IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Ahad, 31 Julai 2011

Salam Ramadan 1432 H


Cepat masa berlalu..rasanya baru sahaja kita menyambut Ramadan tahun lepas..kali ini bulan yang penuh keberkatan dan kemuliaan ini datang kembali...

Kepada semua blogger yang beragama Islam...selamat menunaikan Rukun Islam yang ke-3 ini....semoga segala amal ibadat kita sepanjang bulan Ramadan ini di terima oleh ALLAH SWT....

CIKMA : Dapat berpuasa pertama dan berbuka di kampung tahun ni.....:)

Jumaat, 29 Julai 2011

Bukan REZEKI ...

Salam dan sejahtera....hujan rahmat di pagi Jumaat...seronok mengulit mimpi pepagi kan...awal aku bangun hari ni...ada benda nak di selesaikan.....:)

Bukan REZEKI team bolasepak Malaysia ke pusingan seterusnya untuk Piala Dunia 2014...emmm..mesti ramai yang sedih kan...Cikma pun sedey gak...tapi nak buat macam mana....bukan rezeki dan juga tuah tidak menyebelahi kita....adat kalah menang pertandingan...walaupun kita berjuang namun nasib menang itu belum ada lagi untuk Malaysia...

Apa pun...aku berbangga giler ngan semua penyokong yang hadir ke Stadium Bukit Jalil semalam..meremang bulu roma tengok wei...ramai sungguh!!!!rasa macam kita masuk final WORLD CUP!!!...sungguh tak sangka...hampir 85,000 ribu orang yang datang..tu belum yang dapat masuk stadium lagi tu...mau cecah 100,000 ribu kot!!!semangat macam ni lah yang kita nak...bukan masa menang jer sokong....kalah kita kutuk habis habisan....fikirkan macam mana para pemain yang beraksi tu...under pressure....dengan perang psikologi pihak lawan...pastu pulak kena berdepan dengan puluhan ribu penyokong yang mengharapkan kemenangan...kalau mind set tak kuat...memang kaku di buatnya tengah padang tu..tapi aku tengok semalam dorang memang bermain sehabis mungkin.....tapi rezeki belum ada....

Cikma ucapakan selamat berjuang kembali kepada team HARIMAU MALAYA...gagal sekali bukan gagal untuk selamanya...yakin dengan sokongan para peminat di belakang kalian...juga kepada para penyokong...jadilah penyokong yang terbaekkkkk!!!!...yang sentiasa susah dan senang bersama pasukan HARIMAU MALAYA.....mereka boleh....MALAYSIA BOLEH!!!!!.....


CIKMA : Tetiba kalo ada anak lelaki sok...nak suruh jadi pemain bola sepak kebangsaan...harus ker???hehehe...

Khamis, 28 Julai 2011

Nun di sana cintaku...


Salam dan sejahtera..huhu...dengan tidak sabarnya ingin pulang ke kampung halaman...sebulan lebih jugaklah tak balik..wah!!!pecah rekod...selalunya 2 minggu sekali balik...bukan tak ingat..simpan fulus ler....:)

Cikma tak sabar jugak nak jumpa si kecik comei lote...NUR SYAHZANANI...tengok pic yang adik Cikma bagi dalam hp..uuuuu....comei nyer!!!geram jer tengok....rindu seh kat minah tu....

MAK N ABAH...lama nya tak jumpa...Alhamdulillah dorang sihat...ABAH baru baik jugak daripada sakit...pening dan loya-loya....harap ABAH dapat sempurnakan bulan Ramadan yang akan tiba ni dengan baik....

Tak sabar jugak nak sambut hari pertama RAMADAN tahun ni...mengharapkan agar dapat lah Cikma perbanyakkan amal ibadat nanti...Insyaallah....

CIKMA : Cepatlah Sabtu......:)

Jumaat, 22 Julai 2011

Best dan...

Salam dan sejahtera...best betui hari ni...nikmat tidur petang yang lama aku tinggalkan...kekeke...biasaklah kan orang mengajar petang..mana boleh tidur petang kan!!!

Hari ni SKPI adakan Sukaneka bagi tahap 1..jadinya semua cikgu2 petang akan datang sekolah waktu pagi..Cikma jadi pembantu untuk kelas 2 Bestari..yang kebanyakan murid2nya aku kenal....wah!!!penuh semangat aku...lebih2 daripada cikgu nya pulak...seperti biasa..Cikma memang gila glamer....haha...

Sempat gak lagi tu pegang mikrofon...haha..ni memang sah gila mic dah...takpe kan u'lls....i suka jer...kalau yang lain tak suka...nak buat camner kan.....hehe...aku tak boleh tolong...:)

Anyway...budak2 tahun 2 Bestari tadi sangatlah emosi...sorang je mula-mula nangis..pastu semua terikut nangis...wah!!!!aku pulak tetiba panik...pehal plak ni...awal-awal pagi aku dah buat lawak dengan dorang...hepi mepi bagai...pastu...emosi terlebih pulak..harusker aku yang buat dorang tu terlebih emosi???huhu..tapi tengok dorang tadi memang kelakar....kesian pun ada...nak buat camner..biasalah adat kalah menang tu...bukan lah semua 4 permainan tu dorang kalah...ada 2 acara dorang menang...tapi yang ada murid-murid yang masuk 2 acara yang kalah tu...haruslah tak dapat medal!!!!tu yang nangis tu....:)

Takpe...cuba lagi tahun depan ekk.....Cikma on jer kalau nak jadi pembantu...tak kira lah tahun 1 ker...2 ker..janji Cikma boleh expose lebih....gitu.......:)




CIKMA : Takde gambor ler.....tunggu ihsan member2 SKPI jer....:)

Khamis, 21 Julai 2011

Semoga panjang umur NUR MAWADDAH AMALIN....


NUR MAWADDAH AMALIN...Alhamdulillah...dah setahun si kecil Mak Ngah ni...teringat setahun yang lalu...kelahiran ALIN penuh di nanti...syukur padaMU Ya ALLAH...kerana memberikan ALIN nafas yang sempurna untuk dia hidup di dunia ini....

NUR MAWADDAH AMALIN...sejak di dalam kandungan perut KAK LONG...dia telah di uji oleh ALLAH SWT...si kecil yang tidak tahu apa-apa...namun...ujian itu memberi kekuatan kepada kami sekeluarga....hanya satu pinta kami waktu itu...jika dia tidak mampu menampung penderitaan itu...KAU ambil lah dia YA ALLAH...kerana kami tahu KAU lebih menyayangi nya.....

NUR MAWADDAH AMALIN..namun..kekuasaan MU YA ALLAH...ENGKAU memberikan harapan kepada kami...melihat ALIN membesar seperti kanak-kanak yang lain..walaupun tidak sekuat dan sesihat mereka...kami bersyukur YA ALLAH..atas kekuasaanMU...melindungi dan menyayangi AMALIN....

NUR MAWADDAH AMALIN...pintaku kepada mu...MAK NGAH ingin melihat ALIN membesar...menjadi wanita yang kuat, tabah, bijak, lemah lembut dan sentiasa memiliki sifat rendah diri...menghormati orang tua mu...serta menjadi wanita solehah...MAK NGAH akan sentiasa mengasihi dan menyayangi AMALIN..sehingga nafas terakhir.....:)



CIKMA : 21 JULAI...tarikh yang akan aku ingat sampai bila-bila...untuk ALIN..SELAMAT HARI LAHIR YANG PERTAMA.....Mak Ngah sayang AMALIN.................:)

Sabtu, 16 Julai 2011

SDH

Salam dan sejahtera..hujung minggu yang malas!!!hehe....last week dah sibuk kemas umah kan...minggu ni duk saja kat umah..nak keluar pun takde mood...huhu..syok jugak duduk umah..layan tv....layan youtube...layan tido...syok2....:)

SDH????..kali pertama dengar malam semalam..pening kepala aku..ape ke bendenya SDH ni...member satu maktab dulu akan meninggalkan sekolah lamanya dan akan bertugas mengajar di Hospital Kuala Lumpur...aku jadi pelik..tukar kerja ke member ni...selidik punya selidik...baru aku tau ada satu program baru yang di mana KPM mewujudkan Sekolah Dalam Hospital (SDH) ni kepada kanak-kanak yang sakit di hospital..emm..no bad..memang Cikma tak tahu..tak taulah kalau ada para blogger espicially yang cikgu2 ni tahu...

Beli paper tadi...program tu baru je di lancarkan kelmarin....emm..memang baru lah kan...member Cikma tu bagitau dia apply kat web KPM..masa cuti sekolah bulan 6 hari tu dia di berikan kursus....tu sebab terkejut gak dalam status muka buku dia pergi kursus ke Hospital Kubang Kerian..takkan nak jadi doktor kan....huhu..rupa2nya ada program ni....

Bagus jugak sebenarnya..sambil mendidik sambil merawat...kanak-kanak yang dah duduk lama di hospital tu mungkin perlu di berikan proses pembelajaran seperti kanak-kanak biasa yang lain..agar mereka tidak ketinggalan..Cikma bangga sangat sebab salah seorang guru yang di berikan peluang Program SDH ni adalah satu kelas ngan Cikma di maktab...memang sesuai sangat..emm...mesti kena banyak bersabar kan nak melayan kanak-kanak tu...:)


CIKMA : Azza....memang aku lembab betui berita2 terkini skang....motif???sibuk sangat ker...hehe....:)

Jumaat, 15 Julai 2011

Semoga panjang umur ABAH...

Salam dan sejahtera...hari Jumaat yang aman...pagi lagi rezeki mencurah dari langit...Alhamdulillah......:)

15 Julai...setiap tahun aku akan ingat tarikh tu...kelahiran seorang lelaki yang sangat aku hormati dalam hidup aku....ABAH...tanpa beliau aku tak mungkin lahir ke dunia ini....

Anak ABAH..yup...aku memang mirip kepada ABAH..muka, sikap, perangai lebih pada ABAH...semua nya ABAH...bagi aku ABAH adalah kekuatan aku..walaupun ada ketika nya berselisih pendapat....


ABAH garang, tegas pada anak-anak...hasil didikan nya..kami mampu untuk hidup di atas kaki sendiri...keberanian dan kelantangan aku bersuara memang lebih kepada sikap ABAH...berbangga????yup aku memang berbangga memiliki ABAH sebagai ayah.....

Untuk ABAH...Selamat Hari Lahir yang ke-61 tahun...semoga panjang umur, di kurniakan kesihatan yang baik, berbahagia selalu dan sentiasa di murahkan rezeki.....ANGAH SAYANG ABAH!!!!!...............:)


CIKMA : Lama tak jumpa ABAH....:(

Khamis, 14 Julai 2011

WHITE COFFEE....


Salam dan sejahtera..wah!!!harusker???apa yang harus???huhu...tak de apa-apa pun...cuma sekarang ni harus ker aku ketagih benda kat atas ni...ya..tolongggg....Cikma tersangat addicted pada ini kopi..bukan sebarang kopi..tetapi OLD TOWN WHITE COFFEE 3 in 1...sejak bila...entahlah...sendiri pun tak tahu...

Kisah sebenar...aku ni bukan penggemar kopi..atau pun apa-apa jenis kopi atau nescafe...elak lah jugak sebab ada caffeine dalam kopi tu kan....orang kata boleh buat kita ketagih....sekarang amik ko..memang aku ketagih...huhu....

Nasib jugaklah selalu minum white coffee ni tak lah susah nak tidur....sejak lepak di kedai mamak pun dah mula mintak kopi ais...jarang tau aku ni order minuman tu..huhu...Cikma rasa jugak sejak buat home tuition kat Bukit Jalil...parents budak tu akan buatkan white coffee untuk Cikma...dan bila dah selalu sangat buatkan..tu yang rasa nak lagi..dan lagi....

Paket 3 in 1 ni lah yang ada dalam stok aku sekarang...rasanya tak cukup 15 paket dalam tu...memang kena beli at least 2 paket..cukup sebulan!!!huhu..prize dia memang ler mahal sikit kan...tapi daripada kita pergi ke Old Town Cafe tu baik le buat sendiri..save budget...Cikma pun jarang ke sana...rasanya sekali je kot!!!tu pun housemate yang ajak..sebab dia dah biasa...nak order pun aku tak tahu..kekeke...

Well...apa yang pasti...bila aku minum white coffee ni..memang terasa nikmatnya...tak kiralah white ke...black ker...nescafe ker...aku memang tengah ketagih KOPI....hehe....


CIKMA : Lagi nikmat kalau dapat buat ais blanded white coffee...peh!!!!syok wooo.....:)

Ahad, 10 Julai 2011

Mesti tonton - TAHAJJUD CINTA

Salam dan sejahtera...hari minggu yang tenang...sibuk mengemas rumah...at least tak bosan sangat...puas rasa rumah ni bersih...huhu...


Dah tengok tak cerita Tahajjud Cinta ????...oooo..memang best cerita ni...Cikma terasa sangatlah teruja bila tengok drama ni Jumaat hari tu...memang tertunggu-tunggu sebenarnya...selain daripada para pelakon nya yang hebat..karya terbaru Erma Fatima ni buat Cikma rasa nak sangat follow sampai habis cerita...kisah tentang perjuangan hak wanita..emm..not bad...kita tau yang Erma Fatima ni seorang pengarah yang banyak idea serta karya-karya nya banyak menjurus pada keagamaan..

Meh layan Ost cerita ni...best jugak lagunya...menusuk kalbu Cikma dengar......:)





CIKMA : Ralat jugak tak dapat tengok KITAB CINTA kat tv Al-Hijrah hari tu..emm..layan kat youtube lah....huhu...:)

Sabtu, 9 Julai 2011

ZOO NEGARA

Salam dan sejahtera..wallawey..akhirnya setelah berbelas tahun tidak berjumpa dengan 'kawan lama'...Cikma berjaya jugak melangkah kembali ke Zoo Negara...hehe.....:)

Dream list aku tau...memang teringin giler nak pergi sana...2 minggu sudah baru dapat pergi...dengan ALONG, KAK LONG dan ALIN...well...ALIN kena belajar dan perati binatang-binatang tu...hehe...seronok tengok ALIN..tapi perempuan cantik ni tak boleh lama-lama kat satu tempat...merengek ajelah kan...:)

Cikma share sikit pic yang sempat di snap....:)....tenteram je tengok binatang-binatang kat situ...layannn....:)

















CIKMA : Nak pegi zoo lain pulak...Zoo Taiping????.....:)

Jumaat, 8 Julai 2011

Kejohanan Sukan Sekolah SKPI 2011

Maaf...terlewat untuk mengupdate blog sejak dua menjak ni...motif...jarang ada masa u'lls..apa yang di sibukkan aku sendiri pun tak tau..hehe...

Well, Cikma akan share (lama perap cerita ni) walaupun dah hampir seminggu berlalu...kekeke..tak pe kan...aku suka ler sangat sebab perbarisan rumah sukan dan khemah tercantik di menangi oleh rumah Temenggung..wah!!!gembira tak terkata....:)

Dan yang best...hehe..bila Cikma jadi emcee....panas dan berbahang gila aritu..sori ekk kepada semua..yang terasa hati ke atau naik menyampah dengan Cikma waktu tu...aku cuma boleh cakap...that microfone it's mine!!!hehe...mulut ni kalo dapat mic tu memang lah tak boleh nak cover u'lls...but it's ok kan???at least korang tak rasa bosan kan????....

So, enjoy tengok sikit gambar yg sempat di snap...tak banyak mana sebab Cikma tak boleh nak gerak rata-rata kat padang tu...sibuk di khemah emcee je...:)


Mikrofon Cikma..wah!!!



Partner emcee..Abg Shamsul aka kak erra...gitu...:)


Rumah Temenggung..ok tak????oklah kan..:)


Rumah Syahbandar


Rumah Bendahara


Rumah Laksamana


Bersedia untuk lari...chaiyok2..umah temenggung!!!





Sibuk ber'emcee'..gambar ihsan drpd kengkawan yang ada kamera...:)


'emcee' tak sedor diri....haha


Sempat masuk acara khas guru2 dan kaum ibu..buat boneka kertas...dapat lah medal no.2 kekeke...


Gambor...jangan x gambor....

CIKMA : Memang letih giler hari tu..sampai boleh tersasul sebut benda yang tak terjangka aku nak cakap aritu...mintak maaf 'mem'.....hehe

Ahad, 3 Julai 2011

Transformer - DARK OF THE MOON


Musim panas yang panas!!!yup..di luar negara skang tengah summer..jadinya memang musim nilah selalunya akan ada filem2 yang terbaek dari Hollywood..Cikma macam biasa tahun ni wajib tonton adalah filem yang tengah hangat di tayangkan di seluruh negara...TRANSFORMER - DARK OF THE MOON...wallawey...memang mengagumkan!!!!!

Sepanjang menonton filem ni tadi...fuh!!!asyik WOW jer yang terkeluar dari mulut aku ni...kekeke...jakun kan sebab kali pertama tengok filem 3D...kan...hehe...memang berbaloi tengok...walaupun badan masih penat dan letih sebab sukan sekolah semalam...tapi Cikma gagahkan jugak nak tengok cerita ni....

Bab robot-robot dan perang-perang tu..memang tip top..jalan cerita jer yang biasa-biasa...dah boleh agak apa akan berlaku seterusnya...robot baik akan menang lah kan!!!...Cikma memang adore giler ngan segala teknik 3D yang dorang buat untuk buat filem ni...untuk teknik 3D tu ajr menelan belanja hampir RM 91.5 juta..tuk 3D jer...yang kos lain tu...emm..fuh!!!marvellous gitu....:)

CIKMA : Memang terbaek!!!!!!!!!!!!!......kalo ler aku ni terrer buat teknik 3D dan CGI..aku nak buat satu filem tuk Malaysia pulak!!!wah..tinggi melangit impian ko kan Cikma!!!!....

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails