IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Khamis, 30 Jun 2011

1 MALAYSIA...



Salam dan sejahtera...yaaa...Cikma sangat penat minggu ni..rasa-rasanya semua guru kat SKPI penat minggu ni...hari Sabtu ni Kejohanan Sukan Tahunan diadakan...dan acara larian 1 MALAYSIA juga berlangsung pada hari yang sama (wajib u'lls buat!!!..kenkonon nak masuk Malysia Book Of Record...)jadinya..kekami cikgu cikgi ni kenalah berkampung di sekolah seawal nya 7.00 pagi...emm..penat???yup..memang akan penat..

Tugas Cikma untuk tahun ini..ya...emcee u'lls...emm...lantaknye lah ekk...suka kan dengar suara Cikma ni berkumandang di sekolah tu..rugi jugak rasanya tak pergi kursus pengacara majlis..hehe...bukan calang-calang peluang..tetapi di sebabkan masa tidak mengizinkan di tambah tempat yang agak jauh...serta pulus yang ado-ado jer...tak lah jadi pergi...huhu...

Lagu kat atas tu adalah lagu tema untuk perbarisan umah sukan Cikma...iaitu Rumah Temenggung...tema tahun ni yang kiteorang ambil..1 MALAYSIA...rasa sangat struggle tahun ni..step lambat sangat dapat ideanya...no more gediks macam tahun lepas...sebab lagu tema 1 Malaysia kan..takkan nak buat gedik2...hihi....stress jugak aku n kengkawan...sorang kata ni..sorang kata tu..tapi rasanya step-step tersebut akan di perbaiki dalam masa 2 hari ni..tak risau sangat sebab budak2 boleh ikut...cuma nak kena polish lagi dorang tu...

Anyway...senang cerita lah...walaupun kami ni buat sehabis baik atau lebih baik daripada rumah sukan yang lain...sudah ada rumah sukan yang telah di isytiharkan sebagai pemenang...emmm..agak-agaknyalah..apa kriteria yang mereka-mereka itu dapat????adakah................:)...yang mana paham tu....sendiri mau ingat....:)

CIKMA : mode .....NOT STRESS BUT MY HEART IT'S SO PAIN...!!!!!...TAKPE...THIS SATURDAY..THAT MICROPHONE IT'S MINE...I CAN SAY WHATEVER I WANT...SO...BE PREPARE GUYS!!!......HEHE....

Ahad, 26 Jun 2011

KISAH HATI



Cikma suka dengar lagu ni..Kisah Hati..memang syok..lagi-lagi lagu ni jadi lagu official drama terbaru di TV3 'STANZA CINTA' lakonan Aaron Aziz dan Nur Fathia...layan naaa....

CIKMA : Remy Ishak cukup romantik dlam video klip ni..Alyah..u so lucky!!!!ngeeee....:)

Jumaat, 24 Jun 2011

Syukur Alhamdulillah...

Syukur ke hadrat ALLAH SWT..memang Cikma rasa sangat bersyukur sekarang...ALLAH SWT masih beri Cikma rezeki dan masih sayangkan aku...walaupun hambaNYA ni selalu lalai dan alpa padaNYA...

Terima kasih juga kepada rakan-rakan terutama rakan sejawat yang tahu kisah aku dan housemate tempoh hari...memberi sokongan dan rasa simpati pada kami berdua...apa yang penting...kami selamat dan tiada kejadian buruk yang berlaku...

Kepada yang masih belum tahu, rumah Cikma telah di pecah masuk petang RABU lalu...anggaran kerugian..lebih kurang RM 4000++...barang yang hilang termasuk laptop sebuah, 2 bentuk cincin emas dan emas putih, 2 hp jenama Nokia, seutas jam tangan GUESS...dan kesemua barang yang hilang itu adalah dari bilik housemate Cikma iaitu Cikgu Liza...berkemungkinan si pencuri itu tidak sempat masuk ke blik Cikma...sebab mungkin jugak bilik Cikma tu terlindung sikit dari ruang tamu utama...bilik housemate di tingkat atas...dan memang jelas nampak kalau bukak pintu bahagian depan (utama)....

Masa kejadian..berkemungkinan sekitar 2 hingga 6 petang..memang kami berdua tiada di rumah pada waktu tu....dan rasanya si pencuri tu dah mmg aimed rumah kami serta keluar masuk kami ke rumah tu...dan yang memudahkan si pencuri ni masuk bila kami sentiasa bukak pintu gate...itu jugak yang menjadi punca si pencuri ni masuk ke rumah....tak terjangka dek kami berdua si pencuri ni nak masuk ke rumah..sedangkan rumah kami ni terletak di main road dan ramai orang yang lalu lalang...tapi itulah...benda nak jadi...penyangak ni pun bukan kira sibuk ke tak, malam ke siang,kalau dah namanya pencuri..dorang dah tak kira dah semua tu...kan????

Masa Cikma sampai (orang pertama yang berada di tmpt kejadian)...memang pintu grill dan sliding door terbukak...Cikma masa dlm kereta tu..mmg rasa sgtlah pelik dan terkejut...mula dah rasa lain macam..terpikir jugak..housemate terlupa ke nak kunci rumah sebab masa nak ke sekolah tengah hari tu dia yang terakhir keluar drpd rumah...perkara pertama Cikma buat..terus masuk rumah...masa tengok grill tu...dah ada kesan patah pada pemegang kunci..rasanya dia guna besi atau playar nak patahkan pemegang tu...tmpt pertama Cikma tgk adalah bilik sendri...masuk jer..tgk semua barang tersusun elok... 2 laptop Cikma ada...check duit pun ada..masa tu rasa lagi pelik...betui ke org pecah masuk...masa tu mmg belum tgk lagi bilik housemate....tp tgk pintu bilik terbukak sikit...call housemate suruh balik cepat...call jugak member...sampai jer housemate..kami berdua naik atas..dia dh syak rumah kami di masuk orang sbb dia ingat yang pntu biliknya tu di tutup sblm pegi sek...bila kami jengah jer...memang sah...abis bertabur satu bilk..tunggang langgang semua barang2 dalam tu....


Cikma terus call polis...member2 school ada jugak yang datang...tulis report dan jugak ambil gambar...housemate sangatlah sedih...Cikma sedih jugak..walaupun takde apa2 yang hilang...itu sebab Cikma rasa sangatlah bersyukur...mungkin ALLAH SWT beri pelindungan pada Cikma....Cikma tak boleh nak imagine kalo ler pencuri tu masuk bilik Cikma...memang raya katak dia!!!!

Sekarang ni..perasaan takut dan fobia tu masih ada....kami ni dah le perempuan kan...cuma Cikma cuba kuatkan semangat...mood tu...masih ada ler lesu sikit...tapi nak buat macam mana..benda nak jadi..lepas ni memang kami kena hati-hati....kena ketatkan lagi kawalan keselamatan di luar dan dalam rumah...mohon juga pada ALLAH SWT...agar kami berdua di lindungi daripada pandangan mata-mata jahat......

CIKMA : Tetiba terdetik di hati....Cikma perlukan seorang lelaki dalam hidup....harusker???doa2kan Cikma ye.....:)

Selasa, 21 Jun 2011

Cream Puff Jagung


Jangan komplen tentang rupanya yang agak pelik ini...hehe...1 st trial...jadinya memang rupa macam tak senonoh...tapi rasa nya..emm boleh tahan...ni kata MAK dan adik Cikma.....hehe...

Sempat buat masa cuti sekolah hari tu...dah lama simpan resepinya..amik dalam MY RECIPE....senang jugak buat..bahan-bahan tak lah mahal mana...cream puff ni sedap di makan panas-panas...minum petang memang syok...ni Cikma share resepi nye ekk...:)

Bahan-bahan :

  • 125 gm self raising flour atau tepung gandum + 2 sudu teh baking powder
  • 100 gm butter
  • 250 ml air
  • 1/2 sudu teh gula
  • 3 biji telur
  • Bahan-bahan untuk inti jagung
  • 1 cawan air
  • 1/2 cawan susu cair
  • 1 cawan jagung dalam tin
  • 1/2 cawan tepung kastad
  • 5 sudu besar gula

Cara-cara :




  1. Cara-cara untuk puff
  2. Panaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih.Masukkan tepung,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.Sejukkan
  3.  Pukul telur satu persatu ke dalam adunan dengan mixer
  4.  Masukkan adunan ke dalam piping bag.Pipe menggunakan nozzle bentuk bintang
  5. Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik.Bakar dalam oven hingga permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 30 minit.
  6. Gunting sedikit bahagian tepi puff dan pipe kan inti jagung
  7. Cara-cara untuk inti
  8. Kacau tepung kastad dan air.Masukkan ke dalam periuk bersama susu cair dan gula.Kacau hingga naik wap
  9. Masukkan jagung dalam tin dan kacau sebentar hingga masak.Biarkan sejuk sebelum di masukkan ke dalam puff



CIKMA : Nak try buat macarons pulak..boleh ker???hehe...kalau jadi nanti Cikma upload picture ekk...:)

Khamis, 16 Jun 2011

LANG ISLAND...part 2

Last-last pictures yang Cikma upalod...hehe...layan kan ajelah ekk...harap-harap lepas ni boleh lagi bertandang ke Pulau Langkawi...Cikma dah terpikat dengan 1 set pinggan mangkuk...black colour lagi..nice sangat..hehe...simpan naa duit tu....:)..pasni borang lah satu kedai Cikma oiiii......:)





Merpati dua sejoli...ngeee...


Yang ni..budak tak sedor diri...haha


Last day..ke Pantai Tengah



Shopping time!!!



Menunggu feri di jeti Kuah...


Hujan lebat ooo.....


Luggage yang tak seberapa...:)


Goodbye Lang Island...:)

CIKMA : Hujung tahun..emm..macam nak pegi Pantai Timur plak..ngeee....:)

LANG ISLAND...part 1

Salam dan sejahtera...huhu..bukak je sesi persekolahan...semua pakat sibuk u'lls...sibuk kejar markah budak-budak...kena key-in dalam data headcount...emm...Cikma nasib dah siap menanda kertas di waktu cuti hari tu..dan dah settle pun key-in markah dalam data...emm...lepas ni nak settlekan pulak buku report card..yaa...satu lagi kerja yang akan selalu di buat oleh cikgu-cikgi ni kan...hehe...

Cuti hari tu..Cikma sempat melawat ke Pulau Langkawi...first time ok!!..Cikma ni memang lambat bab jalan2 tempat orang ni...teringin nak pergi..last-last tak jadi..plan bagai nak rak..alih-alih yang ado!!!..hehe...jadinya..kalau nak berjalan ke mana-mana lepas ni baik jangan buat plan....kita redah jerr...macam nak ke Pulau Langkawi hari tu..esok nak pergi baru comfirm betul nak ke sana..hehe..nasib ada contact yang boleh di percayai kat sana...so, Cikma taklah risau sangat..sebab ni semua planning aku sorang...konon-konon nak bawak MAK ngan ABAH yang teringin benor nak ke sana....:)

So, sempat lah jugak Cikma ke beberapa tempat yang sangat familiar di Pulau Langkawi...macam Makam Mahsuri, Padang Mat Sirat, Dataran Lang, Beras Terbakar, Pantai Cenang dan Pantai Tengah..kalau bab shopping kat sana..haruslah wajib menyinggah ke Idaman Suri dan Haji Ismail Group...tak sempat nak menyinggah kat tempat lain..sebabnya masing-masing tak de pengalaman ke sana...kecuali MAK..tapi MAK pun tak berapa ingat jalan-jalan kat situ..kami main redah jer u'lls..nasib ada map dan banyak bertanyaorang2 tempatan...

Well, enjoyz lah beberapa gambar yang sempat di snap kat LANG ISLAND tu...hehe...:)



Dalam feri menuju ke Pulau Langkawi..Cikma nak feri dari Kuala Kedah..dekat 11/2 jam jugaklah..capek giler...huhu


2 nd day kat sana...pergi ke Pantai Cenang...:)


Peace bro!!!


Beras Terbakar...



Padang Mat Sirat...banyak jugak memborong kat sini....:)





Makam Mahsuri





Kawasan di Makam Mahsuri...tempat tu dah cantik...dulu MAK cakap takde tiket nak pergi ke situ..tapi masa kami datang tu..kena bayar RM5 sorang....


Pintu depan ke kompleks Makam Mahsuri...

CIKMA : Cuti yang memenatkan....hehe...tahun lepas pun sama gak..takpe2..janji dapat jenjalan kan...:)

Jumaat, 10 Jun 2011

Malacca...

Ehem....continue cerita Cikma berjalan-jalan cuti sekolah ni...sakan naa!!!hehe..tengah boleh nak berjalan dan bercuti ni kan..hehe..kali ni Cikma dan famili ke Melaka...jenguk ayah saudara di Sungai Udang...balik hari jer...sempat jugak ke Bandar Hilir dan Pantai Klebang...makan angin ler katakn....enjoyz ekk....:)







Sempat shopping dengan MAK kat Bandar Hilir...




Beli tempat kunci....:)


Cikma beli ni....:)



Peace yaaa!!!


Nani@perempuan comel yang keletihan berjalan-jalan...:)


ALIN@perempuan cantik pun tertidur sebab letih..ngeeee...


CIKMA : Road and trip ke Pulau Langkawi pulak lepas ni..hehe...tunggu.........:)

Khamis, 9 Jun 2011

Makan-makan di Shah Alam...

Salam dan sejahtera..yaaa...lama betul tak bersiaran..Cikma terpaksa merehatkan diri daripada dunia blog..hehe...bukan apa....bercuti kan...wah!!!best sesangat...yang penting hajat nak ke Pulau Langkawi tercapai akhirnya..hehe..suka-suka...:)

Gambar-gambar kat sana tu nanti Cikma upload ekk..Cikma nak upload dulu gambar yang sempat di snap masa aku dan famili serta saudara mara belah MAK pergi dinner kat Shah Alam...minggu pertama cuti Cikma dan famili pergi ke Klang dan Shah Alam..tengok ALIN..dan kebetulan MAK dah lama tak jumpa kakak sulungnya di Shah Alam...so, sepupu aku ajak kami ni makan dekat sebuah restoran masakan Cina dekat seksyen 12...jangan terkejut u'lls....restoran Cina tu halal sebab yang bukak restoran tu adalah Cina Muslim..not bad...Cikma yang bukan penggemar tegar Chinese food ni boleh lah terima masakannya..it's nice dan oklah...kali pertama makan kan...rasa jakun tu pun ada..huhu...kira boleh lah di bawak ke tengah!!!hehe...

Anyway, Cikma dan yang lain-lain enjoy makan kat situ..tempatnya bersih dan sangat selesa...my bro cakap lepas ni ada tempat lepak yang best...kalau dah bosan sangat makan kat KL...boleh lah pergi ke Shah Alam...makan Chinese Food plak!!!..wah!!!hebat.....:).....


Mohd Chan Restoran




Menunggu untuk makan...



Menu pertama yang sampai..emm...apa ekk???alamak lupa plak nama foods ni..dumpling???..betui ker..


Cikma makan ni..emm..lupa lagi nama nyer..aish..panjang bebenor deh!!!






Yang ni jer aku ingat....Char Keow Tiau..hehe



Mak dan Abah..apa yang di telaah tu..hehe...


Siapakah gerangannya ini..???hehe


Hehe...ALIN@perempuan cantik...huhu..kepenatan...:)


CIKMA : Melantak semua jenis makanan (belut x ekk)..kecuali yang HARAM............:)

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails