IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Selasa, 31 Ogos 2010

Pada 53 tahun...

Pada 53 tahun....

Menapak dalam kesamaran...
Sebuah sketsa hidup
Menjadi saksi berpaksikan jiwa
Kerana ingin menatap sebuah hamparan putih

Pada 53 tahun....

Kecamuk rasa ini..
Membelah singnifikasi diri..
Jatikah aku...jika rasa itu bukan rasa ku...
Terletak di atas kehendak takdir..
Memapah bumi yang ketandusan...
Tiada yang lain untuk di hamparkan..
Kerana ssesungguhnya perjuangan tiada penghujung...

Pada 53 tahun...

Berbanggakah aku...melihat hamparan putih itu berkelodak..
Menambah rasa sakit di hati...bila tiada pegangan dan jati diri..
Berbanggakah aku..melihat tiada yang menghargai hamparan itu...
Sedangkan anasir tersenyum sumbing..melihat hamparan tiada harga lagi...
Berjiwakah aku..lantaran tiada yang simpati...
Berjiwakah aku...jika tiada rasa bangga dalam hati...
Haruskah di lenyapkan sebuah perjuangan....
Kerana tiada yang ingin menongkah arus perjuangan itu sendiri...

Pada 53 tahun...

Tiada dapat yang kita mampu lakukan...
Hanya doa dan harapan...
Agar hamparan putih itu berharga kembali
Menakluki persada dunia...
Menebus kehampaan lampau...
Untuk menjadikan satu perjuangan itu..
Kekal terpahat dalam ingatan........

Nukilan : Hamparan hati...@CIKMA 2010

Kepada semua warga Malaysia..SELAMAT MENYAMBUT HARI KEBANGSAAN YANG KE-53 TAHUN..semoga kita menghargai perjuangan pejuang-pejuang masa lampau..memerah keringat dan semangat untuk mencapai kemerdekaan.............................MERDEKA!!!MERDEKA!!!MERDEKA!!!!


CIKMA : Ada tak sajak tu ala-ala macam sasterawan ..ahaks!!saja try buat sajak sendiri..ok lah tu kan!!!

Ahad, 29 Ogos 2010

KOLANG KALING

Adeh..penat sudah..selamat jugak Cikma sampai ke KL..3 hari di kampung rasa sangat cepat masa berlalu..puaslah jugak duduk di DIAMOND BAY, walaupun hakikatnya memang malas sangat nak balik Pandan Indah..hehe..tak pe..hari Jumaat ni balik lagi ke sana..sambut Raya pulak..hadui...tak sabar pulak nak kembali ke sana!!!!...

Entah macam mana...bila tengah drive tadi tetiba teringatkan sejenis manisan yang dah lama aku tak rasa...dan selalunya nak dekat-dekat Hari Raya ni banyak benda ni di dapati di pasar-pasar basah...BUAH KABUNG..rasa-rasanya ramai yang tahu buah ni..ada yang panggil BUAH BELULUK, BUAH KANTOR dan jugak BUAH NAU..

Dulu bila tiap kali bulan puasa, ABAH akan cari buah kabung ni dekat pasar..selalunya dalam 2 minggu sebelum raya ABAH akan ke pasar cari buah ni..kalau sekali beli ada dalam 3,4 kilo..banyak kan...sebab memang kami suka makan buah kabung ni...dulu aku tak tau nama buah ni...kami panggil buah kabung ni KOLANG KALING...derr..aku ni kan keturunan Jawa Peranakan...jadinya ABAH ajar aku panggil buah ni dengan nama tu...bila aku bagitau pada kengkawan yang datang dan rasa buah kabung ni..aku akan cakap KOLANG KALING...dengar jer perkataan tu..diorang semua gelak!!!kelakor ker???mungkin lah kot..tapi itulah yang orang JAWA sebut untuk buah kabung ni....bila aku dah besar sikit..baru aku tau yang nama sebenar KOLANG KALING  ni adalah BUAH KABUNG......

Yang tukang buat manisan KOLANG KALING ni of course ler MAK aku...mula-mula MAK akan buang punat dekat buah kabung tu..tak ingat ler sebab apa buang punat buah tu...pastu MAK akan cuci bersih-bersih buah kabung tu...dan kemudian mak akan rebus buah tu sampai empuk...MAK kemudian akan buat air gula merah ( masuk daun pandan jugak bagi wangi )...dah buat baru MAK masukkan buah kabung tu dalam bekas dan masukkan gula merah tadi...MAK akan letak dalam peti ais dan biarkan buah kabung tu sebati dengan air gula merah tadi...lebih kurang seminggu jugaklah nak bagi buah kabung tu sebati dengan air gula merah tu...selalu bila Raya Pertama tu dah memang jadi manisan KOLANG KALING ni...merah jer buah kabung tu sebab dah serap dengan gula merah tadi...memang sedap di makan waktu  tengah panas terk..nyaman jer masuk mulut...:)

Rasanya dah lama betul MAK tak buat manisan KOLANG KALING ni..yelah..benda ni manis..ABAH dah tak boleh makan sebab dah ada kilang gula dalam badan..tu sebab dah lama KOLANG KALING ni dah tak ada kat rumah kami..dulu tiap-tiap tahun buat..siap saudara-mara dan jiran-jiran suka dan bawak balik ke rumah..MAK buat memang sedap dan menjadi lah manisan ni..sebab air gula merah nya likat dan warna merah nya sangat menarik...ada sesetengah orang buat macam tak berapa jadi aku tengok..air gulanya cair dan buahnya tak empuk...ada keras dan warna tak menarik...MAK ada cakap nak buat KOLANG KALING ni kena pilih buah kabung yang muda..jangan tua sebab keras..kalau yang muda tu jangan terlalu masak sangat..nanti bila buat manisan jadi lembik..sukatan air gula jugak kena sama dengan kuantiti buah kabung tu jugak...emmm...kalau aku buat comfirm tak jadi..hehe..MAK jugak yang terrer buat!!!..:)...

Nak tau apa sebenarnya buah kabung ni pergi je KAT SINI ....cuma Cikma letak lah jugak gambar buah kabung ni dalam entri...mana tau kalau-kalau lepas ni nak makan KOLANG KALING..boleh buat sendiri...

Pokok buah Kabung

Buah Kabung (belum di buang kulit)

Buah Kabung (yang telah di buang kulit)

Gambar ihsan pakcik GOOGLE...:)

CIKMA : Buah kabung ni sesuai di masukkan dalam ABC, Cendol atau Lai Chi Kang....sedap seh!!!

Sabtu, 28 Ogos 2010

Tomyam ayam dan sambal goreng tempe ikan bilis

Menu berbuka semalam..baru dapat masuk entri hari ni...ok kan...masak tomyam ayam dan sambal goreng tempe dan ikan bilis...masak sama-sama dengan MAK..berbuka semalam just makan tomyam dengan bihun dan mee sahaja...maleh nak makan nasi..konon diet kan..hehe...sahur je makan nasi...Cikma kena kontrol makan jugak ni..sebab nak sihat...selain dah banyak kali janji dengan MAK dan ABAH nak kurus...dari zaman sekolah sampai sekarang badan still gak macam tu...naik senang..turun ya amat susahnya.....emmm

Semalam masak satu periuk tomyam..hari ni tak payah masak lauk dah..tomyam ayam dan sambal goreng tempe tu ada lagi..cuma Cikma hari ni nak menjengah Bazaar Ramadan hanya sekadar nak cuci-cuci mata jer...sekali jer pergi dalam 2 minggu sudah...best wei Bazaar Ramadan kat DIAMOND BAY ni..harga still berpatutan...semalam pergi ke bandar pun tengok dekat Dataran Menara Condong tu dah buka khemah-khemah orang berniaga...tengok dah ada penjual yang dah mula beroperasi...selalunya khemah-khemah ni akan di buka sampai ke malam raya...masa malam raya tu ada peniaga yang jual barangan diorang secara lelong...aku comfirm pergi sana every year...macam biasa tak sah rasanya kalau tak menjengah ke Dataran Menara Condong tu...hehe.......

Merepek sekejap lah pulak aku...layan ekk gambar yang sempat aku snap lepas masak semalam....:)


TOMYAM AYAM


Sambal goreng tempe ikan bilis

CIKMA : Walaupun masak...wajib beli lauk ikan patin masak asam tempoyak....hehe..syok giler makan!!!

Jumaat, 27 Ogos 2010

NUZUL AL-QURAN 1431 H


Maaf, lambat update blog...sibuk dan sibuk...maklumlah duduk dekat kampung ni macam-macam nak di buatnya..di tambah bila MAK akan mintak pergi sana..pergi sini...beli itu..beli ini...emm...aku layankan jer MAK..bila lagi kan nak berbakti pada MAK tersayang!!!

Hari ni..cuti..NUZUL AL-QURAN..kebanyakkan negeri di Malaysia ni cuti..ada jugak yang tak cuti...ramai yang gunakan kesempatan cuti ni untuk membeli belah sempena nak sambut Raya...sampai lupa apa dia hari NUZUL AL-QURAN...

Cikma nak kongsi sikit apa yang di maksudkan dengan NUZUL AL-QURAN ni...NUZUL AL-QURAN adalah hari di mana turunnya AL-QURAN kepada Nabi Muhammad SAW..dari ayat pertama sehingga lengkap kitab AL-QURAN...AL-QURAN diturunkan pada malam Jumaat 17 Ramadan iaitu pada tahun ke-41 keputeraan RASULLULAH SAW..

NUZUL...ditakrifkan sebagai beerti turun atau berpindah dari atas ke bawah...turunnya AL-QURAN kepada Nabi Muhammad SAW adalah merupakan mukjizat terbesar yang di turunkan oleh ALLAH SWT kepada BAGINDA ..dan ianya memberi makna yang sangat besar kepada umat ISLAM khususnya kerana AL-QURAN merupakan kitab paling lengkap dan sempurna daripada kitab-kitab sebelumnya..

Ayat pertama yang di turunkan oleh ALLAH SWT kepada Rasullullah SAW adalah surah AL-ALAQ (AYAT 1-5) semasa Baginda beribadat di GUA HIRA..dan seterusnya turunnya ayat-ayat AL-QURAN yang lain melalui proses secara berperingkat-peringkat sehingga AL-QURAN lengkap sepenuhnya selama hampir 23 tahun sepanjang hayat Rasullullah SAW.....

Terlalu banyak keistimewaan AL-QURAN..rugi sangat-sangat kepada mereka yang tidak tahu membaca AL-QURAN dan tidak mengamalkannya...Wallhualam....moga-moga kita dapat menghayati hari NUZUL AL-QURAN ini dengan penuh keberkatan......

CIKMA : Khatam Al-Quran umur 13 tahun...

Khamis, 26 Ogos 2010

Syoknyer...hometown...

Alhamdulillah..Cikma selamat sampai ke DIAMOND BAY dalam pukul 6.00 petang tadi..kalau ikutkan dalam pukul 2.00 petang dah bertolak, tapi sebab menyinggah sekejap kat Giant Meru tu yang lambat sampai...sempat membeli belah u'alls..hehe...apa yang Cikma beli..tunggu...suprise sikit...suprise yang buat aku senyum sepanjang minggu ni...tunggu...........

Bila balik hometown sendiri ni..secara automatiknya..segala penat, letih, stress, problem semua hilang...betul tak??rasa damai dan tenang jer..tengok wajah MAK dan ABAH..buat rasa diri ni bahagia..tak rasa sunyi dan bosan...seronok memanjang..kalau nak balik tu..dah tak menyempat nak balik...macam tadi..keluar awal dari sekolah..hehe...aku memang dah takde kelas waktu akhir...buku ringkasan mengajar pun dah settle tulis..apa lagi nak tunggu kan..cabut awal lah aku...muka jangan cakaplah..ceria meria u'lls...haha....

Tapi...kalau nak balik ke K.L...emm malas sungguh rasa...nak packing pun lambat-lambat...siap postponed balik pukul berapa..kejap pagi..kejap tengahari..last-last petang baru nak bertolak...kalau boleh nak lepas subuh baru nak gerak balik K.L...hehe...melampau ler pulak..karang tak sempat datang sekolah....ngeee...

Itulah penangan hometown..yelah...tempat jauh lagi di kenang kan...inikan pulak tempat sendiri..jadi kepada sesiapa yang dah lupa asal usul tu dan jugak buat-buat lupa kat MAK AYAH kita di kampung...korang memang rugi giler.....dan sengal!!!!baik campak jer ke laut kepada golongan-golongan lupa daratan ni......


CIKMA : Memulakan misi esok...meredah kesesakan bandar TELUK INTAN untuk menyoping kan diri...hehe....

Rabu, 25 Ogos 2010

Rugi nyer....

Semalam...syok wei berbuka puasa dekat Bukit Jalil Golf and Country Resort..with my housemate n sorang lagi rakan sejawat serta kakitangan 3 Satria's Sdn. Bhd..actually aku and friends di ajak berbuka puasa oleh Pengarah Urusan syarikat ni sebab kami yang ajar budak-budak tuisyen kat company ni..lagipun sepanjang mengajar tuisyen kat tempat tu tak pernah sekali pun jumpa beliau ni...so, orang dah nak belanja kan...apa lagi rezeki janganlah di tolak...save budget!!!

Aku nak ucapkan terima kasih bebanyak lah pada beliau sebab sudi ajak kami ni..mula-mula tu segan jugak..tapi dah lama-lama tu oklah...bila dah tengok makanan yang sedap-sedap depan mata...dah tak kisah malu dan segan...belasah beb makan..tapi taklah sampai gelojoh dan jakun tengok makanan kan...tengok prize buffet tu..boleh tahan gak lah..per head dalam RM49++...aku makan selagi mau...lupakan sekejap rejim diet aku semalam..hehe....

Semalam jugak...hadui...rasa rugi sesangat ni..sampai sekarang terasa sangat ruginya..bukan sebab tak boleh nak makan banyak (full giler perut...ada jugak yang aku tak merasa)..tapi sebab aku terkantoi puasa aku...dah aku ponteng sehari..ponteng ker???aku pun tak tau camne nak explain...semalam lepas balik sekolah..macam biasa aku akan mandi dan bersihkan diri sebelum aku solat atau buat apa-apa yang patut...masuk bilik air..aku tepuk dahi..derrr...aku period lah pulak...tak sedar pun..tapi tengok just tanda dia je...so, aku decide uintuk bukak pose...terus jer redah peti ais...meneguk air ais u all's...satu botol habis...letih dan penat sangat semalam sebab aku kena jadi EMCEE untuk pertandingan bulan panita Muzik bagi tahun 1...

Tapi sambil-sambil meneguk air tu...aku terpikit jugak...betui ke aku ni period???memang kalau ikut tarikh..aku dah lewat 2 hari..tapi yang memusykilkan aku sebab aku takde tanda-tanda nak period sebelum ni..sebab aku kalau datang bulan aku akan rasa sakit kat bawah perut, breast membengkak dan sakit pinggang...kenkadang kaki aku pun kejang..tapi semua tu takde...pelik lah pulak...selain tu aku kalau period memang akan lewat seminggu dari tarikh yang sepatutnya...

So, aku pun pakai lah jugak modes...petang sebelum pergi berbuka semalam aku mandi..check...takdelah pulak..aku cakap..tak pe...tunggu pulak malam...kalau ada...betul lah aku period..kalau tak de...sah-sah aku dah terponteng sehari berpuasa...

Malam tadi lepas balik berbuka..check lagi sekali..comfirm takde..hadui...memang sah aku belum datang period..aku pun terus mandi wajib (sebab rasa was-was jugak kan) dan terus niat puasa...hari ni aku check jugak kalau-kalau ada..emm..memang sah aku belum datang period....adeh2...rugi nyer rasa dah terponteng puasa sehari...kalau tak..puasa aku still penuh kan..........:)


CIKMA : Hari ni puasa ok!!!harap-harap penuh sampai Maghrib nanti....:)...and sorry takde gambar time berbuka puasa semalam....segan ler nak bawak kamera...hehe...

Selasa, 24 Ogos 2010

Tak Sabar...:)

Cikma sebenarnya dah tak sabar nak tunggu hari KHAMIS ni...walaupun tinggal dua hari je lagi...rasa macam 2 tahun lamanya....

Selain dah tak sabar nak balik kampung...ada perkara lain yang buat aku memang tak sabar nak tunggu hari KHAMIS ni..hehe...memang sejak dua menjak ni senyum je memanjang...orang keliling tak perasan sangat..tapi kalau aku duduk sengsorang..mesti aku tersenyum je..tak sabar betui nak tunggu...cepatlah hari KHAMIS ni....:)......


CIKMA : Cuti hujung minggu yang sedikit panjang..nak buat apa ekk???emm...beli barang buat biskut lah...:)

Isnin, 23 Ogos 2010

Bila RAMADAN tiba....

Bila RAMADAN tiba....

Ramai orang berpusu-pusu ke Bazzar Ramadan...kalau tak jejak kaki ke sana..rasanya tak sah...bukan nak beli sangat juadah makanan..tapi nak merasai mood orang yang membeli dan bersesak-sesak nak ke Bazzar Ramadan...makanan..macam-macam jenis..masa nilah nak rasa pelbagai jenis masakan dan kuih-muih tradisional yang jarang kita dapat waktu hari-hari biasa..minuman pun sama...macam-macam nama yang di berikan..pelbagai warna dan pilihan yang boleh kita beli...tu belum lagi lauk-pauk yang bermacam jenis..sampai pening nak pilih yang mana satu.......


Bila RAMADAN tiba....

Masjid dan surau penuh dengan orang-orang yang nak buat solat sunat Tarawih...berduyun-duyun datang..kalau hari pertama tu memang penuh surau dan masjid..kengkadang sampai tak cukup tempat..budak-budak pun sibuk nak menyelit sama..kenkadang tu hangin jugak..bukannya nak solat Tarawih sangat depa tu..diorang lebihkan main sama kengkawan..pastu lepas solat Tarawih tu kan ada makan-makan..masa tu ramai lah bebudak tu sibuk jugak nak mengambil makanan...masuk minggu ke-3 dan 4..emm adalah 2,3 saf jer yang penuh..yang lain..yang ado jer...aku pun sama gak..kenkadang pergi..kengkadang tak...emm..bila lah nak penuh solat sunat Tarawih ni Cikma oiii.........:)...tepuk dada..tanya iman ekk....


Bila RAMADAN tiba....

Sales sana sini..ni yang kaum Hawa suka bebenor ni....dekat televisyen dan di war-warkan..sebelum bulan RAMADAN semua dah buat jualan murah..berlumba-lumba shopping complex buat sales...20%, 30%, 50% sampai lah 80%..mana lah mata ni duk melilau pergi ke pusat beli-belah..tu belum kalau ada bukak booth atau khemah lagi...yang ni dalam seminggu sebelum raya baru banyak di buka..masa tu...memang memborong sakan...dah nama nya nak Raya kan..semua benda nak di beli..masa nilah budget over the limit...termasuklah Cikma...hehe..tapi yang memborong membeli sakan ni semua untuk famili..kengkadang untuk diri sendiri tu takde lah sangat..ala kadar jer...tapi kami nak advise ler sikit pada mereka yang suka bershopping ni...kena beringat..takut nanti lepas Raya...fulus tinggal bau jer dalam poket tu...:)


Bila RAMADAN tiba...

Program di televisyen lebih banyak menayangkan program yang berbentuk keagamaan...ada jugak yang bersaing memilih program yang terbaik untuk stesen mereka...rancangan berbentuk masakan juga berlambak-lambak di tayangkan..dari lauk-pauk ke pelbagai biskut raya semua ada...kengkadang boleh jugak menipis pahala puasa ni..sebab terliur tengok masakan yang di hidangkan..drama-drama berkisar kekeluargaan dan keagamaan jugak banyak di pertontonkan..jujurnya..aku lebih suka drama bercorak begini...sangat menginsafi dan dapat mengambil iktibar dari apa yang di tayangkan....



Bila RAMADAN tiba...

CIKMA rasa tenang sangat..walaupun kengkadang mood aku ni berubah-ubah...rasa macam ada satu suasana yang tak boleh di gambarkan dengan perasaan dan hati...suka sangat dengan keadaan macam ni..kalau lah setiap bulan adalah bulan RAMADAN...kan best!!!dan aku cukup bertuah bila di lahirkan sebagai UMAT ISLAM.......


CIKMA : Bila RAMADAN tiba...sayu juga hati bila teringatkan mereka yang pergi meninggalkan kita...AL-FATIHAH kepada mereka..semoga roh mereka di cucuri rahmat ALLAH SWT...

Sabtu, 21 Ogos 2010

AMALIN - SEBULAN

AMALIN...dah lama tak bercerita pasal si kecil kesayangan aku ni...bukan tak ingat..tapi Alhamdulillah..AMALIN dah sedikit baik dari sebelumnya...dah boleh bukak mata, dah boleh bergerak-gerak...berat badan dah naik sikit...saluran makanan dia takde apa-apa masalah...cuma dia masih minum ikut tiub dah bernafas pakai bantuan tiub pernafasan.......

Hari Khamis lepas dia dihantar ke IJN...untuk pemeriksaan jantung dia pulak...doktor masih jalankan beberapa pemeriksaan sebelum ke langkah seterusnya...mungkin kalau pembedahan pun mereka akan betulkan dulu salur jantung dia...yang tentang lubang pada jantung tu mungkin bila dia besar sikit....harap AMALIN takde apa-apa....

KAK LONG bagitau dia dah banyak bergerak sekarang...mata asyik terbukak jer...bulat sangat mata dia..comel...geram je tengok...:)...tangan dia pun dah tak boleh nak diam...bergerak-gerak..sampai nurse terpaksa bedung tangan dia sebab terlalu aktif...nampak AMALIN macam tak sakit kan...ramai yang tengok gambar dan wajah dia pun cakap AMALIN macam bayi-bayi normal yang lain...tapi hakikatnya...AMALIN tengah sakit....mungkin semangat orang-orang yang rapat dan kasih pada AMALIN yang buat dia rasa sangat selesa dan sihat....MAK NGAH harap yang AMALIN akan sentiasa dan bertambah sihat...agar cepat keluar hospital..boleh jumpa EMBAH dan OPAH...saudara mara dan semua yang sayang AMALIN......

Kejap jugak masa berlalu..hari ni AMALIN genap SEBULAN...semoga panjang umur anak MAK NGAH sorang ni....sentiasa comel dan sentiasa tabah dan bersemangat...MAK NGAH SAYANG AMALIN SANGAT-SANGAT!!!....

KHAS untuk tatapan para blogger...wajah AMALIN....sebagai TANDA kasih dan sayang aku pada dia.....:)

NUR MAWADDAH AMALIN BT. BADRUL AMIN
.......(usia : 3 minggu)

....(usia : 2 hari) di PPUM

....(usia : hampir 2 minggu)

....(usia : hampir 3 minggu)


...(usia : hampir sebulan)...

CIKMA : Kepada para blogger..doakan kesejahteraan dan kesihatan si kecil ku ini...NUR MAWADDAH AMALIN BT. BADRUL AMIN............

Jumaat, 20 Ogos 2010

Ikan Masak Asam Rebus

Resepi masakan ni aku buat semalam..baru masuk entri hari ni..hari ni tak masak..pergi Bazzar Ramadan..tak pernah pergi lagi ni...baru nak jejakkan kaki ke sana..

Lama sebenarnya tak masak lauk ni..bila puasa ni baru berkesempatan nak buat..senang jer...nilah antara resipi lauk yang paling awal aku belajar daripada MAK...sebab mudah...campak-campak jer....


Bahan-bahan :

2 ekor ikan (ikan apa-apa pun boleh..janji ikan!!!)
3 biji bawang merah
2 biji cili masak
4 biji cili api
1 batang serai ( di titik )
4 keping asam gelugor
sedikit kunyit
garam secukupnya
air
tomato dan bendi

Cara-cara :

1) Kisar bawang merah, cili merah dan cili burung
2) Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama serai, asam keping, kunyit dan air.
3) Biarkan bahan mendidih...kemudian masukkan ikan.
4) Masukkan tomato dan bendi serta garam secukupnya..Selamat Mencuba...

Ikan Masak Asam Rebus

CIKMA : Kalau ada daun kesum atau bunga kantan boleh masuk dalam masakan ni...lagi power lah sedapnya......

Khamis, 19 Ogos 2010

Nostalgia Kad Hari Raya...PART 2

Sambung-sambung cerita kad Hari Raya.........
Sekarang ni Kad Raya dah macam mati segan hidup tak mahu...tak ramai pun yang nak menghantar kad-kad Raya..adapun segelintir jer...termasuk lah aku ni..dah dekat 2 tahun tak beli kad Raya...last sekali masa tahun 2008..bagi kat MAK dan ABAH..kengkawan pun bagi jer sms dan mms...forward jer mana-mana sms yang menarik.....

Sekarang ni pun dah ada muka buku, ruang saya, bunyi anak burung, dan sebagainya..senang jer hantar melalui laman sensawang ni...tanda je nama kat semua orang..pastu klik hantar..tak payah susah-susah menghantar kad dan sms bagai...tak payah buang duit pun..(bayar internet jah!!)...mudah dan ringkas..aku pun sekarang jarang dapat sms dan mms tak kira lah sambut Ramadan atau hari-hari istimewa yang lain.....


Dalam-dalam banyak kad Raya jugak...aku suka design ala-ala kartun dan lawak..syok membaca pesanan dari ilustrasi gambar kartun tu...aku jugak suka design yang ada kubah masjid dalam pelbagai variasi...tenang jer tengok....kad Hari Raya jugak di datangkan dalam bentuk sama ada segiempat, bulat, bentuk hati, segitiga dan ada jugak bentuk wang ringgit....kreatif sesangat...lepas tu pulak kad Hari Raya ni pun boleh di hantar pada orang-orang tertentu macam kad untuk AYAHANDA DAN BONDA, CIKGU, SAHABAT, dan tak lupa jugak KEKASIH, TUNANGAN, dan SUAMI ISTERI...NENDA pun ada.....


Itu antara nostalgia Kad Hari Raya..dulu ada sesetengah daripada kita gantung kad Raya atau tampal dekat dinding..sekarang cuba kita tengok masa raya nanti...ada tak lagi yang buat camtu dekat rumah diorang....


CIKMA : Teringin benar dapat kad Hari Raya yang ada bunyi-bunyi..siap ada lampu lip lap bagai...pastu kat depan tu tulis...KEPADA KEKASIH KU....haha...derrr...merepek lagi.....:)

Nostalgia Kad Hari Raya...PART 1

Rasa macam baru 2,3 hari kita berpuasa..alih-alih dah 9 hari kan kita berpuasa...cepatnya...memang masa takkan menunggu kita..dan semakin cepat jugaklah aku ni tua...der...tua ke???hehe..tak tua..tapi matured...gitu..

Hari rasa tetiba nak cerita pasal Kad Hari Raya..lama betul kan dah tak keluar cerita kad Hari Raya ni...kalau di ikutkan setiap kali Hari Raya, mesti berlambak kad Raya di hantar ke pejabat pos..sampai tak menang tangan para pekerja nak membahagikan kad Raya tu mengikut negeri...itu belum di luar negeri jugak..pastu berkoyan-koyan kad Raya jugak terpaksa di hantar oleh posmen ke penerima kad...


Dulu tak silap akulah..start sekolah rendah aku dah hantar kad Hari Raya ni...tapi masa tu dengan kengkawan sekolah lah...bagi pada kawan-kawan rapat...seronok dapat kad Raya...lebih-lebih lagi kalau ramai kawan yang balas kad Raya tu...pantun yang aku ingat sampai sekarang lah kalau tiap kali tulis dalam kad Raya tu...PECAH KACA..PECAH GELAS..SUDAH BACA..HARAP BALAS...derr...kelakor tak hingat!!!mesti arr kalau dapat pantun tu kena balas kan!!!hehe...dapat pualak balasan kad Raya tu berkeping-keping..siap kira tu berapa kad Hari Raya yang aku dapat....nostalgia2....

Sampai sekolah menengah..kiriman kad Raya masih aku terima dan jugak aku bagi pada kengkawan...time ni up sikit lah..bagi pulak kat saudara-mara espicially yang rapat-rapat dengan aku..dah tau pos sendiri kan dekat pejabat pos...setem..hehe..ABAH tolong belikan....berapa keping ...tengok keadaan berapa kad Hari Raya aku bagi...pastu senyum kembang sampai telinga bila dapat kad Raya daripada posmen...kira macam ada peminat lah nak bagi-bagi kad Raya bagai...padahal dari sedara mara je..ada sesetengah kawan-kawan aku yang bagi kad Raya pada artis yang mereka suka..dapat jugak balasan..tapi biasalah..bukan tulisan tangan diaorang pun..mungkin PA artis tu je yang tulis....janji kengkawan aku bangga dapat kad Raya artis..aku...tak pernah dan tak ingin pulak mengabiskan duit nak beli kad Raya pada artis-artis ni...emm...

Time masuk belajar kat Uitm..masih lagi berhantar kad Raya pada kengkawan...cari pulak alamat-alamat diorang..almaklumlah masa tu dah masing-masing bawa haluan...belajar kat tempat yang berbeza..tapi still contact each other..tapi masa tu aku fokuskan pada kawan-kawan rapat, saudara mara dan yang terutama pada FAMILI aku...hehe..first time tulis kad Raya pada ABAH dan MAK..kelakar ada, malu pun ada..konon-konon anak mereka ni jauh di perantauan...padahal sekangkang kera jer pun..bukan nyer jauh sangat SHAH ALAM dengan TELUK INTAN...tapi sebab mood Hari Raya dan benda wajib di buat setiap kali nak sambut Raya adalah memberi kad Hari Raya (berapa banyak Raya daaa....)..aku pun tulis dan hantar kad Raya pada ABAH dan MAK.........

Masa masuk maktab...dah kurang sikit bagi kad Raya..aku bagi pada MAK dan ABAH serta adik-adik aku jer..yang lain tu..pakai SMS je..masa dah berlalu..kurang sikit penggunaan Kad Raya...dah teknologi baru...pakai telefon jer nak wish Selamat Hari Raya...pelbagai sms dari kelakar dan serius boleh kita terima....

CIKMA : Continue in PART 2....

Rabu, 18 Ogos 2010

RAPUH

RAPUH - BY OPICK




MAK suka benar lagu ni...siap suruh cari lagi ni dalam internet..dia dengar lagu ni masa dia tengok satu drama yang di tayangkan kat TV1..tajuk drama tu 'NUR FANSURI'..syok jugak citer dia..selalunya bulan Ramadan ni selalu diorang tayangkan drama-drama yang lebih menjurus ke arah keagamaan...seronok jugak melayan nya..so..enjoy this song....

CIKMA : Meski ku rapuh dalam langkah...kadang tak setia kepadaMu... namun cinta dalam jiwa hanyalah padaMu...

Selasa, 17 Ogos 2010

Menu hari ini...Ayam Masak Cili Berkicap

Hari ke-7 berpuasa..cepat sangat masa berlalu...dah seminggu kan....hari ni tak rasa penat sangat..sejak pagi cuaca mendung...sampai tengahari hujan dah mula turun..Cikma macam biasa...walaupun tak penat..aktiviti petang yang wajib di buat adalah tidur....syok giler!!!!

Aku hari ni berbuka puasa sensorang...housemate cakap dia buka puasa kat luar...so, aku makan lah sensorang..kesian kan..bilalah nak makan berdua, bertiga, berempat dan ber seterusnya..hehe...merepek Cikma pepetang cenggini..:)

Aku masak simple jer hari ni..entah apa yang aku campak..janji boleh makan...resepi Ayam Masak Cili Berkicap..emm...makan nasi panas-panas best ni..so..enjoy the recipe....


Bahan-bahan :

1/2 ekor Ayam
Kayu manis dan bunga lawang
3 1/2 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1 inci halia
2 1/2 sudu besar cili giling
sedikit kicap manis
3 sudu kecil lada hitam
gula
garam
sedikit asam jawa

Cara-cara :

1) Goreng ayam tetapi separuh masak sahaja (tanpa perlu garam dan kunyit)
2) Tumis bawang besar, halia, bawang putih (yang dikisar) dan jugak kayu manis serta bunga lawang
3) Masukkan cili giling...tumis sampai naik minyak
4) Masukkan lada hitam yang di masukkan dengan air
5) Masukkan kicap manis ( ikut sukatan sendiri ) kacau rata
6) Masukkan asam jawa dan kemudian ayam yang telah di goreng separuh masak.
7) Masukkan garam dan gula secukupnya..
8) Masukkan potongan bawang besar ke dalam masakan....Selamat Mencuba.


Ayam Masak Cili Berkicap

CIKMA : Beli buku resepi lagi....hehe.........

Mari Memasak!!!

Salam dan sejahtera...emmm...entri paling aku suka sebenarnya..bila masuk bab memasak ni..rasanya boleh hilang stress...lagi-lagi kalau masakan kita tu menjadi..dan dapat puji-pujian daripada orang lain...seronok jer dengar...kan???

Aku just nak share sebahagian persiapan aku untuk mencuba pelbagai resepi untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri ni...ewah!!!dah prepared u'alls...memang tahun ni rasanya nak buat 3-4 jenis biskut raya..almaklumlah cuti sekolah panjang..nak-nak lagi cuti seminggu sebelum raya..jadi ada masa nak buat biskut raya..MAK pun dah mengajak buat sesama biskut raya...tahun lepas memang tak berkesempatan langsung nak buat..tu sebab banyak biskut raya yang aku tempah dari kengkawan....tahun ni adalah jugak order biskut raya..tapi taklah banyak...

Antara preparation yang aku buat..aku dah beli beberapa tools untuk aku buat biskut nanti...hehe...excited lebih pulak kan...siap jugak beli buku resepi...ntah kenapa beria sangat Cikma tahun ni...MAK siap cakap jangan beria jer beli..nanti last-last tak buat..ngeeee........aku beli jugak tempat untuk adunan kek dan muffin kek..murah wei!!!tu sebab beli...jenis non-stick kan...senang sikit kalau kita buat kek...aku harap jugaklah yang semua resipi yang aku buat nanti menjadi hendaknya...Insyaallah..........:)





CIKMA : Semangat sudah nak buat biskut dan kek raya!!!!hehe

Isnin, 16 Ogos 2010

KERJA GILA!!!

Isk!!!tajuk entri yang ntah apa-apa..tapi sebenarnya memang aku buat kerja gila minggu ni...comfirm..pahala puasa aku menipis sekali lagi...nilah akibatnya kalau ikut kat hati....kan!!!

Entri terdahulu...plan aku..sama ada nak stay kat Pandan..atau balik umah ALONG...atau balik Perak!!!...Perak???hehe...yang nilah yang aku buat hujung minggu..balik Diamond Bay ok!!...memang saja je kan...memang niat tu dah tertanam dalam jiwa raga ni sejak minggu sudah...sambut puasa minggu pertama dengan ABAH dan MAK..dan akhirnya..berangkat lah aku ke Perak dalam keadaan yang agak tergesa-gesa...plan secara mengejut....ngee....

Sampai sana dalam pukul 4.30 petang...solat Asar terus pergi Bazaar Ramadan Diamond Bay...rindunya aku suasana kat Bazaar tu....betul kata orang..tempat jauh lagi di kenang...inikan pula kampung halaman sendiri...ternampak jugak 2,3 orang member lama....memori indah beb!!!..rasa seronok sangat bila ada kat halaman sendiri ni....rasa segala masalah semua hilang...

Berbuka bersama famili.....itu moment yang paling indah....rasa sangat-sangat best nya..tengok ABAH berselera makan sampai bertambah....:)....maybe berselera sebab anak menantu dia balik....tengok MAK yang tersenyum jer...mula-mula tu marah kat aku sebab buat suprise balik secara tiba-tiba...tapi lepas dah kena peluk cium dari aku...hehe.....MAK dah tak tercakap apa dah!!...memang ANGAH ni  buat kerja gila!!!dia tau aku sebenarnya tak boleh balik...tapi kerana sikap aku yang keras kepala....degil dan suka ikut kata hati ni...MAK dah boleh agak...walaupun sebenarnya MAK tak menyangka yang aku sunggup buat camtu....nak buat camno MAK...ANGAH ni memang GILA!!!....hehe........


CIKMA : Puas hati balik kampung!!!!!.....:)...senyum sampai telinga...

Jumaat, 13 Ogos 2010

Menu hari ini..nasi goreng daging dan telur dadar mayonese

Salam dan sejahtera...lambat update apa aku makan waktu berbuka tadi...simple mimple jer...masak nasi goreng daging dan telur dadar mayonese...hanya itu yang termampu ku masak....esok...macam tak masak jer...sebab ada program kat sekolah sampai petang...rasa-rasanya membeli je lah aku kat Bazaar Ramadan...tengoklah keadaan camne...kalau ikut hati nak balik Diamond Bay..tapi...buat penat badan je sehari balik sana...tak pun balik umah ALONG...emm...ok gak tu...tapi...tengok arr camne...Cikma ni ikut mood jugak nak ke mana-mana..ntah-ntah duk umah jer....hehe

Nasi goreng daging


Telur dadar mayonese


CIKMA : Telur dadar mayonese tu cam hangus sikit...hehe...time tengah masak ni aku duk sibuk berlari naik ke atas sebab nak amik kamera punya pasal.....haha...tu yang hangus sikit tu.......

Dugaan Ramadan...

Tahun ni rasa macam panas betui time berpuasa...badan memang rasa letih-letih...lepas balik sekolah..comfirm aku tidur dulu...pastu baru lah jenguk ke dapur...yang lain aku tak taulah..rasa tak apa yang aku rasa...walaupun kenkadang mendung..tapi tak rasa langsung sejuk nya suhu sekeliling...kengkadang rasa nak berendam lama dalam bilik air tu..tapi...makruh lah pulak kan.....

Bila puasa lah jugak pelbagai dugaan kita tempuh..dari segi emosi, fizikal, nafsu dan sebagainya...kalau dari segi emosi..rasa asyik nak marah jer...pastu mula rasa malas nak buat kerja..padahal masa bulan Ramadan ni lah kita mudah melakukan kerja yang lebih prodaktif...dari segi fizikal..mata ni asyik nak tertutup, nak tidur memanjang...rasa lemah sendi tulang bagai...dan nafsu pulak..bila time pegi bazaar Ramadan tu..semua makanan dia nak sapu semua...pastu masa berbuka..hentam sampai tak ingat dunia...last-last..terjelepuk bawah meja..perut dah naik kembung sebab banyak minum air..tambah lagi makan pelbagai jenis menu...dah rasa malas pegi tarawih.........

Dugaan puasa jugak apabila rasa kerja yang di berikan di buat tanpa kerelaan diri sendiri..emmm....memang rasa teruk sangat...rasa-rasanyalah..bila bulan puasa ni kita nak jugak beristirehat di hujung minggu bersama keluarga atau pun anak-anak..tapi masa tulah nak suruh buat tu..buat ni..macam kita ni robot nak buat semua kerja dalam satu masa...Cikma...memang sedikit hangin bila jadi macam ni...berilah semua orang nak berehat sekali sekala..lebih-lebih lagi bulan Ramadan yang penuh keberkatan ni...saja nak bagi pahala orang menipis kot....

Harap-harap lepas ni....kepada majikan..fahamilah perasaan orang-orang bawahan...boleh bekerja...tapi kenalah ikut kesesuaian dan keadaan sekeliling...pahamkan jugak yang pekerja mereka tu ada keluarga dan orang tua kat kampung....nak naikkan prestasi...janganlah semua beban bagi kat pekerja...renung-renungkan..dan selamat beramal!!!!!


CIKMA : Nak balik kampung minggu ni....sambut bulan pose ngan MAK dan ABAH...TAPI......ntahlah...sekolah2...macam2....layan jelah labu...........:(

Khamis, 12 Ogos 2010

Milk Mango Delight

Semalam...Cikma tak sempat nak masuk satu dessert yang telah di buat oleh housemate...actually memang aku nak buat benda tu..tapi di sebabkan rasa sangat letih setelah memasak 2 jenis lauk..so, mintak tolong lah kat housemate buat sikit pencuci mulut..

Aku plan memang nak buat minuman yang ada unsur-unsur susu...tapi nak tambah fruits lah dalam minuman tu...dah siap beli susu segar...mangga pulak MAK bagi masa datang ke Klang last week...so, terpikir lah di dalam kepala otak ni nak buat ala-ala minuman yogart..so, terhasillah Milk Mango Delight...khas untuk tatapan para blogger....


Bahan-bahan :
3 biji mangga
1 1/2 cawan susu segar
1 cawan jus mangga (dalam kotak )
kuib ais

Cara-cara : Blend semua bahan dalam pengisar...hias dengan sehiris mangga dan ais kuib (kalau nak lebih sejuk)...Selamat mencuba..

Sedap nyer mangga ni...slurpp!!!

Milk Mango Delight...

CIKMA : Puasa hari ni mencabar keimanan....rasa macam semakin menipis jer pahala puasa aku ni....ngeeee

Rabu, 11 Ogos 2010

Menu hari ini...sup sayur n tauhu telur dan rendang ayam ala Cikma!!!

Menu berbuka puasa yang pertama ni..emmm...masak ok...tahun ni rasa macam nak mengurangkan diri ni pergi ke bazaar Ramadan....save budget!!!maybe pegilah jugak..tapi tak selalu...rasa nya kalau bulan puasa ni kalau tak pergi menjengah bazaar Ramadan tu macam rasa tak seronok pulak!!!!kan???

Cikma masak hari ni...emm...Sup Sayur dengan Tauhu Telur dan Rendang Ayam Cikma....emmm...teringin makan banyak...tapi...rasa macam minum je yang terlebih-lebih banyaknya...panas hari ni....makan tadi pun tak banyak...kan ke aku ni tengah nak mengurangkan berat badan....jadi makan kena control2 ekk....so, layan2 kan gambo yang sempat di snap ni ekk.......




Ini menu berbuka pose hari ni...esok...emmm..tak tau lagi...ada apa kat dalam peti ais tu aku belasah je masak..janji makan!!!betui tak???

CIKMA : Tadi housemate buat milk mango delight...teringin nak buat dessert..tapi dah penat masak...nanti resepi nyer Cikma letak dalam entri lain ekkk......

Selasa, 10 Ogos 2010

SALAM RAMADAN 1431H

Insyaallah...esok kita akan menyambut bulan penuh keberkatan...bulan RAMADAN...semoga kita mendapat ganjaran pahala yang berlipat kali ganda dari bulan-bulan terdahulu...semoga kita juga di beri kesihatan agar dapat menjalani ibadah puasa dengan sempurna...dan semoga segala amalan kita di bulan penuh rahmat Ini di terima oleh ALLAH SWT....

Kepada semua kengkawan.....SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADAN 1431H....



CIKMA : Mengharapkan agar doa-doa yang ku pohonkan pada-Mu Ya ALLAH...akan di perkenankan....Amin...Ya Rabbal Alamin..............

Isnin, 9 Ogos 2010

ADAB BERDOA

Cikma nak share sikit tentang adab berdoa kepada ALLAH SWT...Bagus kita tahu serba sedikit..sekurang-kurangnya setiap perbuatan kita pada ALLAH SWT tu ada peraturan dan juga sebab-sebab yang tersendiri....bukan main redah je...

Sebelum berdoa :

1) Sediakan hati bahawa ALLAH SWT bersifat dengan sifat harus melakukan apa sahaja yang ingin dilakukan-NYA.Bertaubatlah juga kepada ALLAH SWT.
2) Sebaik-baiknya berada dalam keadaan suci daripada hadas dan berwuduk.
3) Menghadap kiblat jika tiada halangan.
4) Memilih waktu yang mustajab untuk berdoa seperti hari Arafah, bulan Ramadan, hari Jumaat dan sebagainya.
5) Memilih keadaan yang baik untuk berdoa sepert ketika sujud, anatara dua khutbah, ketika berpuasa dan lain-lain.
6) Mengangkat kedua-dua belah tangan hingga nampak ketiak dan menyapu kedua-dua tangan ke muka apabila selesai berdoa.
7) Digalakkan solat sunat hajat sebelum berdoa atau meminta sesuatu.
8) Pastikan makanan dan minuman anda daripada sumber yang halal. Ini kerana ALLAH SWT menolak doa orang yang makan dan dibesarkan daripada sumber haram.
9) Hendaklah mengutamakan doa untuk diri sendiri berbanding mendoakan orang lain.

Semasa berdoa :

1) Memulakan dan mengakhiri doa dengan memuji ALLAH SWT dan berselawat ke atas Nabi Muhamamd SAW.
2) Berdoa dengan mengucapkan "Ya Rab" sebanyak 3 kali.
3) Mengakui dan menyesali dosa yang dilakukan.
4) Tidak mengangkat suara ketika berdoa.
5) Berdoa dengan penuh perasaan takut dan gerun akan kehebatan dan kebesaran ALLAH SWT serta khusyuk kepada-Nya.
6) Berdoa dengan penuh perhatian dan kesungguhan.
7) Ulangi doa yang dibaca.
8) Tidak berdoa dengan sesuatu keburukan.
9) Menggunakan ayat yang ringkas tetapi padat (al-jami').

Selepas berdoa :

1) Menyapu muka dengan tangan setelah selesai berdoa.
2) Mengaminkan doa yang dibacakan.
3) Bersangka baik bahawa ALLAH SWT akan memakbulkan doa kita. Jika tidak pasti ada alternatif lain diberikan ALLAH SWT, sama ada kita sedar atau tidak.
4) Bersabar menanti jawapan ALLAH SWT terhadap doa yang dipohon.


CIKMA : Sumber dari majalah SOLUSI - isu no.22, Doa Mustajab atau Terhijab?

Ahad, 8 Ogos 2010

Puasa itu sihat

Dalam tempoh 70 jam lagi kita nak puasa...rasa cepat sangat berlalu..baru tahun lepas puasa Ramadhan ni...tup-tup dah nak puasa balik....memang cepat....bila dah masa ni berlalu dengan cepat...usia pun makin meningkat...dan bila dah usia meningkat...semakin dekat jugaklah kita ni akan bertemu dengan ALLAH SWT...cepat atau lambat...hanya DIA yang MAHA MENGETAHUI....Wallahualam.....


Cikma nak share sikit tentang KEISTIMEWAAN PUASA..kita sendiri dah tahu kepentingan puasa ni kepada kita..selain puasa merupakan rukun Islam yang ke-3...puasa juga dapat memberikan kita banyak manfaat terutama dari segi kesihatan...

Puasa sebenarnya merehatkan seketika sistem penghadaman dan pencernaan kita....perut terutamanya yang bekerja 24 jam menerima makanan dan minuman dan di proses seterusnya membekalkan setiap makanan yang di hadam tu kepada sistem-sistem lain dalam badan...sistem badan kita ni pun bukannya mesin yang boleh buat kerja tanpa henti...ada ketikanya anggota dalaman kita ni perlu berehat sebentar dari melakukan rutin tugas 'mereka'. Jadi, bulan puasa nantilah merupakan masa yang sesuai untuk memberi kelonggaran kepada sistem penghadaman kita ni supaya nanti 'mereka' dapat bekerja dengan baik dan sempurna...

Puasa juga dapat memberikan rawatan efektif dan satu kaedah melegakan masalah terutama dari segi penyakit seperti darah tinggi, diabetis, lelah dan masalah berkaitan sistem pencernaan seperti radang dan hati.Mereka yang mempunyai penyakit-penyakit kronik ini secara semulajadinya akan bertambah sihat dan cerdas apabila berpuasa..mereka akan mengambil jumlah makanan yang kurang berbanding hari biasa serta mereka dapar mengawal pemakanan mereka dengan teratur dan baik...

Puasa juga sebenarnya boleh mengawal berat badan kita...mungkin sesiapa yang bertambah jumlah berat badannya akan dapat mengurangkan kuantiti berat mereka semasa berpuasa (macam Cikma nilah!!!)..tapi, janganlah masa buka puasa tu pulun makan macam esoknya tak dapat makan lagi...kalau macam ni setahun puasa pun memang tak dapat lah nak turun berat badan....tak gitu!!!!hehe...

Kepada sesiapa nak mengekalkan berat badan atau nak kurangkan berat badan...rasanya tips ni boleh membantu..harap sangatlah aku ni boleh kurang berat dalam puasa ni...harapnyalah...tak janji..tapi dalam hati macam nak tekad kurangkan berat badan ni...dah terasa sangat badan ni membesar bagai johan!!!!bukan sebab nak cantik..tapi sebab nak sihat..almaklumlah aku ni dah ada keturunan darah tinggi dan kencing manis...so,marilah kita bersama-sama mengurangkan berat badan di Bulan Puasa ni......:)

 PANDUAN MAKAN KETIKA BULAN RAMADHAN (ihsan dari Berita Minggu) :

1) Pilih makanan yang lambat cerna misalnya makanan kaya serat yang boleh bertahan sehingga 8 jam.
2) Elak makan makanan pedas, panas atau masin. Makanan terlalu masin akan membuatkan tubuh kita memerlukan lebih banyak air.
3) Minum air secukupnya dengan pengambilan makanan dengan serta tinggi untuk mengelakkan sembelit.
4) Elak minum yang ada kafein dan soda.Pengambilan minuman ini boleh menyebabkan peningkatan paras asid dalam perut.
5) Kurang makan makanan bergula.Makanan jenis ini mudah dibakar tubuh dan hanya bertahan 3 atau 4 jam sahaja.
6) Jangan elak sahur...
7) Mulakan berbuka dengan benda yang manis..terutamanya kurma (sunnah RASULLULLAH SAW) dan minum air masak



CIKMA : Berbelanjalah dengan berhemah ketika di bulan RAMADHAN...........

Sabtu, 7 Ogos 2010

Sayang AMALIN

Hari ni aku pergi melawat AMALIN...hepi sangat jumpa dia....kami sekeluarga pergi ke sana..my sis yang tak pernah jumpa AMALIN pun datang dari Perak...lama jugak di PPUM...

AMALIN tengah tidur tadi...dah tak banyak wayar pada badan dia...ada jugaklah tapi tak macam mula-mula dia lahir dulu...AMALIN jugak nampak sihat..cuma dia still tak boleh nak bernafas secaRa normal..dan minum susu pun masih guna tiub...air liur dia pun masih ada...terpaksa nurse keluarkan...AMALIN jugak ada kahak dalam tekak dia...harap kahak tu tak berterusan.....

ALONG cakap AMALIN maybe akan ke IJN...tapi doktor nak pastikan yang AMALIN perlu tambahkan berat badan dia dalam 2.5 kg....nak tengok pulak keadaan jantung dia...masalah jantung AMALIN selain dari jantung berlubang..dia ada 2 salur tiub yang berbeza..maksudnya..kita yang normal ada dua jer...kiri dan kanan..tapi AMALIN satu daripada salur ke jantung tu terbahagi dua..tu yang AMALIN tak boleh nak bernafas elok...bila dia semakin membesar...jantung dia jugak perlu pam oksigen dengan banyak.....tu yang kenkadang AMALIN sesak nafas................

Harap lepas ni AMALIN lebih cepat sembuh dan baik......mudah-mudahan doa-doa dari semua orang yang sentiasa sayang dan kasih pada AMALIN di makbulkan ALLAH SWT.............INSYALLAH..........

CIKMA : Insyaallah...kalau di izinkan....nanti aku masukkan gambar AMALIN dalam minggu ni...tunggu...(sebab dah dapat izin daripada ALONG ).....:)

Jumaat, 6 Ogos 2010

Agar-agar Kacang Merah...

Baru selesai pot luck versi ke-2...haha...suka pulak rasa...tahun ni asyik makan jer...murah rezeki kawan-kawan...berkat nak sambut puasa ni kami buat sikit makan-makan di sekolah....nanti lepas raya kita buat open school pulak...gitu...

Cikma macam biasa..bawak dessert...hanya itu yang termampu dan tahu lah sikit buatnya...kali ni try buat red bean agar-agar...senang jer...campak-campak je bahan-bahanya...hehe...Cikma ni suka naa buat resepi campak-campak...so, enjoy ekk with the recipe.....

Agar-agar Kacang Merah

Bahan-bahan :

Sepeket agar-agar
1 tin susu cair
1 tin kacang merah (kisar)
Gula (ikut suka)
Air
Pewarna merah

Cara : Sama macam buat agar-agar biasa...SELAMAT MENCUBA....
 

CIKMA : Kenyang betui tadi....ngantuk lah pulak!!!syok tido ni...tapi kena pulak pegi sekolah...hadui....

Khamis, 5 Ogos 2010

AMALIN KU SAYANG..

Dekat 2,3 hari tak hujan...hari ni hujan lebat di Pandan....seronoknyer...sejuk sikit...hujan rahmat dan rezeki...kalau cuaca macam ni masa bulan puasa mesti best kan!!!!Cikma kalau time hujan cenggini memang suka buat taik mata!!!haha.....

AMALIN....rindunyer....bila lah nak hari Sabtu ni...lama betul nak menjengah hari Sabtu....nak jumpa dia...nak belai dia...nak bercakap dengan dia...hanya gambar dalam lappy jer yang jadi pengubat rindu aku pada AMALIN...semalam sms ALONG...AMALIN baru jer di x-ray..ALHAMDULILLAH....salur makanan dia yang di operate dalam 2 minggu sudah..nampaknya takda masalah....ok dan tiada kesan sampingan...cuma AMALIN  tak pandai lagi nak telan air liur dan minum susu ikut mulut...still pakai tiub dan nurse terpaksa keluarkan air liur dia...takpe sayang...perlahan-lahan ye...janji anak MAK NGAH ni bertambah sihat ye.....

Jaundis dia pun dah kurang...cuma bantuan pernafasan masih ada lagi...tapi kata ALONG dia guna jugak tiub pernafasan..tapi dah tak gunakan oksigen...nak buat AMALIN belajar macam mana nak bernafas secara normal perlahan-lahan....doktor pun ada bagitau yang lubang duburnya akan di besarkan sedikit mengikut peringkat umur AMALIN...betul cakap KAK MIN memang benda ni kena buat untill AMALIN besar...kena cucuk pakai lilin sikit demi sikit...ikut saiz lubang dubur...ALONG pun cakap dia kena belajar dan buat benda tu sendiri nanti......

Harap agar AMALIN bertambah sihat....boleh keluar awal dari NICU...nak tengok dia sihat macam bayi-bayi yang lain..dapat balik Perak dan Kedah...jumpa embah dan opah...tengok dunia luar dan yang penting dapat bersama ABAH dan MAMA AMALIN.....semoga tabah dan kuat ye sayang!!!!

CIKMA : Bila tanya siapa yang berada dalam hati aku sekarang...dah tentu aku jawab....AMALIN!!!! dan jugak my famili...merekalah kesayangan aku di dunia ni.....:)

SUARA KU BERHARAP

Aku suka layan lagu ni sekarang....best...penuh maksud mendalam lirik lagu ni...so, layan-layankan ekk......





CIKMA : AKU DI SINI MENUNGGUNYA...MASIH BERHARAP.......DI DALAM HATINYA....

Isnin, 2 Ogos 2010

Cinta Kasih AMALIN

Semalam sempat aku pergi jenguk AMALIN di PPUM...kebetulan ALONG nak pergi hantar susu untuk AMALIN...aku pun ikut sekali...lagipun my youngest bro tak pernah tengok baby AMALIN ni...malam jugak aku sampai Pandan Indah...penat memang penat...drive dari Diamond Bay hingga KLANG..pastu terus ke PPUM....walaupun penat..tapi berbaloi sebab dapat tengok AMALIN....

Aku tengok AMALIN nampak besar sikit berbanding minggu sudah...nampak muka nya dah besar sikit..pipi dia dah nampak naik...maybe sebab dia dah boleh minum susu badan mama dia...rasa seronok bila tengok keadaan dia macam tu..berat dia pun dah naik...dalam 400 gram...kira oklah tu...ada jugak peningkatan....:)

AMALIN pun dah boleh buang air secara normal..dah tak payah pakai apa-apa tiub pun..cuma doktor masukkan ada beberapa sumplement untuk AMALIN supaya dia dapat antibiotik yang kuat...macam vitamin, protien, glukosa dan sebagainya...tapi kesian pulak tengok dia sebab doktor cucuk tiub sumplement tu kat tepi kepala dia...ALONG cakap kat tangan tak boleh..sebab urat dia kecil sangat..doktor tak boleh nak cucuk tiub tu kat situ...

Susu pun dia dah boleh minum dalam 8 ml...kira banyak jugak tu...kuning pun dah ada kurang sikit....maybe hari ni doktor nak cuba buka tiub oksigen dia...nak tengok sama ada dia boleh bernafas secara normal...Insyaallah....doa-doakan AMALIN boleh bernafas secara normal.........

Semalam sempat jugak aku pegang dia..belai-belai dia...lembut jer kulit AMALIN...masa baru datang tu nurse tengah keluarkan air liur dia...banyak sikit dalam mulut...nampak jugak mata dia terbukak sikit...sempat jugak bercakap-cakap dengan AMALIN........dengar dia macam bagi respons pada apa yang aku cakap dan sentuh dia...rasa seronok sangat...:)

Harap sangat dia akan cepat sembuh...rasa teringin sangat nak dukung dia dan cium dia.....rindunye pada AMALIN.......maybe hari Sabtu ni jumpa dia balik...ABAH dan MAK pun mungkin datang dari Perak....sebelum puasa ni diorang nak jumpa cucu kesayangan...aku tau MAK dan ABAH rindu sesangat pada cucu.....tengok pula keadaan cucu macam tu...memang rasa kesian dan sedih....takpe MAK, ABAH....semuanya ada hikmah, kita doakan AMALIN cepat sembuh dan baik............................................

CIKMA : Ada gambar AMALIN.....tapi......nanti-nantilah dulu ekk....Insyaallah satu hari nanti aku letak dalam blog ni...............................

Ahad, 1 Ogos 2010

Cucur Salad Hotdog

Entri cucur campak...sama time dengan masak bubur nasi campak aritu..well, aku memang tengah teringin jugak nak makan cucur jagung..carilah jagung yang dah siap peket..tapi takde...maleh pulak nak ke Tesco atau Carrefour semata-mata nak beli sepeket jagung...alih-alih tukar resepi....masak cucur salad dengan hotdog...

Nampak menarik bila tengok ada salad dalam cucur...aku sebenarnya suka kalau cucur tepung di ada sayur..tak kiralah letak taugeh ker atau daun kucai semata....kalau tepung dan ikan bilis jer...rasa tak berapa ummph lah...kalau ada sayur ni kira balancelah jugak cucur tu...dari segi sayuran, protien dan khabohidrat nya..


Bahan-bahan :

Tepung gandum
1 biji bawang besar
Sedikit serbuk penaik
Air
Daun Salad
Hotdog
Daun bawang  dan daun ketumbar
Garam dan sedikit kunyit

Cara-cara :
Buat seperti bancuhan cucur biasa...Cikma guna campuran air panas dan air biasa...nak lebih gebu dan lembut...Selamat mencuba.....

CUCUR SALAD HOTDOG

CIKMA : Baru siap bakar kek oreo 2 biji...ada orang tempah...rezeki2......:)

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails