IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Khamis, 30 Disember 2010

Berakhirnya Penantian 14 tahun...SYABAS MALAYSIA!!!


First...SYABAS MALAYSIA...walaupun kalian membuat kan jantung Cikma berdegup terlalu kencang dalam beberapa minit terakhir perlawanan bola sepak akhir Piala Suzuki malam tadi....tahniah!!!!team bola sepak Malaysia membuktikan kecemerlangan di Stadium Bung Karno,Indonesia...walaupun beberapa cerita yang kurang enak di dengar dari negara seberang sepanjang team bola sepak Malaysia di sana...mental dan fizikal memang haruslah kuat terutama dalam keadaan genting dan tertekan sebegini...........

Cikma share sikit berita yang aku ambil daripada http://www.bolasepak.com/

Malaysia menjuarai Piala Suzuki AFF 2010 selepas menumpaskan Indonesia 4-2 secara agregat. Indonesia berjaya menumpaskan Malaysia 2-1 di Stadium Gelora Bung Karno namun ianya tidak cukup buat Sang Garuda menyekat kelebihan tiga gol Harimau Malaya.

Penjaga gol muda Malaysia, Khairul Fahmi harus diberi pujian yang tinggi selepas menyelamatkan sepakan penalti Firman pada minit ke-18. Beliau turut perlu dinobatkan sebagai wira Harimau dengan menafikan beberapa percubaan bertali arus tuan rumah sepanjang babak pertama.

Malaysia yang mencatakan kemenangan 3-0 di Bukit Jalil berjaya melebarkan kedudukan menerusi jaringan Safee Sali pada minit ke-53. Bagaimanapun kealpaan barisan pertahanan Malaysia membenarkan Nasuha menyamakan kedudukan selepas merembat deras bola tampanan Fahmi.

Indonesia ternyata tidak mudah mengalah dengan berusaha untuk mencari jaringan bagi merapatkan jurang agregat dan usaha tersebut berhasil apabila Muslim tertanduk masuk bola sepakan Muhammad Ridwan pada minit ke-88 bagi membakar semangat Garuda.

Akhirnya wisel keramat ditiup sekali gus memastikan Malaysia dinobatkan sebagai juara Asia Tenggara yang baru. Tahniah Malaysia!

Sementara itu, penyerang Malaysia, Safee Sali dianugerahkan penjaring terbanyak kejohanan dengan lima jaringan manakala ketua pasukan Indonesia, Firman Utina dipilih sebagai pemain paling bernilai bagi kejohanan Piala AFF Suzuki 2010.




K.Rajagobal yang power!!!tahniah...


CIKMA : Congrats sekali lagi TEAM BOLA SEPAK MALAYSIA!!!Jumaat cuti umum...emmm...rezeki rakyat MALAYSIA yang menyokong penuh kebangkitan pasukan bola sepak Malaysia...tiada kejadian yang tidak diingini berlaku...laser???ada nampak jugak tadi...biarkan...yang penting kita dah buktikan kemenangan di Stadium Bukit Jalil bukan satu omongan kosong..........:)

Rabu, 29 Disember 2010

Akhirnya Jatuh Jua.....

Hari yang syahdu...sayu...sedih...memang dah agak...nampak jer Cikma ni brutal dan ganas..tapi dalam hati...ada taman....nak tahan...tapi akhirnya jatuh jua air mata ni...dah lama tak menangis tersedu sedan dan begitu menyayat hati macam ni...tapi hari ni...rasa sampai bengkak mata dibuatnya....

Apa-apa pun...aku kena kuat....rasanya semua orang di sekolah aku tu merasai kehilangan beliau...terutama yang rapat dengan beliau...jasa dan nasihat yang diberikan oleh beliau akan menjadi satu semangat untuk aku bagi meneruskan perjuangan yang belum selesai di SK PANDAN INDAH tu.....walaupun berat hati melepaskan beliau pergi daripada pandangan mata dan hati aku...tapi itulah yang terbaik untuk beliau....:)

Terima kasih tidak terhingga menerima diri Cikma seadanya...kelemahan dan kekurangan Cikma selama ini...rasanya kenangan aku dan beliau akan aku kenang sampai bila-bila...sesungguhnya memang kehilangannya yang aku anggap seperti MAK aku sendiri sangat menyedihkan....namun inilah yang aku kena terima dan cuba memahaminya.....

Untuk KAK JUNEA@MAK UDE ribuan terima kasih di ucapkan..doa Cikma agar berjaya di tempat baru dan jangan lupakan saya dan rakan-rakan yang lain di SKPI...SAYANGGGGGGG Mak Ude sesangat!!!!..:)

Cikma, K.Flora, K.Nad dan MAK UDE...

CIKMA : Baru perasan aku tak pernah bergambar berdua dengan MAK UDE....:(...akan sentiasa mengingati   suara danlenggang MAK UDE.....:)

Selasa, 28 Disember 2010

AMALIN - 5 BULAN

Salam dan sejahtera....emm...best!!!walaupun kepala pening sikit...hehe...kerja dah mula nak di buat..macam biasa...aku akan cuba buat yang terbaik dan seadanya...apa-apa pun harap sinar tahun 2011 akan memberikan sinaran yang lebih terang daripada tahun 2010....

ALIN dah pun masuk 5 bulan...Alhamdulillah ALIN nampak baik...berat dia pun bertambah...itu yang aku suka...semakin suka tersenyum...tapi...last week ALIN masuk PPUM  sebab dia batuk dan selsema...kesian dia..doktor terpaksa tahan sebab nak keluarkan kahak dia yang banyak tu....dan takut ada apa-apa kompilasi dekat jantung dia...kelmarin ALIN dah keluar hospital...batuk masih ada...bila telefon ALONG..dengar suara dan batuk dia yang masih ada..kenkadang dengar nafas dia yang turun naik...macam susah sangat nak bernafas...emm...harap-harap ALIN ok...risau jugak bila dengar keadaan ALIN macam tu.....

ALIN sekarang ada kat KEDAH, umah Tok Wan dia...nilah kali pertama ALIN dapat jalan jauh-jauh..dan kali pertama dapat balik kampung....hari ni ada kenduri akikah ALIN dekat sana...seronok rasanya....tak dapat nak pergi sebab dah balik KL kan...tapi yang lebih syoknya nanti bila ALIN akan pulang pulak ke PERAK dalam hari Rabu ni....tak sabar nya nak jumpa ALIN kat DIAMOND BAY...maybe aku akan balik ke Perak hari Jumaat ni...kalau takde apa-apa hal.....nak tengok ALIN dekat umah EMBAH dan OPAH nya...

Awal tahun depan...ALIN akan dimasukkan semula ke IJN...untuk checking saluran jantung dia yang operated sebelum ni....ALONG cakap macam ada problem sikit...harap bukan problem yang besar....untuk AMALIN....MAK NGAH akan doakan ALIN akan terus kuat dan sihat....dan kami sekeluarga akan sentiasa bersama AMALIN.......:)SAYANG ALIN SELALU..................:)




Comel tak ALIN????...:)



CIKMA : Tengok ALIN ni kenkadang rupa dia berubah...kalau baring macam lain je mukanya...kalau di dukung lain pulak mukanya...emmm.........tetap comel!!!macam MAKNGAH dia...hehe....

Isnin, 27 Disember 2010

MALAYSIA BOLEH!!!

Tahniah!!!Ucapan yang terpacul dari mulut aku..maaf...aku tak menyaksikan perlawanan bola sepak pusingan akhir PIALA AFF SUZUKI 2010...sebab...sibuk mengemas dan menghantar barang ke rumah baru..hehe...dapat tengok 10 minit awal....pastu...terus tak ambil pot...tapi dalam hati memang berharap MALAYSIA menang...dah harapan itu menjadi kenyataan....3-0 u'lls...emm...boleh tahan...bukan apa..lawan dengan team INDONESIA yang menjadi pasukan pilihan....kira bagus tu....:)


Tapi...kita ada 90 minit lagi perlawanan timbal balik di Indonesia...di Stadium Bung Karno...stadium keramat bagi team Indonesia....semoga team muda MALAYSIA jangan mudah mengalah....lawan dan terus lawan...dan jangan rasa bangga dengan kemenangan ini...selagi masih ada 90 minit...selagi itulah kalian harus berjuang habis-habisan....TAHNIAH TEAM BOLA SEPAK MALAYSIA....MALAYSIA BOLEH!!!!!!

CIKMA : Napelah lah penyokong-penyokong ni....boleh pulak buat laser kat pemain Indonesia...memang tak pasti siapa...tapi tak payah lah buat macam tu.....rasa macam beruk makyeh jer aku tengok perangai dorang ni....emmm.........

Ahad, 26 Disember 2010

I'LL BE BACK...

Wah!!!nak ke mana tu Cikma...yup...nak ke KL ler...dah kena kembali ke tempat asal...huhu...cepat betul masa berlalu..dah kena balik ke KL...emmm...takpelah...tanggungjawab kan...dekat KL lah rezeki aku cari duit...dan kerja yang harus aku laksanakan sebaik mungkin....:)

Tapi...mula-mula..aku mintak maaf lah kepada pihak-pihak tertentu...aku tak boleh penuhi permintaan dorang..sorry sesangat...dalam keadaan terkejut dan agak sedikit serabut...Cikma tak dapat nak laksanakan arahan yang diberikan...bukan tak nak buat..tapi masih belum bersedia dari segi mental dan fizikal..Cikma bila dah buat mind set sesuatu perkara...memang tak boleh patah balik..aku akan ikut flow aku sendiri..maksudnya aku akan ikut kepala aku...bukan degil..tapi aku tak nak paksa diri buat benda yang belum aku sedia 100%..Insyaallah lepas ni yakni tahun baru yang akan menjelma ni..Cikma akan cuba bagi sepenuh komitmen...harap mereka faham...dan aku cuba memahami....:)

Apa-apapun...Cikma akan cuba lakukan yang TERBAIK!!!...tapi macam biasa...jangan expect Cikma ni tinggi melangit ekk...aku ni cuma manusia biasa...ada masa happy, ada masa moody...harap-harap jugaklah yang aku akan sentiasa happy dan fokus pada kerja yang di berikan......:)AJA AJA FIGHTING!!!! (wah!!!ayat semangat baru nampaknya Cikma...hehe...

CIKMA : Semoga sukses selalu diriku ini....:)

Rabu, 22 Disember 2010

Ada apa pada Hand bag???

Salam dan sejahtera...melayan minggu-minggu terakhir di DIAMOND BAY..hari Ahad ni dah nak bergerak balik ke KL...next week dah start balik ke sekolah..opss!!!cuti memang belum habis lagi..tapi cikgu-cikgu dah habis cuti sekolah...dah mula dengan meeting untuk penggal persekolahan yang baru...emm...mungkin banyak perkara dan cerita baru yang akan di ketahui semasa meeting nanti...tunggu dan lihat ajelah perubahan BESAR itu...Cikma???just tunggu dan lihat...terima dan redha...wah!!!azam baru kot...malas nak bising-bising...orang nak bagi...aku terima jer....tak nak serabutkan kepala yang dah sedia serabut ni...hehe....:)

Cerita apa ekk??emm...teringat tentang satu barang yang tak boleh lepas dari pandangan mata seorang wanita..(macam Cikma nilah)...sejak dah bekerja ni...benda ni dah menjadi satu kemestian untuk di bawa ke mana-mana...walaupun ada ketikanya rasa malas ya amat nak bawak....HAND BAG...emm pompuan2 suka benda ni....pelbagai jenis dan warna...pelbagai jenama dan yang tidak berjenama...yang mahal dan yang murah...yang besar dan yang kecil...yang cantik dan yang unik...eee...macam-macam lah....


Cikma dah mula start nak simpan handbag..hehe...dalam bab-bab ni memang Cikma lembab sikit..biasalah..dulu aku ni brutal gurl...haha..sangatlah tu...tapi sejak dah nak masuk umur ala-ala dewasa ni..barulah teringin nak beli beg tangan ni...dulu asal ada je dah cukup..sekarang...asal nampak branded dan cantik mula lah nak membeli..walaupun ada yang masih belum di pakai..emm bila pikir nampak macam membazir...tapi...itu untuk back-up Cikma jugak...mana tau tetiba handbag yang kita selalu pakai tu dah terkoyak atau rosak..kita ada handbag yang lain...kiranya takdelah sibuk-sibuk pergi shopping complex lagi semata-mata nak beli sebuah lagi....karang kalau ternampak benda lain...nak pulak belikan...hehe....

Kalau Cikma...akan separated kan handbag mengikut keadaan dan tempat...contoh..kalau yang Cikma pakai untuk ke tempat kerja (yakni sekolah)...aku akan guna beg lain...yang agak besar dan tahan lasak..semua benda boleh di masuk dalam tu...kenkadang yang takde kaitan dalam handbag tu pun di masuk...itu yang kenkadang handbag tu berat...macam bawak 2 kg batu...haha!!!..

Handbag yang bawak pegi jenjalan pulak lain..yang agak simple dan sederhana saiznya sikit...takde masuk benda yang berat-berat..just purse, handphone, kunci kereta dan benda-benda lain (macam tisu ke, pen dan sebagainya)..

Itu peel Cikma dengan handbag..dan yang best...aku ni selagi tak putus tali handbag tu..selagi tu takkan tukar..walaupun dah di stapler bagai...haha...(yang dah tau tu senyap-senyap ekk)..memang tulah perangai aku..biar kita pakai sampai dah tak boleh pakai...apa ekk orang kata...alah membeli..menang memakai...

Kalau yang dah berfamili mungkin saiz menjadi pilihan...ada yang aku tengok dalam handbag tu lah letak segala keperluan baby kan...(maybe kot!!)...kalau budak remaja...lebih suka yang design yang unik dan simple...ada yang suka pakai clutch jer..itupun ikut kemampuan...yang jenis kat pasar malam pun dah kira cantik jugak...kalau setakat Cikma ni..pasar malam pun layan jugak handbag tu...nak beli yang berjenama macam GUESS, GUCCI, PRADA tu..emm...baik aku simpan duit tu nak pergi Mekkah...kan!!!!

Macam mana pulak para blogger tentang kisah handbag u'lls...tentu menarik kan...maybe ada yang 1 almari letak handbag jer???ataupun yang hanya pilih jenama tertentu je untuk handbag pilihan...emm..meh2 kongsi cerita tentang handbag dengan Cikma....hehe...nak tau jugak cara nak jaga handbang dengan betul...mana tau ada tips yang boleh di guna pakai......:)


CIKMA : Budget selalu beli handbag....RM 150 ke bawah...ok tak????

Isnin, 20 Disember 2010

FALL IN LUV.....2PM!!!!!

Wah!!!tajuk best ni..haha...jangan pikir bukan-bukan...tetapi pikirlah yang baik-baik jer...Cikma malas nak rasa sedih-sedih sebenarnya...mungkin buat masa ni aku tak rasalah kehilangan beliau...tetapi bila dah naik sekolah nanti barulah kot terasa sesangat...nak buat camne...itu yang Cikma rasa sekarang...kena kuat, kena terima segala yang berlaku....apa-apa pun Cikma ucapkan selamat bertugas di tempat yang baru untuk PK HEM sekolah Cikma...KAK JUNE@MAK UDE...pemergian mu amat dirasai...pedih....terluka....sedih dan hiba...tapi kami di sini terpaksa melepaskan mu pergi...andai kata umur panjang Cikma akan datang menjenguk MAK UDE di sana...:)

Menghilangkan rasa sedih di hati ni....Cikma memang tengah angau sekarang...emm...angau dan suka giler dengan satu boy band dari KOREA SELATAN ni...nama grup tu 2PM...budak-budak remaja yang meminati K-POP tentu dorang tau mengenai grup hemsem boy ni...jangan tak caya..Cikma yang dah nak masuk 30 tahun ni minat lagi nak melayan boy band remaja ni..(konon rasa diri tu muda belia lagi lah tu!!!huhu..)..

Suka dengar lagu-lagu dorang ni...first dengar..telinga ni boleh terima jenis lagu yang dorang bawak...lebih-lebih lagi masa dorang perform dance tu..peh!!!memang power tarian dorang...rasa macam nak ikut menari jer....huhu....ni...layan-layankan ada beberapa video yang Cikma nak share untuk para blogger.......:)

2 PM


I'LL BE BACK (my fov song!!!...:)




WITHOUT YOU




AGAIN AND AGAIN




HEARTBEAT




CIKMA : Cakap le apa-apa pun..yang penting nak heppi...tu jer...boleh????

Ahad, 19 Disember 2010

Udang Goreng Kunyit


Sedap??emm..terlebih kunyit pulak rasa...simple je bahan-bahan nya..campak-campak dalam kuali jer...hehe..

Bahan-bahan :
Udang
Bawang merah (dihiris)
Bawang putih (dihiris)
Halia (dihiris)
Cili merah (dihiris)
Bawang besar (potong bulat)
Kunyit dan garam

Cara-cara :

1) Perap sebentar undang bersama garam dan kunyit
2) Tumis bahan hirisan
3) Masukkan udang dan biarkan udang masak
4) Masukkan bawang besar...Sedia untuk di makan...SELAMAT MENCUBA....

UDANG GORENG KUNYIT

CIKMA : Cukup-cukuplah entri makan ni...haha....:)

Sabtu, 18 Disember 2010

Nasi Goreng Putih


Entri makan lagi...emm...yolah...cuti ni masak jelah kerojenye ekk (selain jahit manik!!!)..ok..kali ni nak share resepi Nasi Goreng Putih..paling simple dan cepat nak di masak...kalau yang takde masa nak buat breakfast tu..rasanya nasi goreng ni memang boleh di buat..tak sampai 15 minit pun...cuma nasi tu masaklah awal-awal..bahan-bahan yang lain senang je nak prepare...:)

Bahan-bahan :
Nasi
2 ulas bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
sedikit kayu manis dan bunga lawang
Ikan bilis
Garam secukupnya

Cara-cara :
1) Goreng ikan bilis..sehingga separuh masak dan masukkan hirisan bawang merah dan putih.
2) Masukkan kayu manis dan bunga lawang..goreng sehingga garing
3) Masukkan nasi dan garam secukupnya...Sedia untuk dimakan...

Nasi Goreng Putih

CIKMA : First belajar masak nasi goreng adalah masak nasi goreng putih...senang banget!!!!

Jumaat, 17 Disember 2010

Laksa Sarawak


Salam dan sejahtera....masa pergi MAHA 2010 aritu sempat singgah satu booth yang jual barangan daripada negeri Sarawak...walaupun tak jadi pergi sana masa cuti ni..sempat jugak lah beli 1,2 jenis barang dari negeri Sarawak ni...antaranya kek lapis dan juga perencah segera LAKSA SARAWAK....

Aku memang tak pernah makan laksa Sarawak ni..jadi untuk nak rasa aku pun belilah perencahnya dan cuba buat sendiri..oklah rasa dia...senang je buat sebab semua bahan dah ada dalam satu paket tu cuma Cikma kena tambah santan, sedikit serai dan asam keping (ikut selera masing-masing) kemudian kena buat stok ayam, tambah hotdog dan tauhu dan celur tauge dan mee hoon....tu aje..opss...buat telur dadar gulung....senang jer kan...

LAKSA SARAWAK

CIKMA : Letak sikit limau kasturi...sedap seh!!!!....:)

Khamis, 16 Disember 2010

Banana BOOM


Tajuk resepi yang sengaja direka sendiri ekk..huhu....paling simple...budak bertuah yang buat..aku yang menambah rasa...:)...my bro yang tetiba nak makan pisang...tapi konon nak tambah ler aksesori atas pisang tu...so terhasillah BANANA BOOM...ok tak????..sedap tau...senang je buat..budak-budak tak sekolah pun boleh buat ni....

Bahan-bahan :
Pisang
Whipped cream (senang beli je yang instant nyer)
Syrup coklat (Cikma suka pakai Hershe's)
Coklat chip dan coklat apa-apa jenis

Cara-cara :
Letakkan whipped cream, syrup coklat dan juga coklat chip di atas pisang..sedia untuk di makan....

BANANA BOOM

CIKMA : Memang balik rumah ni diet semua tinggal...emm...susah betui nak mengecikkan badan time cuti sekolah ni.....:)

Narnia - THE VOYAGE OF THE DAWN TREADER


Cikma dah tengok cerita ni...emmm....bolehlah...21/2 bintang daripada 5 bintang...wah!!!kedekutnya bintang ko nak bagi ekk Cikma...hehe...takde perang-perang sangat ler...tu yang rasa macam tak berapa nak ok...tapi yang paling ok...bila tengok Prince Caspian...aduhai...hensem siut!!!!hehe......:)..teknik tipu menipu..(CGI ler) ok jer...takde yang rasa nak terbeliak biji mata nengoknyer.....

CIKMA : Nak tengok TRON LEGACY pulak....emm....bila nak pegi ni ekk????

Selasa, 14 Disember 2010

Kenapakah engkau

Kenapakah engkau....
Datang menjengah teratakku..
Membawa segala waris yang ada..
Membina empayar dan pengaruhmu
Tanpa kau fahami hati ku sendiri...

Kenapakah engkau..
Meneroka segala tempat yang ada...
Menjalankan segala eksperimen untuk menakluk kawasan ku...
Untuk menjadi jajahan taklukmu...

Kenapakah engkau...
Sanggup menyakitkan hatiku..
Sedangkan aku seperti mengizinkan dirimu berada di duniaku..
Berkongsi mahligai tempatku berlindung daripada hujan dan panas...

Kenapakah engkau...
Tidak mahu mengundurkan diri..
Sedangkan aku mengucapkan kata-kata agak sopan dan lembut..
Untuk mempersilakan engkau mengayunkan langkah keluar dari teratakku....

Kenapakah engkau...
Seperti terlalu ego dan sombong...
Atau engkau sahaja tidak mahu memahami perasaan ku...
Untuk tidak berkongsi denganmu...

Kenapakah engkau......
Berapa banyak kenapakah engkau aku tulis.....
Sudahlah glamer kerana sudah berlakon filem Hollywood...
Tetapi masih merempat di teratak orang lain.........
Adakah engkau mahu diriku memulakan perang dunia ke-3 bersamamu....
Atau mahu aku meletakkan sedikit toksik di empayarmu....
Janganlah engkau mencabar aku....kerana aku adalah wirawati sejati!!!!!


Huhu...seronok baca sajak merapu aku...haha...tengah hangin ni u'alls...Cik Ti dekat rumah sewa tu dah melampau le sangat...housemate bagitau habis semua tupperware di gigitnya...mentang-mentang kami ni tengah bercuti panjang...bermaharajalela lah Cik Ti and the gang...housemate dah tak tahan...tengah nak mencari rumah sewa lain...aku setuju banget....tapi nak tanya jugak ni pada para blogger....tau tak macam mana nak singkirkan Cik Ti ni daripada rumah...kata orang tua kalau kita dah tau ada Cik Ti ni dalam rumah..jangan di tegur...kena cakap baik-baik dengan depa tu...tapi bila aku buat benda tu..macam tak makan saman jer...tu yang hangin tu...ada apa-apa petua tak????kongsi meh ngan Cikma....serius ni nak tahu........:)



CIKMA : Dalam bilik pun masuk...itu yang aku bertambah hangin tu...huh!!!!!

Isnin, 13 Disember 2010

Oldie...

Bila duduk rumah ni macam-macam benda nak buat..almaklumlah tengah cuti panjang...nak pergi berjalan jauh..plan takde dan tak jadi..(dulu konon nak terbang ke Sarawak...tapi tak jadi)..jadinya masa yang banyak di rumah nilah aku gunakan untuk buat kerja yang agak berfaedah jugaklah ye....

Dan bila ada kat rumah ni...macam-macam perkara yang akan aku bualkan dengan MAK..dan perkara yang aku tak tahu akan jadi tahu daripada MAK..biasalah..orang lama ni banyak cerita...banyak benda yang boleh di kongsi..satunya...bila MAK cerita tentang benda-benda yang dah lama dalam simpanan MAK...kiranya sebelum kahwin benda tu dah ada dalam tangan MAK..untuk kegunaan rumah tangga nanti.....

Aku macam tak percaya yang benda tu masih ada sampai sekarang..kiranya MAK jaga barang-barang tu dengan baik...dan yang pasti barang-barang tu masih dapat di gunakan sehingga hari ni..dan aku...berkesempatan menggunakan barang-barang oldie ni untuk kegunaan di dapur...di dapur????hah...mesti korang nak tahu apa kan?????






Salah satu yang aku pakai adalah tempat pengadun kek dan kuih ni...sampai sekarang aku pakai kalau nak buat kek atau biskut...MAK cakap dia beli benda ni sebelum kahwin...kira-kira dalam 30 tahun yang lepas...lama kan...ada lagi dan masih elok...kot-kot lepas ni MAK turunkan benda ni pada aku kot!!!huhu


Yang ni lagi satu..lesung batu...pun sama usianya dengan tempat pengadun kek tu...ada lagi sampai sekarang dan masih di gunkan...MAK memang pandai jaga barang-barang ni...kalau dah lebih 30 tahun..,memang barang-barang ni dikategorikan vintage???bleh ker???huhu..........

CIKMA : Tengah nak kumpul barang-barang yang boleh di simpan 30 tahun akan datang???ada ke???ngeee......

Ahad, 12 Disember 2010

Hobi baru...


Hasil jahitan manik pertama....:)

Hobi baru aku sekarang..jahit manik...entah pasal apa tetiba nak mencuba jahit manik sendiri..nak kata minat menjahit...perkara paling last aku akan cuba...tapi bila tengok orang jahit manik pada baju sendiri..rasa hati nak try jugak satu hari nanti..dan akhirnya....tercapai jugak lah angan-angan tu...hasil pertama Cikma..dalam sehari jugak lah nak menyiapkan jahit manik ni..first trial...ok tak???? tak le cantik macam yang dah profesional nyer penjahit manik...tapi bila tengok hasilnya...rasa puas hati...dan memang sekarang ni aku tengah fokus jahit manik...so, kalau lah Cikma ni jarang bukak blog atau singgah ke blog orang lain...maknanya...Cikma tengah menelaah manik ok!!!!hehe....................

CIKMA : Tengah sibuk jahitkan manik untuk baju MAK pulak...macam buat tempahan pulak aku ni...hehe

Sabtu, 11 Disember 2010

Masak lemak Ikan Ara

Yelah tu kot...itulah nama ikan yang penjual ikan tu bagitau aku....sejenis ikan sungai..sedap jugak...tapi banyak tulang...macam ikan terubuk..tapi tulang nya tak sehalus ikan terubuk..besar sikit...kena sabar jugaklah nak memakannya...

Jarang masak lemak ni...macam tak berapa pandai..tapi bolehlah..cuma MAK cakap jangan banyak sangat perah santannya...nanti jadi cair kuah lemak tu...biasalah orang masih dalam peringkat belajar lagi kan...huhu..

Resipi...rasa semua dah tau kan...just nak share rupa ikan ara tu untuk para blogger....:)


Masak lemak ikan ARA...

CIKMA : Macam mana???nampak sedap tak???.........:)...

Jumaat, 10 Disember 2010

Triffle


Aha!!!....cantik tak..setelah di edit bagai...hehehe..nampak sedap tak???camne???meleleh air liur tengok???ngee....benda lah ko merepek ni Cikma oiii....:)

Percubaan pertama..dah lama nak buat..tapi cuti sekolah nilah baru berkesempatan..senang jugak buatnya..maybe tak seterrer blogger masakan yang lain...janji ada rasa Triffle pun dah kira ok...betui tak???

Resipi...Cikma CNP dari blog kakakku ni ajelah ekk..yang dah lama sangat tak update blog tu..bercuti kot gamaknya...rindu arr ngan Kak Min..hehe...ngada-ngada je aku ni..hehe....

Bahan-bahan :

1 biji kek gulung ( sebarang perisa )
1 botol kecil jem ( sebarang perisa )
3 sudu besar tepung kastard
3 sudu besar gula
2 1/3 cawan air
2/3 cawan susu cair
1/2 kotak ( 1 liter ) whipped cream atau
Spray whipped cream
1 tin fruit cocktail
1 tin sliced peach
1 paket ceri

Cara-caranya :

1.   Ratakan jem pada dasar bekas kaca.
2.   Potong kek gulung setebal 1 cm , susun di atas permukaan jem. Pastikan tiada lubang diantara kek.
3.   Campurkan sirap cocktail dengan air dan sudukan ke atas kek sehingga kek lembap.
4.   Campurkan tepung kastard, gula, air dan susu cair di dalam periuk dan kacau di atas api kecil tanpa henti.
      Setelah likat tutup api.
5.   Tuangkan kastard yang masih panas ke atas kek.
6.   Taburkan fruit cocktail.
7.   Sejukkan di dalam peti ais.
8.   Untuk menghidang, putarkan whipped cream menggunakan pemutar kek sehingga kental seperti icing. 
      Ratakan sehingga menutupi fruit cocktail.
9.   Untuk lebih senang, gunakan sahaja ready made whpiped cream. Spray di atas fruit cocktail.
10. Hiaskan dengan peach dan ceri.
11. Triffle mesti disimpan di dalam peti ais. Apabila nak hidang baru keluarkan.


CIKMA : Tambah syrup coklat atas whipped cream...yummy!!!!!

Khamis, 9 Disember 2010

Baru dapat balas award..


Baru dapat balas award yang di berikan oleh KAK AEINI ni...sori banyak2 lah kak...saya ada prob dengan my blog...tak boleh nak update dalam 2,3 menjak ni..so, ni tengah boleh nak update...memang kena amik award ni...hehe...jangan marah ekk kak....

Rasa aritu Cikma ada dapat award ni...dan ada soalan kan...boleh jelah ye Cikma CNP jer...tak pe kan kak???hehe....

Nickname untuk tuan empunya blog :
mata-hati-jiwaku...tapi duk selalu sebut tuk diri sendiri..CIKMA jer...:)

Ucapan untuk yang memberi award :
Thanks so much kak Aeini...muah2.....terharu ni...hehe

6 fav artist / singer / group
sapo ekk???aduhai....emmm
1) Linkin Park
2) Micheal Jackson
3) Jamal Abdillah
4) Maher Zain
5) Hugh Jackman 
6) Johnny Deep


CIKMA : Bila dapat award daripada para blogger teringat dialog seniwati Azean Irdawaty...LIHATLAH DUNIA!!!!huhu........

MAHA 2010

Salam dan sejahtera...masih menggunakan Google Chrome...nampak macam ok..try upload gambo...pun dah boleh...harap takde kesilapan teknikal lagi...letih betui semalam...pening kepala otak ni berfikir apakah punca yang sebenar-benarnya...lastly..aku maleh nak pikir..kalau lah aku dapat update blog setiap hari tu maknanya dah takde lah problem..andai kata dalam tempoh 3,4 hari aku tak update blog...paham-paham sendiri lah...:)

Semalam duk bercerita pasal aku sempat pergi ke I-CITY minggu sudah..kali ni..aku nak share mengenai kesempatan aku dapat pergi ke MAHA 2010...ala pameran Malaysian Agriculture Horticulture and Agrotourism  yang dorang buat kat MAEPS, Serdang...pameran mengenai pertanian, produk paling besar di Asia Tenggara...2 tahun lepas aku dapat pergi (kali pertama) dan kali ke-2 pameran ni jugak aku dapat pergi sebab memang dah dalam list aku dan famili (terutama MAK) yang memang suka pergi pameran macam ni....

Seronok sebenarnya MAHA 2010 ni..rugi betui sapa yang tak pergi...macam-macam ada...bagi aku pameran ni bukan sahaja untuk kita mendapat ilmu pengetahuan dan seterusnya mengenali dunia pertanian amnya..tapi kita dapat melihat hasil usaha anak-anak tempatan dalam menghasilkan produk buatan MALAYSIA...berbangga jugak aku bila tengok hasil produk mereka yang setaraf dengan produk buatan luar negara....

Cuma bila di pikirkan balik...produk-produk mereka ini sebenarnya jarang di dapati di tempat-tempat terbuka khususnya di pasaraya besar...kenapa ekk???korang rasa kenapa??..adakah kerana kurang promosi atau produk kita ni (terutama industri makanan halal) kurang di dedahkan oleh pihak-pihak tertentu???bila tanya pengusaha2 produk tu..jawapan mereka ada benarnya...di anaktirikan...emm...macam mana tu ekk???dalam negara sendiri pulak tu...tepuk dada...tanyalah diri...orait....so, layan ekk gambar-gambar yang sempat aku ambil di MAHA 2010 ......:)

Yang ni namanya buah MARKISA...sedap wei..1 st time rasa...




Yan ni..ASAM KELUBI...



Promo produk negeri sendiri...Perak Best!!!









CIKMA : Suka pergi HALL D..kat situ macam-macam produk makanan yang dihasilkan oleh pengusaha-pengusaha terutamanya Bumiputera....setiap kali singgah gerai dorang..mesti bagi kiteorang rasa...daripada lapar dan haus terus jadi kenyan giler...test semua makanan dan minuman!!!hehe...free kan...:)

Rabu, 8 Disember 2010

Blink-blink City

Hah!!! 2 entri sekaligus....ni namanya nak lepas gian...haha...gelak lah ekk Cikma...karang problem tu datang balik..baru nangis tak berlagu...hehe...yelah..tengah boleh nak update blog menggunakan Google Chrome ni...apa lagi...tulis entri baru je lah kan...:)

Minggu lepas..aku dapat jalan-jalan cari angin kat KL...ler...KL...ko dah takde tempat lain ke nak pergi jenjalan!!!hehe...bukan apa wei...memang itulah plan aku time cuti ni...bukanlah bandar KL tu aku pegi..tapi pinggiran KL jer...sipi-sipi dari KL...kira oklah tu kan...aku dan famili pergi tengok si kecil kesayangan kami..si AMALIN...OPAH dan EMBAH dah rindu benor nak jumpa AMALIN..time cuti nilah dapat jenguk si kecil tu...sambil-sambil jenguk...sambil-sambil jenjalan...ok kan.....

Hari yang sama aku sampai ke rumah ALONG...malam tu Along, aku dan my bro pergi ke bandar liplap liplap..hehe...saje jer aku buat nama bandar sendiri...hehe...I-CITY lah..yang dekat seksyen 7, Shah Alam tu...rasanya aku nilah yang paling ketinggalan dalam bab-bab pergi jenjalan...orang lain rasanya dah lama pergi ke I-CITY tu...mungkin dah 2,3 kali pergi...Cikma???haha..baru rasa nak jejak kaki ke situ..at least..dah pergilah kan...tak lah rasa jakun kalau tengok gambar-gambar orang yang dah lama pergi ke I-CITY... hehe....

So, layan lah kejap gambo-gambo yang sempat aku snap malam tu...kamera???biasa2 jer...nak beli yang jenis DSLR tu...lain tahun ekk...tengah kumpul duit ni...hehe


Tengah nak krismas ni dorang buat pokok ni....comei2...


With Along....

Konon ala model lah tu!!!ngee...

Gaya macho daripada Along dan Syam





Sempat makan aiskrim...yummy!!!




CIKMA : Hampir 6 jam nak upload gambar..sebab apa???google chrome buat hal...tak boleh nak uplaod..guna mozilla pun sama..cam hampeh jer...try lagi sekali..akhirnya boleh upload...kena banyak2 bersabar aku hari ni...kalau tak..emmm..tak taulah....




Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails