese Cake

Salam dan sejahtera...kita sambung entri makan pula ekk..:)..dan yang best..semua resepi adalah resepi yang Cikma buat time Hari Raya yang lalu..hambik ko!!!apsal lama naa nak letak kan??buat peram kot aku ni..hehe....

Resepi di ambil dalam blog masakan jugak..tapi mintak ampun banyak-banyak kepada tuan tanah blog..tak ingat siapa yang punya..cuma Cikma mintak izin letak dalam entri ni..ok..sangat sedaap..kali pertama buat terus jadi..wah, angkat bakul kain sendiri kan!senang sangat nak buat..sebab tak payah bakar..just letak dalam peti sejuk jer..ok..layan-layan kan resepi Blueberry Cheese Cake ni..


Bahan-bahan :

Untuk cake base :
200 gm digestive biscuit (kalau takde pakai biskut Tiger pun ok..sedap jugak)
80 gm mentega

Lapisan cheese :
200 gm whipping cream
250 gm cream cheese
130 gula kastor
15 gm gelatin
2 sudu air perahan lemon

Topping : blueberry

Cara-cara :

1) Cairkan mentega dan kisar halus biskut.
2) Campurkan dua bahan ni dan kemudian tekan-tekankan dalam bekas...Biarkan dalam peti sejuk selama
    30 minit.
3) Pukul whipping cream sehingga gebu..ketepikan
4) Bancuh gelatin dengan 1 cawan air panas..ketepikan
5) Pukul cream cheese + gula hingga gebu..masukkan perahan lemon
6) Masukkan whipping cream tadi.
7) Lastly, masukkan gelatin ke dalam adunan..kacau sebati
8) Masukkan adunan dalam cake base tadi dan letak kan dalam peti ais selama 5 jam atau semalaman..
9) Topping bluberry tu di letakkan atas adunan apabila adunan tu dah cukup keras..

SELAMAT MENCUBA...:)

CIKMA : Nak masukkan gelatin tu jangan masa air tu masih panas..ala-ala suma gitu..lepas tu jangan pulak terlalu lama gelatin tu terdedah..takut keras..memang dah tak leh pakai lah ekk...dan yang penting gelatin tu mestilah HALAL......

Ahad, 23 September 2012

Lang Island...again...finale

Sambung cerita tentang Lang Island...

Hari kedua di sana..aku berkesempatan ke beberapa tempat yang juga sebelum ni pernah di kunjungi..shopping time merupakan masa yang di tunggu-tunggu oleh semua orang..pekan Kuah merupakan destinasi yang di pilih nak shopping..sebelum tu..sempat ke Gamat Nusantara, Galeri Perdana, Pantai Pasir Hitam, Makan Mahsuri dan Padang Matsirat (tempat shopping gak ni)..Idaman Suri dan Haji Ismail Group jadi pilihan...seronok..habiskan duit!!hehe..ramai betul orang..sampai rasa tak leh nafas ler...

So, hari kedua memang keluar dari pagi hingga malam..tak delah rasa letih atau sakit kaki..maybe kita dah tau nak beli apa..so, takdelah nak ambil banyak masa nak memilih..betui tak???

Hari terakhir...huhu..sekejap jer kan..pepagi dah keluar..feri bergerak dalam pukul 9.30 pagi..terus ke Kuala Perlis dan bergerak ke Padang Besar...shopping lagi..peh!!memang habis duit..berapa yang aku bawak..itu lah jugak yang habis..budget baikk punyer!!!hehe...

Itulah cerita perjalanan Cikma bersama rakan sejawat..cuma satu tempat yang aku nak sangat pergi tapi tak dapat..cable car kat Gunung Matcincang tu..last year pergi pun tak sempat..tahun ni pergi pun tak sempat jugak..emm..it's ok lah..nanti ada umur panjang dan rezeki lebih leh pergi lagi..dan harap-harap dapat naik cable car tu....:)









CIKMA : Tahun depan..ermmm..nak pegi mana pulak ekk???...:)

Jumaat, 21 September 2012

Lang Island...again...part 1

Orang kata..jauh perjalanan luas permandangan..banyak juga pengalaman..betui tak??tak kisah ler kalau kita dah pergi tempat tu berturut-turut atau sekadar pergi galeri (macam budak-budak sekolah nye rombongan)..ataupun tidak dapat pergi naik kereta kabel Gunung Macincang..yang penting..Cikma enjoy, dapat release tension dan mode happy memanjang sepanjang holiday...:)dan PLUS..aku tak mintak pun duit orang lain nak pergi jenjalan..ko ade???hehe

Salam dan sejahtera..baru nak bagi salam Cikma..hehe..Alhamdulillah kembali bersiaran..sorry kerana sejak balik dari Pulau Langkawi..aku macam dah takde time nak tengok blog sendiri..it's ok kan..lagipun nak update entri baru kena ada mood dan cerita baru..betui tak??

Bercuti sempena Hari Malaysia minggu lalu..Pulau Langkawi..emm..2 kali pergi..berturut-turut..wah!!kompem boleh hafal jalan kat Pulau Langkawi tu..hehe..well..mana tahu tahun depan pergi lagi..haha (banyak ko nyer duit ekk Cikma!!!)..

Kali pertama menyertai rombongan ke sana dengan rakan-rakan sejawat..Cikma pergi atas dasar sokong kawan yang penat dan letih handle rombongan ni..well..kawan nye pasal..tak kisah..sebab aku jenis suka tolong kawan secara ikhlas..tanpa mintak ganjaran atau bayaran..(statement!!!)..dah2..mula nak merepek..just nak share sikit gambar yang sempat di snap..layan part 1 nyer...






Yang seronok..bila dah lama tak naik bas tuk perjalanan jauh..lagi-lagi tetengah malam..syok!!..sampai Lang Island hari pertama..sangat letih..coz perjalanan yang jauh..rehat dalam motel tak sampai sejam..dah keluar pergi island hopping..kali pertama naik bot laju seh!!..tengah laut..yang syok kengkawan semua pakat terjerit-jerit sebab mamat yang bawak bot kiteorang tu leh buat corner lipat tengah laut..wohoo...Cikma sangat teruja!!!..melambung-lambung jugaklah dalam bot tu..yang penting..aku sangat cool giler!! (puji diri sendiri..hehe)..kali pertama jugak jejak ke 3 pulau yang terkenal di sekitar Pulau Langkawi..teruja di Pulau Dayang Bunting..dapat jugak pegang air tasik Dayang Bunting tu..peh!!sangat cantik dan nyaman je rasanya..tenang jiwa raga..:)sempat jugak basuh muka..dengan air tasik tu..motif??..takde motif..orang kata nak naik seri plus nak hilangkan parut jerawat..hehe

CIKMA : Sambung part 2...

Jumaat, 14 September 2012

Take a break..



Berehat sebentar daripada dunia penulisan blog..emm..hujung minggu di tempat lain..jalan-jalan cari pasal..hehe..cuti 3 hari di peruntukan untuk berjalan dan berjalan..so, lepas tu baru boleh berentri baru semula...

Kepada semua blogger di ucapkan selamat bercuti dan Selamat Hari Malaysia..

CIKMA : Tak buat list lagi nak shopping barang apa..haish!!karang ada yang terlebih budget nanti...:)

Khamis, 13 September 2012

Habis sudah..UPSR examination


Habis sudah..peperiksaan UPSR bagi tahun 2012..3 hari di SK Taman Kosas..hari terakhir..sampai ke petang..penat seh!!..

Normally..budak-budak akan sambut hari terakhir mereka dengan laungan MERDEKA!!..yaa...merdeka sangat ker???...heran aku..aku dulu sebut merdeka time habis paper SPM kott!!!..tu pun dalam hati..entah apa nasib aku masa depan..ni bebudak tahun 6 ni baru habis UPSR..korang pasni akan melangkah ke sekolah menengah plak..apa dorang ingat lepas exam dah terus boleh cari kerja ke apa...huhu..heran2...

Anyway..salute tu rakan-rakan setugas yang sangat komited..bagus2..espicially ketua pengawas peperiksaan yang sangat sempoi dan gila-gila..hehe..rasa takde lah stress..dia pun tak berapa kisah sangat if kenkadang kami nak duduk ke apa ke..janji pandai bawak diri lah u'lls...

So, aku hari ni nak rest well...esok ke sekolah seperti biasa..mengajar kembali..cuba kejar silibus yang mana tinggal..awal bulan Oktober sudah final exam..aku rasa bebudak aku pun tak bersedia lagi..emm..entahlah..cikgu risau..tapi aku tengok anak-anak murid sekarang takde risau pun nak peksa ke apa.alahai...


CIKMA : Aku rasa budak2 yang aku jaga exam tadi kompem sumpah seranah aku..derr...garang kot!!!nasib malang sapa suruh cabar aku jadi garang...lain kali korang main2 kan lah pengawas peperiksaan yang bernama Cikgu Akma ni..for sure nasib korang bertimpa-timpa malang nya..huhu..layan...sendiri mau ingat...:)

Jalan-jalan hujung minggu lalu...


Berhujung minggu di tempat orang..hehe..melawat my bro di Semenyih..praktikum di sana sambil melihat kereta nya yang accident..huh..nasib baik takde apa-apa..ntah apa yang di pikirkan..boleh mengelamun benda lain time drive..memang kompem le cium kereta orang!!!..dan nasib orang tu tak mintak ganti rugi..kot ye berdouble pulak nak kena bayar..

Apa-apa pun dia ok..tulah..nak bawak kereta sangat..so, pandai-pandai jaga diri..Cikma malas nak cakap..biar dia pikir sendiri..jadikan pengalaman dan pengajaran...

Dah alang-alang kepalang ke sana..Cikma, my bro, Along , Kak Long n Amalin ke Seremban..rupanya dalam 200 meter jer kot sempadan antara negeri Selangor ngan Mantin,N9..baru aku tau..so, melayan berjalan ke Seremban yang dah lama tak aku jengah..tiap kali pergi sana memang wajib akan teringat semua nostalgia cerita dan kenangan di IPRM (Ins. Perguruan Raja Melewar)..emm..entahlah..susah nak lupakan..sebab..sampai sekarang cinta dan kasih ku tertinggal di sana...:)..shhhh....hehe

Makan di tempat selalu lepak time maktab dulu..Man Tomyam berdekatan Ampangan..nak makan Cendol Leman Dawi..tak dapat pulak..sebab tutup..ala...Cendol glamer yang pemilik nya bagi free kalau kita tambah cendol..dan beliau aka Pakcik Leman ni akan bagi info dan maklumat berkaitan geografi dan tempat2 menarik kat Malaysia (ala-ala esklopedia bergerak)

Dah takde.singgah le pulak Nilai 3..bukan membeli pun..saje cuci mata..dok meroyan nak cari beads yang cantik..takde pulak..last2 masing-masing tangan kosong je bawak balik!!..hehe

Anyway..kenangan di Negeri Sembilan takkan di lupakan..masih lagi boleh mengingati jalan-jalan sekitar Seremban..Insyaallah kalau Cikma drive sendiri tak sesat nyer..hehe..

CIKMA : Balik dari Nilai 3..hujan sepanjang jalan ke Semenyih..sangat takut sebab hujan sangat lebat berserta angin kuat dan hujan tu pula bawak batu dan pasir..sampai Along terpaksa berhenti kat tepi jalan..masing-masing dah rasa risau..nasib kereta takde apa-apa...

Selasa, 11 September 2012

UPSR 2012

Salam dan sejahtera..minggu peperiksaan UPSR..budak-budak mesti dah bersedia..hari pertama sudah selesai..lagi 2 hari untuk tempuh minggu-minggu mendebarkan..

Berdebar tak budak-budak???..yang ada azam, semangat memang sudah ada potensi untuk mencapai apa yang di hajatkan..tapi budak-budak yang masih dalam angan-angan, impian...masih adakah lagi harapan terutama daripada ibu bapa dan pihak sekolah...Cikma harap dorang ni buatlah sebaik mungkin...

Tahun ni Cikma jadi  pengawas peperiksaan..di SK Taman Kosas..sudah rasa lenguh kaki..hehe..nampak buat masa ni semua murid takda bawa masalah..tapi tadi dah ada yang jatuh dan kaki terseliuh!!!..terpaksa duduk di dewan..emm...anak-anak didik ku..time2 ni jagalah diri sendiri..3 hari je..berhati-hati lah ekk...



CIKMA : Hari minggu di Lang Island...macam mana nak meronggeng ni..kaki sudah start sakit-sakit..kekeke..

Ahad, 9 September 2012

Raya Open School

Open school ok..bukan open house..hehe..memang syok makan kat school semalam..jamuan sempena Hari Raya (SKPI baru nak buat)...macam-macam ada..rasa nya meriah makan tahun ni...

Tahun ni tetap bawak makanan dari rumah..tapi ikut tahun..macam tahun 3 kami dapat undi buah-buahan dan rojak..yang lain ada yang bawak roti jala (tahun 6), kuih-muih (tahun 5), rendang (tahun 2), lemang (tahun 4), dessert (tahun 1) dan bubur (pentadbir)..yang best ada kambing bakar macam tahun sudah plus ayam golek dan char keow tiau tahun ni..memang murah rezeki cikgu-cikgu SKPI..bukan nak kipas atau aircond..tapi sejak ngan guru besar sekolah Cikma ni bertukar orang (last year)..kami dapat makan macam-macam dan sedap-sedap belaka..nampak guru besar kami tak lokek nak kuar duit sendiri dan gigih dapatkan sponsor..tu yang sangat salute kat beliau...

Anyway, layan sikit gambar yang sempat di snap..adalah sekeping tuk tuan tanah ni haaa....hehe





CIKMA : Mood makan lagi..huhu...

Sabtu, 8 September 2012

Pearl Brownies


Next recipe..wah2!!!...resepi seterusnya adalah resipi yang dibuat nak sambut raya..hehe..kali ni semua nya ala-ala resepi kedai kek..habis..semua nya kek jer u'lls...Cikma ni jelah yang boleh di katakan ada lah sikit bakatnya..nasib tahu buat..tak tahu buat...jawabnya beli je lah..

Percubaan pertama membuat brownies..akhirnya tercapai juga..resepi yang selalu housemate Cikma buat..boleh tahan rasa nya..Cikma buat time Raya hari tu..ok..tajuk resepi ni Cikma yang create sendiri..kengkonon nak nampak glamer lah kan..haha..Pearl Brownies (letak manik putih tu yang dapat nama pearl tu..) ni sangat senang jugak buatnya..2 kali buat time raya..cuma pastikan oven jangan suhu yang panas atau bakar terlalu lama..nanti adunan rasa sedikit peroi..nama pun brownies kan..so, layan2 kan resepinya...

Bahan-bahan :

150 gm coklat masakan (double boiling)
200 gm gula perang
1/2 cawam minyak sayuran (Cikma guna minyak jagung jer)
3 biji telur gred A
75 gm tepung gandum
30 gm serbuk koko
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen vanila
150 gm walnut (di bakar dan di potong kecil2)

Cara-cara :

1) Double boil kan coklat masakan..ketepikan
2) Pukul gula perang + minyak sayuran + telur dan esen vanila hingga sebati
3) Masukkan coklat masakan yang telah di cairkan dalam adunan
4) Masukkan campuran tepung sikit demi sikit (ayak tepung bersama baking powder + serbuk koko)
5) Lastly masukkan walnut
6) Bakar lebih kurang 35 minit / 170 C.

Topping :
250 gm coklat masakan
100 gm susu cair
Coklat rice
Pearl sugar (white colour)

- Double boil susu cair dan coklat masakan...buat topping brownies ni kena sejukkan kek lebih kurang semalaman..baru letak topping..SELAMAT MENCUBA..


CIKMA : Berangan zaman remaja dulu nak bukak kedai kek ngan member..berangan tu masih ada sampai sekarang...tapi tak tahu bila boleh tercapai impian tu..hehe..udah jadi cikgu ni..camno??...:)

Jumaat, 7 September 2012

Egg Toast Sandwich


Salam sejahtera..resepi dan makanan seterusnya..haha..ni pun sama..time puasa dulu..tapi makan time sahur..minggu-minggu terakhir puasa dah tak lalu nak makan berat macam nasi ke apa..so sahur nya adalah roti bakar je..best gak..tapi datang idea nak buat sandwich telur..telur rebus yang di beri rakan sejawat..tak silap masa tu sekolah buat majlis khatam Al-Quran..dorang kena buat bunga telur..lebih telur rebus bagi pada Cikma..pikir apa nak buat dengan telur2 rebus tu..jadilah sandwich telur ni haaa....

Bahan-bahan :
Roti (di bakar) - suka ambil roti yang wholemeal nyer...
Salad
Tomato
Telur rebus (di lenyekkkan)
Lada sulah
Planta
Sos cili atau mayonese

Cikma just letak lada suluh jer untuk telur rebus tu..tengok dalam peti ais takde mayonese..kalau ada lagi sedap..sedap makan camtu jer atau letak sos cili...

CIKMA : Makanan untuk orang berdiet jugak ni..:)

Khamis, 6 September 2012

Spaghetti Cheddar Cheese


Bermula hari ni..hampir setiap entri yang akan di release kan adalah berkisar mengenai makanan!!..haha..nampak tak kat situ..nampak tak..kompem secara automatik berat badan Cikma naik berkoyan-koyan lepas raya hari tu..segala apa yang di buat hampir 6 bulan lenyap begitu sahaja..huhu..sedih..:(

Nak turun balik..ya ampun punyalah susah..nak control adalah dengan cara berpuasa je sekarang..hehe..baik sangatlah motif ko berpuasa tu ekk Cikma!!!..tak pe..tengah darurat...:(

Spaghetti ni aku masak time bulan puasa hari tu..hambik..punyalah lama nak masuk dalam blog..resepi yang sangat simple..so..enjoyz...

Bahan-bahan :
Spaghetti (rebus) - 1 paket
Daging cincang
Tomato (potong dadu) - 2 biji
2 ulas bawang besar
4 ulas bawang putih
4 tangkai cili masak - semua bahan ni di bland..
Satu tin cendawan butang
Lobak merah (potong dadu) - 1 batang
Sos tomato dan sos cili (ikut rasa)
Lada sulah
Cheddar cheese (yang ni terpulang nak letak banyak mana)
Sos prego (Cikma pakai yang original) - lebih kurang 1 tin
Garam secukup rasa

Cara-cara :
1) Tumis bahan yang telah di kisar tadi
2) Masukkan daging cincang (nak lebih daging boleh tambah hotdog)
3) Biarkan daging masak dahulu, baru masukkan bahan2 sos dan lada sulah serta lobak merah.
4) Masukkan cendawan + tomato
5) Kalau kering masukkan sedikit air.
6) Masukkan cheddar cheese.
6) Lastly, masukkan garam secukup rasa...


CIKMA : Camne nak kurus ni..kalau dah dari kecik nafsu makan tak bleh blah!!!..haha...terasa malas nak pikir dah...huhu...


Selasa, 4 September 2012

Raya dan Raya Lagi...



Beraya lagi dan lagi..hehe..kali ni Cikma sefamili ke Melaka minggu lalu..cuti 3 hari kan..sempena Merdeka..memang keluarga dari Perak nak turun Klang..jenguk dan beraya ngan ALONG yang tak dapat balik beraya hari tu...

Kebetulan Along cuti..kami semua ke Melaka..seharian di sana..menjenguk ayah dan ibu saudara..selain Melaka..sempat beraya di sekitar Shah Alam..ramai sedara kat sana..

CIKMA : Merasa duduk kereta baru Along..kekeke..ABAH suka suki...kekeke...

Isnin, 3 September 2012

Gangnam Style Fever...

Tak nak cakap banyak..tapi nak jugak cakap..it's fever around the world..even celebrity from Hollywood pun suka lagu ni...gila betik!!!..Cikma dah lama tahu video ni dan lagu nya sekali.first time dengar..yes!!what the crazy man doing..nonsense...haha..nama nya pun PSYcho nokk!!..kalau nak tengok beliau ni memang showmanship dia dalam setiap konsert adalah gila-gila punya konsep..haha.sesapa yang ikut K-POP tau lah kan..

Parody video ni terlalu banyak..sampaikan dah tak tahu nak tengok yang mana..anyway..yang masih lagi nak buat video parody ni masih ada masa coz his video still the most popular in YOU TUBE..almost 90 millions views only in 11/2 months...gilerr...:)

So, layan kan lagu GANGNAM STYLE ni..and the most view parody video especially from MALAYSIA..HAHA...layan gangsz....


CIKMA : Oppa gangnam style..op..op..op..op..oppa gangnam style..layan jelah..syok ni boleh tiru gaya tarian kuda ni..meh2..kita cuba kat school...haha...

Ahad, 2 September 2012

RAYA 2012...FINALE +++

Sambung kisah raya..tapi rasanya masih ada lagi cerita raya lepas ni...entri-entri lain sedang menunggu untuk di release kan..hehe..dah lama delayed nyer...nanti Cikma letak ekk...:)

2 nd Hari Raya di kampung MAK..Sungai Lampam...layan..




CIKMA : Baru nak ucap Selamat Menyambut Kemerdekaan negara Malaysia yang ke-55 tahun...:)

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails