IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Ahad, 29 November 2009

KELAMAI..

Still dalam mood raya haji....nak kte cam raya pose mybe x lah...slalu time raya pose lagi sronok kot sbb jmpe kengkawn lame n sedara mara...time raya haji ni lps solat duk umah jer....nengok tv...makan..nengok tv..n makan lagi....

Semalam aku g Ipoh ngan mak n adik2 aku...dok p tgk barang2 tuk adik aku yg nak bertunang...(adik tau bkn aku!!)...sampai ptg gak lah baru balik...nak pilih2 brg org nak brtunang ni bkn nyer senang...tgk kepala gak lah...nasib adik aku tu x cerewet...bleh ajelah kalo aku suggest brg2 aper yg nak dibuat hantaran tu...so yg tukang menghiasnye dah tentulah aku...so, time cuti ni mmg ler aku bz skit nak menyiapkan hantaran tuk adik aku tu...almaklumlah...aku ni kakak...sapo laie nak tulun...lgpun aku suka na buat barang2 hantaran ni...so kalo nak tgk hasil kerja aku ni..insyaallah en3 akan dtg aku masukkan hasil hantaran yang aku buat tuh....huhu...

Sebenarnya bkn citer pasal barang hantaran ni yg aku nak tulis tp ttg satu makanan tradisional atau makanan warisan yg baru 1st time aku mkn...KELAMAI name mknan tu...(kelamai ke kelemai aku x pasti...tak hingat ler...)...time mase aku g Ipoh ler smlm aku suruh mak aku belikan....mmg sblm ni kalo g Ipoh ader aku nmpk gerai2 tepi jalan (area Gopeng) slalu tunjuk perkataan Kelamai tu... aku tnye mak aku ape kebenda nyer tu...mak aku ckp tu sejenis makanan tradisional orang Rawa...(asal dr Indonesia...rase2nyer yg ader keturunan Rawa tau kot makanan ni)...makanan tu dia masuk dalam buluh...cam lemang ler gak...tp buluh yg dorang pakai tuk buat kelamai ni bukan buluh lemang...buluh betung...kire keras lah berbanding buluh lemang biasa tu....




So,,,dah selalu sgt aku tgk tiap kali g ke Ipoh aku pun smlm rentikan keta kat tepi jalan n suruh mak aku belikan benda tu...sebatang harga dia RM13...kire mahal gak tu...tp nak rase nyer pasal aku x ksah...lgpun duit mak aku...uhuk.....

Mlm td mak bukakan buluh tu n aku nak tgk camne gayanye bentuk kelamai ni...aku igt cam lemang...rupe2 nye lain ler plak...hitam legam siut....
huhu...susah gak mak aku nak belah buluh tu...almaklumlah buluh betung..keras giler...

1st makan...bleh lah...manis skit...mak aku ckp Kelamai ni campuran tepung beras(x silap mak aku lah...kalo salah tulun betuikan...)gula merah,taik minyak(masak minyak sampai timbul bunga minyak tu),santan kot..(rase2aku lah...)pastu dicampur semua n digaul...peram semalaman dalam bekas berpenutup...esoknye baru bleh di bakar adunan tu...api dia mesti kecil...x bleh beso sgt...takut hangus...lama gak di bakar...same cam bakar lemang....

Kire lepas lah gian aku nak makan Kelamai tu...rase2nye enkorang pun mesti x penah makan makanan tu...tp kalo dah keturunan Rawa aku rase mybe dah tau n dah penah rase Kelamai tu...ni kalo aku kte makanan tradisional org Malaysia 100% x mungkin ler kot sbb asal mybe dr seberang...kalo ler kerajaan Msia nak iktiraf Kelamai tu makanan asal neg kte...mau x nyer org seberang s****g kte balik kot...mase time nak dptkan hak milik mutlak batik dulu tu n ngan lagu Rasa Sayang....huhu....mane tau kan....



CIKMA : Aku campuran Jawa n Mandailing......

Jumaat, 27 November 2009

SALAM AIDILADHA

Salam Aidiladha........
Rase blum terlambat utk aku ucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha kpd sume2 yg kenal aku espicially to my family, friends, yg kenal2 kat fb aku n rakan2 sejawat kat SKPI....juga kat sedara mara, n yg sma waktu dgn nyelah...juga kpd blogger2 yg bace blog aku yg x seberapa ni.......

Bercerita ttg Aidiladha ni....secara automatiknya kte akan terimbas balik kisah para anbia kte....ttg pengorbanan Nabi Ibrahim a.s yg terpaksa mengorbankan anaknya Nabi Ismail a.s....kerana perintah ALLAH SWT...pengorbanan yg menuntut keimanan dan ketaqwaan yg beigtu tinggi....kalo kte diberi pilihan begitu....mampukah kta menerimanya....wallahualam.....

Kalo bab berkorban ni aku rase sejak aku hidup ni rasenye x delah pengorbanan yg besar aku buat...mybe rase2 nye org2 lain penah buat pengorbanan yg besar....mungkin pengorbanan dari segi perasaan, harta benda, masa, tenaga, tanggungjawab dan sebagainyalah...mybe yg dah berkeluarga bnyk menuntut pengorbanan yg tinggi terutama yg dah ader anak2....aku plak kalo nak ckp berkorban ni mybe time aku blaja dulu rasenyer...menuntut aku berkorban dr segi masa, tenaga, kepayahan dan kesusahan time tgh x do duit n sbgnyelah..tp alhamdulillah aku dpt hadapi semua berkat sokongan keluarga....

Ble time ari raye korban ni aku pun sbnrnyer tingin gak nk wat ibadah korban...tingat balik time solat raya pagi td....pengerusi surau tmpt tinggal aku ni ckp nak buat ibadah korban ni kena dri hati yg ikhlas...bkn nak tunjuk2 berapa ekor lembu nk tumbang...kalo x mampu bleh amik 1 bhgn jer dr 7 bhgn...pastu dia ckp lagi mulai arini bleh ler simpan RM 1 setiap hari smpai le genap tuk raye haji thn depan...dlm RM300++ (x silap aku ler...kalo salah tulun betuikan...)...jdi dpt ler 1 bhgan korban.....kire ok gak idea dia...mak aku pun suggest gak kat aku buat ler ibadah korban ni...bile lagi nak buat...yelah kte buat ni sekurang2 nyer dpt bantu org2 yg x berkemampuan...dan lagi satu rezeki kte tu diberkati ALLAH SWT...betui gak ckp mak aku...insyallah kalo diizinkan nak gak aku buat ibadah korban tu thn dpan...jika dipanjangkan umur..........

Time khutbah raye td aku dgr bab2 ttg anak2 zaman skang yg dah lalai dengan keseronokan duniawi ni....terasa gak aku...aku pun dikalangan org2 tu gak...yelah namanyer manusia...aku pun lalai gak....bile dgr khutbah tu aku pikir ape yg aku buat selama ni bnyk yg melalaikan....dok skang ni pun kte perhatikan bnyk sgt hiburan2 yg melalaikan....budak2 kecik bukannye nak tgk citer ngaji2 ker...bernasyid ker....taranum ker...aku tgk suke na tgk citer2 hiburan...nak masuk nyanyilah...berlakonlah...kat sek aku tu pun dah ramai anak2 murid tu yg jd pelakon...kalo suruh nyanyi cepat jer...ce suruh bace iqra...tersangkut2 gak..emm ntahlah....


Tp ble difikirkan aku rase x bleh nak salahkan dorang bebudak ni...mak ayah pun kenalah gak bimbing...aku pun walaupun dah beso pjg ni tingin gak nak dibimbing...menjadi yg lebih baik drpd skang....x de yg lebih baik jika kta mengaku kekhilafan kita drpd kite mengaku kte tahu semuanya. kan......Wallahualam....

CIKMA : Salam Iduladha buat semua..............

Ahad, 8 November 2009

Keta Den.............

Minggu ni betui2 buat aku cam x leh bernafas sekejap.........
1st mggu lepas aktvt sekolah aku padat giler...letih n penat....
2nd....sentap ngan sorang mamat separuh kat sekolah aku.......
3rd...jmpe kengkwn lame ajak buat mlm.....(wei aku tak minat lah!!!)
4th...keta den buat hal.....
bengang gak lah aku tetiba keta x leh start....cuak pun ader...tetiba plak buat hal...nasib baik ler hari minggu...kot2 mase time keje...atau time g kuar dia buat hal...x ker naya.....
mlm ahad aku nak kuar g tesco ngan housemate aku...konon pakai ler keta aku...lagpun mase tu aku mmg nk isi mnyk gak...ntah bile nk start x bleh...aku mmg pikir bateri keta dah kong...time tu aku cool lagi...biasaklah keta aku tu x penah tukar bateri since beli dlm 1 thn lebih gak ler....
sok aku g tipon mekanik...nsb baik mlm tu aku kuar gak ngan housemate n g carik proton services....n nsb baik gak ler housemate aku baru dpt keta dr husband dia....so, cam secara kebetulan ler...x delah aku nak berjln kaki cari pomen.....
sok pagi aku call pomen...mula sampai dia try start keta aku...x bleh...dia kerodek ler enjin aku...cek bateri...sume ok...dia try lagi start...x bleh gak...sampai satu thp pomen tu bukak sume enjin...box starter...ntah cam2 lagilah aku tgk...aku diam jelah (maklumlah pompuan!!)...pastu dia ckp dia pun x tau masalah ape keta aku ni...pelik??pomen berpengalaman pun x tau....
last2 dia call boss dia n boss dia suruh plak aku call proton services...emmm...mase tu aku cam bengang skit arrr...call rupenye trus g telekon services...emmm kena ckp plak ngan operator nyer plak...aku ingat trus dpt ker main proton servis...pastu tnye ler area mane yg dekat...citer punyer citer operator tu tnye nak nom proton ik ker...aku pun ye kan ajelah (tu pun aku x tau aper dia)
aku call trus dpt...dia pun tnye per msalah...aku pun citer...dah mamat tu plak siap nak wat lawak plak kat aku...aku dah le tgh tension(sikit jer!!)
dia suruh aku tggu sbb dia kt subang jaya waktu tu....dekat 1 jam lbh gak ler aku tggu...baruler nampak batang idung budak yg nak repair keta aku....
dia start kerta aku...still same x bleh...aku cam biasaklah jd pemerhati...igt mase tu kalo x bleh start gak keta aku kena tarik ler (duit kluor bnyk tuh!!!)tp memandangkan aku nak keta aku ni selamat aku x kisah kena brapa lagipun keta den ni under warrenty lagi....
lam tempoh x sampai 20 minit tetiba bleh plak start keta aku...terkejut badak gak lah aku...yg pelik pomen yg sblm ni dtg lebih sejam buat keta aku x bleh start2...tp budak tu buat sekejap jerrr...huhu pelik2...aku kire respect ar mamat ni...terrer arrr bro!!!
aku tnye prob keta aku ni...dia kate enjin x der prob...mybe mnyk atau ader benda yg tersumbat kt tangki mnyk(tu yg aku phm ler..)aku pun tnye gak camner jd cam tu...mamat tu ckp biasalah keta...dia pun ckp x yah nak risau pe2 ngan keta aku...still good n better arr...
mamat tu pun bg no pone dia pada aku kot2 keta aku ader prob lagi...aku rase lega sesgt lepaih tu...bayo pun x bnyk mane...cume servis dia jer dtg...tu pun mamat tu dah bg diskaun kat aku...murah rezeki kau bro!!!!
aku plak ptg tu x dpt g sek...crk ler aku...nsb baik penyelia ptg aku x kisah sgt...dia pun phm...yg pntg keta den dah ok balik......
ptg smlm aku cek plak keta aku kat kg (blk perak wei!!)...ngan abah...dah aku tgk abah aku dok tipon ari2 tnye ttg keta aku dah ok ker x aku pun bwk ler balik perak n cek lagi sekali kat proton servis kat kg aku...
cek gak lah pastu buat tuning n suruh deme cek brek keta aku (cam ader bunyi skit arr)...dorong kte pun keta aku x de mslh...pelik2...abis tu yg x bleh start tu nape...huh...kena sumpahan ker????
ape2 hal aku tgk keta aku alhamdulillah ok...aku drive pun rase cam ader ar skit perubahan...enjin ok..brek pun dah x do bunyi2 lagi...smooth jer drive....huhu...
baru ler aku tau skang statement lelaki yg syg keta lbh dr bini tu mmg ader kebenarannyer...huih aku rase gak keperitan ble keta aku ni buat hal...syg keta mengalahkan syg pakwe!!(aku ader pakwe ker???)huhuhuhu..yg penting keta den dah x buat hal lagi.......syukur.....

CIKMA : KETA KU IBARAT PAKWE KU...UHUK!!!

SENTAP...........

aku sentap korang!!!!!!!!!huhu...ayat yg selalu aku dgr dr mulut2 yg berbau longkang ni....emm x tau nak habaq apa dah!!!
mggu2 sblm ni aku masih dlm suasana berkabung(kehilangan best frenz waktu kecik)...tp dah hampir sebln setelah pemergian arwah "adik"...aku kembali bernafas.....huhuhu...bleh lah....namun ade ketika aku masih lagi teringat2 n terimbas2 hubungan aku n arwah....
mggu lepas sekolah aku buat Hari Kanak2 n Hari Mesra Niaga....mggu yg amat letih n penat...ditmbah tugas aku sbg emcee (tuk ari kanak2) n jga umah antu (hari mesra niaga)..huhu best mmg best...untung beso gak mase time jaga umah antu tu (antu pun ader umah..heheheh)...mase jadi emcee plak aku sorang jer...x der back-up..so aku pun pulun ler melontarkan suare aku yg merdu ni (merdu kerr) tuk mengawal majlis n memeriahkan suasana hari kanak2 tu........
tp......ader lah kes ari kanak2 tu....em..rase2nyer ader ar rakan2 sejawat aku yg tahu kes aper yg berlaku....emmm maleh nak bgtau...tp...aku nak balas balik ler statement mamat separuh tu dlm f******* dier........
kalo setakat nk sentap ngan aku...bleh x bagtau dpan aku jer...x yah lah mamat separuh tu nak bagtau 1 dunia aku ni pompuan mulut jahat...(jht sgt kerr!!!)...hello!!!ko punyer mulut tu baguih sgt ker.....nak kutuk org kutuk dulu dri kau tu..........(emosi lebih nih!!!)
jgn fikir sentap dia jer...sentap kite ni dia x pikir kot...rase2nye aku x lah perli2 dia mase time kejadian tu....aku siap bg tazkirah lagi kat dia...tp dia pikir lain plak...pastu nak dikaitkan plak dgn adik-beradik...hello!!!tlg bleh x jgn kaitkan problema ni ngan org lain...aku ngan ko je tau.....
pastu ko nak raih simpati ngan member2 ko dlm f******* ko....yg member2 ko tau aper wei....aku x payah nak raih simpati arr....yg jd saksi tau sape yg mulakan dulu (saksi utama ALLAH SWT)....(emosi lagi!!!).......aku harap sgt ler mamat separuh ni insaf2 skit....kte ni dlm bidang pendidikan...bidang yg sgt dihormati n disanjungi....perangai kte org lain nampak especially anak2 didik kte...aku x nak cari musuh...tp org lain yg suka jdkan aku musuh..(aku ader musuh ker????)so...insaflah wahai manusia!!!
so,,aku harap2 sgt lps2 ni si mamat separuh tu tak sentap2 lagi n mula bukak mulut longkang...aku cume nak igtkan....jgn nak ditmbahkan petrol dlm api...x pasal2 meletup....jd fikir2 kan ler ape yg si mamat tu ckp ngan aku....sabar aku ader hadnyer.........(emosi lagi dan lagi!!!)

CIKMA : SABAR SEPARUH DARIPADA IMAN.......AMINNNNNN

FANATIK...........

uhuuuuu...aku baru jer lps ngk bola...live tv1...tau ler kan Piala Mlaysia thn ni dah milik sapo...jeng3 Negori Sombilan ler...tahniah2....(walaupun aku pilih Kelantan menang mlm td...)pe2 hal aku tgk ok ar dorang main...takdelah gado2....kalo gado2 pun ala2 manja gitu.....
bercerita ttg bola ni aku nengok td mmg best walaupun tahap keterrean dorang main tu x sama dalm epl...tp yg x sonok tgk bile bab2 penyokong2 ni....
aku bukan nak kutuk tp tadi aku tgk...masyaallah...cam x penah masuk kl ker org2 K******* ni...sori to say ler...dah kalah wat ler cara kalah...tak yah bakor2 kerusi ker,mercun ker,baling2 batu,botol....ni ke dikatakan semangat kesukanan.....dah name nyer pertandingan....ader kalah n ader menang...terimalah hakikat wei......
kalo ikut kan penyokong2 K******* ni very the fanatik ler...tau dorang dah lame idamkan Piala Msia tu...tp sbb habit dorang tu yg merosakkan suansana..jgn kerana kalah stadium nk di bakar...realistik ar skit.....
aku tgk gak td ader org yg tercedera kena baling batu...aku tau suasana dlm stadium tu camne...lebih2 lg kalo time final beso camni....pengalaman aku ler masuk stadium dulu pun mmg meremang beb........rase semangat kenegerian mase tu mmg tahap gaban ler...tp idak ler kalo klh nak baling2 kerusi....bleh x korang2 yg g stadium tu hormat perasaan org lain n jga lah skit kemudahan kt stadium tu.........
citer bab bola mmg x bleh nak abis...tp tulah aku harp sgt2 ler korng2 nak g stadium tgk bola respect ar each other...x malu ker...dah ler live...1 Msia tgk kome wei....ape2 hal tahniah tuk N9 n teruskan perjuangan bg N.Kelantan...................

CIKMA : SOKONG PERAK JER...KEJOR YOB KEJOR!!!

Catatan Popular

MY LISTED

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails