IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Sabtu, 30 Jun 2012

berhujung minggu

Berhujung minggu di DIAMOND BAY..lepas ni menghadapi minggu-minggu yang sibuk sebelum bulan Ramadan...Sukaneka serta Kejohanan Padang dan Balapan SKPI akan di adakan minggu depan..selepas itu minggu seterusnya perkhemahan perdana unit beruniform yang akan di adakan di luar sekolah..emm..yang pasti event-event ini nanti aku hanya di tugaskan dalam satu tugasan yang sama...jadi emcee..hehe..layan jelah labu....aku on jer..suka pegang mikrofon kan...Cikma akan buat yang terbaik...no more bias anymore ok..jangan risau ler...hehe..kena adil dan saksama..gitu...anyway..balik Diamond Bay..just only me at home...NANI tak dapat balik sebab di kampung nya ada kenduri..my bro SYAM..ada kursus di maktabnya..so, Cikma sensorang di rumah bersama ABAH dan MAK...so, rehat-rehatkan dirilah Cikma ekk......enjoy....:)



CIKMA : Tenang di sini...tak serabut kepala...:)

Khamis, 28 Jun 2012

THE STORY...




All of these lines across my face
Tell you the story of who I am 
So many stories of where I've been
And how I got to where I am 
But these stories don't mean anything
When you've got no one to tell them to
It's true...I was made for you


I climbed across the mountain tops 
Swam all across the ocean blue 
I crossed all the lines and I broke all the rules 
But baby I broke them all for you 
Because even when I was flat broke 
You made me feel like a million bucks 
You do I was made for you 


You see the smile that's on my mouth
It's hiding the words that don't come out
And all of my friends who think that I'm blessed
They don't know my head is a mess
No, they don't know who I really am
And they don't know what I've been through like you do
And I was made for you...


All of these lines across my face
Tell you the story of who I am
So many stories of where I've been
And how I got to where I am
But these stories don't mean anything
When you've got no one to tell them to
It's true...I was made for you




CIKMA : Ehem....:)...suka2...lagu release tension...kekekeke..(mode : nak rasa nyanyi tuk kekasih hati..satu hari nanti lerr...huhu)

Selasa, 26 Jun 2012

Amalin kena makan jugak...

Amalin keluar HUKM hari ni...setelah seminggu kat sana..tapi akan kembali semula dalam 18 Julai ni untuk pembedahan GASTROSTOMY...

Kena juga buat pembedahan tu bagi memudahkan AMALIN menerima makanan...sebelum ni asyik muntah jer gunakan tiub yang di masukkan melalui lubang hidung..kali ni tiub tu akan terus ke perutnya..maksudnya ALIN akan menerima makanan tanpa rasa nak muntah sebab makanan tu terus berada dalam perut (ni yang aku faham ekk)...

Harap lepas operation tu nanti ALIN dapat makan..cuba lah jugak seminggu ni di HUKM Kak Long bagi dia makan..tapi tak jalan jugak..yang Cikma tengok peel ALIN ni..bila nak tuang susu dalam tiub tu pun dah nak muntah..tu belum lagi Kak Long bancuh bubur atau nestum..ALIN tengok terus je muntah..kengkadang rasa macam nak marah je..sebab ALIN macam takut tengok makanan..Kak Long bagitau doktor buat surat supaya ALIN di masukkan ke satu sekolah pra/tadika yang dekat dengan rumah Along HANYA untuk bagi Alin tengok budak-budak makan...emm...memang kena main psikologi jugak untuk bagi Alin makan....

Apa-apa pun sepanjang hujung minggu lepas aku berkesempatan melawat ALIN di HUKM...ada ramai bayi/kanak-kanak yang mengalami perkara yang sama macam ALIN..tak mahu/sukar untuk makan..walaupun dalam keadaan, situasi dan penyakit yang berbeza...yang pentiang ALIN perlu juga di ajar makan melalui mulut dan dapat makanan yang seimbang untuk pembesaran dia...



Aktiviti2 AMALIN bersama MAK NGAH, PAK SU, ABAH DAN MAMA ALIN...

CIKMA : Dalam wad yang ALIN masuk tu..ramai anak-anak yatim..aku dah kenal beberapa budak kecil yang comel-comel..IKRAM..TINANI..AWALANA..FAIRUSS..tengok dorang memang rasa kesian..takde sapa-sapa...pelbagai cerita duka...tapi dorang bagi aku sangat menenangkan jiwa..sebab aku lihat dan berfikir sejenak..macam mana mereka di atas katil tanpa belaian mak dan ayah..terpaksa berdikari sejak kecil dan yang menjadikan bukti KEKUASAAN ALLAH SWT..mereka senang di jaga..tidur sendiri..tak pernah merengek dan sentiasa tersenyum....:)..Subhanallah..memang anak-anak yatim di beri perlindungan oleh ALLAH SWT...

Ahad, 24 Jun 2012

AnDaI kU bERciNTA LAgI....



Kini kau tiada
Senafas pun ku perlu mencuba
Kau bawa pergi sebahagian dari jiwa raga


Bersendiri hidup umpama hilang erti
Bagaimanakah meneruskan hayat ini


Andai ku bercinta lagi suatu hari nanti
Tunjukkan di mana
Ruang hati untuknya yang masih belum kau huni?


Apabila tiba waktu bersemuka
Ku perlu pejamkan mata dan memaksa lafaz cinta
Dengan bayangmu di minda


Tiada pengganti bisa hadir dan mampu menyembuh
Rawan di hati meleraikan semangat ku runtuh


Bersendiri masa umpama tak beralih
Berapa lama lagi harus ku merintih


Malam tidak berpurnama
Fajar tiada kejora
Aku hilang di dalam gelita kalbu
Tanpa dirimu rasaku mati

 CIKMA : Andai aku bercinta lagi suatu hari nanti....:)

Sabtu, 23 Jun 2012

YOU CAME TO ME




Wow!!!..terpana dan terpegun seketika mendengar alunan suara kedua penyanyi tersohor ini..kali pertama aku dengar di radio time ke HUKM ari Selasa lepas...syahdu je dengar lagu ni..time tu tak pasti sapa yang nyanyikan..tapi suara penyanyi wanita nya sah2 Cikma boleh agak iaitu Siti Nurhaliza..lepas tu hari ni baru tau di Youtube..kolaborasi beliau bersama penyanyi kelahiran Iran yang di besarkan di London, Sami Yusuf... Lagu-lagu Sami Yusuf ni juga popular di Malaysia..suka dengar dan begitu menginsafkan..lagu yang di nyanyikan bersama Dato' Siti Nurhaliza ni sebenarnya lagu lama beliau..tapi di remark semula dan rasanya lebih menusuk kalbu..(bagi Cikmalah)..layan ekk lagu ni...:)

 CIKMA : CINTA AGUNG ku hanya untuk MU YA ALLAH dan Nabi MUHAMMAD SAW...

Khamis, 21 Jun 2012

Meh kita tengok iklan...

Setiap kali tengok televisyen mesti kita tengok iklan kan..haaa...ada antara commercial break yang dorang tunjuk ni boleh lah tahan...ada yang best sebab beri kita pengajaran dan keinsafan..ada jugak yang kita tengok iklan tu macam tak masuk di akal..lepas tu ada yang tak faham apa yang cuba nak di sampaikan...hehe...setiap iklan ada motif dan tujuan nya..yang pasti ianya lebih tertumpu kepada penjualan produk dan populariti iklan itu sendiri... Meh layan iklan jap...tapi aku ambil yang iklan yang mempunyai nostalgia masa kita kecik-kecik dulu...layan dehh!!!!


 

 






 


 CIKMA : Suka tengok iklan Petronas bila time raya...:)

Rabu, 20 Jun 2012

Year 2012 - sports year...

Betul tak???kalau sapa yang memang minat sukan (macam Cikma ler..walaupun.....hehe)..tentu tahu tahun 2012 ni penuh dengan temasya sukan yang besar-besar..tak caya..meh2 kita listkan...:)

1) Kejohanan Piala Thomas dan Piala Uber - dah lepas kan bulan 5 hari tu..semua dah tahu tahun ni pasukan China yang menang..dah dapat agak dorang yang bolot dua piala ni...

2) EURO 2012 - Ahah!!..kejohanan kedua bola sepak terbesar di dunia selepas World Cup..jeng..jeng..jeng..tengah berlangsung sekarang ni di Poland dan Ukraine (tuan rumah bersama)..sedang memasuki fasa suku akhir..aku...masih belum berkesempatan nak tengok secara live di televisyen..motif??dah tak larat nak bangun awal pagi u'lls..almaklum dah 'matang'..gitu...:)


3) Sukan Olimpik (London) - Selepas selesai kejohanan Euro 2012...hambik ko...dalam bulan puasa ni semua atlet yang bertanding...kejohanan sukan terbesar di dunia...harapan Malaysia..ntahlah...aku malas komen...kita tengok jelah..acara mana yang akan memenangi pingat emas pertama untuk Malaysia...ataupun kita kena tunggu empat tahun lagi di Rio de Janeiro, Brazil...

4) Sukan Sukma - ni kat Malaysia ekk..Sukan Malaysia yang akan berlangsung di Pahang dalam bulan Julai jugak..huhu..penat nok nak tengok..tapi rasanya tidak bertembung dengan Sukan Olimpik nanti...kejohanan Sukma yang ke-15 ni antara satu platform kepada Malaysia untuk mencungkil bakat baru..

Nilah antara kejohanan sukan yang agak penting terutama kepada para atlet Malaysia yang bertanding...(Euro 2012 BUKAN lah ekk..tapi masukkan jugak sebab semua orang suka tengok bola sepak..)...tu aku cakap tahun 2012 ni tahun tuk bersukan gitu..hehe..kat sekolah pun sekarang tengak sibuk latihan sukan..tu belum lagi 1M 1S punya program..peh!!!hebat...banyak program sukan kat Malaysia ni..tapi peratusan orang yang OBESITI semakin meningkat..camner tu???hehe...sendiri pikir ekk (aku pun tergolongg gak ni..tapi dah lama pikir dah!!!haha..akan ku cuba mengecilkan badan ku ini....)


CIKMA : EURO 2012..tak berapa sangat sebenar nya nak tengok..boleh jer kalo nak bangun awal pagi ..tapi team favourite tak ada dalam list (Team Brazil main COPA AMERICA jer..benua lain kott)..hehe..tapi nak jugak tulis..pilihan team yang berpotensi bergelar JUARA EURO 2012..pilihan Cikma..ermmm..PERANCIS...ok tak??pilihan para blogger???.................................:)

Selasa, 19 Jun 2012

Amalin di HUKM

Salam dan sejahtera..satu hari yang agak penat..tapi tak lah rasa nak pengsan..aku masih bertenaga sampai ke malam..:)

AMALIN ku sayang..dah kena masuk wad balik...kali ni bukan di tempat biasa (PPUM or IJN)..tapi di HUKM...semalam ALIN di masukkan ke sana..masalah ALIN kali ni seperti biasa..dia tak mahu makan..setiap kali bagi susu..dia akan muntahkan balik..hampir setiap hari dan setiap kali itulah rasanya apa yang dia minum memang tak masuk dalam perut...

Doktor di PPUM pun dah tak tau nak buat macam mana...so, dorang suggest kan pada Along dan Kak Long untuk refer kes ni pada pihak HUKM..kat sini ada pakar kanak-kanak yang punya masalah macam ALIN...

Walaupun ALIN tak makan...tapi dia sangat aktif...kenkadang heppi tengok dia asyik main jer..tapi yelah..kita pun risau kalau-kalau dia sakit perut sebab kosong je dalam tu..dah tak tahu nak buat camne nak bagi ALIN makan..sedangkan susu yang biasa di beri pun di muntahkan balik...

Sampai bila ALIN kat HUKM..memang tak tahu..kata Kak Long maybe dalam seminggu..dorang nak tengok ALIN ni macam mana..tadi sempat ke sana lepas latihan rumah sukan..kebetulan Kak Long nak beli alat sedut gas untuk Alin..pastu prize dia mahal sikit..Cikma pun pergi ke sana sebab Kak Long kekurangan duit...time tu ALIN tengah tidur..tengok dia tidur rasa tenang jer...nasib ler meeting kat sekolah tadi..so takdelah Cikma rushing nak masuk kelas...dekat pukul 2 petang baru sampai ke sekolah..terus masuk kelas...

Apa-apa pun..doakan yang terbaik buat ALIN..kesian rasa tengok dia..entah bila dia boleh makan macam kanak-kanak lain..harap lepas dapat rawatan kat HUKM ni nanti adalah perubahannya..Insyaallah...:)


ALIN tengah tidur...syhhhh...


Sempat snap gambar ALIN semalam sebelum ke HUKM...

CIKMA : Kesian tengok dia..Kak Long cakap ALIN bosan duduk kat hospital..dia suka main...pastu suka tengok citer kartun UPIN dan IPIN..tu yang rasa nak belikan satu tablet tuk ALIN..boleh dia tengok cerita favourite dia tu...:)

Ahad, 17 Jun 2012

Legoland Malaysia


Penah main LEGO tak time kecik2 dulu??mesti pernah kan..kalo dulu Cikma panggil KAWADA..hah!!memang betui..ntah camne perkataan tu bleh kuar..orang lain aku memang tak tau panggil aper..

Dulu permainan LEGO ni memang terkenal ler..my bro aka ALONG dia memang suka buat macam-macam benda dengan koleksi KAWADA ni..LEGO ni kalu ikut prize sedikit mahal dengan yang biasa-biasa..yelah sebab barang import kan...

Yang terbaru dan terkini..MALAYSIA buat julung kali nya akan membuka satu taman tema berkonsepkan permainan Lego...sapa yang tengok MAJALAH 3 malam semalam mesti teruja kan..aku dah mula gatai dah nak pergi ke sana..sebab sebelum ni aku tengok dalam website dari luar negara tentang LEGOLAND yang dah ada di beberapa tempat seperti di Jerman,U.K (huhu member dah pegi kat sini..jealous nyer),U.S dan Denmark...MALAYSIA merupakan negara pertama di ASIA yang ada LEGOLAND ni...

Kalau nak tahu info dan maklumat mengenai LEGOLAND MALAYSIA ni pergi ke website ni http://www.legoland.com.my/...so, cita-cita kalo tak dapat pergi ke luar negara...LEGOLAND MALAYSIA lah aku nak pergi nanti..uish!!!tak sabar u'llss......:)

CIKMA : My bro suka buat robot dan kapal terbang dengan LEGO nyer..aku..erk..kecik2 suka main anak patung ngan masak2 jer..hehe..

Sabtu, 16 Jun 2012

Hi-Tea di KDE

KDE..Kelab Darul Ehsan memang sinonim dengan cikgu2 SKPI...hehe...aku..layan jer..janji makan kan...

Tadi kami ada hi-tea di KDE...katanya hi-tea kan..kira makan pun yang simple dan ringan tapi yang syok nyer bukan hi-tea u'lls..memang makan merangkap lunch jugak..tak sangka walaupun dah rasa pelik nape lah  time yang guru besar bagi tu start dalam pukul 12.00 tengahari sampai 4.00 petang..rupanya..memang tak rugi ler pergi..makan sampai senak perut!!!hehe...

Sempat snap barang sekeping 2 gambar..seperti biasa tuan tanah nyer camera x de dalam gambo..ok...






Ikan yang gemuk2 di KDE...

CIKMA : Sangat best makan tadi....

Jumaat, 15 Jun 2012

Cuaca panas dan jerebu


Harap semua bersabar ye..memang cuaca panas sekarang..perubahan suhu yang mendadak..minggu ni sahaja hujan tak pernah lagi turun...kalau tidur tu..rasanya memang tak selesa..pasang kipas ke tahap maksima..pastu buka tingkap lagi..tapi panasnya...uihh..tak tau nak habaq!!!

Hari ni jerebu di sekitar kawasan lembah Klang..3 tempat di laporkan membuat bacaan IPU tidak sihat iaitu Pelabuhan Klang, Shah Alam dan Kuala Selangor..ni di sebabkan jerebu yang merentas dari sempadan Sumatera,Indonesia..

Sejak 2,3 menjak ni pun Cikma tengok langit sangat kosong..tiada awan..memang tandanya suhu sangat tinggi..petang tadi sempat snap gambar matahari yang memang cantik..nampak penuh bulat nya matahari..mungkin sebab jerebu..Kuasa ALLAH SWT...musim panas di luar negara...kita di sini juga rasa cuaca yang panas...

Kepada semua blogger..banyakkan minum air masak..dan rehat2 lah di rumah..sekarang ni pun dah ramai yang demam dan batuk..kesan daripada cuaca yang panas ni...ok..

CIKMA : Sangat haus..rasanya berliter-liter satu hari minum air..pagi petang malam asyik masak air jer aku...huhu...

Khamis, 14 Jun 2012

Kedai Rakyat 1 Malaysia

Korang pernah pergi tak??mesti pernah kan..aku baru je first time pergi...kekeke..tu pun masa cuti sekolah hari tu...kat area kawasan Cikma ada bukak satu kedai ni..nak kata dekat..tak lah..dalam 10 minit arr..

Nak kata murah barang nyer..standard jer..kalo yang berpacking logo 1 Malaysia tu..memang ler ada sikit murah...jangan tanya Cikma kualiti barang nyer ekk..sebab bukan nyer memborong pun...tengok-tengok jer..rasa aku ler barang kat kedai rakyat 1 Malaysia ni murah sebab packaging dia tu yang sangat atau ala-ala sempoi...bukan nak kata..tapi terlalu simple sangat...dan tak menarik pelanggan nak beli...orang akan pikir...bungkusan camtu..ntah-ntah isi nyer pun ala-ala kadar...bukan nak salah kan pihak tertentu..tapi rasanya sebagai pelanggan yang membeli..kita pun akan rasa was-was tentang kualiti barang..betui tak...






CIKMA : Orang seni macam aku ni memang menitik beratkan pasal pembungkusan barang..huhu..kalo tak caya cuba tanya bebudak yang ambil course graphic design..sah2 dorang kata packaging ni memang save cost...gitu..pasal tu barang murah...kan..kan...cuma satu...jus mangga 1 Malaysia dia memang sedap!!!hehe..boleh beli lagi ni...tu je yang sempat aku beli...hehe

Selasa, 12 Jun 2012

Kenduri...

Minggu terakhir cuti persekolahan..kat umah Cikma di Diamond Bay telah di adakan kenduri tahlil dan kesyukuran (Khamis malam Jumaat)..dan kerana itu aku kena jugak selesaikan semua kerja sebelum buka sekolah...memang letih walaupun tak masak sendiri..katering jer...

Sempat jugak masak agar-agar laici dan sirap serta muffin oren..sorry tak sempat nak snap gambo...tak lah ramai mana yang jemput..jiran-jiran dan sedara-mara  serta orang surau..layan sikit gambar time kenduri tu...




Sempat snap gambo ngan budak comel aka NANI..hehe


ABAH...



CIKMA : Along ngan Kak Long x de sebab tak dapat cuti time kenduri ni...

Isnin, 11 Jun 2012

Sagu dessert



Tak tahu nak letak apa nama pemanis mulut ni..sagu dessert...ok kan...:)..suka dessert ni bila aku makan masa kengkawan di school buat makan-makan...sorang cikgu ni bawak manisan ni..try..not bad..tanya resipi..rasa sangat senang nak buat..sebab guna sagu kemudian masak (tak perlu masuk gula)..kemudian sejukkan...untuk air gula..gunakan gula melaka dan tambah gula pasir..masak atas api sampai cair gula melaka tu..pastu..guna jer susu cair..ada sesetengah orang guna santan kan makan sagu ni..apa-apa pun MAK, ABAH dan MY BRO layan makan benda ni..hehe..except my sis yang memang cerewet bab makan..haih....


CIKMA : Ni jelah yang sempat try masak time cuti sekolah selain spaghetti goreng sempoi...hehe..

Ahad, 10 Jun 2012

Anak kampung...




OK...lama tak bersiaran..sibuk arr...sibuk menghabiskan cuti persekolahan..sudah sampai petang tadi..fuh!!!rasa penat drive sensorang ni...motif balik awal??..saja jer..hehe..dah rasa penat nak balik pagi Isnin nokk..al maklum dah tua!!!..

Apa cerita cuti-cuti terakhir ni..nanti aku bagitau..layan lagu ni ekk...anak kampung..yup...aku anak kampung...walaupun di besarkan di pekan..tapi aku tetap rasa aku anak kampung...sedar akan diri yang duduk di perantauan ni..ceh!!yolah tu..yelah...selalu kalau kita balik rumah mak bapak kita..ada kita cakap..aku nak balik pekan ni...tak kan...mesti cakap aku nak balik kampung..walhal rumah mak bapak kita  kat kawasan pekan/bandar..tak gitu...gitu-gitukan dan selamat sejahtera....:)..kekeke

LIRIK LAGU ANAK KAMPUNG (JIMMY PALIKAT feat ONE NATION EMCEES)

yo jp ksitau lu...

jp:
Memang aku ini , anak orang miskin
tiada apa-apa , yang dapatku berikan
engkau memang cantik
memang tidak padan dan tidak sepadan

mimi:
aku anak kampung , tiada pelajaran
kuli - kuli sahaja ,memang tidak padan
cute bah kau itu
ramai yang tergoda lagi yang jelita

CHORUS

tiada keretaku bawa kau jalan - jalan
rumahku pun tiada adapun bapa punya
apa lagi belanja mau bayar berian
kahwin sama kamu
bukannya ku tidak suka sama kamu
tapi aku takut hidup kau kan sengsara
kerna aku cinta aku lepaskan kau sama org lain

2nd verse

mimi /jp
kita masih muda , masih ada masa
janganlah kau cari gadis macam saya
engkau memang cantik
nanti kau menyesal tiada guna

anak kampung ku anak kampung
tidak padan tidak sepadan

RAP

zydee
hey si gadis yang manis
ku simpan duit sampai perut kempis
kalau dah cukup kita renjis - renjis
jangan kau nangis menu kita ikan bilis

jojo
sia sanggup buat apa saja
siang malam overtime kerja
laman facebook nda sempat buka
ndamau kau sedih dan kecewa

zydee
jangan kau sedih sabar kau gia
nanti kereta,rumah , ku buat kau bahagia
bukan undur diri belum bersedia
kau tunggu saja odooii giaaa
JP

CHORUS

tiada keretaku bawa kau jalan - jalan
rumahku pun tiada adapun bapa punya
apa lagi belanja mau bayar berian
kahwin sama kamu
bukannya ku tidak suka sama kamu
tapi aku takut hidup kau kan sengsara
kerna aku cinta aku lepaskan kau sama org lain


engkau masih muda , cantik lagi menawan (jangan2)
janganlah kau cari lelaki macam saya (ok bah kalu ko)
engkau memang cantik (ahaa yup)
nanti kau menyesal tiada guna

nanti kau menyesal tiada guna x3

ahaa byebye


CIKMA : BEST giler lagu ni...suka dengar remark lagu ni...terasa hati nak bawak lagu ni dalam pertandingan perbarisan rumah sukan..kalau ada lah pertandingan tu lagi..dulu guru besar lama memang kena ada/wajib buat persembahan perbarisan tu..tapi sekarang..tau tau le teman...:)hehe


Rabu, 6 Jun 2012

Spaghetti goreng sempoi


Memang sempoi sangat..ringkas sangat ramuan nyer...bahan tumis hanya cili merah,bawang merah dan putih...tumiskan dan masukkan fish ball,fish cake dan tomato puri..last sekali masukkan sayur dan spaghetti...simple jah!!

Nak masuk bahan lain..ABAH tak boleh makan..nak masuk sos prego kata MAK masam sangat..last-last my bro cakap..rasa mee goreng yang beli kat pasar malam yang harganya 50 sen!!!ada ka patut..haha..Cikma malas nak pening kepala..sebab famili aku ni memang cerewet gak lah pasal makan!!!hehe..aku je yang tak cerewet...belasah aje janji makanan tu halal!!!!.....

CIKMA : Dah lama kan tak letak entri makan dan masak dalam blog...ngee..tu tandanya aku tengah malas nak masak!!!

Selasa, 5 Jun 2012

Dietary Supplement

Korang ada amik tak???aku dulu pernah le amik..terutama vitamin C dan E..sebab muka Cikma ni tak halus mulus macam artis...hehe..pastu stop ambil..sebab fulus takdo (ekk??)...dalam tahun ni sambung semula ambil supplement ni..telan pil-pil setiap hari nokk...:)

Bukan apa..kenkadang makanan yang kita ambil tu tak cukup untuk tampung segala nutrisi makanan dalam badan kita..betui tak..tu yang lebih mudah di sebut makanan tambahan..bukan ubat tambahan ok..ubat tu tafsiran nya berbeza dengan supplement..

Aku ambil di sebabkan usia yang dah meningkat...di akui bila umur dah cecah awal 30-an ni rasa letih dan penat tu memang le selalu sangat..dulu masa zaman muda mudi..kalo tak cukup tidur ok jer..sekarang...lemah semacam..kalo dulu drive balik kampung pagi Isnin baru balik KL..sekarang aku rasa malas dan letih sangat nak balik awal pagi sebab petang tu mengajar...adeh!!nampak sangat le dah tua dehh!!!


Apa-apa pun...menjaga kesihatan ni memang perlu kan..sebab kita gunakan anggota badan kita sepenuhnya untuk buat semua kerja dalam sehari..even tidur pun kita gunakan jantung untuk bernafas kan..so, kalau ada sesapa yang belum pernah ambil supplement...di galakkan..ambil yang rasa sesuai untuk kita serta apa yang selalu kita kurang ambil setiap hari dalam nutrisi makanan kita...


CIKMA : Control ambil gula....tengah gigih nak kecik kan badan..mengurangkan lemak yang dah tepu dalam badan ni...huhu...

Isnin, 4 Jun 2012

Keadaan saya....aduh!!



Apa yang perlu saya buat...aduh!!sampai sakit dada ni tahan batuk...sejak awal cuti sehingga sekarang keadaan masih sama...badan masih lemah..kejap panas..kejap sejuk..selesema pun tak kurang...sekarang ni batuk pulak yang tak henti-henti..peneman di kala dah tak tahan...fisherman's friend dan ubat batuk cap ibu dan anak..ok...aku degil jugak..air sejuk kengkadang layan...benda-benda sejuk pun ada gak makan..tapi tak le selalu sejak batuk ni..kalau pergi kenduri sah-sah le kan dorang hidang air sejuk...aduhai..bila nak sihat betul-betul ni....:(....

CIKMA : Baru rasa sungguh nikmatnya bila sihat...ingat 5 perkara...sihat sebelum sakit.....muda sebelum tua....lapang sebelum sempit....kaya sebelum miskin.....hidup sebelum mati...

Ahad, 3 Jun 2012

Kalaulah aku ni ahli muzik...









Andai lah aku ni boleh mainkan instrumen alat muzik yang dorang mainkan tu..memang best sesangat..sungguh aku suka..tapi tangan dah keras u'lls nak mainkan semua alat muzik dan sah-sah lah Cikma ni buta nak baca chored muzik!!!note muzik pun enggak reti dong....:)

Sekadar dengar, lihat dan hayati...memang mereka sangat talented...budak-budak muzik dari Nanyang Polytechnic Chinese Orchestra...konsert ni dorang buat last year di Esplanade Concert Hall, Singapore...konsert K-POP ATTACK...huh!!!..best nyer kalo aku dapat tengok dorang ni secara live...nak tau dorang lebih lanjut  pergi je ke blog dorang http://nypco.blogspot.com/

CIKMA : Dulu masa sekolah rendah tau le main recorder...sekarang..benda alah tu pun lupa nak main kan..kekeke...

Jumaat, 1 Jun 2012

Bunga

Entri pertama pada bulan JUN..bulan cuti lagi..hehe..lagi seminggu je cuti..pastu...kembali ke sekolah!!alahai......

Bunga??sapa suka bunga angkat tangan!!!..yup terutamanya perempuan memang suka bunga kan...Cikma suka..nak kata suka sangat tu takdelah..sangat suka bunga mawar dan bunga kertas...cantik di pandang...kalau di perhatikan di sekeliling kita sejak sebulan dua ni..bunga banyak berkembang kan...sangat cantik..nak kata kita ni ada musim bunga kat Malaysia..memang tak pun..dan memang sekarang ni musim bunga dan akan muncul musim panas pula di luar negara (dah start rasanya)...ikut kajian aku (ceh!!!yolah tu)..ada jugak connection antara musim bunga dan bunga-bunga di kawasan garisan khatulistiwa ni mengembang dan mekar dengan cantik..betul...bukan Cikma tipu ekk..cuba korang test plak..try musim luruh nanti..tengok keadaan sekeliling korang terutama pokok dan daun..mesti banyak daun gugur dan tinggal ranting jer...hehe..layan ekk..:)







CIKMA : Hasil tangan oleh aku sendiri..kami takde kamera canggih manggih...kamera handphone jer..tapi aku edit sendiri supaya nampak real dan cantik macam kamera DSLR..gitu..hehe...:)

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails