IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Jumaat, 27 Mei 2011

Happy Holidays....

Salam dah sejahtera..yaaa...dah cuti..keke..cikgu-cikgu boleh rehat!!!ye ker...boleh lah sikit...release tension dari kesibukan di sekolah.....:)

Cikma dah sampai DIAMOND BAY!!!...cepat kan u'lls..hehe...buat pe nak lambat-lambat kan balik kampung...dah cuti..apa lagi kan...kebetulan hari ni sekolah SKPI buat road-run..jadi semua murid hadir ke sekolah pada waktu pagi...tu sebab aku dah boleh balik petang tadi..ngeee...:)

So, kepada semua..selamat bercuti dan merehatkan diri...ok...pada sapa-sapa yang tak bercuti tu..emm...bekerjalah dengan sepenuh hati...ok!!!!



CIKMA : Cuti buat apa ekk???baking or.....sewing the manik2???emmmm....

Khamis, 26 Mei 2011

Gadget dan aku...

Gila gadget???ada sapa-sapa yang kemaruk nak beli apa sahaja gadget di pasaran???kalau ada sila angkat tangan!!!hehe....yup...aku pun dalam kategori itu ler...entah sejak bila boleh terjebak dalam benda-benda ni...nak kata satu keperluan..bukan...kehendak??emm..tak jugak...yang penting niat kita membeli gadjet tu..sama ada nak pakai..atau saja nak menunjuk..atau jugak mengikut peredaran semasa.....

Cikma sangatlah suka dengan gadjet yang canggih dan berteknologi tinggi serta sangat cool bila kita pakai...emm..tapi macam biasa..masalah nak membeli gadjet2 ini adalah fulusnya..yakni wang....nasib jenis tak ikut nafsu sangat..tapi kalau ada duit...memang sungguh nak beli....:)

Aku sekarang suka sangat dengan I-PAD...teringin benor nak dapat satu...ceh..ceh...tapi reti ke guna tu...den susah nak kabor ler...sekarang dah ada I-PAD 2..emm...rasa pulak nak beli benda alah ni..tapi bila tengok prize..simpan dalam mimpi ajelah..kekeke


Android phone..satu lagi gadjet yang aku minat..harusker aku beli benda alah ini jugak..ya..sebab aku memang minat benda-benda berteknologi tinggi...suka giler...:)..seperti biasa..fulus yang kureng membantut kan aku nak membelinya..walaupun dah ada jugak prize nyer berpatutan...:)


DSLR Camera...yaaa..sangat ingin memilikinya...mahal ler pulak...nak dapat tu rasa bercinta jer...aku suka jenis NIKON pulak tu...dah sah-sah harganya RM 2000+++...nak kata pandai guna..tak pun..tapi aku suka belajar....tak kisah ler explore sendiri atau tanya yang profesional...aku suka tangkap gambar..sangat-sangat...dan sangat teruja bila tengok mereka yang ada kamera ni snap gambar yang sangat cantik...jealous tau!!!!ngeeee...



Lagi satu..IPOD..ini pun aku suka!!!aish..memang giler gadjet aku...suka dengar muzik kan...memang rasa naki tangkap satu..dulu masa time MP3 dan MP4..Cikma merasa jugaklah pakai...tapi bukan sendiri punyer..adik-adik nyer..Cikma tukang beli jer...sadis kan..hehe..kakak mithali aku ni...:)...kekeke...so, bila dah rasa berkemampuan..memang nak tangkap satu..chop!!!masih dalam list..tengok mana yang rasa-rasa penting dulu...hehe....:)


Gadjet lain..emm...banyak...hehe...suka tengok NOTEBOOK ACER..(tak ingat no. series dia) yang ada 2 skrin..dan dua2 nya pakai touch skrin..cun giler...hehe...tapi dah malas nak pilih ACER sebab dah ada guna laptop jenis ni...memang dalam hati nak beli lagi satu lappy..jenis ASUS..tapi disebabkan dah kena sound dengan MAK...(dah banyak sangat ke duit tu?sampai nak pakai 3 laptop!!!hehe..kata MAK aku naaa)..so, terbantut sekali lagi untuk memiliki satu lagi lappy..yaaa....ko ni Cikma...benda-benda mahal ko minat kan!!kompem bakal laki ko tu nanti pening kepala ngan ko...hehe...nak buat camne kan...nasib ler dapat aku ni haaa!!!!hehe...:)

So, ini antara gadjet yang memang aku minat..sejak kerja ni yang aku dah dapat adalah handycam dan jugak netbook...handphone???emm..tahun ni dah genap 5 tahun aku pakai..so, aku memang jenis akan tukar benda-benda cenggini dalam tempoh 5 tahun..hehe..so, kiranya gadjet yang aku nak beli nanti yang tersenarai dalam list UTAMA...adalah handphone baru!!!!hehe..dah survey..dan ada yang aku suka...harap-harap dapat untuk tahun ni....ngeee....usaha Cikma...kumpul duit tu....hehe....

CIKMA : Pantang ke kedai komputer...ada saja aksesori lappy@netbook aku beli...kekeke...:)layan jelah labu......

Selasa, 24 Mei 2011

Syampu

Salam dan sejahtera..ya...macam lama jer tak menulis...emm...bukan update ker??hehe...perlu diperjelaskan Cikma dah lama tak menulis mengikut idea dan pikiran sendiri..keke...bukan tak de idea nak tulis..tapi masa tak mengizinkan..sibuk dengan budak-budak dan sekolah...cuti sekolah nanti..berharap akan banyak lagi entri dan idea-idea yang akan ditulis nanti...:)

Syampu...selalu kita guna syampu untuk cuci rambut...yup...kalau cerita bab syampu ni...rasanya semua orang takkan dapat kekal pakai syampu yang sama kan???kalau setakat 3,4 tahun pakai...pastu ganti dengan syampu jenis lain...kalau ada yang pakai sangatlah lama..bagitau ekk..sebab nak share sekali....:)

Jenis rambut aku ni..susah nak bertahan pakai syampu yang sama..kalau lama pun dalam 5,6 tahun (lama lah tu..)..masa kecil dulu aku suka pakai syampu johnson & johnson (tak pedihkan mata!!!suka iklan ni..hehe)...nak kata bagi lembut rambut..tak le jugak...bagi bersih jer rambut ni...aku nyer jenis rambut ala-ala Bob Marley..jadinya memang susah sikit nak di urus...


Lepas tu aku tukar pulak syampu..tengok MAK beli syampu Zaitun..aku pun pakai jelah..budak-budak kan..ikut je apa yang MAK belikan...time kecik tak kisah rambut tu macam mana gayanya..janji bersih...tapi cuci rambut pun kutu ada jugak hinggap...pernahlah jugak kena dan dalam tempoh tu..yaaaa...memang sangat menyeksakan....dari telur ke bapak kutu pun ada kat kulit kepala ni..lepas ABAH letak ubat kutu..baru ler ok...itu jelah sekali yang kena.....

Masa nak-nak mula pandai pegang duit (time tu form 6)...aku tukar syampu..kali ni aku beli sendiri konon-konon dah pandai ler...masa tu jugak lah tau nak pakai kondisioner...aku pakai syampur Herbal Essences...oklah prize dia...tapi tak lama aku pakai..second year aku di UiTM aku tukar sebab rambut gugur sangatlah banyak...kali ni aku pakai Pantene...syampu ni yang lama aku pakai...sesuai lah dengan aku..rasa lembut rambut ni...




Bila aku pakai lama syampu Pantene ni...dia macam dah tak serasi dengan rambut..kelemumur macam tak dapat nak hilang dan rambut banyak yang gugur...aku dah tak tahan sebab kronik sangat rambut aku ni gugur...daripada tebal dah rasa nipis jer..bila dah macam ni...aku try pulak pakai Sunsilk...buat masa ni oklah..nak kata serasi sangat tu tak lah jugak....rambut still gugur jugak...kelemumur jer kurang sikit...


So, sekarang ni...aku just pakai Sunslik..dah malas rasanya nak tukar lain..takut rambut jadi rosak..cuma risau rambut senang gugur..kalau ada sapa-sapa yang tau macam mana nak bagi rambut tak gugur...share dengan Cikma ekk....risau ni....:(

CIKMA : Dulu teringin sangat nak rambut lurus..ala-ala model Pantene tu..tapi sekarang, bersyukur sangat dengan pemberian ALLAH SWT ni....memang orang kata rambut beralun dan curly ni susah nak jaga..tapi bagi aku sama jer...janji pandai dan rajin uruskan rambut sendiri...:)

Ahad, 22 Mei 2011

SHAM KAMIKAZE dapat hidayah....Alhamdulillah...

Kenal tak Sham Kamikaze???...gutarist paling hensem yang pernah aku tengok kat Malaysia ni...tapi sekarang...kuasa ALLAH SWT....MAHA SUCI ALLAH...berubah benar dia sekarang...Alhamdulillah..kalau itu yang beliau dapat..semoga ianya berpanjangan..sudah ada kesedaran sedikit demi sedikit daripada artis kita...memang nak berubah ke arah kebaikan bukan mudah..nak berubah ke arah kejahatan..sangatlah senang..yang penting iman dan taqwa kita kepada ALLAH SWT..Cikma pun...ada ketikanya lalai dalam menjalankan tanggungjawab kepada ALLAH SWT..namun aku cuba dan tetap berusaha...mengharapkan agar segala ibadat kita di terima ALLAH SWT...yang MAHA MENGETAHUI, MAHA PENGAMPUN DOSA-DOSA BESAR, MAHA BESAR....ALLAHHUAKHBAR!!!!!






CIKMA : Mengharapkan kehidupan ini sentiasa dilindungi ALLAH SWT.....:)

Doakan kesejahteraan mereka di sana....

Salam dan sejahtera...Cikma masih rasa sedih dan terkejut dengan kejadian tanah runtuh yang menimpa RUMAH ANAK-ANAK YATIM DAN ANAK HIDAYAH MADRASAH AT-TAQWA di Kampung Sungai Gahal, Hulu Langat, Selangor....

25 ORANG di sahkan tertimbus, berita pagi tadi...16 orang maut, dan selebihnya dapat di selamatkan...Innalillah..bila Cikma baca suratkhabar pagi ni..memang hati sangat sebak...tak tergambar perasaan ni bila tengok gambar-gambar mangsa dan juga keadaan dewan tersebut. Kejadian tanah runtuh ini juga antara yang tragis dalam kejadian bencana di Malaysia...

Punca kejadian ini..terjadi akibat hujan lebat sejak petang semalam...memang bila Cikma keluar petang tu..nampak area Hulu Langat mendung...sedangkan area Pandan Indah dan kawasan sekitarnya sedang elok cuacanya...malam tadi bila tengok berita..memang terkejut sangat.....

Marilah kita sama-sama berdoa..agar roh-roh mereka di cucuri rahmat ALLAH SWT..masih muda anak-anak tersebut..namun...kuasa ALLAH SWT menentukan...tidak kira tua atau muda...ajal pasti akan menggamit kita..Al-Fatihah buat mereka.......

Link berita.....di sini...



CIKMA : Masih sedih........:(.....

Jumaat, 20 Mei 2011

Minggu peperiksaan


Salam dan sejahtera...yaaa...minggu peperiksaan...masing-masing mula sibuk dan buat-buat sibuk...tapi aku tengok anak-anak murid macam tak sibuk pulak nak study..emmm... entahlah...:)

Harap-harap dorang boleh buat exam mid term ni...next week ekk..bukannya bulan depan..tahun depan...lagi beberapa hari jer lagi....aku dah buat yang termampu untuk ajar dorang...so, pandai-pandailah ekk...:)

Untuk semua yang tengah dan sibuk exam...selamat menjalani peperiksaan..tak kisahlah budak sekolah, budak maktab, budak U dan budak-budak lain...hehe........Chaiyok2....

CIKMA : Settle bungkus soalan...tunggu nak buat buku LAB pulak....

Rabu, 18 Mei 2011

Tetiba suka...


Mesti ramai yang tengok cerita ni kan...wah!!!tetiba aku suka...:)...layan dari episod pertama hingga sekarang ni..jalan cerita mantap...dan biasalah aku ni kalau dah suka aku mesti tengok sapa yang buat skripnya..cerita Nora Elena ni rupanya di adaptasi daripada cerita novel..Kasih Yang Suci...emmm..patutlah rasa ala-ala cerita buku novel...hihi


Sekarang ni...aku tengah nak mencari buku novel nyer pulak...sebab terpengaruh dengan cerita tu..masih mencari...rasa tak sabar nak tahu endingnya..walaupun member dah bagitau cerita ni pengakhirannya macam mana..kekeke...emm...kak min ada tak novel ni???boleh Cikma pinjam??hehe

CIKMA : Tak berapa suka lakonan Aaron Aziz, tapi sejak tengok cerita ni..tetiba suka pulak kat mamat ni...huhu

Isnin, 16 Mei 2011

SELAMAT HARI GURU



Untuk semua guru di seluruh Malaysia (termasuk aku)..Selamat Hari Guru...jasa dan pengorbanan mu di bawa ke akhir hayat...tidak lupa kepada bekas-bekas guru Cikma...yang mendidik aku sehingga berjaya menjadi diri aku...juga pada MAK..walaupun telah meninggalkan bidang perguruan ini...segala penat lelah, ilmu yang di berikan akan dikenang selamanya....moga segala pengorbanan kita selama ini di berkati ALLAH SWT......................:)

CIKMA : Mode : Hepi kot!!!...but sentap sikit hari ni.....jadinya..bila dah pepagi buta sentap....sepanjang hari ni rasa macam............argh!!!!...walaupun....................................

Sabtu, 14 Mei 2011

Pelik????

Rasanya Cikma dah publish entri semalam...tapi nape tak dapat appear hari ni???ada sapa-sapa tau tak...dekat dashboard ada..tapi bila aku klik dekat entri...blogspot bagitau takde dalam list....emmm...pelik???penat ler nak uplaod balik gambor...alahai...........

CIKMA : Still confused???helpppppppppppp..................

Khamis, 12 Mei 2011

KURSUS PEMUGARAN BM DALAM P&P...finale

Okay2....ni last ekk...nanti bosan pulak..tengok gambar ni ajer kan...hehe...layan eekk......:)


Sempat posing walaupun tengah bentangkan hasil kerja kat lecturer...


Malu2...semua tengok Cikma tengah deklamasi sajak..huhu


Cikma tengah explain tentang projek individu...wah!!!



Lepas abis final acessment...terus snap gambar!!!suka na tangkap gambor ni...:)


Gaya ntah apa2...lepas hilang stress buat kerja bagai nak rak!!!hehe


With kelas Drama dalam BM...


Sibuk susun file untuk pameran....




Sempat jejak pameran kursus MBI...


Tengah terangkan cara2 buat laman sesawang pada Pengarah Inst. Perguruan Kampus Ipoh...


CIKMA : Habisssss.............:)

Rabu, 11 Mei 2011

KURSUS PEMUGARAN BM DALAM P&P...part 2

Sambung-sambung lagi foto Cikma semasa berkursus hari tu.....:)


Tiga orang ni...selalu sangat sibuknyer...hehe


Dalam rumah...syok besar wei...


Sibuk-sibuk pun sempat berjalan-jalan ke Menara Condong...Cikma jadi tourist guide!!!hehe


Shopping time!!!!


Makan.....:)


Lepas jalan2, shopping, makan2...terus balik hostel dan berlatih nyanyi pulak!!!hehe


Time Malam Ekspresiasi Seni..sori...takde gambar masa persembahan kiteorang...:)


Sempat posing sebelum final assesment...



Lecturer2 yang tengah fokus...:)

CIKMA : Continue part 3....yayaya....banyak nyer nak share....hehehe...sebulan u'lls....:)

Selasa, 10 Mei 2011

Panas....

Yup...sangat panas sekarang!!!memang mencabar betul...perubahan suhu dan cuaca yang sangat drastik...emm...

Jadi bila cuaca begini...di nasihatkan minum air banyak-banyak...kurangkan berada di luar...takut nanti demam pulak...dah tak boleh nak buat kerja seharian...harap-harap semua bersabar ok!!!!

Lagu ni di tujukan untuk engkorang semua...motif lagu???tak de kena mengena dengan cuaca...cuma ada perkataan panas dalam liriknyer.....:)





CIKMA : Best lagu ni seh!!!penyanyi asal...kumpulan GIGI.....

Isnin, 9 Mei 2011

KURSUS PEMUGARAN BM DALAM P&P...part 1

Salam dan sejahtera..wah!!!akhirnya berjaya menanda semua buku...hehe tepuk tangan!!!!kekeke....ada lagi belum siap ni..hehe..soalan peperiksaan pertengahan tahun 3 BM...belum buat lagi...takpe..pelan-pelan..baru hari ni nak cari..google jer boleh tak???hehehe........

Cikma belum share lagi kan gambar semasa aku pergi kursus aritu..hehe...sori naa...busy kan...paham-paham ler...so...layan dan perhatikan...kekeke....:)


Hari pertama..khusyuk jer dengar taklimat daripada ketua fasilitator...


Tempat kursus....terbaek arr...


Khusyuk di hari pertama...bukak lappy..buat kerja..kerja...dan kerja...


Khusyuk lagi...Cikma memang suka bukak lappy!!!kekeke



Time makan..sempat lagi posing....


Jual kerepek???hehehe


Sibuk berlatih baca sajak!!!


Tengah tunjuk project semi-final pada lecturer...


Gaya dalam hati ada taman!!!orang dok sibuk buat kerja sampai tengah malam ni...hehe...bagus2....


CIKMA : Lecturer siap cakap grup kami ni paling berdedikasi dan komited...sampai nak makan dan habis waktu kelas pun masih duk lagi buat kerja...haish!!!hehehe...continue in part 2 ekk...:)

Ahad, 8 Mei 2011

FALLING SLOWLY




Aku tetiba suka lagu ni...dari filem "ONCE"...layan ekkk.......


CIKMA : MODE....calm.....:)...walaupun keje sekolah bertimbun lagi.......

Khamis, 5 Mei 2011

Tiada Lagi...Part 2

Wah!!!siap ada part 2...lantak ler..sukati den ler..kekeke......

Tiada lagi...WIFI percuma yang aku dapat setiap hari semasa berkursus..ko nak download apa-apa pun tak kisah..tak risau kalau over the limit kan...sebab benda free..kekeke....

Tiada lagi...makan free!!!kekeke...save budget aku bulan lepas...dah tu siap 6 kali makan..complete set...memang rasa badan dah naik..sekarang aku tengah control makan..sejak balik KL...sekali sehari jer aku makan...diet seh!!!!...time berkursus hari tu memag takde istilah diet...hehehe

Tiada lagi...time tidur petang!!!...hehehe...kalau masa kursus hari tu..time lepas makan tengahari sempat jugak aku tidur sekejap...pastu lepas habis kelas...aku tidur lagi sebelum makan malam...rileks jer...hehe...sekarang...comfirm tak dapat....:(

Tiada lagi...nonton ASTRO!!!...yup.CIKMA tak dapat nak tengok ASTRO lagi..sebab umah aku kat KL ni takde ASTRO (macam nak pasang..tapi fulus tak mencukupi)...kalau di umah DIAMOND BAY..lepas petang JUMAAT aku balik dari tempat kursus..perkara pertama aku buat adalah bukak channel ASTRO...especially channel KBS 391 (Korean view) dan channel AFC 703 (masak2)...pastu channel ASTRO CITRA..nonton MAHARAJA LAWAK..emm..syok giler...tapi sekarang..aduhai...bosan.....:(

Tiada lagi...jumpa NANI setiap minggu..adeh2...geram jer tengok dia sekarang...makin tembam...dah pandai gelak-gelak..release tension aku tengok muka budak comel tu...hehehe

Tiada lagi..emmm...duduk rumah lama-lama...:)...tempat jauh lagi di kenang..inikan pulak kampung halaman sendiri..ye tak!!!!


CIKMA : Hampir settlekan kertas soalan BM...lagi satu kelas je nak di tanda (kelas aku lah tu..)...hehehe..:).

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails