IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Rabu, 31 Ogos 2011

MERDEKA KE-54....


Salam dan sejahtera....bulan Ogos yang meriah!!!...Aidilfitri dan Hari Kemerdekaan Malaysia di sambut serentak....SALAM MERDEKA buat semua warganegara MALAYSIA...tidak kira anda di mana....walau di hujung dunia sekalipun...ingatlah...tanahair kita ini haruslah di kenang dan diingati...semoga MALAYSIA sentiasa maju, aman, harmoni dan sejahtera...MERDEKA!MERDEKA!MERDEKA!.....:)


CIKMA : Indonesia, Korea Selatan, India juga menyambut hari kemerdekaan negara mereka pada bulan OGOS.....:)

Selasa, 30 Ogos 2011

SALAM AIDILFITRI 1432 H


Salam dan sejahtera...di kesempatan ini Cikma nak mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI DAN MAAF ZAHIR BATIN kepada semua yang mengenali diri ini...keluarga dan saudara mara, sahabat handai dan rakan taulan..serta jiran tetangga....di harapkan lebaran kali ini di sambut dengan penuh kegembiraan dan kebahagiaan.....:)...


CIKMA : ALIN masih di PPUM...tak dapat dorang balik ke kampung....:(...sedih rasa.....

Ahad, 28 Ogos 2011

Hamper Raya


Alhamdulillah....rezeki nak Syawal kan...first time dapat hamper raya seumur hidup..kekeke....dapat daripada murid yang Cikma ajar tuisyen..maybe sebab aku ajar anak dia kot...his Chinese ok...memang tak sangka pun..sebelum ni ada jugak dorang bagi...kurma lah...biskutlah..macam-macam...aku ambil dengan tangan terbuka...tapi dapat hamper sebesar ni...emm...memang speechless di buatnya....:)

CIKMA : Budak tu mintak kat aku nak makan lemang dan rendang ayam....Insyaallah Cikma akan bagi kat dia....:)

Khamis, 25 Ogos 2011

Kepulangan Yang Dinanti

Alhamdulillah....25 hari kita sudah berpuasa...sangat cepat masa berlalu...syukur padaMU YA ALLAH kerana aku masih dapat menikmati bulan Ramadan yang penuh dengan keberkatan ini.....

Terima kasih kepada pihak pentadbir baru...yang telah membuat keputusan menetapkan hari esok yakni bersamaan hari Jumaat..26 Ramadan 1432 H...(udah macam pengumuman Raya pulak!!!huhu)...sesi persekolahan telah di anjak semua nya ke sesi pagi....jadinya kepada guru-guru sesi petang...kebarangkalian untuk pulang ke kampung halaman lebih cepat sangatlah tinggi...ataupun untuk mengambil kesempatan shopping di last-last minute (gaji dah masuk kan!!!!).....

Cikma seperti biasa...Insyaalllah akan pulang ke Diamond Bay petang esok...MAK minggu lepas telah pun bertanya bila Cikma nak balik...katanya nak minta tolong buat biskut raya sesama...(1 jenis jer)....jadi kalau cepat balik ni haruslah boleh menolong MAK....").......

Cikma mengharapkan juga lebaran kali ni akan lebih gembira dari tahun sebelumnya...cuma...Cikma baru menerima berita yang membuatkan hati ini rasa sangat sedih dan pilu.....:(...AMALIN telah pun di masukkan ke hospital semalam kerana mengalami batuk yang sangat kuat dan tidak berhenti-henti....ALONG beritahu ALIN terpaksa di tahan di PPUM....doktor dah masukkan gas tapi batuk nya masih tak berhenti....kesian ALONG dan KAK LONG...dorang dah planning nak balik ke kampung hujung minggu ni (kebetulan ALONG dapat cuti raya seminggu)...tak tahulah sama ada mereka boleh balik atau tidak..memandangkan keadaaan AMALIN yang tidak sihat.....

Mak Ngah berharap AMALIN akan cepat sembuh dan boleh pulang berhari raya di kampung..Mak Ngah akan menunggu ALIN di kampung....semoga ALIN kuat dan tabah.....:)


Dua orang budak kecil yang paling Cikma sayang...ALIN dan NANI (Nani pun tak berapa sihat..batuk dan selesema...harap-harap Nani pun sihat jugak nanti....)





CIKMA : ABAH jugak tak berapa sihat...YA ALLAH...ENGKAU sembuhkanlah mereka yang ku sayang ini...semoga hari lebaran ni akan dapat menggembirakan kami sekeluarga....:)....ALIN....MAK NGAH tunggu ALIN  di kampung ekkk.........................:)......

Rabu, 24 Ogos 2011

Dalam kereta...

Dalam kereta...apa yang korang selalu buat....maksud Cikma...masa korang drive...mesti ada beberapa perangai korang kan masa drive...cuba pikir-pikir sekejap...:)

Cikma...kalau tengah drive...mulut ni takkan berhenti daripada membebel...chop...bukan cakap sorang2 ekk ( karang di cop gila lah pulak!!!)...tapi Cikma suka menyanyi dalam kereta....reason utama..tak nak buat diri ini mengantuk semasa drive...bahaya wooo....lebih-lebih lagi kalau Cikma drive di waktu tengah hari ataupun malam..pasang radio tu memang sepanjang masa coz Cikma selalu drive sensorang kalau balik ke kampung...

Satu lagi...emm..ni pun kira tahap membebel jugaklah...Cikma memang akan sumpah seranah (opps!!!tak baik u'lls bulan2 puasa ni..)...kalau tengah drive tetiba ada driver nak tunjuk hero atau lagak...kengkonon kereta dia sorang je yang laju..boleh celah sana sini...aduhai...pantang sungguh Cikma!!!...beberapa kali...bukan...beratus kali Cikma mengalami perkara macam tu...kita yang drive baik punya nilah yang selalu jadi mangsa.....takut kalau terlanggar kereta driver yang sengal itu...rasanyalah accident yang selalu berlaku di Malaysia ni pun salah satu faktor nya adalah kerana driver baik-baik ini menjadi mangsa keadaan...tolonglah!!!kalau nak bawak kereta laju-laju pergi lah litar mana sekali pun...masa tu ko nak bawak paling laju sampai meter tak cukup pun aku tak kisah...janji jangan menyusahkan orang ramai!!!!

Dalam kereta jugak...akan di pastikan sebelum aku drive...baca doa sebelum membuat perjalanan...MAK selalu pesan...Alhamdulillah...sepanjang Cikma drive sensorang ni tiada perkara buruk yang berlaku...:)...

Dalam kereta...disebabkan Cikma ni selalu mengantuk...akan ada stok candy...hehe..Cikma suka makan candy yang berangin..macam HALLS...dan pastikan ada air mineral....haus senang nak minum...and that's why Cikma jarang berhenti sebentar kalau tengah drive...3 jam bawak kereta..sepanjang tu jugak memang tak pernah berhenti....nak cepat sampai...:)

Itu serba sedikit lah perangai Cikma kalau dalam kereta...selalunya Cikma akan pastikan sebelum drive...kereta akan sudah di check dan minyak di isi penuh...jugak pastikan ada satu botol penuh air kalau berlaku apa-apa yang tak diingini..(kalau suhu kereta tetiba naik..)....So, kepada driver yang nak balik kampung sempena nak Hari Raya ni..pastikan kereta anda dalam keadaan baik....Semoga perjalanan ke destinasi masing-masing akan sempurna dan selamat.....:)



CIKMA : Kena pakai spec hitam kalau drive..especially di waktu tengah hari...:)

Sabtu, 20 Ogos 2011

Red Fettuccine

Tajuk resipi yang di reka sendiri..wah!!!!suka-suka..sebenarnya tak tahu nak letak tajuk ape kan..belasah je lah...kalau ikut logik memang lah nampak merah betul sos fettuccine yang Cikma buat tu...so, terhasillah Red Fettuccine....:)

Senang sangat nak buat resipi ni..main campak-campak jer..padahal first time buat...kira oklah kan...so, enjoy the recipe....:)


Bahan-bahan :

Fettuccine (di rebus dengan sedikit garam dan minyak masak)
Bawang besar
Bawang putih
Cili kisar
Sos prego (original)
Sos tomato
Hotdog
Sedikit lada hitam (di tumbuk)
Shitake mushroom
Daun Basil
Brokoli
Garam

Cara-cara :

1) Tumis bawang putih dan bawang merah (di hiris) dan juga cili kisar..biarkan sedikit masak
2) Masukkan sos prego dan sos tomato
3) Kemudian masukkan hotdog dan shitake mushroom
4) Masukkan sedikit lada hitam dan brokoli
5) Masukkan sedikit air (jika pekat),daun basil dan sedikit garam..Selamat Mencuba..



CIKMA : Tahun ni macam tak buat biskut raya...tak sempat rasanya...huhu...

Khamis, 18 Ogos 2011

Potato Wedges

Salam dan sejahtera...berbuka puasa sensorang hari ni..housemate pergi kursus..sangat boring di rumah..ngee...walaupun sensorang...berbuka tetap mantop!!!Cikma dah tak tau sangat nak makan apa...dah bosan makan nasi..akhirnya Cikma memilih western food...hari ni sempat masak potato wedges serta Fettuccine...resipi potato wedges (yang pada mulanya Cikma rasa sangat susah) akan Cikma letakkan dalam entri hari ni..yang Fettuccine tu esok pulak ekk...:)


Bahan-bahan :

Ubi kentang
Serbuk paprika
Lada sulah
Garam
Sedikit daun basil

Cara-cara :

1) Ubi kentang di rebus terlebih dahulu
2) Gaulkan ubi kentang bersama lada sulah, serbuk paprika, garam dan sedikit daun basil
3) Goreng sehingga kekuningan...Selamat Mencuba



CIKMA : Kenyang betul hari ni...Alhamdulillah...:)

Rabu, 17 Ogos 2011

LAGU-LAGU NEGERI DI MALAYSIA

Salam dan sejahtera....kali ni Cikma nak share mengenai lagu-lagu negeri di Malaysia...bukan kah kita nak sambut Merdeka kan...jadinya..kepada yang ingin tahu mengenai lagu-lagu negeri ni..meh kita dengar....:)

NEGERI PERAK (negeri teman ni..:)





NEGERI SEMBILAN (tempat belajar jadi cikgu)





NEGERI SELANGOR (tempat cari rezeki)





NEGERI TERENGGANU






NEGERI KELANTAN





NEGERI PERLIS





NEGERI KEDAH





NEGERI SARAWAK





NEGERI SABAH





NEGERI JOHOR





NEGERI PULAU PINANG





NEGERI MELAKA





NEGERI PAHANG





WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR






CIKMA : Tanah tumpah darahku.....:)


Selasa, 16 Ogos 2011

Cucur Lada Hitam


Alhamdulillah...puasa ke-16...semalam Cikma sempat memasak untuk berbuka..walaupun sensorang je (housemate berbuka di luar) dan di tambah jiran yakni rakan sejawat mengajak berbuka puasa (padahal bagitau awal-awal kat school aku puasa sensorang kat rumah...konon meraih simpati kan!!!!)dapatlah Cikma masak sesuatu yang di kiranya sebagai masakan yang di campak-campak jer ramuannya....huhu

Tak mahu pergi dengan tangan kosong....Cikma buatkan cucur lada hitam..emm...dorang kata sedap!!!hehe..segan jugak kalau tak sedap....malu cheq!!!!senang jer buat nya..budak kecik pun boleh buat...

Baha-bahan :

Tepung gandum
Hotdog
Lobak merah
Lada sulah
Lada hitam (di tumbuk)
Garam dan sedikit kunyit
Serbuk penaik (ikut suka)

Cara-cara :

1) Bancuh semua bahan di atas dengan air panas dan air masak.
2) Gorengkan.SELAMAT MENCUBA...



CIKMA : Esok cuti...NUZUL QURAN....emm..nak buat apa ekk kat umah...nak kuar???rasa macam malas...emmmmmmmmmmmm.............................

Isnin, 15 Ogos 2011

Samsung or Sony...

Salam dan sejahtera..cepatnya masa berlalu..dah terasa rindu pada bulan Ramadan ni..adakah tahun depan Cikma dapat menyambut bulan penuh rahmat ni???Insyaallah..sentiasa meminta pada ALLAH SWT agar di panjangkan umur ini untuk menambah kan lagi amal ibadat....

Semalam berhujung minggu bersama ALONG, KAK LONG, ALIN dan MY BRO...SYAM...melepak2 di Klang sahaja...niat di hati nak survey new handphone kan...kengkonon nak beli baru..memang tahun ni hasrat nak tukar handphone tu dah tertanam sejak awal tahun...Cikma ni kalau pakai barang mesti kurang-kurang 5 tahun baru lah tukar..(ooo ada tahun lupus derr)...huhu...

Survey punya survey..yang dapat dulu handphone baru adalah my bro..si Syam tu..aduhai..dia baru je cakap nak survey..tup-tup dia yang dapat dulu..aku dari awal tahun survey sampai sekarang ni tak dapat2 lagi handphone nyer...adeh!!!!...sukalah mamat tu!!!dapat apa yang dia berkenan...seperti biasa sebagai kakak yang baik hati menghulur lah barang sedikit duit untuk di tokok tambah beli handphone barunya..dah pesan jangan lepas ni gatai-gatai nak tukar atau terhilang kan atau di jatuhkan sesuka hati...memang aku bagi lempang sedas!!!!hehe...

Cikma sebenarnya tak tahu nak pilih mana satu handphone pilihan hati...sakit kepala otak ni pikir...dulu takdelah sangat..janji dapat call in dan call out, sms dan adalah kamera..tapi sekarang..terlebih demand!!!nak ada function ni lah..function tulah..sampai dah tak reti nak pilih mana satu.....

Pilihan Cikma sekarang adalah daripada jenama Samsung dan Sony Ericsson...Samsung tu Cikma suka dengan Galaxy Tab 7.0, ala-ala macam IPAD...tapi kecil sikit dan boleh buat calling...Sony tu pulak suka jenis X-PERIA...emm...budget dalam RM 1000...(gigih simpan duit buat tuisyen u'lls!!!)....kalau boleh biarlah dapat pakai tu lama dan kita puas hati....sebelum ni pun aku puas hati pakai Nokia 3310 dan 6070...so, kali ni nak daripada jenama yang lain pulak....






So, para blogger..any suggestion???korang mesti pernah pakai kedua-dua jenama ni kan...ok tak???compare yang mana satu lebih baik...nanti bagitau Cikma ekk.....:)


CIKMA : Gerak hati lebih kepada Samsung....:)

Ahad, 14 Ogos 2011

Berpisah Jua

Salam dan sejahtera..well seperti yang sedia maklum...Puan Guru Besar SKPI telah pun menamatkan perkhidmatan nya di SKPI selama 10 tahun dan akan meneruskan perjuangan beliau sebagai pentadbir di SK BUKIT TERATAI...kepada beliau semoga sukses di sana dan menjadi pentadbir yang baik yang akan di sayangi oleh semua orang (itulah pesanan terakhir aku pada puan besar....aku pulak yang bagi amanat terakhir..dia tak pun...huhu)....

Sebak jugak tengok beliau menitiskan air mata buat kali terakhir menandatangi buku kedatangan di SKPI..berendam jugak SKPI dengan air mata guru-guru..walau ada ketika bertingkah kata dengan beliau, jasa tetap akan kami hargai..walau kecil atau besar sekalipun bagi aku jasa dan budi beliau akan terpahat dalam ingatan.....

Semoga Pn. Nik Aziah bt. Nik Yusoff akan cekal dan tabah dalam mengharungi situasi yang baru dan mentadbir dengan adil dan saksama di sekolah baru.....:)



Khemah khas untuk Puan Besar...


Semangat bulan kemerdekaan walaupun sibuk berpuasa...


Akan ada penghuni yang baru....:)


Cantik kereta...:)



Ucapan dan nyanyian terakhir.....


Tangisan yang membawa seribu makna....


Nak menyelit jugak gambar 3 anak dara nih..hehe


Peace no war yoo!!!!

CIKMA : Sudah mintak maaf pada Puan Besar....:)....yang best...beliau ada cakap..yang mana2 bujang tu cepat-cepat lah kahwin...gitu...ngee.....:)camno nak nikah kalau calon pun tak do...hehe...

Jumaat, 12 Ogos 2011

SO CRUEL!!!!!




Apa yang korang fikirkan pasal vid kat atas...marah???geram???rasa nak sepak dorang tu atau adakah ini negara yang duk sibuk jaga tepi kain negara lain...sedangkan negara sendiri punya puak-puak sengal macam ni......?????

It's seem like those people are so rude...they didn't think about the outsiders espicially student (because i'm Malaysian too)... were never respect each other...that boy ( ASYRAF HAZIQ..MALAYSIAN STUDENT)are been assaulted and then that 'sick humans' robbed him...so cruel!!!

Hopefully that boy can get well as soon as possible....i'm so proud for him bcoz he didn't give up on staying in London and continue his study...and he forgives all of them were doing this....


CIKMA : Orang Malaysia memang punya hati yang sangat ikhlas, lembut dan mudah memaafkan....:)....

Perpisahan....


Perpisahan itu selalu terjadi
Kepada makhluk yang bercinta
Sungguh sedihnya rasa
Apabila ianya terjadi

Perpisahan bermula dari dua hati
Yang kehendaknya tak dituruti
Atau pun manusia
Yang berperasaan benci

Itulah peristiwa yang ku alami
Alangkah siksanya diriku
Ku cuba dan ku cuba
Untuk bersamanya
Tapi apakan daya tak upaya

Rintangan dari orang yang tak sudi
Menerima cinta dari hati ini
Menarik diri dan pergi
Membawa hati yang sepi

Perpisahan itu sungguh menyedihkan
Tapi semuanya di tangan takdir
Kita hanya berusaha
Agar yang membenci tiada lagi


CIKMA : Lirik lagu daripada kumpulan Revolvers....

Khamis, 11 Ogos 2011

Traffic yang tetiba.....

Salam dan sejahtera...Alhamdulillah dah 11 hari di bulan Ramadan...hari ni Insyaallah Cikma berbuka di sekolah kerana Majlis Berbuka Puasa dan Solat Hajat Tahun 6 di adakan..tak payah masak hari ni....ngee....motif???dah tak tahu nak masak apa sebenarnya.....:)

Berkemungkinan sibuk jugak untuk menghias khemas khas untuk Majlis Perpisahan Mem Besar pada hari esok...yup....hias mana yang mampu...mengikut budget yang di peruntukan....

Emm..Cikma perasan sejak 2 minggu kebelakangan ni...traffic blog Cikma meningkat daripada sebelumnya...agak pelik tapi dalam masa sama heppi sangat....sebab masih ada yang sudi menjenguk blog Cikma yang tak seberapa ni ...well Cikma bukan selebriti atau pun blogger tegar macam Ben Ashaari ataupun Hanis Zalikha (sekadar menyebut beberapa nama)....yang traffic dan follower mereka-mereka ni mencecah berbelas dan berpuluh ribu....(si Hanis Zalikha ni pernah beat Dato Siti Nurhaliza dalam pencarian paling tinggi selebriti dalam carian Google..)...aku dah rasa sangat heppi kalo sehari traffic blog aku cecah 100+++ jer....ok kan.....:).....

Yang pasti...Cikma semakin bersemangat nak tulis dalam blog..entri apa yang nak di masuk setiap hari...cuba perah otak ok...serius tahun ni Cikma kurang berentri baru...kalau dulu every day update blog...sekarang seminggu pun susah..but this month..rasa bersemangat nak update balik..coz tengok traffic yang sangat baik dan memberansangkan....:)..so, support Cikma ok!!!!


CIKMA : Suka kalau yang datang menjenguk blog Cikma ni dari luar negara....:)

Rabu, 10 Ogos 2011

Zaman Puasa Kecik-kecik

Alhamdulillah..dah masuk 10 hari kita berpuasa...cepat betul masa berlalu..di radio dah siarkan lagu raya (harus kah???)..terlebih cepatlah pulak..bukan apa..selalunya 10 hari nak menjelang Syawal baru dorang siarkan lagu Raya..emm..ntahlah..orang sibuk-sibukan lah diri tu untuk menghayati bulan Ramadan dulu ker...banyakkan amal ibadat...tapi nak Raya nya yang lebih...emmm.....

Bila masuk bab puasa ni..teringat zaman kecik-kecik dulu..Cikma tak ingat bilanya dapat puasa penuh..tapi start belajar puasa ni dari tadika lagi..1/2 hari jer...pastu buka periuk!!!hehe...tahun 1 dan 2 pun sama..kejap puasa kejap tidak...hehe...rasanya tahun 3 atau 4 kot dapat puasa penuh 30 hari...tu pun melepek je lah kat rumah..tolong-tolong mak masak idak ler teman!!!

ABAH dulu akan bagi duit raya kalau dapat puasa penuh..1 hari RM 1.00..hehe...seronok jer dapat duit..budak-budak kan..mana tahu hikmah berpuasa ni..tau jer tahan lapar dan haus jer...pastu dah abis sebulan puasa...RAYA!!!yang itu paling best kot!!!!

Bila puasa kecik-kecik ni..macam biasa haus tu lah yang paling tak tahan..MAK suruh duk umah..tapi bila petang kuar jugak main aci kejar...pastu..lembik arr...ingat lagi Cikma dulu curi-curi minum air paip..haha..kelakar.....masa tu memang nakal gila...tapi sekarang..idak le buat camtu...dosa tau!!!!..

Time malam...duk berkumpul dengan jiran-jiran main bunga api dan mercun...seronok main reramai...kongsi-kongsi pulak tu...memang masa nilah yang paling syok...seharian berpuasa malam duk seronok main bunga api...:)

Kisah puasa kecik-kecik ni memang meninggalkan kenangan yang manis...sentiasa happy memanjang..kalau lah dapat balik masa tu..alangkah syoknyer........:)




CIKMA : Rindu puasa dan berbuka di kampung......:)

Selasa, 9 Ogos 2011

Nasi Ayam MAK....:)


Salam dan sejahtera...mula-mula...thanks a lot to my mummy..yang prepared nasi ayam untuk kami adik-beradik Ahad lepas...emm..dah lama betul MAK tak buat nasi ayam ni..bak kata ABAH..boleh bukak gerai nasi ayam!!!hehe.....

Cikma seperti biasa cuma tolong apa yang patut...selebihnya mak yang buat..Cikma share sikit resepi Nasi Ayam ni ekk....:)

Bahan-bahan (nasi)

Beras
Serai
Bawang putih dan halia
Sedikit kunyit...(kalau nak bagi kaler sikit kat nasi tu)
Stok ayam

Cara-cara :

Tumis bahan tumbuk (serai, bawang putih dan halia)
Setelah garing masuk dalam beras dan masak seperti biasa....

Untuk ayam :

Bahan-bahan :

Ayam
Madu
Kicap
Halia (tumbuk)

Cara-cara :

Perap ayam bersama bahan di atas...kemudian goreng seperti biasa....

Sos ayam :

Cili merah, bawang putih, cuka, sedikit garam dan gula

Cara-cara :

Masak cili dan bawang putih (di kisar) dan masukkan cuka serta garam dan gula secukup rasa....

Untuk sup...gunakan stok ayam yang telah di rebus tadi bersama bawang merah dan putih serta sedikit halia...masukkan daun sup dan bawang.....SELAMAT MENCUBA...



CIKMA : Still belajar memasak daripada MAK...asah skill sebelum benar-benar terrer memasak!!!hehe

Isnin, 8 Ogos 2011

Kuih Cara

Salam dan sejahtera..wallawey...sudah selamat sampai di KL..malas nyer u'lls...boleh tak???hehe...tunggu 3 minggu lagi untuk balik ke Diamond Bay semula...cepatlah masa itu berlalu...:)

Balik umah...seperti biasa setelah request pelbagai masakan kepada MAK...akhirnya tercapai jugak nak makan Nasi Ayam..hehe...walaupun bukan Cikma masak ok...tolong2 sikit jer...nanti resipi nyer akan di share kat blog ni ekk...

Cikma nak share pulak resepi Kuih Cara...sempat MAK buat..aku cuma tolong masakkan jer..bancuh adunan biar MAK buat...karang entah apa-apa rasanya..hehe..kuih kegemaran ALONG aku ni...kempunan sangat kot..sebabnya kami ke Bazar Ramadan di Diamond Bay Sabtu lepas..maybe sebab teringin sangat ALONG pun belilah kuih cara..yang terkejut tu sebiji kuih cara tu harga 40 sen...amik ko...selalu 3 RM 1.00...dah lah tu kecik jer...padahal kata ALONG kat Klang pun tak mahal macam tu...dah beli 3 jadinya RM 1.20...emm..cekik darah jugaklah kan....:)

MAK bila tau cerita kebengangan ALONG mengenai Kuih Cara nya yang mahal itu..telah mengambil keputusan untuk membuatnya..cewah!!!!anak punya pasal kan...kekeke..tetiba Cikma jealous....harusker????

Ok2..meroyan pulak aku..ni dia resepi kuih cara tu....:)


Bahan-bahan :

5 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan pati santan
sedikit daun pandan
2-3 biji telur
sedikit garam

Cara-cara :

1) Kisarkan daun pandan dengan sedikit air....
2) Ambil air perahan daun pandan yang telah di kisar
3) Perah santan bersama air perahan daun pandan (kalau kurang tambahkan air)
4) Pukul telur dan masukkan ke dalam tepung...kacau sebati..
5) Masukkan bahan perahan santan tadi sedikit demi sedikit ke dalam tepung..kacau sebati sehingga sedikit pekat...masukkan garam...
6) Masukkan adunan ke dalam acuan Kuih Cara (sapu minyak masak pada acuan terlebih dahulu sebelum masukkan adunan supaya tidak melekat)....masukkan gula dan biarkan masak...SELAMAT MENCUBA....


CIKMA : Jarang buat kuih-muih tradisional.....

Ahad, 7 Ogos 2011

BUTTERCUP


Salam dan sejahtera..tetiba di pagi buta ini (jam menunjukkan puklu 1.00 am waktu tempatan) nak cerita pasal buttercup...taulah kan tengah bulan Ramadan..bila bab bulan puasa ni of coz ler kita akan prepare nak buat biskut raya kan???...nak sambut  1 Syawal (wei2 Cikma..baru seminggu pose dah sibuk kan ko nak sambut raya!!!ngee...ntah2 pose pun tak penuh!!!keke).....

Cerita pasal buttercup ni..since aku kecik lagi dah kenal benda alah ni..MAK selalu guna brand buttercup untuk buat biskut raya atau kek...brand lain kompem aku tak familiar...dan kompem jugaklah buttercup ni memegang status HALAL daripada pihak JAKIM...itu yang wajib nyer kan!!!..biarlah orang nak kata tak sedap ke pakai buttercup ni..bagi aku ok jer....rasanya pakai buttercup ni semua kek dan biskut aku buat Alhamdulillah mencapai tahap yang memuaskan hati....

Harga pun tak mahal mana...below RM 5.00 kalau yang 250 gram tu...selalu kalau time nak raya benda ni lah yang aku cari kat supermarket...nak prepare buat kek atau biskut..bukan 1,2 buku..kengkadang dekat 10 buku buttercup aku beli..buat stok!!!hehe....tahan lama jugak buttercup ni....:)

Anyway...buttercup ini akan menjadi benda wajib yang aku guna pakai untuk buat biskut dan kek raya sampai lah ke anak cucu...selagi memegang status HALAL yang di iktiraf...para blogger..u'lls pakai brand apa buat kek dan biskut..boleh share sesama Cikma..........:)

Chop!!!!Cikma nak share gambar butter Golden Churn YANG TELAH DI SAHKAN HARAM OLEH JAKIM kerana mengandungi DNA BABI  di dalam nya...nauzubillah...nasib tak pernah beli......harga pun mahal kan.....ish2.....


CIKMA : Nak tanya jugak pada para blogger chesse philadelphia tu halal tak???

Jumaat, 5 Ogos 2011

kerana S.A.P.S...

Salam dah sejahtera..jam menunjukkan hampir pukul 2 pagi..Cikma masih belum lelapkan mata..janji dalam diri hanya nak bukak lappy sekejap jer..tetapi sebaliknya...huhu...macam biasa terlebih sudah!!!..jangan pulak tak bangkit sahur ko Cikma!!!

Terbaca komen rakan-rakan sejawat...sepanjang minggu ni sibuk bercerita tentang key-in markah untuk SAPS..iaitu Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah..yang telah di selaraskan kepada semua sekolah di Malaysia...amik ko...satu Malaysia...BERIBU-RIBU GURU akan mengadap komputer masing-masing untuk masukkan data murid, mata pelajaran serta markah murid-murid..emm....kelas nyah!!!!

Chop!!!bukan nak mengata..tetapi mengambil iktibar...sekarang semua nya pakai sistem online...kesian jugak pada guru-guru ni...nak memartabatkan taraf pendidikan Malaysia...pengorbanan dan kesabaran perlulah ada dalam setiap jati diri cikgu-cikgu ni..bukan average yang biasa...paling tinggi punya tahap pengorbanan dan kesabaran yang perlu ada...GABAN pun tak boleh cecah tahap macam tu!!!ngeeee...

Nak masuk markah...bukan semua yang boleh online serentak...kenkadang jammed...kengkadang tak boleh bukak langsung..bayang laman sesawang pun tak nampak..emm..server sangatlah slow..dah masuk markah TOV..hilang lenyap begitu ajer...kena key-in 3,4 kali baru boleh save (pengalaman Cikma)...belum lagi nama murid yang tiada dan sengaja ada....

Ada rakan sejawat kena bangun awal pagi untuk key-in markah....siap gunakan tips time bila yang sesuai online...huhu...kesian...memang kerana SAPS ni semua masa jadi tunggang terbalik...tu belum kerja-kerja lain...tanda buku, tanda kertas periksa...emm....sabar jelah...

But!!!..Alhamdulillah...Cikma sudah settle semuanya semalam (yakni Rabu)....nama murid telah di complete semuanya (bagi kelas akulah!!!)...sudah masuk semua markah pada kelas lain (kecuali terpaksa masuk balik markah pada murid-murid yang belum di daftar namanya di kelas masing-masing)...begitu juga markah TOV...(+++ 5 markah jer....)...jadinya kepada guru-guru beredar di kelas 3 AMANAH tidak perlulah risau kerana nama murid-murid tersebut telah sempurna di daftarkan oleh Cikma sendiri...ngee...

Dan...kepada guru-guru kelas lain...di harapkan mereka cepat-cepat lah mengambil tindakan drastik untuk mendaftar nama murid-murid anda....kerana Cikma sangatlah memerlukan nama-nama mereka yang masih tidak wujud dalam kelas masing-masing...ok!!!!.....thanks.....




CIKMA : Sudah ada grup GURU2 SKPI di muka buku...thanks kak min sebab add kan nama saya...:)..harap-harap dengan adanya penubuhan grup tersebut...maka lebih baik dan baguslah produktiviti guru-guru SKPI...Chaiyok2.....:)

Rabu, 3 Ogos 2011

3rd Ramadan...

Salam dan sejahtera...dah masuk hari ke-3 berpuasa...emm...Cikma masih belum berkesempatan tarawih di masjid..buat di rumah jer...penat dan letih..huhu...boleh macam tu?????....

Alhamdulillah...syukur dapat menjalani ibadah puasa dengan baik dan tenang....biarpun cuaca menguji keimanan..namun Cikma berharap agar bulan Ramadan tahun ini di beri keberkatan berlipat kali ganda oleh ALLAH SWT....

Cikma...menghitung hari...mau pulang kembali ke Diamond Bay..ahaks...yup...minggu ni balik ke sana semula..atas permintaan ALONG yang nak berbuka bersama satu famili di sana...emmm...syok tu reramai berbuka puasa kat rumah..tahun ni pulak ALONG beraya di Kedah...tu sebab dia mengajak kami ni adik-beradik berpuasa di kampung minggu ni....dah memberi suggestion kepada MAK untuk buat Nasi Ayam...huhu....boleh gitu????....

Well...tahun ni Cikma belum lagi prepare masak-masak yang best tuk buka puasa...kalo ader resepi yang terappear dalam blog ni nanti andaikan lah Cikma memasak ekk....hehe....


CIKMA : Syoknyer ABC ni....ya..ampunnnn......:).....

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails