IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Isnin, 30 Januari 2012

AWAN NANO




Meh layan klip Awan Nano ni...rasa semua dah tahu kan lagu ni berjaya memenangi AJL KE-26 semalam..lagu yang memang best..teringat jugak bila si johan dalam Maharaja Lawak nyanyi lagu ni..hehe...layan jugaklah ekk klip Johan dalam tu.....)






CIKMA : AJL tahun ni macam tak berapa nak meriah..nak kata tak puas hati keputusannya..takdelah jugak,,,ok jer...tapi emm...komen para blogger pulak...share2....:)

Ahad, 29 Januari 2012

Tahun Melawat PERAK 2012

Salam dan sejahtera...dalam hati sudah tersemat...blog mesti di update setiap hari..(azam awal tahun)..tapi masih lagi tak sempat nak buat entri baru..ermm..malas??mungkin...idea dan cerita banyak nak kongsi..tapi kena perlahan-lahan dahulu...ok kan.....:)

TAHUN 2012...Tahun MELAWAT PERAK...haaa...sebabnya Cikma ni anak PERAK...jadi..Cikma dengan tidak meminta sesen pun dari kerajaan negeri..akan mempromosikan Tahun Melawat Perak ni blog ni..hehe...ok kan...Cikma sungguh kagum dan bersyukur di lahirkan di negeri Perak..yang aman dan sentiasa makmur...di bawah pemerintahan Duli Yang Maha Mulia Sultan Azlan Shah...PERAK bumi bertuah..kaya dengan budaya, dan adat resam..tempat pelancongan yang menarik serta penduduknya yang ramah tamah (macam Cikma)..hehe..



Cikma tak nak cakap banyak..kalau nak tahu info dan maklumat terkini tentang Tahun Melawat Perak 2012..pergi ke carian tapak laman sesawang ini http://visitperak.my/ 



CIKMA : Datuk AC MIZAL jadi Duta Tahun Melawat Perak...komen orang Perak tentang beliau jadi duta ni...share2 ekk....

Jumaat, 27 Januari 2012

The Delayed Story...Finale..ROTI KISMIS


Episod terakhir...fuh!!!lega...roti kismis yang dah lama nak buat..akhirnya tercapai jugak..nak kata menjadi 100% taklah sangat...time makan panas-panas memang gebusss..tapi dah sejuk..erkk..lebih tepung rasanya kot...takpw..percubaan pertama...dan Cikma akan explore resipi yang lain pulak..resipi nie Cikma ambil daripada kotak mauripan jer...so...layan ekk resipi nyer...

Bahan-bahan :

700 gm tepung gandum
satu paket yis mauripan (11gm)
1 camca teh garam
100 gm gula
1 biji telur
100 gm kismis
70 gm mentega
35 ml susu
400 ml air

Cara-cara :

1) Campurkan tepung dan yis dan adun rata. Tambahkan air adun selama 5 minit.
2) Masukkan gula, garam, telur, mentega dan susu. Adun lagi selama 10-15 minit. Tunggu selama 20 minit.
3) Selepas itu, masukkan kismis dalam adunan..tunggu lagi selama 15-20 minit.
4) Timbang 60 gm bentukkan bulatan, tunggu 10-15 minit. Dirol nipis dan sapukan dengan mentega/susu cair.
5) Tunggu sedikit kembang dan bakar lebih kurang 20-25 minit. SELAMAT MENCUBA...

CIKMA : Tak timbang..buat ala-ala kadar jer..tu yang ada besar kecik roti tu..hehe

Rabu, 25 Januari 2012

Semoga panjang umur NUR SYAHZANANI

Salam dan sejahtera...lupakan sekejap The Delayed Story...ada 1 episod lagi..ceh..ceh..ceh..Cikma nak share dulu kisah si budak comel ini...


Hari ni merupakan hari ulangtahun NUR SYAHZANANI yang pertama..yaa..cepat je masa berlalu...semakin keletah, banyak perangai dan maintain comel...Alhamdulillah...Nani sentiasa sihat...walaupun adakalanya dia kurang sihat..

Cucu kesayangan MAK..nak melayan dia ni memang penat...letih...tapi Cikma sentiasa happy bila tengok dia gelak..masih belum boleh berjalan..tapi kalau merangkak..bagi lah kat dia..

Bezanya melayan dia dan ALIN..kalau ALIN memang kena layan dengan penuh lemah lembut, nak pegang ALIN kena hati-hati..tapi NANI..emm...melayan dia penuh simple dan brutal!!hehe...

Kepada anak MAK NGAH ni..Selamat Hari Lahir..semoga panjang umur..menjadi anak yang solehah kepada abah dan ibu serta menjadi orang yang berguna di masa depan..MAK NGAH SAYANG NANI!!!!!..

CIKMA : Suka tengok NANI gelak dan senyum..comel sangat!!!

Isnin, 23 Januari 2012

The Delayed Story...Part 5 - AYAM GORENG BEREMPAH


Bestnyer cuti...seminggu u'lls..sempena Tahun Baru Cina...sungguh!!!syok giler...memang rileks arr...kali pertama tak bawak kerja ke kampung sejak hampir sebulan yang lalu...lepas bukak sekolah nanti..tak taulah pulak kan..bersedia ajelah..:)

Kisah ke-5...emm..sempat bereksperimen memasak ayam goreng berempah..resipi..daripada Chef Hanieliza memang menjadi lah...simple jer bahan dan senang...MAK Cikma memang dah ada buku-buku resipi beliau ni..1 set semuanya...so, Cikma pun try lah buat...

Ni bahan-bahannya...Selamat Mencuba...(mengikut buku resipi)

Bahan-bahan :

Bahan A
5 keping paha ayam
1 sudu makan rempah kari
1 sudu makan lada sulah
1 sudu makan serbuk cili
sedikit daun kari
garam
minyak masak

Bahan B
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai

Cara-cara :

1) Ayam di gaulkan bersama semua bahan di atas.
2) Perapkan selama setengah jam
3) Goreng ayam dengan minyak penuh

Cikma tukar sikit bahannya..sebab takde serbuk cili time tu..Cikma buat cili kering...blander semua bahan kat atas tu...daun kari bila ayam tu dah masak sebelum di angkat masukkan daun kari tu...memang wangi....

CIKMA : Resipi seterusnya.....emm...:)

Jumaat, 20 Januari 2012

The Delayed Story...Part 4 - Kedah

Salam dan sejahtera...yaa....cerita ke-4...banyak tu..nampak sangat sibuk kan..hehe...nak buat camne..tanggungjawab kepada kerja lebih daripada peribadi...emmm.....:)

Cuti sekolah lepas sempat Cikma ke Kedah...seharian di sana...mendapat undangan perkahwinan kawan Cikma..mula rasa tak nak pergi..yelah time tu memang dah nak dekat sangat Cikma kena balik ke KL...takut jugak penat nak drive...lastly..decide hanya sehari di sana...pergi pagi...sampai rumah hampir tengah malam..Cikma dan MAK jer yang pergi...

Kawan Cikma ni antara yang rapat di maktab dulu..tu yang rasa ralat kalau tak pergi...rapatnya kami bila kisah peribadi kami kongsi bersama..Cikma happy sangat akhirnya dia nikah...rasanya kalau geng maktab yang tak kahwin lagi Cikma dan 3 orang lagi..emm..bila lah tu gamaknya ekk...:)

Sempat jugak singgah sebentar di Pekan Rabu, Alor Setar...kali kedua ke sana..dan merupakan kali pertama bagi MAK...MAK memang ada cakap kalau Cikma jadi nak tengok kawan Cikma tu kahwin..MAK nak ajak ke sana..atas permintaan MAK..Cikma bawak kanlah..yang syok dan kelakar giler..Cikma bawak salah tempat...kengkonon terrer jalan sana kan...pastu plak confident jer tempat yang Cikma bawak tu Pekan Rabu..hambik ko..sesampai jer..macam tempat takde orang..aku terpikir gak dorang ni tak niaga ker..tanya sorang pakcik tu dia cakap hari Sabtu memang tak ramai yang jual...aku lagi pelik..orang mesti lah nak membeli kan lagi-lagi time cuti sekolah....MAK tanya gak..betui ke tempat tu Pekan Rabu...aku confident jer cakap ye...aduhai..

Last-last...maybe ada sorang penjual tu peratikan kami duk melangut kat tepi kedai yang bertutup..dia pun tanyalah kami nak cari apa...MAK cakap nak cari beras pulut (my sis ada pesan nak pulut katanya)...dia pun cakap kat tempat ni takde jual...kena pergi PEKAN RABU...aku terpinga-pinga..dalam hati..ler...ni bukan Pekan Rabu ker???...haha....pandai sangat ler tu tempatnya..alih-alih tu bangunan Kompleks Perniagaan Alor Setar (maaf tak berapa ingat namanya)...kui..kui...nak terguling gelak pun ada masa tu..Cikma confident sebab rupa tempat tu espicially dalam kompleks tu sama macam Pekan Rabu....

So, conclusion daripada cerita di atas..bertanya lah Cikma oiii...jangan duk diam jer...haha...MAK siap perli balik dari sana..bagitau kat adik beradik dan ABAH..Cikma bawak pergi Pekan Selasa...bukan Pekan Rabu..kekeke...layan ekk gambar yang sempat di snap....


My fren..Siti..






MAK tengah sibuk cari tudung....



CIKMA : MAK cakap...kami ni macam orang Kedah jer..yelah pukul 6 petang masih di Pekan Rabu..mana tak sampai Diamond Bay tengah malam...hehe

Khamis, 19 Januari 2012

The Delayed Story...Part 3 - Jakel Shah Alam

Bukan nak promo Kedai Kain Jakel ni..tapi tempat ni lah persinggahan yang ala-ala wajib setiap hujung tahun...selalunya Jakel akan buat promosi besar-besaran sepanjang cuti sekolah...masa tulah yang Cikma akan pergi...dah 2 tahun berturut memang tempat itulah yang akan Cikma pergi untuk beli kain terutama baju Raya...hehe...

Jakel Shah Alam ni yang terbesar antara cawangan nya yang lain..cuti sekolah aritu..memang memborong Cikma dan MAK...memborong untuk hari Raya gitu..wah!!!pantas...kerana memborong itulah kami hampir belanja dekat RM1K...peh!!!...tak pernah di buat sepanjang hidup...sampai abis lah duit yang Cikma bawak...adeh!!!

Cikma memang suka ke cawangan Shah Alam sebab besar dan banyak pilihan..tempat paling suka adalah tingkat 1...bahagian kain cotton...memang habis beratus-ratus ringgit di situ...dan selalunya MAK dia akan bagi untuk kak long dan besan-besannya...aku...hehe...beli sendiri ler jawabnya...dulu time belum ada kerja tetap..MAK memang belikan....sekarang jangan harap ler Cikma dapat kain free....hehe....layan sikit gambar yang sempat di snap...tak banyak sebab terlalu sibuk pilih kain gitu....:)


MAK tengah pilih kain


Nani sudah bosan tunggu kami pilih kain...kekeke

CIKMA : Kain cotton corak pacat kenyang...keluar balik corak lama....orang lama-lama tau kot corak pacat kenyang tu...:)

Selasa, 17 Januari 2012

The Delayed Story...Part 2 - Malacca

Salam dan sejahtera....telah di tegur oleh orang tersayang....delay = DELAYED....past tense...benda sudah berlaku..hehe..Cikma kena belajar balik B.I ni...sorry mamaijat.....

Kisah kedua..Cikma nak cerita mengenai kisah di Melaka....sehari jer...kahwin sepupu di Sg.Udang...semua pergi kecuali ABAH..tak sempat ke mana-mana pun...rancang nak ke Bandar Hilir...tapi dah namanya kenduri kahwin...takkan lepas makan terus blah jer..umah sedara...lama lah sikit di situ....

Layan kisah kahwin sepupu ini ekk...hijau wooo...siap cakap ngan sepupu-sepupu...udah macam HULK dari jauh...hahaha...


My cousin yang lelaki itu...hehehe








Sempat bersanding olok-olok 2 orang budak comel ni...hehe








CIKMA : Bila nak ke Melaka lagi ni...emmm

The Delay Story...Part 1

Salam dan sejahtera...tajuk entri yang entah apa-apa..ok kan ajelah ye...tajuk Bahasa Inggeris...tulis entri dalam Bahasa Malaysia..memang suka kan nak mencampur adukkan dua bahasa ni...hehe...(dalam erti kata lain..Cikma tak terrer tulis entri dalam B.I..tapi teringin nak cuba..tapi jugak..takut orang lain ketawa..sebab yang faham nanti hanya Cikma sorang jer...hehe)...

Sebelum ni Cikma ada bagitau yang Cikma tak sempat nak berentri semasa cuti sekolah dan awal tahun ni...entri-entri yang nak di masukkan waktu cuti hujung tahun itu terpaksa ditunda gara-gara kesibukan yang melampau..(betul ape..)...dan kesempatan yang sedikit ini lah Cikma gunakan untuk masukkan entri-entri tersebut..

Bahagian pertama..ceh2..Aktiviti cuti yang jarang lah Cikma buat..tapi seronok nak buat bila musim yang kena pada waktunya...mengutip segala buah-buahan di sekitar halaman rumah MAK di kampung...hehe..jangan tak tahu kampung MAK memang kaya dengan pokok buah-buahan...rambutan, manggis, cempedak, durian dan duku...cuma masa cuti tu...buah durian nye tak banyak yang gugur...kebetulan sepupu dari Shah Alam datang ke kampung..kami beli je di Langkap...dua raga besar beli dan kami kenduri derian (orang Perak cakap macam ni..)..so, layan sedikit gambar yang sempat di snap...






MAK yang penuh semangat nak mengait buah rambutan..kekekeke







Sungai belakang rumah@parit besar...dulu lebar sekarang dah kecil jer area nyer...time kecik dulu kalau ada air masuk sawah...sungai ni memang naik..syok mandi wooo.....


Ni sekotak jer snap...ada beberapa bungkus plastik lagi manggis ni..banyak woo...



Duku...tak masak lagi..tapi amik jugak..


Sawah padi yang telah di tuai..


Parit depan rumah yang penuh dengan ikan...geram jer tengok..kalau der kail dah lama dah mengail...


Telur siput gondang...yang banyak rosakkan tanaman padi..


CIKMA : Tenang jiwa raga kalau balik kampung......:)

Ahad, 15 Januari 2012

Rezeki...Alhamdulillah...

Sekali..2 entri masuk daa...haha..terlebih cerita ke??memang pun...hehe..semalam Cikma sempat keluar berjalan-jalan..huhu..merehatkan minda..ok pe..walaupun dekat jer..kat Shah Alam..

Bersama my bro..syam dan aweks nyer (hehe)..destinasi yang Cikma pilih (haha..kelakor dengar) adalah dinner di Mohd Chan Restaurant...kali kedua ke sana..teringin naa nak makan Chinese Food kan..mula nak ambil mee-mee jer, tapi di sebabkan lapar tahap gaban Cikma pilih nasi goreng cendawan ayam...berbaloi kerana masakannya boleh tahan!!..dim sum..menu wajib yang Cikma order...6 set sekali order..hehe...kenyang..Alhamdulillah..:)

Seterusnya..tanpa di rancang Cikma ke Uptown Shah Alam di seksyen 24..ramai betul..nak cari parking pun payah...malam minggu memang ramai yang keluar kan...tak beli apa-apa pun..just window shopping..orang kata seronok ke sana..jadi Cikma pun pegilah..macam uptown yang lain jugak...ramai penjual Melayu..tapi di sedikan temapt khas..ada kedai..oklah nampak tersusun sikit...:)


Cikma makan ni..


My bro yang seronok di belanja oleh kakaknyer...haha


Sebenarnya..rezeki Cikma...dah ada dalam hati ni nak belanja adik-beradik..rezeki awal tahun..bersyukur sangat..penantian selama 3 tahun...rezeki yang bukan semua nya milik Cikma..tapi rezeki yang Cikma akan kongsi bersama keluarga dan orang-orang yang memerlukan..rezeki Cikma yang masih belum lagi di fikirkan apa yang nak di lakukan..yang penting..selesaikan segala hutang yang ada serta simpanan untuk hari tua..selebihnya..baru di belanja..tak ada benda yang Cikma inginkan daripada rezeki yang dapat...orang kata kalau di rancang awal-awal takut tak menjadi..cuma yang pasti hutang tu akan Cikma cuba langsaikan..walaupun bukan dengan orang luar..tapi famili tetap jugak kita kena bayar..kan...

Well...kepada rakan-rakan yang dapat rezeki itu..perkara pertama...keluarkan dulu untuk zakat..itu yang penting..berkat rezeki kita...betulkan???....:)

CIKMA : MAK suruh simpan..buat pergi Umrah...Insyaallah....:)

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails