IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Sabtu, 29 Januari 2011

AMALIN - 6 BULAN

Pagi Sabtu yang rileks!!!ngee...tapi aku kena jugak pergi sekolah petang ni sebab turn jaga budak-budak taekwando...emm..takpelah kan...tak kemana-mana pun hari ni...kalau nak berjalan pun malam karang kot...

Lama kan tak cerita tentang AMALIN..alhamdulillah ALIN dah keluar daripada IJN pada hari Selasa lepas...dekat 2 minggu dia dekat situ...demam,batuk,selesama dan darah ada kuman...asalnya pergi ke IJN untuk buat checking tentang saluran jantungnya...alih-alih doktor suruh dia kena tahan dekat wad sebab dah ada tanda-tanda nak demam...kesian ALIN..tapi nak buat macam mana...kanak-kanak yang punyai kompilasi jantung ni senang sangat jatuh sakit....semoga AMALIN kuat dan tabah!!!!...:)

Berat badan AMALIN pun dah bertambah...dalam 5.2 kg...ALIN sekarang suka sangat jelir lidah...lepas tu rasanya gusi ALIN tu macam gatal-gatal..tak taulah kalau ALIN nak tumbuh gigi...asyik mnegigit jer...gigit jari sendiri...hehe...hisap jari jangan cakaplah..favourite dia...yang penting...bila kita mengagah ALIN...dia asyik tersenyum jer...alahai...comel betul!!!...rasa sejuk jer hati pandang muka dan senyuman dia tu....

Dekat IJN tu pun sebenarnya ALIN di tempatkan di satu wad yang mana ALIN tidak boleh keluar dari dalam bilik tu...kiranya dia di asingkan daripada pesakit lain...kesian jugak..tak boleh keluar..duduk jer dalam bilik tu...KAK LONG ada bagitau..kenkadang ALIN nangis..mungkin dia bosan duduk dalam tu..sebab ALIN ni dia suka orang dukung dan bawak jalan-jalan...lepas tu suhu bilik tu kena kekal suhu yang sejuk..yup..memang sejuk bilik tu...CIKMA yang suka duduk bilik air-cond ni..boleh jadi tak tahan dengan kesejukkannya...tapi ALIN dari lahir lagi dah biasa duduk bilik sejuk...kalau kat rumah tu..setiap kali nak tidur kena pastikan bilik tidur tu sentiasa sejuk..kalau tak memang susah dia nak tidur.....

Ni gambar-gambar ALIN masa aku sempat snap di IJN......




Dengan abah ALIN


Pak Su ALIN..




Ni gambar masa ALIN balik DIAMOND BAY cuti sekolah hujung tahun lepas



CIKMA : Semoga ALIN sentiasa sihat dan kuat..MAK NGAH SAYANG AMALIN...:)

Jumaat, 28 Januari 2011

Deco bersama housemate...

Hujung minggu lepas....ngee...ok-ok..baru nak masuk entri kan...haha...takpekan...kiranya cerita tak basi lagi...:)..Cikma dan housemate sempat mengerjakan rumah baru kami ni dengan ala-ala decor bersama un-profesional interior design...yakni kami berdualah tu...hehe...bukan apa...tengah rumah cantik dan nampak baru ni... di tambah dengan dinding rumah kami ni sangatlah kosong (takde benda nak di gantung)..jadinya kami pun sesaja menambahkan hiasan dinding ala-ala dalam hati ada taman!!!ok kan...haha....

Housemate beli paper wall yang boleh kita lekat sendiri tu...ala...sekarang ni ramai yang pakai sticker dinding ni...cantik-cantik design nya...kira oklah kan....saja nak nampak rumah sewa baru kami ni berseri sikit hehe...so, tengoklah hasil kerja kami yang tak seberapa ni.....:)






CIKMA : Dekat pintu rumah pun kami tampal..ekekekeke...tapi belum siap..nanti-nanti Cikma letak gambo ekk...tunggu.........minggu ni..macam nak pergi IKEA...haha...decor rumah ker lagi???emmm...maybe..:)

Rabu, 26 Januari 2011

Cahaya Permaisuri

Cahaya permaisuri...itulah nama anak saudara Cikma yang baru!!!!..yaaaaa........berita heppi aku minggu ini..Alhamdulillah...adik perempuan Cikma selamat melahirkan seorang bayi perempuan pada pagi Selasa lepas (25/1/2011)...tepat pukul 7.41 pagi...bersalin secara normal...dengan berat bayi 2.7 kg...bersyukur kerana ibu dan anak sihat.....baby pun sihat....sempurna sifat....Alhamdulillah...segala puji bagi ALLAH SWT........:)

My sis dah rasa sakit sejak malam Isnin tu...kena tunggu husband dia balik kerja baru pergi hospital...dalam pukul 1 pagi baru pergi ke sana...pukul 3 pagi terus masuk labour room sebab dah bukak 3 cm...my sis bersalin di Hospital Diamond Bay....nasib dia takde apa-apa kompilasi...cuma turun darah (normal kan..)...

Aku dah tengok wajah si kecil tu...alahai...comel nyer...putih merah kulit dia...muka iras-iras daddy dia...tang mulut tu yang sebijik mummy dia...hehe....muncung jer!!!!kekekeke.....tulah yang tak sabar aku nak balik Diamond Bay ni...nak tengok anak saudara baru...eee.....geram jer tengok...macam biasa...nanti dah ada aku snap gambar aku letak kat blog ni ye...apa yang pasti....bertambah bilangan cucu kepada ABAH dan MAK..dan bertambah juga bilangan ahli keluarga aku...best-best!!!!........:)

CIKMA : Lepas ni ALIN dan ada kawan...dan kenalah panggil ALIN tu nanti...KAKAK ALIN!!!!hehehe.............

Banyak Cerita

Salam dan sejahtera...yaaaaaa............lama betul tak singgah blog sendiri ni..aduhai..nak kata sibuk...taklah sangat..tapi macam biasa...berukban yang Cikma pakai ni memang BERUK...hehe...lemau ler...redha ajelah...kalau dah rasa menyampah sangat nanti Cikma tukar le yang asal punya...masih guna berukban baru ni...tunggu barang 5,6 bulan....baruler aku tukar ekk...duit tengah takde sekarang ni..banyak nak pakai pulak dalam awal-awal tahun (espicially kena baharui road-tax kereta)..so, duit adalah penting sekarang ni ekk...aku tak boleh nak enjoyz2 dengan gaji yang baru masuk ni....:)

Banyak cerita yang aku nak share...seperti biasa yang agak-agak penting akan aku dahulukan...cerita kebanyakan berkisar tentang sekeliling aku dan kisah aku dan famili...(takkan kisah keluarga orang lain pulak kan....!!!!)....mode...emmm...happy dan tension!!!boleh...haha...tension sekejap jer...dah exercise barang 15 minit kira boleh hilangkan tension aku ni....haha....mahu balik diet seperti dulu....tapi rasa macam tak boleh lepas untuk makan nasi...bila dah mengajar sesi petang ni...rasa lapar tu melampau-lampau pulak...nak tak nak terpaksa makan nasi...emmm....sekali sehari ok kot???betui tak...

Sedang untuk mendapatkan kekuatan...yup....kekuatan dalaman...huhu....bikin aku rasa panas dan seram sejuk jugak..tapi seperti biasa...aku dah jumpa balik kekuatan itu walaupun tak sepenuhnya...menghepikan diri sendiri...nampak je brutal dan gila-gila...tapi sebenarnya dalam hati....(sambung-sambungkan....!!!!)...huhu...

Apa-apa pun....minggu depan.....balik DIAMOND BAY...yahuuu!!!!!bab yang ni paling aku suka...haha...lama betui tak balik ni...sejak cuti sekolah aritu...hehe....tunggukan kedatangan aku ke sana ekk...nak lepak puas-puas dekat rumah dengan ABAH dan MAK...enjoy...hepi...gila-gila......:)

CIKMA : Bersedia melangkah ke alam baru....:)

Selasa, 18 Januari 2011

Off

Lama kan Cikma tak update...huhu...sorry kepada blog sendiri...tengah over the limit penggunaan berukban aku ni...so, lemau lah line kan...nak bukak blog dekat setengah jam...haha...padan lah muka Cikma...entah apa yang ko tengok lama-lama dan bukak lama-lama berukban ko ni kan...tu yang over...hehe...takpe-takpe...next week akan oklah berukban ni....sementara tu Cikma kena off kejap lah nak tulis-tulis ni ekk...nak menyinggah blog lain pun kena diberhentikan buat sementara waktu....nanti-nanti Cikma singgah ekkk.....nak bukak muka buku pun sama...kena jugak off kejap....kepada rakan-rakan blogger...singgah-singgah le blog Cikma ni..walaupun takde entri baru...hehe...boleh kan?????......:)

CIKMA : TERLEBIH GILER guna berukban bulan ni...:)

Jumaat, 14 Januari 2011

Sunyi...

Baru lepas poco-poco di sekolah pagi tadi...walaupun keadaan sedikit mendung dan hujan renyai-renyai...permintaan daripada rakan-rakan sejawat daripada tahun 1....emm...aku ok jer...lama jugak tak jumpa dorang...kalau jumpa pun sekejap jer..sebelum masuk kelas kan...penat le pulak...tapi seronok..tengok budak-budak tahun 1 buat poco-poco walaupun tak berapa sangatlah...tapi bila tengok dorang cuba ikut step...nampak lah kesungguhan dorang.....selain poco-poco kami cikgu-cikgu belasah lah jugak buat pergerakan kreatif yang lain...nak bagi cukup masa...bagi budak-budak tu penat sikit...hehe...dorang seronok buat tarian chicken dance...haha...lawak lah pulak bila cikgu-cikgu melayan buat tarian tu...biasalah cikgu kan..semua boleh buat!!!!

Thanks to mamaijat yang belanja makan nasi ayam..hehe....muah2...lain kali belanja lagi ekk...tapi nak kat luar pulak..bleh ker???huhu...

Tapi kan...bila jejak kaki ke sekolah waktu pagi...rasanya macam tak seperti sebelum ni...macam rasa sunyi sangat keadaan sekolah...adakah kerana mendung pagi tadi...jadi suasana sangat calm...rasanya last year..very the havoc gitu...ke sebab takde gossip-gossip panas yang boleh buat orang tak senang duduk...emm...Cikma rasa lain sangat tadi...kalau petang..Cikma macam biasa akan buat kerja sendiri jer...jarang sebenarnya nak sembang-sembang dengan cikgu-cikgu petang...dorang pun tahu perangai aku kalau tengah buat kerja memang senyap...sampai dorang tegur aku ni rajin sangat buat kerja...duk menunduk jer...hehe...bukan apa..aku tak nak tangguh-tangguh buat keje sampai kena bawak balik rumah...yelah kalau sekolah sesi petang ni nak balik lewat tak boleh...6.30 petang loceng bunyi terus je balik...kalau pagi tu boleh lah lewat sikit balik...buat keje...so, aku akan gunakan sepenuh nya waktu free aku untuk menanda buku budak dan buat apa-apa yang sepatutnya...memang jarang bergosip...dan aku memang tak nak masuk campur hal orang...melainkan dorang sudi share problem dorang dengan aku...itu jer...

Ke dah takde cikgu-cikgu yang cakap nya melapang macam aku ni???huhu...taulahkan perangai Cikma ni...kalau bercakap...satu bilik guru boleh dengar suara ni..haha...kalau petang..emm...aku just cakap ala-ala melapang ni dengan yang kenal rapat je...cikgu-cikgu yang jarang aku bercakap tu aku just cakap normal jer...haha...normal ker???suara tu jaga ekk Cikma...maybe ada yang tak suka kan...tapi nak buat camne...kengkadang aku bercakap tu tak boleh nak control...vocal high range ni memang tak boleh nak handle...haha....kelasss ko Cikma!!!!!!

Anyway...bagi aku oklah kalau keadaan sekolah tu aman kan...cikgu-cikgu pun tenang jer buat kerja...kalau nanti ada benda yang tak best berlaku...kerja pun rasa tak ikhlas kan...betui tak???renung-renungkan dan selamat mengajar!!!!...........:)


CIKMA : Aku jer kot yang cakap tak boleh control kat sekolah tu???ke ada yang sama level dengan aku ni takde kawan nak di ajak bercakap melapang-lapang tu???...hehe....

Khamis, 13 Januari 2011

Confession of a friend....




Layan lagu ni jap....walaupun tak paham satu apa pun..tapi dari tajuk lagu tu dah tau apa kisah di sebaliknya..emmm.....like2....:)

Ni lirik translate in B.I....

It’s been a while
since my heart has been changing,
since I’ve been dealing with it lonesome..
every time you came back,
I hated the guy that made you cry

I’d rather protect you,
although I don’t know if it will make it better…

This time I’ll hold you and love you
is what I thought

Baby, come to me now
And be my lady
I’ve watched you for too long
I stood there with no words,
hiding my pitiful heart.

As a friend, to remain as friends,
I had to push the confessions down my throat
But now I’ll confess to you,
I love you…

You hold my hand and tell me you only have me
Keeping me as a friend,
you say it’s a blessing
Whenever you say let’s never change,
I had to push my feelings down

It might be best if I protect you,
not knowing if it will be better

I kept hearing it but I kept cool
I was too scared to lose you, but…

Baby (Baby) Come to me now (Come to me)
And be my lady (lady)
I’ve watched you for too long
I stood there with no words,
hiding my pitiful heart (No)

As a friend (Your friend), to remain as friends (I know),
I had to push the confessions down my throat (The overflowing words)

That confession (confession) I had to hold it in (I couldn’t say it)
But now I’ll confess to you,
I love you…


CIKMA : Confess about....emmm

Rabu, 12 Januari 2011

New House

Lama nak bagitau kat blog ni (semua benda ko nak bagitau Cikma oii)...haha...saja je kan....aku dah pindah rumah sewa baru..akhirnya....dah masuk 2 minggu aku duduk rumah baru ni...bagi aku sangat selesa (kecuali kena berebut tempat parking kereta jer)...yang lain memang ok...rumah sangatlah baik dan lebih elok berbanding rumah sewa lama..cumanya aku kena bayar lebih dari rumah lama....tapi berbaloi dengang keadaan rumah...cantik lah (bagi aku yang bujang ni)...2 bilik tidur, 2 bilik air (sorang satu ok)...dapur dan ruang tamu yang selesa....dan yang penting jugak kami masih belum pening lagi dengan masalah yang pernah kami alami di rumah lama...maleh nak cerita...tengok cerita Cikma yang lepas ok...:)

Ruang Tamu

Ruang Makan

Ruang dapur



CIKMA : Ok tak????...berbaloi tak dengan sewa RM650 sebulan....?

Isnin, 10 Januari 2011

AJL ke- 25

Dah tahu sapo pemenang Anugerah Juara Lagu 2010????emmm..overall....persembahan biasa...Cikma tak terbeliak lah mata tengok...cuma persembahan Faizal Tahir (menang persembahan terbaik) untuk lagu Hanyut...nampak lain...siap terjun dalam air gitu...kelass ko Pezal.....:)...yang lain...suka tengok Yuna (lagu Cinta Sempurna)..yang nampak cantik dengan baju orennya...:)

Tahniah kepada Ana Rafalli kerana memenangi AJL ke-25..dah agak dia menang...syok lagu Tolong Ingatkan Aku tu....tempat ke-2 lagu Drama King nyanyian Black dan kumpulan Meet Uncle Husin..tempat ke-3 Hafiz dengan lagu Noktah Cinta...Hafiz jugak menang vokal terbaik...berkat accident u'll's....rezeki tu....:)

Faizal Tahir aku dah agak mesti ada menang satu anugerah...anak emas kan..ye ke...orang cakap lah....aku dengar jer...apa-apa pun tahniah kepada semua pemenang...yang kalah..cuba lagi tahun depan adat pertandingan ada kalah...ada menang (ayat biasa dengar je kan...)

Perform artis jemputan...average biasa....suka tengok Kak Pah (Dato' Sharifah Aini) dengan lagu-lagu evergreen nya...mantop dengan baju merah lagi...Cik Siti (Dato') macam biasa...buat semua mata melekat tengok dia....:)..sapo yang tak suka tengok dia kan..semua suka..(aku suka vokal dia jer)....:)

CIKMA : Jarang selitkan cerita hiburan dalam blog...emm...tapi kenkadang ok jugak kan.....:)

Sabtu, 8 Januari 2011

Saya faham.....:)

Masih belum terminated berukban lama...kena pergi ke service centre di Leisure Mall pulak...emmm...ingat area Pandan Indah ni boleh ler terminated...belasah lah labu...hangin jugak...nasib tak jauh..mula-mula cakap pergi ke KLCC...aduhai..kena terminated berukban sampai ke KLCC...nasib orang-orang itu bagitau ada kat Leisure Mall...kalo tak...emm...mengamuk aku kat situ...

Maleh dah pikir pasal berukban baru yang hampeh ini...aku baru nak share (kita-kita aja tau..)satu cerita...emm...nak cerita ke tak nak..huhu...tapi cerita ni memang boleh dikategorikan sebagai syok lah..tapi bila fikir balik...rasa tak perlu pulak nak di ceritakan di sini...cuma pengakuan seseorang itu pada aku....she realize that.....bila dia mengaku depan aku tu...nak tergelak pun ada...nak kesian pun ada...nak buat muka pun ada...tapi biasalah aku....tetap aku...just say...'Saya faham'....sampai bila aku akan faham...selagi aku duduk mengajar di sekolah aku tu lah....memang kan..daripada duk tak suka..last-last...aku jugak yang mengajar si 'dia' itu...nak buat macam mana..bak kata rakan-rakan sejawat aku...aku ni 'Insan Terpilih'....terpilih sangat ker.....emmm...

Nak kata aku dah tak tetap pendirian...emm...takdelah jugak..marah tetap marah..tegur tetap tegur..hukum..tetap hukum...tapi bila dah mendengar explanation itu....aku decide untuk buat tak tahu je..ajar tetap ajar...bila dah tahu kelemahan si 'dia' ini..aku just ignore je...janji aku dah mengajar dan memberi ilmu seikhlas mungkin untuk anak-anak didik aku....betui tak?????

Apa-apa pun...yang penting Cikma ok jer...takdelah rasa tertekan pun...cuma takut kalau-kalau ada pulak yang tak puas hati...muka ni jugak yang kena bertandang ke pejabat tu...emmm...nak buat camne kan....kita ni hanyalah mentimun.....:)....

CIKMA : Nak jugak diri ini jadi durian D41!!!!haha....

Jumaat, 7 Januari 2011

Pening + Poyo = TENSION!!!!

Adui...memang tak puas hati ler...dah banyak kali call customer service berukban baru aku ni..tapi connection masih lagi hampeh...aduhai....sakitnyer hati...kepala dah pusing-pusing dah ni..dah macam-macam benda yang customer service tu bagitau...lepas buat apa yang dorang suruh...line ok...pastu...buat hal balik...em....memang kepala aku pening......macam poyo arr berukban aku ni.........tolongggggggg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dulu time guna berukban lama..kalau aku bukak website...sampai 3,4 web sekali bukak..ok jer...line clear giler...aku kan suka tengok youtube, pastu bukak blog...jadi memang takde masalah nak bukak web...berdesup jer appear benda ni..tapi bila guna line baru ni...hadui...buffing memanjang....tension di buatnyer....apalah nasib Cikma ni ekk....



CIKMA : Masih nak guna berukban baru...esok maybe aku cut yang berukban lama...sob2...dah guna separuh tu...makanya...kena lah jugak bayar this month...huhu...berukban yang baru for sure kena bayar jugak...bulan ni memang kopak aku!!!...duit semakin menipis di poketku......:(

Khamis, 6 Januari 2011

????

?????........blank ler otak....tak tau nak tulis apa...no more idea dalam brain Cikma ni...penat???letih???mungkin kot....takpe2....nanti Cikma cari idea ekk...haha...

Satu lagi hal...aduhai...lama betul tak pergi jenjalan blog-blog lain ni..sibuk ler..bukan merajuk tau...dan satu lagi di sebabkan Cikma baru bertukar berukban ni...rasanya macam tak berpuas hati dengan talian nya yang agak lembab dan lemau....rasa hangin jer...adakah sebab Cikma dah duduk rumah baru ni yang mengakibatkan line nyer tak berapa elok...aku tukar sebab nak rasa camne line baru ni...tapi macam hampeh jer...nak kata rumah baru Cikma ni bawah tanah....tak mungkin ler kan....try yang berukban lama lagi power (belum potong lagi yang lama ni)...em....camne ek???.....try kat Diamond Bay...lagi lah hampeh...padahal baru pakai dalam 2 minggu jer...nak tukar berukban yang asal ker...atau pakai yang baru ni???tapi harga yang berukban baru ni lebih murah bulanannya...tu sebab Cikma tukar.....

Apa-apa pun...selagi aku boleh online...kira dah cukup baguslah ni..cuma lembab sesangat...kenkadang hangin jugak..bukan apa...aku ni nak bantu bisnes orang Melayu..tapi kalau perkhidmatan berukban nya macam ni...susahlah customer..bayar banyak tapi online...macam hampeh!!!!emmm...............


CIKMA : Still confused...nak pakai line lama ker atau yang baru????

Selasa, 4 Januari 2011

Sibuk...penat...

Baru nak update blog...sibuk dan penat u'lls...hari pertama persekolahan...di tambah aku pulak sesi petang...comfirm...memang Cikma kena manage masa dengan betul....:)

Hari pertama...berjalan lancar, walaupun sedikit penat tapi rasanya aku boleh handle this situation...seronok sebenarnya dapat jumpa balik budak-budak tahun 3 ni yang mana ada sebahagiannya aku pernah mengajar mereka 2 tahun sudah di tahun 1...dah beso-beso panjang jugaklah...bila tanya dorang kenal tak lagi aku..semua jawab kenal...hehe...kenal sebab apa ekk???garang kot???tak pun cun...haha!!!!!

Balik sekolah..baru terasa penatnya...mengantuk jangan cakaplah...yelah dulu masa mengajar sesi pagi...time tidur waktu petang tu memang wajib..tapi sekarang..dah tak boleh..tu yang rasa sangatlah penat dan letih....tapi takpe...mungkin mula-mula ni tak biasa...tengok dalam seminggu dua ni boleh kembali seperti biasa....:)

Apa-apa pun...Cikma selesa di sesi petang...cuma kenkadang bila tengok rakan sejawat sesi pagi dah balik rumah dan boleh rehatkan diri...aku baru nak start mengajar...rasa jeles jugak...:)....tapi..nak buat camne kan...ini pilihan aku...konon merajuk kan...dan tetiba rindu pulak nak tengok gelagat budak-budak tahun 1...emmm....mesti macam-macam peel kan.....:)



CIKMA : Dah dapat trace budak-budak yang ala-ala konon bijak tapi sebenarnya tak...berlagak pandai dan dah mula jadi hero...takpe..1 st week ni aku tengok kan jer...next week...tau lah korang camne Cikgu Akma nak handle korang.....tunggu...................:)

Ahad, 2 Januari 2011

....2011....

Salam dan sejahtera..baru sibuk nak letak dalam entri..padahal dah 2 hari tahun baru 2011...sangatlah sibuk dan tiada masa....sangat letih dan badan dah mula rasa sengal-sengal...balik sekejap ke DIAMOND BAY untuk cuti tahun baru....ALIN ada kat Perak..sebab itu aku balik ke kampung......

Tahun 2011...seperti tahun-tahun sebelumnya...Cikma tahun ni macam tak simpan azam...azam yang sebelum ni pun belum terlaksana sepenuhnya..continue ajelah...cuma bezanya tahun ni...aku sebagai pendidik akan menjalankan tanggungjawab aku di sekolah tahun 2011 ini pada waktu sesi petang...so, kena tunning semua kerja yang dah biasa aku buat pagi dan tengahari sebelum ini kepada waktu malam...berfb dan update blog...emm...mula-mula maybe tak biasa..lama-lama nanti ok kot...:)

Beberapa jawatan baru juga aku pegang untuk sesi 2011 di sekolah..harapan....dapat menjalankan amanah dan tanggungjawab yang diberikan dengan sebaik mungkin..Insyaallah....

Semoga tahun 2011 menjadi tahun yang terbaik daripada sebelum nya..SELAMAT TAHUN BARU kepada semua blogger....:)



CIKMA : Nikah???emmmmm adakah tahun ini....Insyaallah....:)doa2kan.....

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails