IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Khamis, 31 Mei 2012

The King 2 Hearts



Selesai sudah Cikma tengok cerita The King 2 Hearts ni..waduh-waduh..satu-satunya drama online Korea yang aku tengok di internet...sanggup daftar / log in di website maduu.com...hehe layan..

Last episode minggu lepas..aku baru berkesempatan tengok yang subtitle nya malam semalam...sungguh sibuk di tambah badan masih tak sihat..walaupun baru tengok tapi sebenarnya dah pun tonton tanpa ada subtitle..gigih kan...sebab minat punya pasal..:)

Jalan cerita menarik walaupun ada satu dua watak yang rasanya tak masuk di akal..hehe..kalau nak tau tengok lah ekk cerita ni..mantap lakonan pelakon utama nya..serba sedikit info..hero nya adalah pelakon/penghibur/mc yang paling di sukai di Korea..Lee Seung Gi..kalau pernah tengok cerita MY GIRLFRIEND IS GUMIHO awal tahun ni kat 8TV mesti kenal mamat hensem ni..hehe

Heroin..Ha Ji Won...tengok cerita SECRET GARDEN yang sedang di tayangkan di 8TV sekarang...antara heroin/aktress Korea yang aku suka selain Song Hye Kyo (heroin drama FULL HOUSE)

So, sesapa yang rajin tonton cerita ni..pergi ke maduu.com ekk..rugi tak tengok (promo lebih nampak)...hehe...

CIKMA : Kenapa orang kita suka sangat dengan cerita dari negara luar???ermmm...komen sikit...

Selasa, 29 Mei 2012

Babysitter

Cikma sibuk mulai hari ni hingga Khamis...menjadi babysitter anak buah Cikma yang banyak peel tapi sungguh cute!!hehe..NANI aka budak comel ni duduk di rumah opahnya sebab ibu dan abahnya perlu bekerja di Diamond Bay..so, NANI akan di jaga oleh aku, my bro dan MAK.....

Melayan budak comel ni memang penat!!aduhai..semua kerja yang aku plan masih belum di mulakan lagi (jahit manik u'lls)..kalau dia ada sah-sah tak boleh buat kerja lain..asyik nak berjalan je kerjanya..huhu..

Apa-apa pun.menjaga NANI ni memang buat aku rasa seronok terutama melihat gelagat dan keletahnya..kalau Cikma yang jaga dia..memang aku ngan NANI akan lawan jerit siapa vokal paling tinggi..hehe..garang budak NANI ni..tak boleh di tegur..lawan balik u'lls...macam MAK NGAH dia...haha...layan....:)



Suka main air..lantak lah NANI oiii..jangan merengek udah!!!hehe

CIKMA : Macam ni kot rasanya penat jaga anak sendiri nanti..huhu.....:)

Isnin, 28 Mei 2012

Kena tegur.......

Ye ker???..entahlah...tak nak pikir lebih-lebih...rasanya tak lah keluarkan kata-kata yang tak elok..tak rasa seram sejuk masuk..macam biasa jer..tapi...bila famili kata macam tu rasa nak rewind balik hari yang aku pergi tu...tapi...rasanya memang tak terkeluar pun...

Memang sebelum naik Cikma ada keluarkan kata-kata kesat ekoran seekor gagak hitam buatkan aku memang rasa nak 'cekik' dia..tapi..aku banyak-banyak beristighfar dan mengucap panjang waktu tu..ALLAH SWT dah pun membalas 'perbuatan' dia yang selalu sakitkan hati orang tu....tapi..yelah..malas nak pikir lebih-lebih..rasanya bukan sebab mulut atau fikiran Cikma masa tu yang boleh pengaruhi semua ni kan...benda nak jadi nak buat macam mana..semua ALLAH SWT punya kuasa...

Tak sampai seminggu lah Cikma sihat...Jumaat lepas rasa tekak dah lain macam..perit..esok pagi masa nak bertolak balik ke Diamond Bay..badan dah mula rasa lemah..ambil panadol...sampai hari ni...sakit tekak di tambah selesema dan badan panas masih ada...sejak balik dari Janda Baik..badan masih lagi tak berapa nak sihat sepenuhnya..sihat tak sampai seminggu..alih-alih..demam datang balik..perut pun masih tak berapa nak elok jugak lagi...rasa macam nak membuang..sampai je toilet..takde apa-apa pun..duk melangut je tunggu macam buah durian tak gugur..hehe..

Entahlah..bila nak sihat 100%..nasib cuti sekolah..bolehlah berehat sikit..harap-harap aku takde apa-apa..rasa macam nak buat blood test..tapi....masih tak confident lagi...takut penyakit lain pulak yang dapat!!!aish...(mode: risau)...:(



CIKMA : Badan rasa lenguh-lenguh..panas dalam..pening..selera makan..kompen dah takde...aish!!memang boleh kurus Cikma tahun ni...:)..

Ahad, 27 Mei 2012

Sudah ada..

Yup...sudah ada...sudah dapat..tersenyum sumbing bila kali pertama dapat...hehe..dah jejak usia 30 baru nak buat kan...:)

Kat mana nak pergi...rancangan ada..tapi tak tahu jadi ke tak??Insyaallah kalau di murahkan rezeki kan..Cikma buat siap-siap takut lepas ni sibuk...apa-apa pun..bila dah ada benda ni kena lah simpan dengan elok...yelah takut hilang kan...sama penting nya dengan kad pengenalan...



CIKMA : Jadi ke tak jadi ke...nak pergi jugak tahun ni..motif???hehe...

Jumaat, 25 Mei 2012

Cuti Sekolah


Alhamdulillah...pagi Jumaat bumi di basahi hujan...rezeki yang turun penuh dengan keberkatan daripada YANG MAHA ESA....:)

Hari yang di tunggu-tunggu oleh semua orang..terutama yang bergelar murid dan guru..cuti sekolah!!..masa rehat yang memang perlu untuk seorang pendidik macam aku ni..hehe..

Tiada rancangan ke mana-mana..tapi masa cuti ni juga ada beberapa kerja yang perlu di selesaikan..antaranya menyelesaikan buku adab belajar murid...nasib markah semua dah key-in (Cikma punya jelah..)..tinggal nak tulis skor..markah tahun ni tak payah tulis..print daripada SAPS..lega sesangat...anyway..lepas cuti sekolah...memang kerja akan bertambah dan tugas-tugas lain akan menyusul..kena prepare mental dan fizikal lepas cuti..sebab dah banyak event yang di rancang oleh pihak sekolah...

Apa-apa pun...selamat bercuti kepada semua....:)

CIKMA : Mahu jahit manik masa cuti ni ( iyeke???)..hehe

Rabu, 23 Mei 2012

Hari Guru Peringkat SKPI 2012

Sambutan diadakan pada hari Jumaat minggu lepas...meriah walaupun dalam keadaan yang amat sederhana..emm...ok kan...budak-budak nampak heppi..apatah lagi cikgu-cikgunya yang lagi heppi (sebab banyak dapat hadiah!!)...

Kali pertama berpakaian seragam...emm..rasa lain..tapi tengok semua tahun pun pakai baju mengikut tahun mengajar..rasa nampak meriah...nampak 'keserasian' itu....:)....

Tahun ni..dapat anugerah 'Guru Paling di sukai' bagi tahun 3...layan dehh!!..rezeki...garang-garang pun bebudak undi..tahun depan..aku buat lagi garang...haha...kot-kot bertimbun lagi hadiah..gitu...

Layan-layankan gambar semasa Hari Guru SKPI 2012...tak banyak..kredit kepada rakan-rakan yang rajin snap gambar...ok...:)










Ni rezeki yang dapat...:)


Gambar reramai....:)

CIKMA : 2 tahun sudah Cikma rasa paling meriah..tahun lepas..sentap..tahun ni..tak sihat..tahun depan???...masih di SKPI atau di tempat lain...hanya ALLAH SWT yang MAHA MENGETAHUI...:)

Selasa, 22 Mei 2012

Hujung minggu di Klang

Hujung minggu di Klang..penuh dengan rasa gembira dan gelak je memanjang..almaklum berkumpul satu keluarga..macam-macam versi lawak keluar..hehe

ABAH dan MAK datang ke Klang nak tengok AMALIN..sejak ALIN keluar dari IJN..mereka tak pernah tengok dan lawat lagi..kebetulan Cikma takde apa-apa program..Jumaat petang dah cabut pergi umah ALONG...

Sempat jugak buat laksa utara (KAK LONG buat..aku tukang tolong jer)...rasa teringin nak makan...yolah..sejak seminggu lalu selera makan takde..kira bolehlah nak isi tekak ni...lepas tu pulak MAK bawak macam-macam makanan dari Diamond Bay..apa lagi melantak ler kerja nyer..huhu...tapi macam biasa perut dah tak boleh terima banyak sangat makanan dalam satu masa...masih meragam lagi..so, kena makan sikit-sikit...

Malam minggu, makan kat luar..sepupu belanja..syokk woo...tulah kan..memang hujung minggu aritu di penuhi dengan aktiviti makan!!!haha..pastu sekarang dok risau berat badan dah naik...hehe...lantak ler..janji selera makan dah kembali ok walaupun belum seratus peratus...layan ekk sikit gambar yang sempat di snap sepanjang hujung minggu yang lalu....:)


Hambik!!satu meja penuh dengan makanan!!hehe


Laksa Utara..made by Kak Long


Dua orang budak comel rehat-rehat lepas main....hehe




Gambar terbaru AMALIN...ok sikit..cuma masih muntah lepas minum susu..susut sikit badan dia lepas operation hari tu....


Dinner malam minggu di Rantau Panjang, Klang


CIKMA : Rasa semua masalah hilang bila jumpa family...:)....

Ahad, 20 Mei 2012

Di Janda Baik, Bentong, Pahang

Salam dan sejahtera...baru nak letak kan.akhirnya dapat jugak..Janda Baik yang buat Cikma tak sihat selama seminggu ni..haha...ok kan..at least baru sedar kemampuan diri serta baru sedar yang aku ni memang tak fit!!!hehe...

Tapi...tak rasa serik..andai kata badan ni sihat kalau ada aktiviti out door macam ni memang nak pergi..tak kisah le dekat ke jauh..sekurang-kurangnya takdelah nanti bila orang duk bercerita kita tak tahu apa..merasai pengalaman sendiri daripada mendengar cerita orang lain lebih baik kan...

Kursus LADAP yang di anjurkan oleh SKPI..tak lama pun pergi sana..tak sampai sejam...mengharungi perjalanan yang tenang di pagi Sabtu..berkumpul di SK JANDA BAIK..sarapan dan selepas itu ada sikit aktiviti berkumpulan (buat logo kumpulan)..dan selebihnya ber jungle-tracking dan mendaki bukit...

Kalau ikut rancangan lepas selesai aktiviti boleh naik ke Genting...tapi memandangkan petang itu sedikit hujan dan di tambah lebih ramai yang nak balik jadi rancangan tu dibatalkan..huhu..sedey2..teringin nak naik Genting..tapi yelah bukan rezeki...anyway layan gambar ni sikit ekk..:)





Sempat snap pokok betik yang pelik warnanya...



















CIKMA : Teringin nak tawan Gunung Kinabalu..haha...bak kata my bro...udah-udah le..kalo setakat pergi naik bukit kat Janda Baik sampai seminggu tak larat...inikan pulak nak naik Gunung Kinabalu..mau pengsan derr...huhu....

Sabtu, 19 Mei 2012

Sik, Kedah...

Punyalah lama nak masuk dalam blog..baru kali ni dapat...maaf bebanyaklah ekk..nak masuk dalam entri..tapi setiap kali tulah entri lain masuk...hehe...

Tak silap Cikma, 2 minggu sudah Cikma ke sana..motif??pergi kenduri kahwin adik KAK LONG di sana..kebetulan  hari Sabtu takde apa-apa, jadinya Cikma dapat ikut mak, adik dan adik ipar ke sana..memang penat...bayangkan Cikma sampai Diamond Bay malam Sabtu..esok pagi bergerak ke Sik..sampai rumah tengah malam...pastu Ahad petang balik semula ke KL..hambik!!!tak lembik Cikma di buatnya...nasib baik Isnin tu sekolah buat mid-year exam..tak lah terkejar sangat nak mengajar...

Walaupun tak drive ke sana..penat dan letih tu terasa lah jugak..singgah sebentar ke Sungai Petani..jenjalan dan beli tudung (sempat nokk!!!)...hehe...

Memang best kenduri belah utara ni ekk...terutama masakan kenduri nya yang lain daripada yang lain..mungkin sebab lapar kot..sampai 3 pinggan nasi Cikma bedal..hambik ko!!..kekeke...sedap woo..walaupun daging tu di rebus dan cicah ngan kuah asam...memang terbaik!!!...so, layan kan sikit gambar yang sempat Cikma snap..:)









Daging rebus ni memang syokk!!!




Sempat makan petang@malam dekat Restoran RFC (Radix Fried Chicken) di Sungai Petani..boleh tahan jugak ayam goreng nya..sebijik macam rasa KFC...


CIKMA : Satu kereta je pergi..ABAH tak berapa sihat, jadinya my bro temankan di rumah..

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails