IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Isnin, 28 November 2011

Kecundang lagi...

Habis sudah.nak masuk rasanya semakin tipis..peluang dah ada di depan mata di sia-siakan.tapi apa-apa pun Cikma tabik lah pada mereka....dorang dah cuba sehabis mungkin dan sehabis daya...tapi rezeki masih belum berpihak lagi kepada team HARIMAU MALAYA.....(kalah kepada pasukan Bahrain 2-3 bagi kelayakan ke Sukan Olimpil tahun depan)....

2-0...kita dah dahului pasukan Bahrain...alih-alih...dalam masa 6 miniit...3 gol sekali Bahrain bagi...pelik???takde yang pelik dalam permainan bola sepak...kerana bola itu bulat!!!..sebelum sepak mula...Cikma bagitau ABAH...team Malaysia susah nak menang...tapi 50/50 untuk seri...bila team kita leading 1-0...Cikma masih belum rasa nak confident...masuk separuh masa kedua....tak sampai 10 minit...kita gol...2-0...peluang dah ada di depan...entah macam mana...team Bahrain boleh masuk sebijik....bukan nak salahkan keeper (Apek)..tetapi...kedudukan dia memang off daripada gol..gol kedua dan ketiga...sepantas kilat!!!...terduduk dan terdiam seketika semua penonton di Bukit Jalil...Cikma..time 2-0...aku pegi tengok cerita hero pujaan hati...TARABAS aka The Cave of Golden Rose (kengkonon dah rasa team Harimau Malaya menang ler kan..)...huhu...last-last...pedih hati mak ngah ni haaa......:(

Rezeki di tangan ALLAH SWT...seperti apa yang Cikma pernah ulas sebelum ni...kalau dah namanya rezeki...apa-apa saja dugaan dan ujian yang kita terima...kalau dah namanya rezeki kita..tak ke mana pun...tapi kalau bukan rezeki kita...buat macam mana pun..memang sah-sah tidak berpihak kepada kita...dan satu lagi bukti kekuasaan ALLAH SWT...MAHA ADIL....tidak DIA berikan semua rezeki kita itu hak kita sepenuhnya....di berikan sebahagiannya kepada pihak/orang lain...betul tak???ALLAH SWT dah bagi kita pingat emas SUKAN SEA....tetapi ALLAH SWT uji kita dengan kekalahan team HARIMAU MALAYA kepada team bola sepak BAHRAIN dengan jaringan 2-3....dan semua itu mesti bersebab kan...


Apa-apa pun...kekalahan team pasukan bola sepak kita adalah sebagai satu pengajaran dan turning point kita untuk buat yang lebih baik lagi...pengurus, jurulatih dan pihak-pihak tertentu haruslah membuat post-mortem mengenai keseluruhan pasukan yang di bina hampir 5 tahun ini....kita sudah nampak peningkatan dan konsisten para pemain muda tersebut..tiada istilah rugi dalam membentuk pasukan yang di geruni oleh semua pasukan bola sepak khususnya di Asia Tenggara...OLIMPIK...masih jauh lagi perjalanan nak menuju impian kita ke sana....tapi kalau ada lagi semangat dalam diri...Insyaallah...apa-apa pun boleh berlaku....anyway..kepada peminat bola sepak tanahair...sentiasalah berada di belakang pasukan kesayangan anda....jangan menang di puji....kalah di keji...menang kalah adat pertandingan....so, terimalah dengan hati terbuka.....:)

CIKMA : Baca paper...Si Apek aka Khairul Fahmi Che Mat..(keeper bola sepak Harimau Malaya)...dapat tawaran berlakon filem...ok2...ni dengar pendapat peminat bola sepak Malaysia ni ekk...Cikma sangatlah tidak berkenan dia nak berlakon...udah-udahlah tu nak buat benda kontroversi dan glamer2....fokus jelah main bola sepak tu...andai di takdirkan dah tak main bola sepak....ko nak berlakon ker, nak menyanyi ke...tu ko punya pasal lah dik....alahai.....

Sabtu, 26 November 2011

Pilihan hati...SAMSUNG GALAXY S PLUS....:)


Mula-mula sekali...Cikma nak minta maaf lah kepada rakan-rakan yang pernah melihat dan bertanya tentang apa yang Cikma pegang dan telaah benda ini 2,3 menjak yang lalu...alasan paling munasabah Cikma boleh cakap...bukan aku punya...tapi adik Cikma yang punya...huhu...motif???.........

Firstly...alasan malu yang ketara...segan pun ada...entah..tak tahu pasal apa..bukan buat apa-apa pun...tapi..emm..aku sendiri pun tak faham...yang best...nak call pun duk pegi jauh-jauh...tak nak bagi orang dengar...kalau tak pun Cikma buat vibrate jer...hehe

Second..lebih kepada penilaian dan pemerhatian serta menelaah segala aplikasi yang ada dalam telefon mudah alih ni...selama sebulan Cikma cuba untuk memahirkan diri untuk menggunakan telefon ni..dan buat setakat ni...masih ada lagi aplikasi yang belum Cikma mahir lagi...lebih-lebih lagi menggunakan skrin sentuh yang memang lah Cikma tak pernah guna sebelum ni...yelah kan..dulu guna NOKIA 6070 tu lebih kurang 5 tahun..lepas tu tukar telefon...hambik ko...terus dengan aplikasi dan fungsi yang canggih...duk berpinar bijik mata lah nak memahami dan menggunakannya...tapi memang best!!!

Final...reason terakhir...memang berhajat nak bagitau sebulan setelah Cikma beli handphone ni...benda alah ni di klasifikasikan sebagai hadiah hari jadi untuk diri sendiri....huhu..dan aku sangat-sangat menghargai hadiah ni..sebab...dapat jugak lah rasa hasil titik peluh dan lelah setiap minggu buat tuisyen kat BUKIT JALIL tu..nampak lah kan...puas hati sangat..ALHAMDULILLAH....tercapai hajat tahun ni nak tukar handphone...REZEKI yang ALLAH SWT bagi pada aku...Syukur Ya ALLAH....:)

Mamaijat.....Cikma HEPPI SESANGAT...dapat handphone baru...hehe............:)

CIKMA : Bila dah beli handphone ni...macam-macam pulak jenis yang terbaru keluaran SAMSUNG MOBILE yang keluar...saje je kan..huhu...tapi dah beli...aku tetap puas hati...harga yang mampu beli..kalau yang latest model tu..sah-sah ler Cikma tak mampu (walaupun ada yang harganya berpatutan)...hehe...KAK MIN...dah ada ke pilihan hati nak pilih mana satu...jadi ke tukar handphone tahun depan...jangan lupa bagitau Cikma ekk...

SALAM MAAL HIJRAH 1433 H


Hijrah..mengingatkan kita kepada peristiwa penghijrahan Rasulullah SAW bersama-sama sahabatnya dari kota Mekkah ke Madinah..penghijrahan yang membawa banyak peristiwa yang bersejarah dan terpahat di hati umat Islam...hijrahnya Nabi Muhammad SAW untuk membawa syiar Islam ke Madinah dan seterusnya tersebar ke seluruh pelusuk dunia...

Penghijrahan Nabi Muhammad SAW banyak onar dan ranjaunya...pengorbanan yang tidak terhingga...nyawa menjadi taruhan..terlalu besar pengorbanan yang baginda dan sahabat-sahabat Rasulullah lakukan..HANYA KERANA ISLAM..

Hijrah juga membawa kita mendalami erti penghijrahan yang sebenar dalam diri kita..hijrahnya kita daripada perbuatan buruk yang kita lakukan..kepada perbuatan yang elok....sikap dan perangai kita yang mazmumah kepada sikap mahmudah..hijrahnya kita itu banyak membawa kebaikan..bukan kepada kejahatan....

Cikma....banyak yang lebih alpa dan lalai...tanggungjawab kepada ALLAH SWT...keluarga dan diri sendiri..untuk Hijrah ini aku cuma berharap agar apa yang aku lakukan akan lebih dinilai kepada kebaikan dan ganjaran pahala...manusia...tidak boleh menilai sikap manusia itu sendiri...jahat atau baik nya perbuatan mereka...hanya ALLAH SWT yang MAHA MENGETAHUI....apa yang tersirat dan tersurat dalam hati juga...hanya kita dan PENCIPTA kita sahaja yang memahaminya......

CIKMA : Hati insan ini...masih lagi sama...tiada yang berubah..cuma aku bersyukur...ALLAH SWT membuka hati ini untuk mengubah sikap dan perangai aku...walau ada ketikanya sikap aku ini mengguris perasaan orang lain.....

SAMSUNG GALAXY NOTE



Also known as Samsung GT-N7000
GENERAL2G NetworkGSM 850 / 900 / 1800 / 1900
3G NetworkHSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100
4G NetworkLTE 700 (region specific)
Announced2011, September
StatusAvailable. Released 2011, October
SIZEDimensions146.9 x 83 x 9.7 mm
Weight178 g
DISPLAYTypeSuper AMOLED capacitive touchscreen, 16M colors
Size800 x 1280 pixels, 5.3 inches (~285 ppi pixel density)
- Gorilla Glass display
- TouchWiz UI v4.0
- Multi-touch input method
- Accelerometer sensor for UI auto-rotate
- Touch-sensitive controls
- Proximity sensor for auto turn-off
- Gyroscope sensor
SOUNDAlert typesVibration; MP3, WAV ringtones
LoudspeakerYes
3.5mm jackYes
MEMORYPhonebookPractically unlimited entries and fields, Photocall
Call recordsPractically unlimited
Internal16GB/32GB storage, 1 GB RAM
Card slotmicroSD, up to 32GB, 2 GB included, buy memory
DATAGPRSClass 12 (4+1/3+2/2+3/1+4 slots), 32 - 48 kbps
EDGEClass 12
3GHSDPA, 21 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps; LTE
WLANWi-Fi 802.11 a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot
BluetoothYes, v3.0+HS
Infrared portNo
USBYes, v2.0 microUSB (MHL), USB On-the-go
CAMERAPrimary8 MP, 3264x2448 pixels, autofocus, LED flash, check quality
FeaturesGeo-tagging, touch focus, face and smile detection, image stabilization
VideoYes, 1080p@24~30fps, check quality
SecondaryYes, 2 MP
FEATURESOSAndroid OS, v2.3 (Gingerbread)
CPUDual-core 1.4GHz ARM Cortex-A9 processor, Mali-400MP GPU, Exynos chipset
MessagingSMS(threaded view), MMS, Email, Push Mail, IM, RSS
BrowserHTML
RadioStereo FM radio with RDS
GamesYes
ColorsBlack, White
GPSYes, with A-GPS support and GLONASS, barometer sensor
JavaYes, via Java MIDP emulator
- S Pen stylus
- NFC connectivity (optional)
- Active noise cancellation with dedicated mic
- NFC support (optional)
- TV-out (via MHL A/V link)
- SNS integration
- Digital compass
- MP4/DivX/XviD/WMV/H.264/H.263 player
- MP3/WAV/eAAC+/AC3/FLAC player
- Organizer
- Image/video editor
- Document editor (Word, Excel, PowerPoint, PDF)
- Google Search, Maps, Gmail,
YouTube, Calendar, Google Talk, Picasa integration
- Adobe Flash 10.1 support
- Voice memo/dial/commands
- Predictive text input (Swype)
- Samsung ChatON
- Barometer sensor
BATTERYStandard battery, Li-Ion 2500 mAh
Stand-byUp to 960 h (2G) / Up to 820 h (3G)
Talk timeUp to 26 h 10 min (2G) / Up to 13 h 30 min (3G)
MISCSAR US0.16 W/kg (head)     0.96 W/kg (body)    
SAR EU0.34 W/kg (head)    
Price group



Satu lagi jenama / item terbaru daripada Samsung Mobile...wah!!!giler best!!!haruskah....aduh..mahal...tapi kalau ada sesiapa yang mampu...beli jer...Cikma....masih tak mampu...takde pun dalam list...tapi kalau de duit nak jugak sebuah!!!!hehe.....

CIKMA : Semakin pesat membangun...semakin banyak teknologi yang terbaru dan tercanggih...semakin juga menjadikan kita lalai dan alpa...asyik duk ralit menelaah benda-benda cenggini...betui tak???...sedangkan kanak-kanak umur 2,3 tahun pun sudah pandai minta benda-benda ni daripada ibu bapa mereka....ada juga yang sudah mahir dan pandai menggunakan aplikasi ni lebih daripada orang dewasa....emm...jangan mereka terlalu taksub sudah!!!...harap ibu bapa pantau anak-anak anda...

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails