IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Sabtu, 31 Disember 2011

Ke Penghujungnya....


Sudah sampai ke penghujungnya...2011....menanti 2012...sepanjang tahun 2011 yang penuh dengan rencah dan asam garamnya...2011 tahun yang banyak menerima anjakan paradigma...dari segi politik, ekonomi, sosial dan juga seantero dunia...aku jugak begitu....pembaharuan yang di minta telah tercapai...cuma untuk meningkatkan keyakinan serta ingin merubah segala fikiran negatif kepada positif...

Diharapkan sinar tahun 2011 yang di lalui akan ada kesinambungan nya di tahun 2012....semoga sentiasa di peroleh kesejahteraan dan kebahagiaan...

CIKMA : Entri blog tahun 2012...cuba untuk memperbanyakkannya lagi...sikit rasa nya menulis entri tahun ni...emmmm.....

Khamis, 29 Disember 2011

Minggu Paling Sibuk!!!


Salam dan sejahtera...Ya ALLAH....sibuk nyer Cikma...dah nak hampir dua minggu tak bukak blog...entri baru apatah lagi...aduhai...maaf lah ekk...memang Cikma sibuk tahap gaban...ni pun cuba jugak selitkan masa sikit nak berentri baru..karang...kurang orang nak lawat umah Cikma ni kan...hehe,,,

Segala aktiviti yang Cikma buat waktu cuti jugak masih belum berkesempatan nak letak dalam entri...ya...rasanya di carry forward ke tahun depan...boleh kan...memang nak sangat share..tapi kekangan masa dan kesuntukan waktu membataskan Cikma nak berblog...

Sibuknya bila Cikma di tugaskan untuk membuat jadual waktu yang telah di berikan oleh SU Kurikulum lebih kurang seminggu lalu...dengan menggunakan sistem baru iaitu sistem berkomputer...Cikma terpaksa explore sendiri dan pandai-pandai sendiri nak membegakannya....ada lah di ajar sikit...yang asas..yang lain memang kena buat sendiri...mungkin kali pertama guna sistem ni...sangat jugak memeningkan...cuba untuk penuhi permintaan rakan-rakan, tetapi Cikma mintak maaf bebanyak...kalau cikgu-cikgu SKPI terutama sesi petang...kalau ada yang tidak puas hati...simpan dalam hati ekk...sebab bila Cikma klik sahaja butang penjanaan jadual waktu...secara automatiknya...sistem itu yang akan letakkan masa dan pelajaran mengikut masa yang sesuai dengan cikgu-cikgu lain....jadi...kalau nak di ubah pun..perkara yang sama jugak akan berlaku...sungguh...Cikma dah rasa sangat-sangat LETIH  kalau ada lagi perubahan jadual...sakit otak wei!!!!...

Seterusnya..yang membuatkan Cikma sibuk adalah terpaksa berpindah rumah lain pula...yang ni jugak buat Cikma pening dan penat...nasib barang-barang besar dah di angkut dahulu...yang tinggal barang-barang kecil...dan sejak 3 hari ni setiap petang lepas sekolah Cikma akan ke rumah lama...kemaskan barang-barang yang tinggal dan bersihkan sikit rumah...ada sekali trip lagi kot barang-barang Cikma...Insyaallah Jumaat ni mungkin dah boleh clear rumah lama tu...

Rumah baru..huhu...masih tunggang langgang lagi...kemas mana yang patut dulu...ada masa nanti baru ler Cikma kemas...sekarang ni Cikma akui tak sentuh apa pun barang di rumah tu...gara-gara letih yang melampau.....

Apa-apa pun..segala masalah yag berlaku Alhamdulillah sedikit demi sedikit selesai...berkat sabar ni...yup..kalau tak sabar memang dah lama mengamuk...memang kami bengang jugak dengan tuan rumah lama tu..mentang-mentang kita ni sawo matang...dia ingat boleh pijak kepala kita....housemate dah sangat bengang dengan minah tu...so, Cikma lah yang akan jumpa untuk pulangkan kunci dan dapatkan deposit nanti...memang ikut rasa hati...Cikma nak ajer sepetkan lagi mata minah tu....huhu....maaflah ekk...memang tengah hangin...lantaklah nak pikir apa kan......

CIKMA : Rasa sudah buat keputusan...tengok lah hingga penghujung tahun depan...kalau ada rezeki...adalah lah kan.....:)

Selasa, 20 Disember 2011

Masak Taucu Ikan Senangin Moi


Salam dan sejahtera....dah balik dari KL 4 hari sudah...tapi kena bawak kerja...gitu.adeh...bila nak start buat pun Cikma tak tahu..kengkonon nak buat...tapi tak mula apa-apa lagi...emm...kena buat ni Cikma...karang kengkawan awok tu tak tahu nak mengajar kelas mana!!!!huhu...

2 minggu sudah nyer masak taucu ikan senangin Moi ni...baru nak masuk entri...dah lama benor tak makan masak taucu..tu yang masak...emm...ok lah kan....time tengah nak teringin nak makan tu...nak makan ni...kalau dah takde selera nanti...letak lah depan mata kita tu apa-apa makanan pun...sungguh tak makan!!!hehe...tak yah lah Cikma letak resepi nyer ekk...mesti dah tau bahan-bahan nyer kan....:)


CIKMA : Sudah berjaya buat ROTI KISMIS...kekeke...nanti Cikma masuk dalam entri ekk...:)

Khamis, 15 Disember 2011

Al-Fatihah....

Salam dan sejahtera...kelmarin aku menerima perkhabaran yang sangat mengejutkan dan menyedihkan hati ini...2 orang pendidik yang pernah mendidik Cikma di sekolah menengah telah kembali ke rahmatullah...Allahyarham Cikgu Najib dan Allhyarham Ustaz Alias......

Kedua-dua mereka ini pernah mendidik aku...semasa aku di Tingkatan 1 (arwah Ustaz Alias ) dan di tingkatan 4 dan 5 (arwah Cikgu Najib)..yang paling aku terasa adalah arwah Cikgu Najib yang juga merupakan guru kelas aku untuk tempoh 2 tahun....

Arwah Cikgu Najib mengajar Bahasa Melayu...arwah aku sifatkan sebagai Cikgu yang sangat sempoi dalam masa yang sama tegas. Apa sahaja yang di utarakan serta di bincangkan semasa proses pembelajaran memang aku ingat sampai bila-bila. Arwah Cikgu Najib juga seorang guru yang pandai berjenaka...

Satu peristiwa...tak silap masa Cikma di tingkatan 4...pernah terjadi kami bersengketa...memang aku agak biadap dan kurang ajar pada arwah...(menyesal tak sudah)...mungkin masa tu darah muda menguasai...tak boleh di tegur sikit...Cikma mula melenting...Ya ALLAH...KAU ampunkan dosaku pada arwah...lama juga aku tidak bertegur sapa dengan arwah...rakan-rakan dah mula risau...tapi mereka tak pernah nak bagitau aku...memang dalam hati rasa bersalah...tapi ego aku sangat tinggi...

Tapi, perhubungan antara guru dan anak murid sangat erat...tak mungkin aku punya hati yang keras untuk tidak berbaik semual pada arwah..aku tahu arwah tidak akan terasa....namun sebagai anak murid..aku perlu punyai rasa hormat yang tinggi pada arwah..walaupun tidak menuturkan kata maaf daripada mulut ku sendiri..tapi aku percaya...arwah memahaminya....

Arwah Cikgu Najib disahkan menghidap barah otak..dari tahun lepas lagi aku dengar berita itu...memang aku nampak dia kurus masa aku jumpa arwah di Majlis Berbuka Puasa tahun lepas anjuran ALUMNI sekolah...tapi terkilannya aku pada waktu itu sebab tak berkesempatan berbual dengan beliau...memang sangat RALAT..aku nak sangat bagitau arwah yang anak muridnya yang sangat degil ini telah berjaya menjadi pendidik seperti arwah.....dan aku memang nak nak tahu apa reaksi arwah masa tu...

Kepada semua blogger...kita sedekahkan Al-Fatihah kepada kedua-dua mereka...Semoga mereka di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.....AMIN......



Arwah Cikgu Najib...( duduk 2 dari kiri )

CIKMA : Al-fatihah......

Isnin, 12 Disember 2011

GORENG PISANG SALAI


Salam dan sejahtera..yaa..lamanya tak buat entri makan....huhu...tak sempat nak cuba resipi baru u'lls...ni pun sebab Cikma nyer feveret kuih minum petang gitu..goreng pisan salai..peh!!!memang best...

Pisang salai memang Cikma suka...makan macam tu je pun sedap...mak saudara Cikma yang bagi ni...huhu..thanks...MAK cakap pisang salai ni pun di panggail Kurma Malaysia...yelah...rasanya macam ala-ala tu jugaklah...tak tau kalau blogger2 tau pisang salai ni...orang Jawa memang suka buat pisang ni....

CIKMA : Teringin nak try buat roti kismis ler.....emm...bila nak buat ekk???

Ahad, 11 Disember 2011

Setahun atau 2 tahun???

Salam dan sejahtera...seronok cuti???emm...harap-harap blogger2 yang bergelar cikgu seronok bercuti lama ni...Cikma??emm...cuti yang biasa-biasa..rehatkan otak dan minda daripada kerja-kerja...lebih sebenarnya merehatkan fikiran yang runsing...

Cuti yang aku rasa agak kalut sejak jadi cikgu..yup...runsing sebenarnya...tak tahu nak buat keputusan...setahun atau 2 tahun???perkiraan kos dan kehidupan peribadi...banyak yang buat Cikma berfikir masa cuti ni....itu yang serabut otak..di tambah kerja-kerja kurikulum yang masih belum di selesaikan...maaflah ekk...tahun depan cari orang lain jadi NSU KURIKULUM...masa cuti kena kerja!!..demand kan Cikma ni..tak reti nak bersyukur...jealous dengan rakan-rakan sejawat yang tak pikir kerja masa bercuti..emm..di tambah Cikma yang duduk jauh dari KL...nak berulang ke SKPI semata-mata nak buat kerja...emm..sapa nak bayar duit minyak???cuba untuk coolkan diri..tak pe berkorban untuk kepentingan orang lain...well...it's seems that Cikma doesn't want to pressure my self to doing that works...tapi nak tak nak kena juga pikir dan buat kan....

Dan kerana masalah-masalah lain juga yang buat kan Cikma berfikir beratus kali...andai di takdirkan keputusan itu yang terbaik...terbaik lah dia...Cikma akui jugak belum mulakan solat istikharah...advantage dan disadvantage keputusan yang Cikma akan buat...cuma andai di takdirkan untuk tempoh setahun dari sekarang..Cikma akui...aku akan rindukan suasana yang aku alami di SKPI...that's all.....

CIKMA : Masa terbaik untuk buat keputusan..........

Isnin, 5 Disember 2011

Siaran tergendala

Salam dan sejahtera...yaa...lamanya tak bersiaran..Almaklumah sibuk...sibuk???yup..sibuk merehatkan diri...di samping takde mood nak tengok lappy...motif???bukan takde idea...tapi ntahlah..cuti....semua benda cuti gamaknya....hehe....

Apa-apa pun Cikma akan cuba bersiaran balik..banyak benda nak kongsi ni...apa Cikma buat dan apa benda yang Cikma teringin nak buat masa cuti tapi masih belum berkesempatan...well...tunggu.......................:)

CIKMA : Pening....help me...CUTI yang.....adehhh....

Khamis, 1 Disember 2011

SAMSUNG GALAXY S PLUS



Also known as Samsung Galaxy S 2011 Edition
GENERAL2G NetworkGSM 850 / 900 / 1800 / 1900
3G NetworkHSDPA 900 / 1900 / 2100
Announced2011, April
StatusAvailable. Released 2011, July
SIZEDimensions122.4 x 64.2 x 9.9 mm
Weight119 g
DISPLAYTypeSuper AMOLED capacitive touchscreen, 16M colors
Size480 x 800 pixels, 4.0 inches (~233 ppi pixel density)
- Gorilla Glass display
- TouchWiz 3.0 UI
- Multi-touch input method
- Accelerometer sensor for UI auto-rotate
- Touch-sensitive controls
- Proximity sensor for auto turn-off
SOUNDAlert typesVibration; MP3, WAV ringtones
LoudspeakerYes
3.5mm jackYes
MEMORYPhonebookPractically unlimited entries and fields, Photocall
Call recordsPractically unlimited
Internal8 GB storage, 512 MB RAM, 2 GB ROM
Card slotmicroSD, up to 32GB, buy memory
DATAGPRSClass 12 (4+1/3+2/2+3/1+4 slots), 32 - 48 kbps
EDGEClass 12
3GHSDPA, 14.4 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps
WLANWi-Fi 802.11 b/g/n, DLNA, Wi-Fi hotspot
BluetoothYes, v3.0 with A2DP
Infrared portNo
USBYes, v2.0 microUSB
CAMERAPrimary5 MP, 2592 x 1944 pixels, autofocus, check quality
FeaturesGeo-tagging, touch focus, face and smile detection
VideoYes, 720p@30fps, check quality
SecondaryYes, VGA
FEATURESOSAndroid OS, v2.3 (Gingerbread)
CPU1.4 GHz Scorpion processor, Adreno 205 GPU, Qualcomm MSM8255T Snapdragon
MessagingSMS(threaded view), MMS, Email, Push Mail, IM, RSS
BrowserHTML
RadioStereo FM radio with RDS
GamesYes
ColorsBlack, White
GPSYes, with A-GPS support
JavaYes, via Java MIDP emulator
- Social networking integration
- Digital compass
- MP4/DivX/Xvid/WMV/H.264/H.263 player
- MP3/WAV/eAAC+/AC3/FLAC player
- TV-out
- Organizer
- Image/video editor
- Document editor (Word, Excel, PowerPoint, PDF)
- Google Search, Maps, Gmail,
YouTube, Calendar, Google Talk, Picasa integration
- Voice memo/dial/commands
- Predictive text input (Swype)
BATTERYStandard battery, Li-Ion 1650 mAh
Stand-byUp to 750 h (2G) / Up to 625 h (3G)
Talk timeUp to 12 h 50 min (2G) / Up to 6 h 30 min (3G)
MISCPrice group


CIKMA : Mampu beli...ok dan sangat best!!!!just bateri jer everyday kena charge...reason..aku suka main games!!!..hehe..semua tip top ler...lagi satu handphone cenggini kalau korang download dan masuk apa-apa aplikasi macam games atau lagu mp3, mp4...pasti kan storage korang tu besar dan mampu nak save kan semua...serta RAM dab processor yang ok...kalau tak handphone cepat hang dan boleh mengakibatkan korang punya handphone cepat rosak!!!!( semakin canggih..semakin cepat rosak sebenarnya...yang penting cara korang jaga handphone korang tu...lain lah korang dah cop benda-benda macam ni sebagai benda pakai buang!!!tak suka..tak best..korang beli baru...kaya kan!!!...)...sendiri mau ingat ekk.....

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails