IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Selasa, 28 Februari 2012

Kapal Terbang OH Kapal Terbang...


Salam dan sejahtera..Alhamdulillah...Cikma makin baik dan tenang...memang kita kena terima setiap ujian yang datang...tabah dan redha...

Dalam tempoh terdekat...pelbagai dugaan yang datang...rancangan yang kengkonon telah mendapat 'kelulusan' akhirnya masih belum boleh berkesempatan lagi...aku anggap itu semua bukan rezeki...nak naik kapal terbang...yang pasti..impian masih belum terlaksana...tak pa kan...sementara tu boleh gigih simpan lagi duit nak melancong ke negara orang...anggaplah plan yang di rancang tu Allah SWT belum izinkan untuk Cikma pergi....

Anyway...masih ada lagi perancangan tahun ni...apa-apa pun aku sangat teruja nak buat pasport untuk kali pertama...:)...hehe...

CIKMA : Sabar dalam mencapai angan-angan dan impian...tiada negara pilihan nak pergi...janji naik kapal terbang dan budget nya bersesuaian dengan kemampuan Cikma...:)

Ahad, 26 Februari 2012

DUGAAN DAN UJIAN

Rasa belum terlambat untuk Cikma luahkan rasa hati yang terbuku...Salam dan sejahtera...Alhamdulillah..semakin baik dan tenang..namun adakala Cikma rasa sangat risau...apa yang Cikma buat seharian akan di murkai oleh ALLAH SWT..tapi Cikma yakin...ALLAH sentiasa berada disamping Cikma...susah atau senang..sedih atau gembira...

Untuk kesekian kalinya..perasaan sangat bersalah dan berdosa yang amat sangat pada Pencipta Sekalian Alam ini..cukup menggerunkan aku dan mungkin sesiapa sahaja diluar sana...kengkadang adakah aku ini layak untuk meminta pertolongan daripada NYA sedangkan aku selalu lupa, leka dan alpa dalam menjalankan amanah dan suruhanNYA..adakah aku cukup layak berada di sampingNYA apabila di hari perhitungan akhir itu menyusul tiba..layak kah aku mendapat rezeki yang melimpah-ruah sedangkan aku seperti tidak bersyukur malah riak dan bangga dengan apa yang aku miliki...YA ALLAH..sungguh lemah dan kecil nya hamba MU ni untuk meminta daripada MU....

Ya...ALLAH SWT menguji aku untuk sekali lagi...cukup bagiku mengerti betapa berkuasanya ALLAH SWT kepada umat manusia..dugaan dan ujian yang datang bertimpa-timpa...sedangkan aku cukup memahami beberapa perkara yang aku lalui sebelum ini adalah petanda kemurkaan ALLAH SWT kepadaku...terasa nya Cikma sejak akhir tahun lalu...ada sahaja perkara yang tidak kena..namun aku masih menganggap ianya berlaku secara kebetulan...kerana masalah-masalah itu dapat di selesaikan...

Namun..detik yang lebih mencabar berlaku sekali lagi...hanya selang seminggu kenderaan peribadi Cikma secara tiba-tiba mengalami kerosakan...tak pernah terjadi selama ini...stereng kerata tiba-tiba tidak berpusing...nasib aku baik kerana perkara tersebut tidak berlaku di jalan raya ataupun sedang memandu laju..2,3 kedai Cikma bawak untuk diperbaiki..dan akhirnya aku ambil keputusan untuk hantar terus ke Proton Service...memang habis duit yang Cikma simpan waktu tu...dekat RM 1200++..waktu tu memang aku tak berapa nak kisah sangat..mungkin jugak dalam hati...kereta dah berusia ni pasti akan alami beberapa kerosakan....

Dalam tempoh seminggu..sekali lagi Cikma di duga...kali ini cermin belakang kereta pecah tiba-tiba...aku tak nak pikir apa-apa yang buruk masa tu...orang nak pecah masuk ke atau ada orang terjatuhkan sesuatu barang yang berat ke bawah dan terkena cermin kereta (Cikma pindah awal tahun ke apartment...parking kereta adalah di sekeliling apartment)..jadi...kebarangkalian benda jatuh tu mesti ada...hancur terus cermin kereta..waktu malam masa tu..semasa aku nak pergi tuisyen..tak perasan kerana keadaan keliling gelap..tutup pintu macam ada kaca jatuh..alih-alih.....

Cuma Cikma perasan..malam kejadian tu aku tak ada alami perasaan tertekan (selalunya kalau ada masalah besar Cikma mula stress dan akhirnya menangis)...aku sangat tenang...kuat dan menandaikan kejadian itu seperti satu benda yang kecil berlaku....memang Cikma tak boleh nak cakap apa-apa waktu tu..yang terlintas...ye...ALLAH SWT sedang uji aku...duga aku...aku redha...perkataan itu aku sebut beberapa kali pada rakan-rakan yang datang pada malam tu...sungguh!!!cuma Cikma bercucuran jugak air mata ni bila aku menelefon ABAH untuk beritahu perkara yang berlaku...kata ABAH yang masih terngiang di telinga "Sejak sekolah sampai sekarang...angah tak habis-habis di uji dengan masalah..."...masa tu memang air mata menitik..yup..bila di kenang balik...aku memang selau di uji...sejak belajar hingga kerja...dan aku tahu setiap yang di uji itu berlaku tatkala aku telah melakukan sesuatu yang membuat kan ALLAH SWT murka padaku..dosa yang aku buat..dan balasan yang di berikan oleh NYA kepada ku.....

Aku melalui detik yang menyukarkan..namun aku percaya setiap yang berlaku pasti ada hikmah yang tersembunyi..ikhlas dan jujur aku katakan..aku jarang membaca AL-QURAN sejak akhir-akhir ni..aku jarang berpuasa sunat dan amalan-amalann sunat yang biasa aku lakukan...kenkadang aku terlajak waktu solat...dan mungkin itu lah balasan dan petanda yang ALLAH SWT beri padaku..MAHA SUCI ALLAH...ampunkan dosa hamba MU yang lemah ini.....

Aku cuba untuk perbaiki diri...doa aku setiap hari agar aku sentiasa dilindungi..dikuatkan iman serta dapat berubah sedikit demi sedikit...entri aku ini bukan untuk membuka pekung diri aku sendiri..tapi sebagai peringatan pada aku dan juga orang di luar sana...semoga kita sentiasa dipermudahkan segala urusan dan semoga kita sentiasa mengingatiNYA...ALLAH MAHA BESAR....




Alhamdulillah..setelah diperbaiki..ada claim insurans cermin...lega sikit hati...

CIKMA : Petang sebelum kejadian cermin kereta pecah..waktu habis solat Maghrib..aku berdoa bersungguh-sungguh...supaya aku di berikan kekuatan hati dan semangat dalam menempuh ujian yang diberikan oleh NYA...dan aku meminta semoga ALLAH SWT sentiasa berada di sisi aku...dan ALLAH SWT mendengar permintaan ku...sungguh aku tidak pernah setenang itu apabila menghadapi suatu ujian...MAHA SUCI ALLAH....

JIHAD YANG PALING BESAR BAGI ORANG BERIMAN...JIHAD MELAWAN HAWA NAFSU...dan aku berdoa untuk itu....melawan hawa nafsu daripada melakukan perbuatan yang mungkar......

Khamis, 23 Februari 2012

BILA MAHU REHAT ???

Telah tersemat dalam hati...nak kerja kena ikhlas...tak boleh merungut...rezeki tak berkat...tapi kengkadang merungut dan mengeluh tu pasti ada buat orang-orang yang bekerja ni..even buat suri rumah jugak..betul kan???ada masa kita nak rehatkan minda dan fizikal kita daripada membuat sebarang kerja..nak release tension..tapi kalau dah kerja tu non-stop di terima...robot pun boleh rosak kan...apatah lagi manusia yang di lahirkan ada hati dan perasaan...

Sejak akhir tahun lepas sehingga sekarang...Cikma rasa non-stop bekerja di sekolah...tak pernah sepanjang hampir 5 tahun jadi pendidik Cikma bekerja dengan sepenuh tenaga sehingga hampir 1/4 jer yang tinggal dalam badan ni..sampai satu tahap..rasa amarah pulak yang timbul dalam hati..otak tak boleh nak terima..tapi Cikma kena gagah..sebab ini tanggungjawab...memberi semangat untuk diri sendiri..inilah rezeki kita di dunia...dah menjadi darah daging kita...nak atau pun tidak..Cikma kena kuat kan diri..betui tak???

Rasanya para blogger pernah mengharungi situasi sebegini di tempat kerja...orang lain nampak rileks jer..kita pulak banyak kerja yang nak di buat..bila dah di buat boleh siap complain lagi...patut ke tak patut???tolong lah!!..jaga sikit hati kawan ni yang bertungkus lumus buat kerja..at least...ucapan TERIMA KASIH sudah cukup untuk sejukkan hati..

Well...hati manusia..tak pernah nak rasa puas kan..sama jugak dengan Cikma...cuma kengkadang tu..diri sendiri yang terpaksa berkorban hati...nak jaga hati orang...hati sendiri tak terjaga...so, sapa nak jawab ni.....:(....



CIKMA : Kengkadang baru terasa aku perlukan seseorang yang boleh berkongsi susah dan senang....emmm...

Rabu, 22 Februari 2012

SEHARI TANPA TELEFON BIMBIT



Seharian (lebih kurang 24 jam) tanpa telefon bimbit...korang rasa apa ye???adakah terasa kehilangan sesuatu?? atau memang tak boleh hidup tanpa handphone di tangan...asyik nak berkepit jer...emmm

Cikma rasa ok jer..seharian takde handphone di tangan..tak terasa nak mencari pun..sampai tak ingat rupanya handphone di berikan pada orang lain...tak rasa susah hati pun..orang lain tak tahulah....sebenarnya hand phone kesayangan Cikma di beri kepada orang lain untuk di naik taraf (upgrade) proseccer nya... (daripada gingerbread ke aiskrim (ye lah tu kot nama nya...)...KENGKONON nak lagi laju lah kan...Cikma ni suka main game dan download benda2 merepek sampai berat hand phone tu...dan kerana suka benor buat benda-benda alah tu..rasanya lebih sepuluh kali kot hand phone Cikma tu hang dan tetiba off sendiri..entah lah apasal..tapi Cikma dah mindset kan kepala ni..semakin canggih sebuah telefon bimbit..semakin banyak masalah yang akan timbul...betui tak???

So, apa-apa hal lepas ni..Cikma kena hati-hati..nak main game (gila main game online sekarang ni)..tak boleh lah selalu sangat..nak tengok youtube ke apa..baik tengok di lappy..setakat nak update status di facebook dan twitter..oklah kot....:)

CIKMA : Banyak cerita minggu ni dan minggu lepas..alahai...takpe2..satu-satu Cikma tulis naaa.....yang pasti aku SANGAT PENAT!!!!!...

Khamis, 16 Februari 2012

Saya Yang Gigih

Saya yang gigih...
Untuk menjadi seorang pendidik yang tidak mahu mengeluh dengan kerja yang bertimbun
Bersengkang mata untuk menyiapkan segala tugasan yang diberikan
Memberikan sepenuh komitmen
Serta tenaga yang cukup untuk menampung bebanan yang di serahkan

Saya yang gigih...
Membantu anak-anak didik menjadi insan yang berguna
Kepada bangsa dan negara
Memberikan segala ilmu di dada
Tanpa mengira warna kulit, budaya dan agama

Saya yang gigih...
Mengerah segala kudrat, akal fikiran dan emosi
Untuk menjadikan anak-anak didik menerima dan memahami
Segala pembelajaran yang di pelajari
Supaya menjadi pemangkin diri di kemudian hari

Saya yang gigih
Memekakkan telinga mendengar keluh kesah manusia yang tidak mengerti
Memendam rasa jika manusia di luar sana hanya tahu mengadu itu dan ini
Merelakan segala apa yang di hina dan di caci
Kerana sesungguhnya manusia yang bernama GURU itu lebih tinggi nilainya daripada permata agung yang belum di canai.....


NUKILAN RASA @Cikma 2012


CIKMA : Agak-agak nya lah..Cikma ni boleh jadi penyajak ker???haha....layan.....

Isnin, 13 Februari 2012

The Legendary Film - KUCH KUCH HOTA HAI


KUCH KUCH HOTA HAI...wah!!!lama tak layan filem hindi..asyik2 Korea ajer kan....Sabtu lepas TV3 tayangkan balik cerita yang Cikma anggap everlasting...kira sepanjang zaman lah filem ini akan di ingati...tak sempat nak tengok aritu sebab kebetulan ada ganti persekolahan..huhu...sedih2...

Sempat lari barang seminit dua tonton cerita ini di kantin sekolah...tapi banyak yang di potong..adeh!!..nak tayang tapi di cut2..apa kes???...last-last semalam Cikma sempat tonton filem ini di Youtube...gigih ok buat data murid online sambil tengik cerita ni...haha (Alhamdulillah..hampir 80% dah siap di key-in..yang selebihnya nak tunggu update data murid dan parents)...puas lah jugak dapat tengok...first babak yang sedih tu..Cikma dah mula meraung....adeh!!!meleleh air mata ni tak henti-henti u'lls...sampai babak akhir lah...setiap babak tu memang terimbas balik kenangan cerita ni..kebetulan release tahun 1998...waktu zaman remaja yang penuh riang suka dan duka...teringat balik member-member yang gigih nak tengok cerita ni dulu...almaklum dulu tak pandai pergi wayang...tapi dengar daripada mulut member ajelah cerita ni...last-last beli vcd...tengok dan layan puas-puas....dan rasanya Cikma gila tengok cerita Hindi daripada filem nilah...

Sebelum tu ada lah jugak layan cerita lain...macam Dil To Pagal Hai dan Dilwale Dulhania Le Jayange serta Hum Aapne Hain Kaun...tapi cerita ni memang memori dalam kepala otak...tak tau pasal apa..tengok semalam sambil tersenyum sengsorang...alahai...bestnyer waktu remaja..

Anyway..Cikma link kan filem ni ekk dalam blog...kalo nak tengok singgah2 di laman Youtube..ok...:)
























































CIKMA : Time ni tengok Salman Khan paling gentlemen lah..waduh!!!sedih2...sanggup berkorban demi orang yang di kasihi...ada ke lelaki macam tu sekarang???...emmmm

Jumaat, 10 Februari 2012

AKU MAAF KAN KAMU




Woo...kali pertama dengar...penyanyi kegemaran Cikma, Jamal Abdillah berklobarasi dengan Malique..dengar lagu ni mula-mula..just suka melodi nya..tapi bila dengar 2,3 kali lagu ni..di tambah dengan lirik nya yang sangat mendalam dan tersirat..wooo..peh!!!haish!!!...susah betul nak faham..cuma Cikma suka satu dialog dalam video ni...dialog yang awal dan terakhir tu....kalau korang nak tahu..dalam filem AZURA...ada dialog tu...dengar dan teliti ekk...


LIRIK LAGU AKU MAAFKAN KAMU...

Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak

Atur sepuluh daktil batal yang batil
Detik dua usul ditutup satu lagi tampil
Dari halaman rusuk kiri satu susuk ganjil
Minta diisolasi dari dalil busuk jahil
Aspirasi tak serasi dengan suara bunyi
Inkarserasi dari penghuni dan keluarga bumi
Surat wasiatnya atas paksi dalam rumi
Minta dikebumikan hidup-hidup dalam guni
Mana cepat terbang atau warna gelang tangan
Buah fikiran aneh tergantung di persimpangan
Halusinasi susuli ketandusan ihsan
Ubat parut auditori kesan artileri insan
Gagal dikesan

Aku maafkan kamu
Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu
Yang aku maafkan kamu
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku

Timbul tenggelam, timbul tenggelam
Acapkali terpendam, acapkali tersergam
Cermin muka kopak penuh bintik hitam silam
Ini bukan lagu rindu ini madah dendam
Kutimbang tanpa neraca di awal usia
Ku dihukum masuk neraka oleh manusia
Minta tunjuk lubang atau pintu tak dapat jawapan jitu
Jadi yang tak berganjak biarkan saja begitu
Maafkan mereka, mereka tidak tahu
Mereka tidak ramas buku, mereka segan ilmu
Mereka tidak fasih malah fasik guna kata
Kita kongsi nama bangsa tapi tidak kasta bahasa
Maafkan mereka, mereka tiada nilai
Ibu bapa lalai dari kecil dah diabai
Tanpa kasih sayang, mereka suka menyakiti
Kita kongsi warna mata tapi tidak warna hati

Atas kepala murai sekawan
Mari ku ramit kucup lehernya
Terlalu rahi dendam di angan
Sampai terkacip mulut mahirnya

Aku maafkan kamu
Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu
Yang aku maafkan kamu
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku

Jangan ahli sihir seru nama maharaja
Nanti segerombolan hantu bisu yang menjelma
Guna hak berfikir sebelum hak untuk bersuara
Kalau terpelajar sila guna hak miranda
Pura-pura dengar, telan tapi tidak hadam
Hafaz bila lafaz tapi mereka tidak faham
Mereka mula kiri, aku kanan bila baca
Sudah mahir rumi, mari tafsir alif ba ta

(Alif)
Ada teratak di hujung kampung
(Ba)
Bawah cermin kopak ada kotak
(Ta)
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak

Aku maafkan kamu
Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu
Yang aku maafkan kamu
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku

Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak

Ternyata kamu lebih suci dari apa yang kubayangkan


CIKMA : Siapakah katak-katak yang melalak itu....emmm

Uncut Scene - VANILLA COKLAT EPI 8




CIKMA : Cute giler budak2 ni...hehe...like2....:)

Khamis, 9 Februari 2012

KEY-IN

Semua kerja cikgu sekarang adalah key-in...yup...perkataan yang buat ramai cikgu macam dah tension sedikit (sikit ker???)..huhu...semua nak di online....off line dah jarang betul di gunakan..beban kerja semakin banyak..merungut??yup..terkadang terfikir jugak...kerja orang lain tu banyak tak berbanding jadi cikgu ni???senang ke kerja di office berbanding di sekolah??/banyak ker gaji yang kerja di kilang berbanding cikgu ni...emm...macam-macam.....

Cikma kengkadang merungut jugak...yelah dah namanya kerja...selagi tu lah kena bekerja...muka pun dah rasa berkotak jer rasa...menghadap lappy jer...hehe...tapi bila fikir balik...Cikma kena bersyukur...dulu sebelum dapat jadi cikgu..punyalah mengharap sangat dapat title cikgu tu...dah tersemat dalam jiwa raga  ni...nak mendidik anak bangsa menjadi manusia yang berjaya...memberi segala ilmu kepada mereka...kerja dengan ikhlas dan menjadi contoh kepada anak murid...tapi bila time kerja bertimbun...rasa macam nak cari kerja lain..namun Cikma akui..jika di beri tawaran pekerjaan yang lain..sudah pasti Cikma pilih menjadi cikgu...sebab..dah ada dalam darah Cikma ni sifat seorang guru dan memang Cikma suka jadi CIKGU.....

Walau banyak mana pun kerja yang harus diselesaikan...kita redha ajelah...merungut dan mengeluh tu..biarlah sikit-sikit...lepas tu..buatlah apa yang perlu...bukan apa yang patut!!!kan...semoga semua cikgu di Malaysia ni sentiasa redha dan bersabar menempuh hidup sebagai seorang pendidik....HIDUP GURU MALAYSIA!!!


CIKMA : Cuma satu...kalau nak buat sesuatu pembaharuan tu..kena fikir baik dan buruk...kelemahan dan kekurangan..ni semua nak baru...tapi lebih banyak memberi keburukan berbanding kebaikan..kerja nak cepat tapi hasilnya lambat sebab perkara-perkara kecil yang tidak di ambil peduli...siapa nanti yang susah???fikir-fikirkan dan selamat mengajar!!!.....:)

Selasa, 7 Februari 2012

Popia Goreng Isi Ketam


Cikma amik resipi ni juga daripada Chef Hanieliza ...simple jer...budak-budak pun boleh buat...main campak dan gulung jer Cikma...kacang lah!!!hehe...

Layan resipi ekk :

Kulit popia (instant jer)

Isi popia :

Isi ketam (beli readymade)
lobak merah dan kubis (di sagat)
bawang goreng (nak sedap Cikma campur dengan tepung gandum dan tepung beras...goreng lepas tu tumbuk..)memang sedap...SELAMAT MENCUBA..


Popia yang belum di goreng....

CIKMA : Tak sempat try masak-masak masa cuti Maulidur Rasul dan Thaipusam..busy pergi kenduri...hehe...:)

Isnin, 6 Februari 2012

DI SAAT AKU MENCINTAIMU....



Meh layan lagu ni..Cikma lambat betul nak menerima lagu ni dalam pendengaran telinga Cikma...tahun lepas dah berkumandang lagu ni di radio...kira melatuplah...tapi Cikma buat tak tahu jer...baru sekarang terasa nak minat..hehe..tau tahu pasal apa...mungkin liriknya yang melankolik dan sedih...huhu...layan...

LIRIK LAGU :


Mengapa kau pergi
Mengapa kau pergi
Di saat aku mulai mencintaimu
Berharap engkau jadi kekasih hatiku
Malah kau pergi jauh dari hidupku
Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta
Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta
Semoga engkau kan mengerti
Tentang perasaan ini
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta
Maaf sungguh ku tak bisa
Untuk kembali padamu
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta
Aku inginkan diri mu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta


CIKMA : Menyendiri lagi..menyendiri lagi..di saat kau tinggalkan diriku pergi...waduh!!!sedih2...

Khamis, 2 Februari 2012

Singa nak lalu....


Kisah singa semalam..tapi sampai sekarang Cikma masih lagi teringat peristiwa tu..nak gelak pun ada (sikit jelah)...terkejut dan marah yang terlebih-lebih...nak kata buat lawak..tak pun...tapi lebih kepada kurang ajar dan sangat biadap...anak sapa lah tu....

Cikma tak taulah budak-budak zaman sekarang...hormat dengan cikgu-cikgu ni macam dah tak ada...terjerit terpekik lah Cikma ni..tapi buat tak tahu..sekejap jer diam..pastu bising balik...tengah buat kerja pun mulut tak reti-reti nak diam...tak penat ke dorang ni bercakap???....pastu bukan nya bercakap dengan suara yang perlahan...cakap macam kawan tu 100 meter daripada dia...padahal sebelah jer duduknya...kengkadang dah malas nak marah-marah..tapi kalau mulut Cikma ni tak bising...lagi naik kepala lah jawabnya...

Semalam...Cikma sangatlah terkejut dan rasa marah yang teramat sangat..(tapi bila cerita dengan rakan sejawat boleh pulak Cikma tergelak-gelak)..entah apalah budak ni nak buat..lawak ke ataupun saja-saja buat tersasul...masa tu Cikma baru habis kelas..anak-anak murid Cikma (kelas 3 Cekal) kena berbaris di luar sebelum dorang turun ke padang untuk pendidikan jasmani...bila nak berbaris tu Cikma pun membebel lah sebab dorang berbaris sambil mulut tak reti nak diam...pastu duk main-main pulak tepi koridor tu...dan kebetulan sebelah kelas Cikma (kelas 3 Bestari)..tengah takde guru...dorang pun bising sama lah..duk tengah membebel budak-budak tu pulak keluar masuk kelas...tegur dan beri amaran lah pada bebudak tu...

Entah macam mana...di balik pintu belakang kelas 3 Bestari tu ada sorang murid ni..tengah Cikma nak lalu kelas tu lepas budak-budak 3 Cekal ke padang..boleh dia buat dialog yang buat Cikma hangin satu badan..."Tepi..tepi...SINGA NAK LALU"...haaaa...hambik ko..Cikma punya menyirap darah sampai ke kepala..memang dengar satu satu dialog tu..apa lagi...budak tu buat muka konon-konon tersasul..buat-buat tersilap cakap...Cikma terus tarik sideburn dia sekuat hati...rasakan..memang rasa kurang ajar mulut tu...boleh dia kata gitu pada Cikma...siap warning sebut lagi benda-benda kurang ajar depan cikgu memang ke lempang sedas....

Cikma akui memang garang depan bebudak..tapi bukan sepanjang masa Cikma ni garang...ada ketika Cikma buat-buat lawak jugak lebih-lebih lagi masa dalam P&P..untuk bagi dorang jangan mengantuk dan sentiasa fokus waktu belajar....tapi bila budak ni sebut ayat tu...huihh..memang terkejut jugak...mungkin jugak dorang pikir aku ni tak garang mana...tapi nak buat-buat lawak...lagipun memang dorang dah lama kenal Cikma sejak tahun 1 lagi (Cikma pernah ajar sebahagian murid tahun 3 ni semasa dorang tahun 1)..so, kebanyakan dripada mereka ini Cikma dah kenal sangat peel masing-masing...nak bergurau biarlah bertempat...tapi bila fikir balik dorang tau ke nak bergurau secara bertempat tu....huhu

Tulah budak-budak sekarang...rasa hormat kat cikgu tu macam takde apa-apa kat dorang...zaman Cikma dan terdahulu daripada usia Cikma ni...kalau cikgu suruh diam..diam ler sampai balik...kena marah senyap jer...tak siap kerja sekolah..rasa dah macam nak mati..takut kena pukul dengan cikgu...sekarang..dorang dah tak rasa apa-apa bila kita ni marah...emm...tak taulah..karang Cikma lempang kang...anak orang...kena komplen pulak..tapi kalau tak di buat macam tu...naik lemak budak-budak ni...emm...alahai....

CIKMA : Sabo ajelah...nasib cakap singa...kalau KING KONG...apa kesss????hehe....

Rabu, 1 Februari 2012

Masak Asam Batang Keladi


Permulaan entri untuk bulan Februari..hehe...makan-makan...masak masakan ni masa cuti Tahun Baru Cina minggu lepas...antara masakan yang Cikma gemari..masak asam batang keladi...

Senang, mudah ringkas....rasanya tak perlu letak kot resipinya...boleh ker???emm...letak jelah...

Bahan-bahan :
Batang keladi
Cili kering, bawang merah (blader kan)
Asam keping
Belacan
Garam
Daun kesum dan bunga kantan
Ikan bilis (tumbuk sikit)

Cara-cara :

1) Rebus batang keladi dan ubinya (jika ada) dengan asam keping sehingga ubi nya empuk
2) Masukkan bahan blander tadi bersama belacan (di bland kan bersama) ke dalam periuk yang di isi air
3) Renihkan bahan tadi...masukkan ikan bilis yang di tumbuk sedikit.
4) Masukkan batang keladi, daun kesum dan bunga kantan serta garam..didihkan. SELAMAT MENCUBA..

CIKMA : ABAH suka isi keladi tu...MAK dan Cikma lebih suka batang keladi...

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails