IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Jumaat, 29 Januari 2010

VOKAL

"Akma x boleh tegur macam tu...bertempik dengan budak...x elok...nak tegur budak biarlah berdiplomasi sikit...lebih2 lagi budak2 kelas pandai ni..."..Suka jer aku dengar statement tu..

Hadui...pepagi Jumaat je dah mood aku jadi kelam...sekelam langit yang hitam..tunggu masa je nak hujan...aku x taulah nape pulak arini x pasal2 kena panggil masuk ke bilik pk kurikulum aku...

Pagi tadi time aku nak tulis kedtgn..pk kurikulum nk jmpe aku...dia cakap ada hal sikit nak cakap..dalam hati aku..ni mesti ada something ni...rase dh x sedap hati...memang pun..

Dia bagitau aku..puan besar mintak dia tegur aku...sebabnyer kes pagi semalam kat kelas aku...aku marah sorang budak ni..dia panjat grill pintu kelas...aku yang tengah nak start mengajar ni...mula lah panas hati...dah suruh duduk tempat masing2..adelah pulak sorang budak ni...wat x tau...pastu dok panjat grill pintu..ape lagi...hangin ler aku satu badan...vokal jangan cakap lah...rasenyer satu sekolah kot dengar ( yelah tu!!huhu )..

So,secara kebetulan...aku memang ternampak puan besar lalu depan kelas aku..time aku marah budak tu...aku ingat mase tu x de ape2 lah...pastu..alih2 arini...kena sound plak ngan dia sebab aku marahkan budak tu....hadui...kalo aku x marah...camne budak tu nk tau silap dia...

Memang aku terkuat sikit lah suara ni...(rase bukan sikit...banyak kot)..huhu...dah kata dalam keadaan marah..memang lah kuat lontaran vokal...dah memang pulak aku ni suara lantang n nyaring...sah2 ler kalo aku berckp kuat sikit bergaung satu sekolah..huhu...tapi yang aku x puas hati tu nape lah puan besar tu x berkenan dengan tindakan aku...aku x pukul pun budak tu...marah sikit jer (sikit ker???)...dah tu yang best statement dia bagitau kat pk kurikulum aku....nak marah budak2 ni...lebih2 lagi budak2 kelas pandai ni kena berdiplomasi sikit...x boleh nak marah2 macam tu...bertempik-tempik...hadui..kalo aku x sound dorang camtu...naik lemak lah budak2 tu....tu belum lagi dia tengok aku pukul budak2 tu (huih..garang betui minah ni!!)...dah sume yg aku buat ade reason...bukannye sesuka hati aku nk marah n pukul budak...

Pastu statement paling aku suka dengar....maybe akma tak ada anak lagi...tak tau macam mana nak control n tegur budak...alahai...statement2...aku taulah tak kahwin lagi...tapi kalo aku tanya cikgu2 lain camne dorang buat anak2 murid dorang...rase same jer...kalo dah degil...mmg marah n pukul jwbnyer...tau aku ni x do anak lagi...tp aku tau cmne nak handle budak2 ni hormat n patuh pada arahan guru2 dorang...kalo dulu dh tau aku ni tak sesuai jadi cikgu tahun 1...nape pilih aku balik masuk ngajar tahun 1???tak ker namanyer sengal!!!

Kalo dipikir balik ler kan...nak lentur budak2 ni jadi baik n hormat pada guru biarlah dari sekarang...dari dorang ni tahun 1...time dorang ni boleh dgr cakap kite...kalo x ditegur nanti...dah beso sok tengoklah perangai dorang...x hormat orang tua...x hormat guru...perangai cam setan...sume2 lah...pastu yang disalahkan cikgu2 sebab x didik budak2 ni jadi baik...tengok skrang ni budak2 yanga dh beso2 panjang ni...kite tgk dah x hormat kt org2 tua...ngan mak bapak pun buat x tau jer...kurang ajar...biadap..tu sume sebab x do org nak tegur...nak marah...time2 kecik ler dorang tu kena ditegur...aku rase mak bapa pun marah n pukul anak2 dorang kalo dorang nakal n degil...camtu gaklah ngan aku...walaupun aku ni x do anak lagi..tapi dari segi pengalaman aku ler yang membeso ngan ABAH N MAK aku...dorang train memang tegas...garang...espicially ABAH aku....tgk sekarang...anak2 dia...berjaya pun...x dolah yang x berjayo...dah der kerja masing2...adui...penin2 aku pikir benda2 ni sume...

Tak tau lah ape aku nak cakap lagi...tapi bile pikir balik rase kelakar pun ader...statement2 yg dikeluarkan oleh puan besar aku tu...diplomasi...x do anak lagi...control vokal...jangan marah budak2 pandai..emmm..x tau lah ape ceq nak habaq dah...aku layan jer lah...kot2 lepas ni kalo dia nak jmpe aku face to face tentang perangai aku ni...aku jawab..."Saya ni puan x de anak lagi...x tau macam mana nak control dorang...puan boleh tak tukarkan saya balik ke sesi petang...mengajar tahun 4 balik??"...nak ke dia terima suggestion aku tu...aku rase jawapannye dia...haremmmmmmmmmmm...huhu

CIKMA : Esok2 pun kalo aku ader anak sendiri...memang aku marah n pukul dorang...sebabnye kalo dah degil n x nak dgr kata,...jwbnyer ibu dorang ni naik hantu lah..!!!(so...conclusion nyer..bakal suami aku ni kenalah seorang yang penyabar...sebab aku ni jenis x boleh nak bersabar...huhu)

Khamis, 28 Januari 2010

Untuk dikongsi bersama............

TIGA BELAS AURAT WANITA

1. Bulu kening - Menurut Bukhari, Rasullulah melaknati perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening - Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.

2. Kaki memakai gelang berloceng - Dan janganlah mereka (perempuan) menghentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan - Petikan dari S ura h An-Nur Ayat 31. Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan/melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyah.

3. Wangian - Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong kapal kata orang sekarang hidong belang - Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.

4. Dada - Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka - Petikan dari S ura h An-Nur Ayat 31.

5. Gigi - Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya - Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani, Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah - Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.

6. Muka dan leher - Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu. Keterangan : Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.

7. Muka dan Tangan - Asma Binte Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja - Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.

8. Tangan - Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya - Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.

9. Mata - Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya - Petikan dari S ura h An Nur Ayat 31.

Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram - Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.

10. Mulut (suara) - Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik - Petikan dari S ura h Al Ahzab Ayat 32.

Sabda SAW, Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi - Petikan dari Hadis Riwayat Ibn Majah.

11. Kemaluan - Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka - Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.

Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya - Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.

Tiada seorang perempuan pun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah - Petikan dari Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.

12. Pakaian - Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata , maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti - Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu D <> aud <> , An Nasaii dan Ibn Majah.
Petikan dari S ura h Al Ahzab Ayat 59. Bermaksud : Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah dikenali . Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah maha pengampun lagi maha penyayang.

Sesungguhnya sebilangan ahli Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk Syurga dan tidak akan mencium baunya.
Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim. Keterangan : Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu.

13. Rambut - Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya - Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.

CIKMA : Kepada kaum wanita..renung-renungkan....wallahualam...

RAWAN

RAWAN.....





Kalo diamati lirik lagu ni...memang aku sekarang dalam situasi itu...sesungguhnya hanya ALLAH SWT yang tahu...apa yang ada dalam hati ini...(feel jiwang minggu ni...)

CIKMA : Layan perasaan...walaupun terluka minggu ni...tapi tetap...'maintain'......

Isnin, 25 Januari 2010

Haruskah aku???

Rase baru jer nak bernafas bebaik minggu ni...perjalananh hari2 aku kat sekolah dah kire smooth...aku pun dah boleh handle sikit2 thn satu ni...ade gak yang belum sudah...tapi insyaallah aku akan cube selesaikan secepat mungkin...

Tapi...tiba2 hari ni aku dikejutkan dengan satu berita yang sangat membuatkan aku rasa teruk dan sakit hati yang amat perit...kenapa??emm..Aku dapat tahu yang rupa2nya selama ini orang yang patutnya jadi pemangku penyelaras tu adalah orang lain...tunggu mase jer dia dapat jawatan penyelaras tahun 1 sepenuhnya...aku x salahkan dia 100%...tapi...kenapa sekarang...pada waktu aku dah hampir settle semua untuk tahun 1...senang2 orang lain ambil alih tempat aku...

Aku x gila kuasa...nak amik...amiklah...cuma yang aku kesalkan...pentadbir beria2 nak suruh aku pegang sementara penyelaras tahun 1 tu...dengan minggu orientasi aku kena handle...hingga hari pertama persekolahan yang kelam kabut...di tambah dengan macam2 perkara yang buat aku sangat2 letih...(sampai jatuh sakit)...pastu alih2 orang lain senang jer amik time sume benda2 tu dah aku settlekan...dan aku tak paham lah...kenapa pentadbir ni buat benda BODOH ni....

Kalo setakat nak suruh aku jilat air liur orang lain...baik x payahlah bagi jawatan tu pada aku...aku sedih sangat2...:(...dah ada nama yang di suggestkan...alih2 yang buat sume keja aku jugak...pastu sume dah settle orang lain senang2 jer amik sume....aku sedih...kecewa...sakit hati...teramat sangat...

Dulu aku nk mintak sesi petang...ada yang cakap tahun 1 kurang cikgu Bahasa Melayu...ok...aku bleh terima...aku redha jer masuk balik tahun 1 sedangkan aku dah bnyk buat preparation untuk tahun 4...pastu dapat tugas pemangku penyelaras tahun 1...aku redha lagi...sedangkan waktu tu ader 17 jawatan aku dapt tuk tahun 2010 ni...aku cakap dalam hati...ni kerje...rezeki kita...periuk nasi kita...pikir yang aku dulu susah sangat nk dapat keje...skang dah dapat jadi cikgu ni bersyukurlah...tapi...bila pentadbir buat macam ni...aku kecewa sangat2...dah tau ada nama lain dalam kepala dorang...kenapa jugak mention nama aku untuk handle jawatan tu...aku memang tak faham...ape yang dorang nak sebenarnye dari aku ni...maybe sebab aku ikut ajer apa yang dorang suruh...x penah nak bantah2...jadi dorang pun sesenang jer nak campak dan amik aku balik...ingat aku ni aper??bola yang boleh tendang,sepak sesuka hati....

Aku tak penah nak pikir pindah sekolah tu...aku sayang kat sekolah tu...tapi sebab kes2 macam ni...aku dah macam tawar hati nak duduk lama kat sekolah tu...ntahlah...aku dah selesa duk kat situ...tapi........emmm..

Aku harap sangat2 lepas ni...tolong jangan buat benda2 tu kat cikgu2 lain pulak...aku rase macam ape yang aku buat selama ni x do sorang pun nak hargai...sedih bila dikenangkan balik...ujian yang begitu berat bagi aku...tapi...aku redha...aku pikir sume ni ader hikmah...cuma sekarang aku dah letih sangat nak pikir benda ni...aku akan cube settlekan sume keje yg belum selesai sebelum ORANG BARU tu amik alih..harap2 dia dapat buat yang lebih baik dari aku...sebab DIA PILIHAN PERTAMA......

CIKMA : Bersyukur dengan nikmat dan rezeki yang ALLAH SWT beri pada aku selama ini...

Sabtu, 23 Januari 2010

LAYAN..80'AN SONGS

Meh2...kite layan plak lagu2 lame tahun 80'an..(mentang2 dah tau upload video..sesuker jer kan nk letak dlm blog...ahaks!!!)



CINTA YANG TERHUMBAN - SYED SOBRIE




PERPISAHAN TANPA RELAMU - JAMAL ABDILLAH




MEMORI DUKA - SONS OF ADAM




KAU YANG TERSENDIRI - JAY JAY




DI BALIK CERMIN MIMPI - M. NASIR



BIARKU MENJADI LILIN - PELANGI

Aku suke layan lagu2 80-an ni...sebabnyer...lirik n melodi dia best sangat2...tak mcm lagu skang...ntah ape2 ntah..lagi2 yg lagu rap n hip hop tu...eeee...tolonglah!!!

CIKMA : Ade satu lagu ni..GELORA CINTAKU...x bleh nak upload kat cni...tp lagu dia memang best...lirik puitis sangat...jiwang giler...penyanyi nye Jamilul Hayat (adik Jamal Abdillah)

Jumaat, 22 Januari 2010

DULU2...

Aku nak share dgn engkorang tentang kisah kartun2 zaman kekanak kte dulu...layan ekk...



Kenal lagi x kartun ni...JEM..aku suke kartun ni sbb dia ni bleh tukar2 pakaian dengan klik kat subang dia...taulah kan aku ni pmpuan..angan2 kecik dulu nk jadi penyanyi cam JEM ni..huhu



Ni lagi citer yang aku suke..SHE RA...huhu..sorang warrior pompuan...adik beradik dengan HE Man...suka gak layan citer ni...duk lawan2..aku siap ader pedang can SHE RA ni main lawan dgn abg aku...mmg best arr.



THUNDERCATS...HOOOOOOOOOOO...peh ni paling aku suker...dulu kecik2 siap ader buku sticker dia lagi...kumpul bebanyak gambo thundercat ni pastu p lekat dalam buku tu...peh..mmg best...aku suka tgk CHEETATRA..yg rimau bintan betina tu...kalo melompat ngan kayu dia tu..peh!!!mmg syok arr...




Woooooo...GHOSTBUSTERS lah plak...aku suka gak citer ni...citer tangkap antu2 ni...x serem pun...tp best...x silap aku hollywood penah buat real film tuk GHOSTBUSTERS ni...aku penah tgk arr citer dia...best sgt2...




GUMMI BEARS...suka gak tgk ni..kisah beruang2 yang adventure...ttg kuasa2 magis ni...suka gak tgk..x silap waktu2 pagi lam kul 9am arr




CARE BEARS...aku suke gak...kisah ttg beruang2 yg ade kuasa kat dorang...setiap bears tu ader kuasa cam hati,hujan,pelangi n mcm2 lah...comei jer aku tgk...

Ader bnyk lagi citer2 kartun dlm thn 80-an ni...rasenye kartun2 dulu berkualiti dr skang ni...yg aku tgk skang ni yg ado..huhu...tepuk dada tanya iman...haha

CIKMA : Aku skang layan WONDERPETS jer...

Isnin, 18 Januari 2010

LELAKI INI.....

Lelaki ini......Mohd Yahya b. Haji Hussin..dilahirkan di Sungai Sumun,Bagan Datoh,Perak...Berketurunan Jawa-Kedah...usia beliau telah melewati 60 tahun...bekas penjawat awam di Hospital Daerah Teluk Intan...

Kenapa tiba-tiba aku nak menulis tentang beliau...emm...ABAH..sapaan aku terhadap lelaki hebat ini...seorang ketua keluarga yang berdedikasi...tegas...sangat prihatin terhadap isteri dan anak-anak..

Kebanyakkan sifat dan sikap aku memang banyak dari abah..sangat tegas...garang..baran..(sikit arr)..dan independence..ABAH bagi aku seorang yang mementingkan anak-anak dahulu sebelum diri sendiri..walaupun aku tahu adakalanya ABAH kesempitan duit.....

Aku sangat rapat dengan ABAH...terus terang dulu hubungan aku dengan mak selalu dingin...dan sebab itu aku rapat dengan ABAH..sebabnya aku dengan ABAH punya pemikiran yang serupa..ABAH sangat memahami hati anak dara nya ni...selalu aku bercerita tentang masalah dengan ABAH berbanding mak...bukan aku tak sayang mak...tapi kami selalu berselisih pendapat...dan juga pemikiran...tapi kalau aku dengan ABAH...selalunya beliau akan faham tentang aku...sangat2...

ABAH sikapnya pada anak-anak sangat2 tegas...garang...dan kami adik-beradik mase kecil dulu memang takut dengan ABAH..dan dari empat beradik...aku nilah yang selalu kena pukul dengan ABAH...mungkin aku saja yang berani lawan cakap dengan ABAH..rasenye aku yang selalu kena pukul teruk dengan ABAH...pernah sekali ABAH tolak aku sampai tersembam ke tanah...sakit...memang sakit....pernah jugak ABAH baling aku dengan kerusi...sampai keting kaki aku bengkak...sampai sekarang kalo aku pegang keting kaki aku ni ader sikit benjol kat tempat tu...emmm...nakal gak aku time kecik2..

Kegemaran ABAH...of coz suke dengar lagu2 60-an...aku minat lagu2  lama ni pun sebab ABAH..layan memang best!!..ABAH gak suka tambah2 ekseosori keta...kalau nak tau sume eksesori keta aku tu dia yang tolong buatkan...(aku bayar tau!!!)..huhu..tulah sebab kalo keta baru jer mesti ABAH yang tolong cantikkan..dan aku dah terpengaruh dengan sikap ABAH ni...suka sangat skang nak tambah2 eksesori...(dah macam keta laki pulak dah!!!)

ABAH time keje kat Hospital Daerah Teluk Intan antara workers yang aktif dalam bidang sukan...time beliau muda2 selalu sangat wakil hospital dalam ping pong...(ni makanan dia nih!!) cukup terrer ABAH main ping pong...pastu beliau pernah jadi pengurus bola sepak tuk kakitangan hospital...lame jugak pegang jawatan tu...sampai pengarah Hospital suruh jadi pengurus bolasepak tu sampai pencen...tapi ABAH dah tak larat nak handle...lagipun ABAH nak ader orang lain yang terajui jawatan tu...emmm...kirenye sikap kepimpinan yang ader dalam aku ni sebenarnya banyak dipengaruhi oleh ABAH...

ABAH jugak selalu bawak aku n adik2 pegi stadium...beliau tau yang anak2 nya ni memang gila tengok bola...time ABAH sihat dulu selalu jugak kami turun Stadium Ipoh untuk tengok Pasukan Perak...(mase time tengah naik arr Skuad Perak)...tp bile ABAH dah x sihat..dah x delah kami nk ke sane...rindu pulak suasana nak masuk stadium.....

Sikap aku juga sebenarnya mencerminkan keperibadian ABAH..aku garang kat sekolah..sangat berani melawan...sama perangai dengan ABAH..memang sebijik...dan muka aku  ni pun banyak dari baka ABAH..maklumlah ANAK ABAH..org2 tua pun cakap muka aku ni sejuk sebab aku ikut muka ABAH (anak laki ikut muka mak org cakap sejuk gak...)

ABAH pencen lebih kurang 4 tahun yang lepas...lepas pencen kesihatan ABAH sedikit demi sedikit berkurangan...memang ABAH ader diabetis..penyakit tu yang buat ABAH semakin kerap sakit...sejak akhir2 ni pun ABAH selalu tak sihat...kengkadang bile tengok ABAH dalam keadaan yang tak bermaya.......aku sedih...sebak..dan aku selalu berfikir....sekiranya ABAH tiada lagi dalam hidup aku selepas ini........apa akan jadi pada aku........Rase macam nyawa ku separuh telah hilang dari dalam diri...dan aku x boleh bayangkan tanpa ABAH di sisi......



AKU N ABAH....

CIKMA : Harap-harap bakal suami aku boleh jaga aku macam ABAH jaga aku...Insyaallah......

Khamis, 14 Januari 2010

HATI

Hati...
Adakala aku tidak faham apa yang ada dalam hati ini...
Terlalu sukar untuk dimengertikan.....
Terlalu banyak yang dipersoalkan...

Hati...
Adakala kau sedih...adakala kau gembira..
Adakala kau kecewa..adakala kau berduka..
Namun...hanya hati yang saja yang tahu..

Hati...
Kenapa adakalanya sukar untuk memilih...
Terbaik dari yang lebih baik...
Kenapa juga sukar untuk membuat pilihan
Sedangkan hati ini tahu pilihan itu adalah yang terbaik...

Hati....
Cukup kau seksa diri ini...
Permintaan dari diri ini...
Agar kau mengerti......
Yang diri ini telah ditetapkan....
Untuk menjadi pilihan hati "nya"......



CIKMA : Tengah confused....

Selasa, 12 Januari 2010

Kenangan......IPRM di hatiku.......

Masih kurang sihat hari ni....rase bertambah2 sakit tekak..tgk ank tekak dh nampak bengkak...emm..ntah biler nak sembuh....

En3 kali ni nak citer skit ttg kisah aku kat maktab perguruan (skang institut perguruan)..kat Raja Melewar, Negeri Sembilan...walaupun dah 3 tahun berlalu...tp aku rase cam baru jer smalam aku masuk ke IPRM ni...

Kami satu kelas ader 19 org...patutnyer de 20 tp yg sorang ni x daftar (rugi2)..8 lelaki..11 perempuan (nisbah yg biasa kte tgk kat mane2 institusi pengajian tinggi n kolej2)..huhu...yang aku igat ler..2 dr Perak...3 dr Terengganu..1 dr Perlis...3 dr Pahang...1 dr Sarawak..1 dr Penang..2 dr Johor...1 dr Melaka..1 dr Negeri Sembilan..2 dr Kedah n 2 dr Selangor...kire 1 Malaysia lah...

Average umur dalam baya2 aku jer..paling tua kak Ana (time tu dah der 2 org anak)..yg plg muda umur dlm 24 thn (waktu tu ler..)tp kami masing2 satu kepala..tau lah kan budak2 art ni...kalo jmpe kejap jer jadi ngam..dan sbahagian dripada kami ni lulusan Uitm..(di hatiku)..dan yg lain tu dr Universiti2 lain...

Banyak kenangan yang aku kongsi dgn dorang ni...start dr mula sampai abis ler kami kat IPRM ni...setahun bagi aku satu tempoh yang sangat singkat...pejam celik dah abis..sbb bnyk sgt aktiviti2 luar yg kami buat...nak kate 100%  blajar kat IPRM tu x de pun...selalunyer bnyk kelas yg tertinggal...kalo ader lecturer yg rajin buat kelas ganti pun ader le dlm sorang dua jer...yg lain tu sain kehadiran jer...

Yang best kami dpt buat satu Pameran Seni kat IPRM..walaupun x sehavoc pameran seni kat Balai Seni Lukis Negara...tapi ia tetap yg terbest buat aku...sebabnyer time tulah kami nak perkenalkan setiap course senilukis dan senireka pada member KPLI yang lain espicially pada lecturer kat IPRM..at least dorang tau bakat yg ader pada setiap budak2 art ni sepanjang kami blaja kat Universiti...

Selain tu,mase time BIG (Bina Insan Guru) kat Port Dickson..x silap 4 hari 3 malam kami berkhemah kat situ..mcm2 aktiviti kami buat...dr berkayak..jungle tracking...latihan dalam kumpulan hinggalah malam persembahan...mmg hovoc giler...kelakar mase wat malam persembahan...mmg x bleh lupe...

Kami kat IPRM jugak diberi tugasan tuk menyiapkan pentas utk beberapa acara tahunan kat IPRM...contoh dalam Majlis Konvokesyen dan jugak KAGUM (Kejohanan Sukan antara Institut Perguruan Malaysia)...itu yg kami sibuk...sampai lecturer tegur apsal kami x masuk kelas...ader gak yg bgtau tahun yg kami masuk kat sini merupakan thn yang paling sibuk berbanding thn2 seblmnyer...dah nasib..nak wat camne..tp kami sebenarnyer suke je buat2 keje ni..best sbb bnyak kutip pengalaman...n best x masuk kelas..haha

Banyak lagi aktiviti sepangjang aku kat IPRM ni...pernah seminggu berkampung kat Stadium Negara tuk jadi krew dalam Konsert Kementerian Pelajaran Malaysia...time tu kena jaga artis2 yg kebanyakannya adalah budak2 sekolah...peh!!penat...tp best...Pastu pegi BTN (Biro Tata Negara kat Melaka). Mase tu kami dah nak abis...lepas peksa final kami kena buat kursus KISSM (Kursus Sistem Saraan Malaysia) and then kena pegi BTN untuk salah satu syarat wajib bagi kakitangan kerajaan...Kami gak smpat buat jamuan Majlis Buka Puasa n Jamuan Makan Malam sempena perpisahan kami...mmg best mase tu tp sedih sbb masing2 time tu kena bawak haluan masing2...(time tu x tau dpt posting kat mane)...

Anyway...sampai skang kami still contact each other...walaupun ader yg senyap..tp bagi aku senyap x bererti lupa...btui tak...dan aku gak berharap agar sume member2 aku mase kat IPRM ni sentiasa berjaya dalam lapangan perguruan yg diceburi...harap2 kite dapat jadi guru yang cemerlang mendidik anak bangsa menjadi insan yang gemilang....Insyaallah....



Time Jamuan Pepisahan di Allison Klana Hotel, Seremban



Pameran JEJAK PSV 2007 kat IPRM, N9

CIKMA : Miss u all......KPLI PSV 2007, IPRM..N9...aku teringat gak kes mase kte pegi beraya kat umah Pn.Shamsinah..ingat lagi Tuan Mansor???ahaks....

Isnin, 11 Januari 2010

Sakit.........

Minggu ke-2 persekolahan........tetiba rase badan dh x bermaya......start dr Khamis lepas aku dh rase tekak aku ni lain macam.....selalu sgt batuk.....suare pun dh mula serak2 basah..(konon cam Ella lah tu!!!)...kepala dh rase berat...

Hari ni mmg rase lain sgt2...badan rase cam dh panas skit....tekak makin sakit....nk telan makanan pun perit...batuk jgn ckp lah...suare tinggi skit ngan budak2 ni pun dh rase sgt2 sakit tekak...smpai 2,3 org murid aku tnye kenape suare aku lain.....garau semacam!!!..."Cikgu sakit tekak"...itu jer yg aku bleh bgtau.......

Tadi g klinik...amik ubat batuk n selesema...maleh nak mc...takut kerja jd delay plak...nilah penangan seminggu yg lepas...baru jadi pemangku penyelaras dah sakit2...aduhai...camne ni akma!!.....ape2 pun aku cbe guna kudrat yg ade untuk laksanakan tanggungjawab aku kpd sekolah n anak2 murid...jgn risau wahai ank2 muridku.......cikgu mggu ni x bleh nk jerit2 macam selalu...so,pandai2 jaga diri sendiri ekk!!!

CIKMA : Sakit bertambah2 sebab masalah wanita pun menyusul minggu ni..............

Rabu, 6 Januari 2010

Bola...bola...bola

Arini aku x maleh nk buat sesi luahan perasaan ttg keadaan aku yg x stabil sejak dua menjak ni...kalo bleh aku nak blank kan otak aku ni dgn benda2 remeh kat sekolah...so en3 kali ni aku nak bukak kisah zaman dulu2 aku (x lah dulu2 sgt..)tuk dikongsi ngan sape2 yg sudi bace blog aku ni...

Aku nak citer ttg pengalaman manis aku time aku blajar kat UiTM,Shah Alam...time tu aku part 2 (1st year) kat sne...well dlm bnyk2 smester..semester 2 yg aku rase plg havoc giler...mmg best..sbbnyer..kami budak2 AD (Art n Dsign ) terpaksa dipindahkan ke seksyen 13,S.Alam sbb kolej2 pompuan espicially kolej Seroja tgh crowded...n then jgk fakulti FSSR pun tgh nak modified balik...so phk fakulti pun ditukarkan sementara ke Stadium Shah Alam...(same2 ngan fakulti seni persembahan n seni muzik)...

Kami waktu tu  ditempatkan di satu bangunan rumah kedai...( yg kat area kedai betui2 depan stadium..)
Time tu rase sgt2 x selesa..yelah dah ader kolej..selesa..skang kena tinggal kat umah kedai..kire mcm asrama budak2 jer..lebih kurang 25 org satu blik tu..tak ke penuh!!hui...

Tapi lame2 best plak sbbnyer 1 kepala..tau ler bdk art ni giler2 skit (bkn skit terlebih bnyk!!)...enjoy je...happening giler...dan yg best nyer waktu tu aku bleh gi tgk Final Piala Msia kat stadium S.Alam...time tu Perak vs Negeri Sembilan...

Yg best sbb kemaruk nk tgk bola..(sbb perak time tu masuk final ) pepagi dh bangun berbaris kat stadium nak beli tiket..time tu ader  2 org kwn aku temankan..dorng pun sbnrnye nk tgk gak..sbb nyer aku tiap2 hari citer kat bilik ngan dorang ttg kehebatan skuad Perak mase tu...so terpengaruh ngan auta2 aku..dorng pun teruja nak tgk...aku x ksah sgt pegi sorng..tp bile abah aku warning jgn pegi kalo sorang..aku pun allow ajelah dorang nak ikut...

Kami pegi stadium jln kaki jer...kire selamat lah dri traffic jem..mase tu baru ler aku tau aura org2 yg gila tgk bola ni...(termasuk aku ler!!)..dan bile di pikir2 balik kire beruntung aku duduk kat area Stadium Shah Alam waktu tu sbb dpt p tgk final Piala Msia...kalo aku duk kolej Seroja waktu tu mmg x p lah...

Dan yg best nyer tu salah sorang kwn aku ni bdk Neg Sembilan...disebabkan 2 org member aku tu sokong Perak...nak x nak dia terpaksa duduk ngan penyokong Perak...sbb dia sorg jer org Neg Sembilan yg nak p waktu tu...mmg klakar...dah ler pakai baju merah...tetiba duk kat warna kuning (warna skuad Perak)..hangin jer member sbb abg2 yg duk area2 kami tu tnye dia org mane...(sian ko Fidah!!)

Time masuk stadium lagi best..member aku bwk beg..aku x tau ler yg dia bwk botol air..last2 bile org yg jaga pintu masuk tu check beg dia, depan2 kami abg tu campak botol tu..terkezut gak..sume ler pandang...aku n member malu arr gak..yelah dah kate nye baru 1st time masuk stadium tgk bola...pulak tu sumenyer pompuan...manelah tau...alahai...

Masuk stadium..uih!!meremang siut bulu rome (huhu) yelah kte tgk kiri kanan dah ramai org time tu...terasa arr aura Final Piala Malaysia..mmg lain dari yg lain..member aku yg bdk Neg Sembilan tu pun snap ler beberapa keping gambo tuk dijadikan kenangan (ader kt umah x dpt nk masuk dlm en3 ni )...

Resultnye..dah tentu ler Perak menang..haha (tergelak beso)..2-0 pulak tu..yg jaringkan gol waktu tu Khalid Jamlus n V.Saravanan...pueh hati aku tgk final Piala Msia..yg kesiannye member aku (bdk N9) tu hangin jer...dah ler kalah pastu keluar dr stadium pun ader gak abg2 tu (espicially yg dr Perak) dok perli2 member..cian2...

Anyway...tuk korang aku ader gak ler snap tiket perlawanan Final Piala Msia tuk masuk dlm en3 ni...dah 10 thn..since 2000..tket tu aku simpan...masih elok lagi...dan aku akan tetap simpan tiket tu sampai bila2..sbbnyer...tulah 1st time aku g masuk stadium tgk bola n 1st time plak trus tgk Final Piala Msia...




CIKMA : bila lagilah Perak nak masuk Final Piala Malaysia ni...emm..x pe ape2 pun Kejor Yob Kejor..jgn tercicor udah...huhu..

Isnin, 4 Januari 2010

KELAM KABUT...

Hari ni.....1st day persekolahan bg sesi 2010....bermakna tugas aku sbg pemangku penyelaras thn 1 bermula dlm erti kata yg sebenar-benarnye...

Hari ni jugak...mood pagi x seceria sblm2 ni...hujan pagi tadi membawa petanda yg agak moody buat aku..nape??mybe yg dah tau cerita pagi td kat sek dh tau ape yg berlaku...

Mlm slm aku x dpt tido nk pikir ape yg terjadi hari ni..12 masuk tdo...pkl 3 baru lelap..nape...sebab aku risau...mmg betul jangkaan aku..mmg ader je yg x kna pagi ni...

Awal pagi dh kelam kabut....hujan...bermakna x bleh buat assembly...Pk Hem aka mak ude sruh aku annouce pd parents thn 1 sruh bwk ank2 dorang masuk kt dewan tuk berhimpun sblm masuk kelas... tgk dewan..x berkemas kerusi n meja sbb ari sbtu lalu guna tuk kutip yuran thn 2.3 n tahap 2..terpaksa lah kemaskan dulu tuk bdk2 masuk dewan...parents ader gak yg tlg...

15 minit lps tu....emm..gb dtg...bising2 kat aku n pk hem nape sruh kumpul kat dewan...yg jadi mangsa aku n pk hem aku...dia x pikir ker hujan...mmg lah hujan x lebat..tp kalo ler dia nk berucap...slalu bkn sekejap dia nk berucap...lame...dh tau dh peel dia...kesian kat budak2 ler...nnti parents komplen... cikgu2 thn 1 ni jugak ler yg disalahkan...

Aku...pun kena mrh gak ngan gb arini..sbbnyer...aku minta budak2 yg baru buat ujian ari sabtu aritu kumpul kat blkg dewan...sbb nak panggil name masuk kelas...2 kali aku annouce...tetiba gb dtg marah aku...sbbnyer..aku tercakap (bkn tercakap..mmg kena ckp)..ttg ujian petempatan thn 1...dah mmg sah2 sek buat ujian tu tuk nak tau murid2 tu masuk kelas pandai ke tak...dia ckp x bleh mention benda tu sbb hanya sek ni jer yg buat...aik!!aku rase sek lain buat gak ujian tu...kecuali sek yg murid nyer sikit...mak aku nyer sek pun buat ujian petempatan tu...pelik2...abis tu...aku nak ckp ape???kalo x ckp parents mesti tertanya2 ank2 dorang ni masuk kelas mane..adui...penin2...

Alasan lagi satu dr dia gak sbb ader reporter...alahai...reporter tu aku rase x do amik pot pun benda tu...dia cme dtg nak amik gambo jer...reporter tu pun satu...bnyk lagi sek kat area ampang ni...x kan ler sek kami gak yg dia nak amik gambo...dah ler kelam kabut...

Anyway...before 10 am aku tgk sume dh settle..alhamdulillah..thanks tu cikgu2 thn 1 yg bnyak tlg..espicially yg dh lame dlm thn 1 ni...aku harp sgt2 lps ni dh tak de problem lagi...cme aku skang nk kena pastikan murid2 thn 1 dah ader kelas sendiri...n diorang rase selesa utk belajar...

CIKMA : Rase tadi dh nak campak mikrofon depan dia....tp...karang jadi kes lain plak!!!

Ahad, 3 Januari 2010

Beri aku kekuatan....

Seminggu ni mmg buat aku cam x bermaya jer...kepala dok berserabut...mybe sbb bnyk keje di tmbh ngan keadaan fizikal n emosi yg x stabil..(terkejut ngan 17 jawatan tuk thn 2010...buat aku penin skit)...

Baru aritu aku nk berazam menjadi yg terbaik drpd seblmnyer...menjadi seorng guru yg berdedikasi dlm segala kerja yg dilakukan..tp 2,3 hari ni cam down skit...ntahlah...pressure dr org keliling n emosi yg selalu nak marah jer....aku pun x taulah....

Ari sabtu...parents thn 1 dtg sbb bdk2 thn 1 ader orientasi...n aku sbg penyelaras thn 1 ditugaskan tuk menjadikan acara pd hari itu berjalan lancar....tp.....bnyk sgt yg rasenyer x puas hati berlaku pd hari tu...

1st...aku dtg dlm kul 7.45 pg...aku tgk dh ramai budak n parents dorang dtg...surat bgtau pkl 8.00...so parents mesti dtg before pkl 8 pg...aku tgk...x ramai lagi guru yg dtg waktu tu...bilik audio sistem x bukak lagi....aku dh mula rsau..pentadbir baru 1 je dtg waktu tu...tepat kul 8 aku tgk gb baru dtg...

Parents dh mula gelabah sbb name anak2 dorang x do dlm senarai nama murid...aku sblm tu dh bgtau kat cikgu2 thn 1 dorang mesti tmpal name murid kt pintu kelas masing2...ade gak yg x tampal...aku maleh nk bising2....paham2 sendri k...

2nd...disbbkan kejadian tu...gb tgk aku jer trus marah2...time tu aku rase mmg terangin skit n tetiba mood aku dh x ok...aku bgtau dah suruh ckgu2 ni tampal..n then gb plak nak sume senarai nama thn 1 tampal kt papan kenyataan...adui...aritu ckp kat kelas..ni kat tmpat lain plak....

Nsb baik pk hem aka mak uda ade time tu...dia dah tarik tgn aku dok p tmpt lain...dia pun ader ckp sepatutnya kena letak 1 kat papan kenyataan...n 1 kat setiap kelas...aku mmg x tau ttg tu....yelah baru pegang jawatan...patutnye yg ckgu2 berpengalaman bgtau ler aku....x paham lah...!!!

3rd...time nk arrenge tugas kat ckgu ader plak yg x dtg...hadui...x tau lah nape jd camni...penin kpala otak aku...dh tu mmg kurang ckgu aritu...x tau ler ckgu2 lain p mane...last2 aku mntak gb n pk kukrikulum aku cari guru ganti...aku takut plak kalo aku yg suruh cikgu2 ni kate aku gile kuase...dah de jawatan skit nk suruh2 org plak...

Ari sbtu tu gak kul 4 ptg baru balik...uih penat sbb aku streaming budak2 yg baru amik exam petempatan thn 1...ader dlm 30 org yg blum...ngan gb skali buat streaming...mmg kalo ngan dia lambat skit...aku tau gb aku tu prefectionist...so redha jelah balik lewat...sejuk skit ler hati aku mse ngan gb ptg tu...pas abis buat streaming dia blanja mkn pizza ngan pkkukrilum n 2 org cikgu yg lain (aza n k.zaima)...

Tp tulah...aku ni ble dh 1st sakit hati nk ubat kan jd sembuh mmg mengambil mase yg lame...peel aku ler kan kalo dah aku bgtau tu buatlah..x yah tangguh2...nnti kalo aku berapi karang dah buat muka toye ngan aku...kalo aku dh buat jgn plak tuduh2 aku x buat...n then sume yg aku buat serba x kena kat mate dorang...abis tu dorng tu buat prefect sgt ker..(emosi kurang stabil ni!!)... 

Hadui susah sbnrnye nk jd seorg pemimpin ni...kalo smangat x kuat...mau rebah kte...aku pun x tau ler nape muka aku ni dok disogokkan ngan jwatan yg terlalu bnyk...over expose ker aku kt sek tu...bnyk lgi cikgu2 lain yg berpengalaman n tau buat keje...x kan aku sorang jer pentadbir yg nmpk...tau ler aku x do komitmen...x kawen lagi..x do anak kecik nk kena jaga...tp aku pun nk gak privacy skit...x kan 24 jam aku nk pandang sek jer...

Aku x tau sampai bile aku bleh bertahan ngan tugas2 yg di berkan kat aku ni...ni baru awal thn...aku tau awal2 thn ni bnyak keje...tp ngan 17 jawatan yg aku pegang spanjang thn 2010 ni aku x tau ler camne keadaan aku...aku harap sgt Allah SWT berikan aku kekuatan utk menempuh segala dugaan dan ujian yg berlaku sepanjang thn 2010 ni....

CIKMA : Ramai dah suruh aku kawen...tp bg aku itu bkn jalan penyelesaian...kawen ke atau blum...tgjwb ttp tgjwb...mesti kena buat...btui tak???

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails